Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem tudnak annyit építeni, amennyi kellene, ezért a meglévőket helyezhetik át

Simon Virág 2020. január 08., 22:00
HIRDETÉS

Marosvásárhelyen nyolcszáz fedett parkoló van, amelyek éves díjának tíz százalékát a lakótársulások használhatják fel. Idén szigorúbban fogják ellenőrizni, hogy mire költötték a pénzt, és ha nem tudják bizonyítani, hogy célszerűen tették, parkolók nélkül maradhatnak.

Marosvásárhelyen a Budai negyedben és a Kövesdombon is vannak fedett parkolók Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen nyolcszáz fedett parkolóhely van, amelyeket a városháza építtetett, de használatba adta a tulajdonosi társulásoknak – mondta el lapunknak Florian Moldovan, a városháza közterületért felelős igazgatója. A társulások adminisztrátorainak kell beszedniük a közterületek elfoglalásáért és a fedett parkolók használatért fizetendő összeget, ami parkolóhelyenként évente 318 lej. Ennek 90 százaléka a városé, tíz százaléka pedig társulásoké. Mint Moldovantól megtudtuk,

a lakótársulásoknál maradt összeget a parkolóhelyek karbantartására és a szeméttárolók felújítására, tisztán tartására használhatják.

„A társulások elnökei, adminisztrátorai kötelesek minden évben beszámolni arról, hogy mire költötték a náluk maradó tíz százalékot. A beszámoló határideje március 15., jelenleg emlékeztetjük őket levélben is e kötelezettségükre. Ha nem költötték el az összeget, akkor bizonyítaniuk kell, hogy az erre a célra létrehozott számlán van a pénz. Az elmúlt években azt tapasztalatuk, hogy vannak olyan társulások, ahol nem veszik ezt komolyan, így idén szigorúbban fogjuk  ellenőrizni a pénz felhasználásának módját.

Fotó: Haáz Vince

Nagyon sok kérés van fedett parkolók építésére, de a városnak nincs lehetősége ezeknek eleget tenni. Éppen ezért,

ha az érintett társulások nem tudják bizonyítani, hogy megvan a pénzük, vagy nem célszerűen költötték el, büntetésképp el fogjuk venni tőlük a fedett parkolókat, és máshol állítjuk fel azokat”

– mondta a közterületekért felelős igazgató, akitől azt is megtudtuk, hogy a bérleti díjakból befolyó összegeket újabb parkolók kialakítására használják, illetve más, a parkolókkal kapcsolatos munkálatok elvégzésére.

A fedett parkolóhelyek azért nagyon keresettek, mert így a lakóknak biztosítva van a saját állomásozójuk, és délután vagy este nem kell 20–30 percig szabad parkolót keresniük a tömbháznegyedekben. Az igazgató nem tudta pontosan megmondani, hogy egy fedett parkoló kialakítására mennyi pénzre van szükség, de a városháza 2018-as bejegyzése szerint 400 parkolóhely kialakítása 800 ezer lejbe került.

HIRDETÉS

Az általunk megkérdezett, neve elhallgatását kérő lakóbizottsági elnök azt mondta, hozzájuk negyvennél valamivel kevesebb fedett parkoló tartozik. „A lakók nagy többsége időben törleszti a parkoló használati díját, és mi is mindig a kijelölt dátumokig átküldjük azt a hivatalnak.

A parkolóhelyenként nálunk maradó 31 lej szinte semmire nem elég.

Ha például egy szélviharban megrongálódik a parkolóhelyek fedele, jóval többe kerül azt rendbe tenni, mint a díj tíz százaléka, ami nálunk marad. Általában azt szoktuk tenni, hogy több évi összeget meggyűjtünk, és amikor szükség van, akkor elvégzünk egy nagyobb befektetést. Ezt az összeget a szeméttárolók karbantartására is használhatjuk, de erre is kevés. A tíz százalék azért kellene nálunk maradjon, mert mi szedjük össze a pénzt, és még legalább tíz százalék kellene, hogy valamit tenni is tudjunk” – vélekedett az illetékes.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS