Nemzetpolitikai kerekasztal: a kárpátaljai magyarok megóvása a legfontosabb feladat

Nemzetpolitikai kerekasztal: a kárpátaljai magyarok megóvása a legfontosabb feladat

Fotó: Pinti Attila

Az erős lokális identitású kárpátaljai magyaroknak ha lesz hová visszatérniük, vissza is térnek majd – hangzott el a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hagyományos péntek reggeli nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetésén. 

Pinti Attila

2022. július 22., 14:462022. július 22., 14:46

A nyugat-európai, kárpátaljai, erdélyi, felvidéki, muravidéki, vajdasági és horvátországi magyar közösségek vezetői, illetve a magyar kormány képviselői jelenlétében, a közönség soraiban Tőkés Lászlóval tartották péntek reggel Tusványos hagyományos, Hogyan tovább Kárpát-medence? című nemzetpolitikai előadását a Lőrincz Csaba-sátorban.

Elsőként a Svédországban élő, a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének elnöke, Bihari Szabolcs szólt a közönséghez, a skandináv államban uralkodó helyzetet ismertetve. Mint fogalmazott, „nem a legjobb az irány”, áldatlan állapotok alakultak ki a 2015 utáni migránspolitika miatt, és ennek következményeként az ország nagyobb városaiban „mindennapossá váltak a leszámolások, lövöldözések”, úgynevezett no-go zónák alakultak ki, migránsok támadnak a rendőrökre, tűzoltókra, mentősökre. Ez pedig – elmondása szerint – a lakosság körében növekvő elégedetlenséget szül, egyre fontosabbá válik a biztonság, amelyről a politikum „eleinte nem akart beszélni, de mára megkerülhetetlen lett”. A törvénysértők kitoloncolása hatástalannak bizonyult, és

szinte folyamatosan arra kell vigyázni, hogy „az ember ne legyen rossz időben rossz helyen”

– fogalmazott. A tizennyolc nyugati ország magyar szervezeteinek szövetségét vezető Bihari a legfontosabb feladatnak azt tartja, hogy biztosított legyen a másod-, harmadgenerációs magyar gyökerű gyerekek nyelvoktatása – ezt Európában két helyen, Ausztriában és Németországban hétvégi programokkal tudják megoldani.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Visszatérnek, ha lesz hová

Az anyaország határain kívül élő magyar tömbközösségek közül egyértelműen a kárpátaljai van a legnehezebb helyzetben – fordult a jelenlévőkhöz Bocskor Andrea, a Fidesz határon túli jelöltjeként Kárpátalját képviselő európai parlamenti képviselő. „Az ukrajnai kisebbségek számára korábban olyan mértékű kisebbségi jogokat szűkítő törvények születtek, mint a 2017-es oktatási- és nyelvtörvény, de mindezek mellett is nagyon bizakodóak voltunk, hogy közeledve az Európai Unióhoz ezeket a törvényeket nemzetközi törvényekkel módosítani tudjuk. De sajnos 2022. február 24-én olyan esemény történt, ami mindenkinek a terveit, jövőbe vetett hitét megrendítette” – emlékeztetett a konfliktus kezdetére.

Miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, már semmi sem lesz olyan, mint konfliktus előtt – hangsúlyozta –, hiszen éppen az agresszor, „arra hivatkozva, hogy az oroszok megmentésére jöttek”, olyan helyzetbe taszítja a kisebbségvédelem kérdését, amiről nagyon nehéz most beszélni Ukrajnában.

Jelenleg mindenki félti a jövőjét, de a felszólaló reményei szerint „az erős lokális identitású kárpátaljai magyaroknak ha lesz hová visszatérniük, vissza is térnek majd” – és ehhez véleménye szerint a magyar kormány segítségére is szükség lesz.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

„Nekünk Bukarest kevésbé fontos terep”

Nemzetpolitikai tekintetben az elmúlt időszak legfontosabb közös eredménye a magyarországi országgyűlési választásokon elért történelmi választási siker – indította beszédét Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. Ez azért fontos, mert olyan időszak kezdődött, amelyről néhány éve még azt gondoltuk, hogy nem lesz lehetséges – utalt a világpolitikai helyzetre –, ezért

Idézet
olyan vezetésre van szüksége a nemzetnek, amely egyrészt biztos kézzel, másrészt tiszta fejjel, harmadrészt magyar szívvel intézi a dolgainkat,

és ezt meglátása szerint a következő évekre sikerült biztosítani. Örömtelinek nevezte, hogy nagy számban sikerült mozgósítani az erdélyi kettős állampolgárokat, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt pedig közel hetvenezer személynek tudott abban segíteni, hogy a szavazata biztonságban elérjen a Nemzeti Választási Irodához.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

A „hazai helyzetre térve” kiemelte, hogy a Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt közös múltheti küldöttgyűlésén kimondta, hogy a két pártot továbbra is egyesíteni szeretnék, és nem hagyják, hogy a román bíróságokon ez a lépés megakadjon. Az RMDSZ-szel való viszonyról úgy nyilatkozott, hogy „nekünk nagyobb nézeteltérésünk nincs, a mozgásterünk is meglehetősen kiegészíti egymást, hiszen

Idézet
nekünk Bukarest kevésbé fontos terep, mi az önkormányzatokban látjuk a szerepünket,

ezért

nem látja akadályát annak, hogy egy együttműködés, egy magyar politikai pluralizmus megvalósuljon a 2024-es választásokig.

Az a feladat – folytatta –, hogy visszaszerezzük a közösségi és oktatási jogainkat, ugyanakkor „ismét elő kellene venni az önrendelkezés kérdéseit”.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

„Nem mindegy, hogy hozzák vagy hozzuk a döntést”

Csomortányi felszólalására reagálva Tánczos Barna Környezetvédelmi, Vízügyi és Erdészeti miniszter úgy fogalmazott, az erdélyi magyarságnak és az RMDSZ-nek igenis fontos Bukarest – mert „nem mindegy, hogy döntést hoznak, vagy mi hozunk olyan döntéseket, amelyek a javunkat szolgálják”. Bukarestben megváltoztak az idők, a kormánykoalícióra lépés jó döntésnek bizonyult, a parlamentben továbbra is erős befolyással bír az RMDSZ, amely szerepvállalásának köszönhetően „korszakalkotó beruházások indultak el” – erősítette meg kijelentését, hozzátéve, hogy

a politikai alakulat csak akkor tud sikereket elérni, ha erős közösség áll mögötte.

A magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatban elmondta, azon „sikeresen vizsgázott az erdélyi magyarság”.

Ötmillió lakosból több mint 450 ezer magyar

A felvidéki magyarok képviseletében Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia elnöke a Szlovákiában közelmúltban tartott népszámlálás eredményét ismertette – ennek egyik újdonsága volt, hogy két nemzetiséget is be lehetett jelölni, az ötmilliós országban az adatok szerint 422 ezer személy elsőként jelölte be a magyar nemzetiséget, továbbá 34 ezer másodikként. Noha a felvidéki magyaroknak nincs csoportos képviselete a parlamentben, ezért szövetség alakult, amely a helyhatósági választásokra készülve „szeretné megtartani az erős magyar bástyákat”, továbbá cél, hogy a 2024-es választásokon a közösségi képviselet visszakerüljön a parlamentbe is.

Gazdaságfejlesztéssel az elvándorlás ellen

A magyar és szlovén kormányok kiváló együttműködését emelte ki beszédében Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke – ez ahhoz is hozzájárul, hogy „az ország egyik legfejletlenebb térségében, Muravidéken is biztosított legyen a gazdaságfejlesztés”, így lehetőség adódik arra, hogy gátat vessenek a magyar fiatalok elvándorlásának. Horváth külön megköszönte a magyar nemzeti közösség új lendvai székházának megvalósításához nyújtott magyarországi segítségét – ennek megnyitóján részt vett Novák Katalin magyar és Borut Pahor szlovén köztársasági elnök is.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Szintén a kormányok közötti, sőt a Szerbián belüli nemzetiségek jó együttműködéséről beszélt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, hozzátéve, hogy a pandémia azt is megmutatta, „ki az, aki nehéz helyzetben tényleg segíteni tud a közösségen, és ki az, aki csak üres szólamokat puffogtat”. Pásztor a migrációs problémára is kitért:

Idézet
várjuk, hogy Magyarország emelje meg egy méterrel a határkerítés magasságát, hátha úgy kevesebben jutnak át, és akkor kevesebben is próbálkoznak.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság identitásmegőrzésben hathatós segítségét méltatta Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, beszédében kitérve arra, hogy az országot nemcsak a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán konfliktus hozta nehéz helyzetbe, hanem a közelmúltban történt két súlyos földrengés is.

Nevelni a jövő generációt

Felelősségteljes politizálás – ez képezte Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke felszólalásának gerincét. Az erdélyi magyar politikai viszonyokra utalva azt mondta, „el kell gondolkodni azon, hogy ami most van, az nekünk jó vagy sem”. Meglátása szerint nem

mandátumról mandátumra, hanem hosszú távra kell célt megfogalmazni, „azért tenni nap mint nap, és aki ettől eltér, azt le kell váltani”.

„A pozícióban lévő személyeknek ki kellene használniuk a lehetőségeiket, nem elég egy bársonyszékbe belehuppanni, a kampányszlogeneken túl a tetteknek is súlya kellene legyen” – fogalmazott. Megkerülhetetlenül fontos feladat véleménye szerint a jövő változásaira gyorsan reagáló, egymást segítő generációjának nevelése, oktatása, hiszen „ha erre nem fordítunk figyelmet, nem lesz jövő”. Mint fogalmazott, éppen ezt segítené a szeptemberben induló Társas Tanulás program.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Ne bántsd a magyart!

Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának államtitkára mindenekelőtt gratulált a Sepsi OSK labdarúgócsapat csütörtök esti, Konferencia Ligában elért 3–1-es eredményéhez. Az államtitkárság által idénre meghirdetett Cselekvő nemzet évére utalva Potápi úgy fogalmazott, a cselekvés egyik legfontosabb bizonyítéka az április 3-ai választási eredmény.

Idézet
A legjobb kampány maga a munka. A választások között is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a saját politikai családunkat megtartsuk, és az egész nép, nemzet számára sikereket tudjunk hozni

– hangsúlyozta. Határon túlról 318 083 szavazat érkezett, 50 ezerrel több mint négy évvel korábban, és a külhoni magyarság közel 94 százalékban fejezte ki abbeli akaratát, hogy az Orbán-kormány folytassa a munkát – részletezte, hozzátéve, „együtt alakítottuk ki a célokat, és a sikereket is együtt értük el”.

A következő esztendők sikere az lesz, hogy az eredményeinket meg tudjuk őrizni

– tért az elkövetkező időszakra az államtitkár. „A legfontosabb, hogy azt a hálózatot, amit a közösségek között kiépítettünk, tudjuk megtartani, -erősíteni, és erre építkezni, amikor újra lehetőségünk lesz a bővülésre” – magyarázta.

Most a legfontosabb a nemzet számára, hogy a kárpátaljai magyarságot fizikai jelenlétében, szülőföldjükön tudjuk megőrizni

– hangsúlyozta Potápi, Zrínyi Miklóst idézve hozzátéve, hogy „ne bántsd a magyart!” A magyar nemzet egészének arra kell törekednie, hogy kimaradjon ebből a háborúból, mert nekünk ehhez semmi közünk – zárta előadását.

Harmincegy év múlva

Miről fogunk beszélgetni, ha 31 év múlva itt leülünk beszélgetni? – tette fel a zárókérdést Zsigmond Barna Pál magyar országgyűlési képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, az előadás moderátora. Bocskor Andrea a békés együttélés iránti reményét emelte ki, Csomortányi István szerint pedig nemcsak az fontos, hogy miről, hanem az is, hogy hányan – utalva a folyamatban lévő romániai népszámlálásra, majd hozzátette, „azt nem lehet sikerként eladni majd, hogy meglesz az egymillió magyar”, mivel az is rendkívüli csökkenést jelent a legutóbbi népszámlálás óta. Mezei János a hosszú távú célkitűzések megvalósítására tért vissza, Tánczos Barna pedig reményét fejezte ki, hogy 31 év múlva is gazdaságilag és politikailag erős ország lesz Magyarország.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 19., hétfő

Mindent megtettek, hogy ne kapják el őket a rendőrök

Elmenekültek a rendőrök elől, kerítésnek ütköztek a gépjárművel, majd gyalog próbáltak meglógni – nem hiába, hiszen egyiküknek a jogosítványa nem volt rendben, másikuknál kábítószergyanús anyagot találtak a Maros megyei rendőrök vasárnap.

Mindent megtettek, hogy ne kapják el őket a rendőrök
2024. február 19., hétfő

Tíz kilométernyi utat aszfaltoznak le, mégsem elégedett mindenki

Az útépítőcég munkagépeivel találkozhatnak a helyiek és a turisták Szovátán: az enyhe téli időjárás megengedi, hogy előkészítsék az aszfaltozást. Huszonhét földútra kerül aszfaltréteg az elkövetkező időszakban.

Tíz kilométernyi utat aszfaltoznak le, mégsem elégedett mindenki
2024. február 19., hétfő

Pék-cukrász képzést indítanak Kézdivásárhelyen

Ingyenes pék-cukrász szakmai képzést hirdet a kézdivásárhelyi Kanta Szakképző Központ, legújabb duális partnerével, a Diószegi Pékséggel együttműködésben. A tanfolyamot sikeres teljesítő jelentkezőket alkalmazni fogja a sepsiszentgyörgyi vállalat.

Pék-cukrász képzést indítanak Kézdivásárhelyen
2024. február 19., hétfő

Nyílt napok a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen

Nyitott kapukkal várják a pályaválasztás előtt állókat, a művészet titkai iránt érdeklődőket, valamint a színin zajló folyamatokra kíváncsiakat február 26. és március 3. között a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen.

Nyílt napok a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen
2024. február 19., hétfő

Egy autóbalesethez nem lehet kimenni szállítókocsival – elöregedett a Hargita megyei mentőautók nagy része

A mentőautóknak minimum a 70–80 százaléka cserére szorul Hargita megyében, közülük sok túl van már a cserét előíró törvényben meghatározott futásteljesítmény felső határán is. Gyakran még az új mentőautókkal is problémák vannak.

Egy autóbalesethez nem lehet kimenni szállítókocsival – elöregedett a Hargita megyei mentőautók nagy része
2024. február 19., hétfő

Vakációs nyitvatartás a székelyudvarhelyi jégpályán

A vakáció idejére új programmal várja a látogatókat a székelyudvarhelyi jégpálya, több nyílt pályás korcsolyázásra van lehetőség hétköznap és hétvégén egyaránt.

Vakációs nyitvatartás a székelyudvarhelyi jégpályán
2024. február 19., hétfő

Akik indokoltan szeretik a hideget

Kalandos út vezetett a cégalapításig Bencze Tivadar esetében. A gépészmérnöki diplomával rendelkező szakember a gazdasági élet több területén való próbálkozás után rájött, hogy a technika az, amihez igazán vonzódik, ez vezetett az Eurato megalapításához.

Akik indokoltan szeretik a hideget
Akik indokoltan szeretik a hideget
2024. február 19., hétfő

Akik indokoltan szeretik a hideget

2024. február 19., hétfő

Gyorshajtás miatt szabták ki a legtöbb bírságot

Százötven bírságot szabtak ki alig néhány óra alatt a járművezetőkre a Maros megyei közlekedésrendészek szombaton. Az ellenőrző akció során 17 vezetői engedélyt vontak be, többnyire gyorshajtás miatt.

Gyorshajtás miatt szabták ki a legtöbb bírságot
2024. február 19., hétfő

Lakóház és teherautó lángolt

Tűz ütött ki Kápolnásfalun egy lakóház tetőzetében vasárnap éjszaka, nem sokkal később egy tejtermékeket szállító teherautó is lángra kapott Rugonfalvánál – adja hírül a Hargita megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Lakóház és teherautó lángolt
Lakóház és teherautó lángolt
2024. február 19., hétfő

Lakóház és teherautó lángolt

2024. február 19., hétfő

Cseppfolyósított gázt szállító tartálykocsi balesetezett Maros megyében

Hat tonnányi cseppfolyósított gázt szállító tartálykocsi és két személyautó ütközött vasárnap este Balavásár és Kend között. A baleset környékét lezárták.

Cseppfolyósított gázt szállító tartálykocsi balesetezett Maros megyében
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM