Ők kapták a 25 éves Székelyföld kulturális folyóirat díjait

Ők kapták a 25 éves Székelyföld kulturális folyóirat díjait

Fotó: Péter Beáta

A Székelyföld kulturális folyóirat fennállásának 25 éves évfordulóját ünnepelték pénteken a szerkesztőség csíkszeredai székhelyén található Székelyföld Galériában. A rendezvény kiemelkedő eseménye a Székelyföld-díjak átadása volt: idén Darvasi László magyarországi költőt, írót, Papp Attila Zsolt kolozsvári költőt, Szabó Árpád Töhötöm kolozsvári néprajzkutatót, valamint Szabó-Biró Brigitta csíkjenőfalvi írót díjazták.

Péter Beáta

2022. október 21., 20:292022. október 21., 20:29

A kultúra nem csak megtart, felemel, megerősít, hanem gazdasági értelemben is előre visz.

Idézet
Hiszen az egyes emberek, egy közösség vagy egy nemzet boldogulását nagy mértékben befolyásolja a kulturális közeg, amelyben él, a kultúra, amelyet előállít és amelyet fogyaszt

– fogalmazott Tóth László, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője a Székelyföld folyóirat 25 éves születésnapi rendezvényén.

Galéria

Tóth László főkonzul köszönti a 25 éves Székelyföld folyóiratot

Fotó: Péter Beáta

„Hiszem, hogy ez így van, és meggyőződésem, hogy a Székelyföld folyóirat mint irodalmi műhely, amely egyébként, mint a többi kulturális intézmény is, nagyban meghatározza az itt élő átlagemberek életminőségét, boldogulását és nagyban hozzá is járul ahhoz” – fogalmazott a főkonzul.

Zsidó Ferenc, a Székelyföld folyóirat főszerkesztője köszöntötte a velük ünneplőket, és mint fogalmazott: a legnagyobb megvalósításuk az, hogy

az 1997-es alapítás óta eltelt huszonöt év és a Székelyföld folyóirat még mindig megvan.

Galéria

Emléklap Ferenczes Istvánnak, a Székelyföld folyóirat alapító-főszerkesztőjének

Fotó: Péter Beáta

Ezalatt létrehozták a száz kötetes Székely Könyvtár sorozatot, többszáz író-olvasó találkozót, könyvbemutatót szerveztek. A jubileumra plakátkiállítást is összeállítottak, amelyet az eseménynek helyet adó Székelyföld Galériában lehet megtekinteni.

Az ünnepségen emléklapot nyújtottak át Ferenczes István alapító-főszerkesztőnek a Székelyföld folyóirat iránti hűségéért, majd kiosztották a Székelyföld-díjakat.

Galéria

Zsidó Ferenc gratulál Szabó Árpád Töhötömnek a díjhoz

Fotó: Péter Beáta

Székelyföld-díjban részesült Szabó Árpád Töhötöm néprajzkutató, akiről Mirk Szidónia Kata szerkesztő a laudációban kiemelte: azon szerencsés emberek közé tartozik, akik fiatalon rátaláltak a hivatásukra.

Idézet
Szerencsés azért is, mert ahhoz az erdélyi etnográfusi nemzedékhez tartozik, akik a rendszerváltást követően a több évtizedes kényszerszünet után újraindított néprajzszakon végezhették tanulmányaikat.

Egy kutatót azonban nem csak a szakmai felkészültsége, diplomája, hanem az elhivatottsága tesz alkalmassá arra, hogy az előtte járók nyomdokaiba léphessen” – fogalmazott a méltató. Úgy véli, hogy kutatói, oktatói tevékenységét ismerve és szem előtt tartva kijelenthető: Szabó Árpád Töhötöm számára a tudomány nem csupán foglalkozást, a tanítás nem csak óraadást, hanem hivatást is jelent.

A díjazott elmondta, hogy tizennyolc évvel ezelőtt jelent meg először írása a Székelyföldben, és noha különböző okokból kifolyólag sosem érezte jól magát Csíkszeredában,

most úgy érzi, hogy most megérkezett, nagyon sok minden köti most már ehhez a helyhez.

Ezért is örül, hogy ilyen jó helyről jön ez a díj.

Galéria

Fotó: Péter Beáta

Az irodalmi Székelyföld-díjat Papp Attila Zsolt költő, újságíró vehette át. Méltatásában Zsidó Ferenc hangsúlyozta, hogy

a díjazott az ígéretes tehetség kategóriából az évek során átkerült a beérkező tehetség kategóriába, aki jól sáfárkodott azzal, ami megadatott neki, és életműve egyre inkább elmélyült, otthonosabbá vált.

Talán azért, mert otthonosan mozog különböző terek és idősíkok között, úgy kapcsolva össze ezeket, hogy az összekapcsolás gesztusa fontosabbá válik, mint a valamelyikben való lehorgonyzás. „Papp Attila Zsolt költészetének eredetisége abban áll, ahogyan az olvasót beinvitálja ezekbe az átmeneti terekbe az időtlenség hangulatát keltve a mulandóság közepette.

Idézet
Papp Attila Zsolt úgy írja újra a különböző mítoszokat és értelmez át különféle költői hagyományokat, hogy azok aktuálissá válnak az itt és most olvasói számára, remélhetően más korok és dimenziók olvasói számára is. Alighanem egyetemesnek nevezik az efféle lírát

– hangzott el a méltatásban.

Galéria

Papp Attila Zsolt beszédet mond a díj átvétele után

Fotó: Péter Beáta

Papp Attila Zsolt elmondta: jó érzés jó helyről díjat kapni. „A Székelyföld olyan hely és olyan szellemi műhely, mind szerkesztőségként és folyóiratként, mind egyénileg is, akikhez én személyesen is kötődöm és fölnézek rájuk.

Idézet
A Helikon szerkesztője vagyok Kolozsváron, és ha nem lennék Helikonos, akkor Székelyföldes szeretnék lenni

– fogalmazott, majd a Helikon szerkesztősége részéről egy születésnapi üdvözlőlapot nyújtott át a Székelyföld főszerkesztőjének.

Galéria

Fotó: Péter Beáta

A Székely Bicskarend díjjal a magyarországi Darvasi László költőt, írót jutalmazták. Fekete Vince laudációként az erre az alkalomra írt humoros verssel jelentkezett. Darvasi László beszédében a távolságról és a közelségről kapcsolatos gondolatait osztotta meg a jelenlevőkkel.

„A távolság az egy nagyon fontos dolga az embernek, de a távolság nem tud szeretni, a távolságnak nincsen intimitása, a távolságnak lehet hatalma, de személyessége nagyon kevés.

Idézet
Budapestről jöttem, az messzi, távoli helynek tűnik, de ahogy most itt vagyok és veletek vagyok, azt érzem, hogy nagyon közel vagyunk egymáshoz. Hogy a közelség tud szeretni és hogy tulajdonképpen nem vagyunk messze egymástól. Ez a közelség nekem nagyon nagy erőt ad és nagyon nagy megtiszteltetést is. Boldog vagyok, hogy közel lehetek a 25 éves Székelyföldhöz

– osztotta meg gondolatait a kitüntetett. Hozzátette: szokták mondani, hogy a magyar irodalom folyóirat irodalom, folyóirat kultúra. Ez a hetvenes-nyolcvanas évekre volt igazán jellemző és a kilencvenes évektől jött a könyv, mint irodalmi objektum és próbálta elfoglalni a folyóirat szerepét, helyét. De valahogy nem tudta, mert megmaradtak az irodalmi folyóiratok és megmaradt a Székelyföld is.

Galéria

Fotó: Péter Beáta

„Az embernek vannak nagy találmányai: tűz, kerék, okostelefon. De a legnagyobb találmánya mégiscsak a vers.

Idézet
A versnél nincs nagyobb találmányunk, ha a művészetről beszélünk. Olyan vállalkozása az embernek a vers fenntartása és éltetése, amely nem úgy hozza meg a hasznot, mint egy bőrgyár vagy egy bánya, hanem másféleképpen, és ezt mindig is kell és illik támogatni. Nagyon fontos az, hogy ezt az Európában egyedülálló folyóiratkultúrát támogassa a mindenkori kulturális vezetés

– fogalmazott Darvasi László.

Galéria

Fotó: Péter Beáta

A kezdő tehetségeknek járó Szabó Gyula Emékdíjat a folyóirat a homoródalmási önkormányzattal és a homoródalmási unitárius közösséggel karöltve adományozta Szabó-Biró Brigittának. Sándor Krisztina a homoródalmási önkormányzat részéről kiemelte, hogy Szabó Gyuláról a Homoródalmáson élő fiatalok egyre kevesebbet tudnak és az általa a székely falu világáról írottak is egyre távolabb esnek a ma felnövő almási gyerekektől is.

Idézet
Helyben is egy erős kihívás közelebb hozni a mai almási fiatalokhoz Gyula bácsi műveit és szeretnénk minden évben szervezni valamit az emléke köré, túl azon, hogy van a faluban egy emlékszoba. És ebben számítunk immár idéntől Szabó-Biró Brigittára is és mindenkire, akik a korábbi években megkapták ezt a díjat

– mondta el a méltatásban Sándor Krisztina.

Galéria

Fotó: Péter Beáta

Fekete Vince a díjazottról elmondta, hogy a Csíkkarcfalván dolgozó magyar szakos tanárnő, aki épp az első kötetén dolgozik – amelynek hősei falusi emberek –, és amiből már részleteket közöltek a Székelyföld hasábjain. Ezt követően ismét egy saját humoros szöveget olvasott fel – Brigitta egyik hőséhez kapcsolódva.

Szabó-Biró Brigitta köszönetét fejezte ki, hogy méltónak találták a kitüntetésre, és elmesélte, hogy milyen megerősítésekben volt része ahhoz, hogy folytassa az írást. Ilyen megerősítés számára a most kapott díj is.

Galéria

György Attila, Zsidó Ferenc, Mirk Kata Szidónia, Fekete Vince, Darvasi László, Szabó Árpád Töhötöm, Szabó-Biró Brigitta és Papp Attila Zsolt

Fotó: Péter Beáta

Az ünnepség végén Zsidó Ferenc megköszönte az esemény főtámogatójának, a Méhes György Alapítványnak, a Communitas Alapítványnak és Kovács Ferencnek a támogatást, valamint az olvasóknak, hogy kitartanak a kulturális folyóirat mellett.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

Az ügyészség szigorúbb lett volna, a bíróság elnézőbb az osztályfőnökét bántalmazó diákkal

Az ügyészség a 15 éves tanuló előzetes letartóztatására tett javaslatot, a bíróság azonban ezt megalapozatlannak ítélte és elutasította.

Az ügyészség szigorúbb lett volna, a bíróság elnézőbb az osztályfőnökét bántalmazó diákkal
2024. március 22., péntek

Nagy Zoltán mérlegeli, hogy újra megpályázza a polgármesteri tisztséget

Az elmúlt hetekben civil kezdeményezésként aláírásgyűjtés zajlott Gyergyószentmiklóson, amely során több mint 1500 személy kérte fel Nagy Zoltánt, a város korábbi polgármesterét, hogy pályázza meg a jelöltséget az RMDSZ előválasztásán.

Nagy Zoltán mérlegeli, hogy újra megpályázza a polgármesteri tisztséget
2024. március 22., péntek

Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon

Némileg szellősebb programmal, de számos újdonsággal várják az érdeklődőket idén a SepsiBook irodalmi fesztiválra és könyvvásárra május 23–26. között a sepsiszentgyörgyi Sepsi Arénába.

Bővebb kínálat és változatos programok az idei SepsiBookon
2024. március 22., péntek

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben

Hetven kisgyermek befogadására alkalmas bölcsődét építenek Farkaslaka községben, miután tavaly év végén a helyi önkormányzat erre irányuló pályázata bekerült az országos bölcsődeépítési programba. A munkálatok már zajlanak, időkapszulát is elhelyeztek.

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben
Épül a bölcsőde Farkaslaka községben
2024. március 22., péntek

Épül a bölcsőde Farkaslaka községben

2024. március 22., péntek

Idős férfi holttestét emelték ki egy patakból Székelykeresztúron

Már csak a halál beálltát tudták megállapítani a mentőegységek annál az idős férfinál, akit egy székelykeresztúri patakból emeltek ki péntek délután.

Idős férfi holttestét emelték ki egy patakból Székelykeresztúron
2024. március 22., péntek

Öt szakorvossal lát munkához a szentegyházi klinika

Kardiológus, szülész-nőgyógyász, ortopéd, urológus és sebész szakorvos fog rendelni hétfőtől azon a szentegyházi klinikán, amelyet egy helybéli házaspár álmodott meg. Gyermekorvossal és belgyógyásszal is tárgyalnak már.

Öt szakorvossal lát munkához a szentegyházi klinika
2024. március 22., péntek

Utcát is elnevezhetnek Kovács András Ferenc költőről

Létrehozták a Kovács András Ferenc Költészeti Díjat – jelentette be Vida Gábor, a Látó Irodalmi folyóirat főszerkesztője pénteken a marosvásárhelyi Gemma Kávézóban. Az első díjazott nevét április 11-én, a magyar költészet napján jelentik be.

Utcát is elnevezhetnek Kovács András Ferenc költőről
2024. március 22., péntek

Az egyházi iskolák a magyar közösségek fennmaradásainak zálogai

A református kollégiumok fontosságáról beszélt Marosvásárhelyen Kató Béla református püspök, akinek társaságában egy különleges tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők csütörtökön este a Maros Megyei Múzeum Történeti Osztályának várbeli épületében.

Az egyházi iskolák a magyar közösségek fennmaradásainak zálogai
2024. március 22., péntek

Kereszténydemokrata elvek alapján vezetné Gyergyószentmiklóst Eigel Tibor

Úgy kell gondolkodni, hogy amit ma megalkotunk, annak a következő generációk számára is meg kell legyen a gyümölcse – vallja Eigel Tibor, aki polgármesterjelöltként indul a gyergyószentmiklósi RMDSZ-előválasztáson.

Kereszténydemokrata elvek alapján vezetné Gyergyószentmiklóst Eigel Tibor
2024. március 22., péntek

„Ajándék és gasztronómiai forradalom a sajtkészítők munkája”

A Böjti Csemege – Kárpát-medencei sajtmustra, továbbá a Helyi és hagyományos termékek tavaszi kiállításának és vásárának megnyitóját tartották péntek délelőtt Csíkszeredában. Az eseményen jelen volt Nagy István, Magyarország agrárminisztere is.

„Ajándék és gasztronómiai forradalom a sajtkészítők munkája”
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!