Nem fogadták el a polgármester előterjesztését, menesztenék a Monturist vezetőjét

Nem fogadták el a polgármester előterjesztését, menesztenék a Monturist vezetőjét

Fotó: Gergely Imre

Újra terítékre került a Monturist-téma a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület ülésén. Az önkormányzati képviselők lesöpörték a polgármester előterjesztését, amely a cég ügyvezetőjének javaslatait tartalmazta, ehelyett azonnali menesztést akarnak.

Gergely Imre

2022. július 28., 22:142022. július 28., 22:14

2022. július 29., 15:042022. július 29., 15:04

Már korábban hallani lehetett a városban, hogy Török Csaba, a Gyergyószentmiklós gyilkostói területeit hasznosító Monturist Kft. ügyvezetője

az önkormányzat értesítése nélkül, saját maga számára vásárolta meg a cég 2,5 százalékos tulajdonrészét, amelyet eredetileg a felszámolás alatt álló GO Rt. birtokolt.

Erről azonban hivatalos formában csak most értesült a képviselőtestület. Ez abból a javaslatból derült ki, amelyet az ügyvezető nyújtott be a tanács számára, hogy az augusztus 12-re összehívott tulajdonosi közgyűlésen elfogadtassa más, általa indítványozott napirendi pontok mellett.

A cégben Budapest V. kerületének önkormányzata a többségi tulajdonos 51 százalékos tulajdonrésszel, Gyergyószentmiklós önkormányzatához és a város korábbi közműszolgáltató vállalathoz, a GO Rt-hez tartozott összesen 49 százalék. A GO Rt-é volt ebből 2,5 százalék, amit a dokumentumok szerint idén januárban az Innovativ Const Kft. vásárolt meg. Az adásvételi szerződésben a Török Csaba, a a Monturist ügyvezetője a vásárló cég hivatalos képviselőjeként szerepel.

Érdekellentét és egyebek

Még a tanácsülés elején Kulcsár László képviselő kérte Csergő Tibor polgármestertől a Monturisttal kapcsolatos napirendi pont elnapolását. Amint rámutatott,

olyan dolgok vannak benne, amelyek részletesebb átbeszélést igényelnének, és amelyekkel nem értenek egyet.

A cég működési szabályzata módosításának kivizsgálását, a 2,5 százalék tulajdonrész problémáját említette többek között. (Ugyanis, mint kiderült, valamikor, valahogyan úgy módosult a cég működési szabályzata, hogy most a tulajdonrész átruházása megtörténhetett a két másik tulajdonos beleegyezése nélkül– szerk. megj.)

A polgármester azonban ragaszkodott ahhoz, hogy napirenden maradjon a tervezet, így tárgyalni kellett róla.

Galéria

Fotó: Gergely Imre

A tervezethez Bajkó László szólt hozzá elsőként, aki úgy fogalmazott, hogy olyan adminisztrátor terjesztette elő a testület konzultálása nélkül a napirendi pontokat, aki bizonyíthatóan érdekellentétben van az általa vezetett céggel, és aki Gyergyószentmiklós és a város közvagyona ellen dolgozik.

Az édesanyja nevén szereplő, de általa vezetett kft. nevében tett ajánlatot a Monturist 2,5 százalékos tulajdonrészének megvásárlására a GO Rt. felszámolási folyamatát intéző Mures Insolvency, és ezt meg is kapta.

Mint elhangzott, a felszámoló évekkel korábban felajánlotta ezt a tulajdonrészt átvételre a másik két társtulajdonosnak, de ez az ajánlat nem jutott el akkor sem a városházára sem a képviselő-testülethez.

Amint azonban Török Csaba ügyvezetőként a lehetőségről tudomást szerzett, nem értesítette erről a tulajdonosokat, hanem magának vette meg a 2,5 százalékos részt.

A polgármester pedig vehemensen kiáll mellette ebben.  

Kulcsár László az RMDSZ-frakció nevében erkölcstelennek és elfogadhatatlannak nevezte a tranzakciót. Rámutatott:

az adminisztrátornak kötelessége lett volna értesíteni a két tulajdonos önkormányzatot arról, hogy a felszámoló átadná a kérdéses tulajdonrészt számukra, azonban Török ezt nem tette, és saját érdekeinek megfelelően használta fel ezt az információt.

Leszögezte: kezdeményezik a Monturist adminisztrátorának azonnali felfüggesztését. Ugyanakkor tárgyalást kezdeményez Budapest V. kerületével a jövőbeli szándékokról. Azt szeretnék, ha Gyergyószentmiklós önkormányzata lenne az egyedüli tulajdonos, azaz kivásárolnák a budapestieket. Hozzátette, az RMDSZ-frakció tartózkodni fog ennél a napirendi pontnál.

Galéria

Fotó: Gergely Imre

Bajkó László a maga során több kiegészítő pontot javasolt az augusztusi közgyűlés napirendi pontjaihoz. Többek között azt, hogy

vizsgálják ki, miként történt a Monturist működési szabályzatának módosítása.

Továbbá a derüljön ki a szóban forgó tulajdonrész adásvételének részletei, a tranzakciót pedig nyilvánítsák semmissé, mi több, az adminisztrátort azonnal függesszék fel és nevezzenek ki a helyére ideiglenes cégvezetőt. (A polgármester által támogatott eredeti javaslat Török Csaba mandátumát öt évvel hosszabbítaná meg – szerk. megj.)

Csak egy képviselő támogatta a polgármester előterjesztését

A képviselő-testület elé terjesztett, a Monturist adminisztrátorának javaslatai között szerepelt többek között a tulajdonosi közgyűlés tájékoztatása arról, hogy 2022. januárjában változás történt a Monturist tulajdonosi szerkezetében. (Elfogadtatásra terjesztette be továbbá a Gyilkos-tó környezetében tervezett fejlesztések dokumentációit, valamint visszavonásra javasolta azt a 2020-as határozatot, amely a Monturist felszámolását döntötte el, nem utolsó sorban pedig azt javasolta, hogy az adminisztrátor októberben lejáró mandátumát 2027-ig hosszabbítsák meg.)

Amikor sor került a szavazásra, a polgármester Csergő Ottó, Keresztes Zsombor és Antal Szabolcs tanácsosokat javasolta, hogy ők képviseljék az önkormányzatot a tulajdonosi közgyűlésen. Ezt meg is szavazták a képviselők. Azonban ez volt az egyedüli lényeges pont, amihez támogatását adta a testület.

Sorra elutasították ugyanis a Török Csaba által megfogalmazott és a polgármester által előterjesztett napirendi pontokat, megszavazták viszont Bajkó László javaslatait.

A testület jelenlévő tagjai közül egyedül Csavar Gábor szavazott igennel a polgármester előterjesztésére és nemmel a Bajkóéra, a többiek ellene szavaztak vagy tartózkodtak. Ennek értelmében

a három kijelölt képviselő az adminisztrátor menesztését, a kivizsgálások elindítását, a tulajdonrészek adásvételének semmissé nyilvánítását kell támogassa a Monturist augusztusi közgyűlésén.

Kérdés azonban, hogy mi történik majd akkor. Ugyanis, mint elhangzott, Budapest V. kerülete már egy hónapja szavazott ezekről a témákról és el is fogadta a Török Csaba által javasoltakat.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 14., kedd

Gábor Áron-díj a Székely Nemzeti Múzeumnak, történelmi kincseink őrzőjének

Ünnepélyes eseményen tisztelegtek a székelység történelmi emlékét őrző sepsiszentgyörgyi múzeum és annak alapítói, munkatársai előtt kedden este. A különleges alkalmat a Székely Nemzeti Tanács által odaítélt Gábor Áron-díj átadása koronázta meg.

Gábor Áron-díj a Székely Nemzeti Múzeumnak, történelmi kincseink őrzőjének
2024. május 14., kedd

Újból ömlik a víz a parajdi sóbányába

A legkritikusabb szakaszon csőbe vezették a Korond-patakot, hogy megakadályozzák a parajdi sóbányába való beömlését, de ez csak egy azonnali, sürgősségi megoldás. A patak kimosta a sós talajt, így jutott be a bányába.

Újból ömlik a víz a parajdi sóbányába
2024. május 14., kedd

Óriási veszélyt rejteget a kényelmes helyzet a választásokon Tamás Sándor szerint

Míg Háromszék városainak többségében versenyhelyzet körvonalazódik, addig Kovászna megye községeinek zömében hátradőlhetnek a választópolgárok és a jelöltek, mivel 19 községben ellenfél nélkül pályázhatnak a polgármesteri címért.

Óriási veszélyt rejteget a kényelmes helyzet a választásokon Tamás Sándor szerint
2024. május 14., kedd

Több lehetőséget biztosít a metropolisz-övezet, mint amire magukban kapacitásuk lenne az önkormányzatoknak

Miért jó, hogy a megyeszékhely és közelében levő községek egy metropolisz-övezetbe egyesültek, mi oldódik-oldódott meg e társulás által? – többek között ezek a kérdések kerültek újra terítékre a kedden, Illyefalván tartott polgármester-találkozón.

Több lehetőséget biztosít a metropolisz-övezet, mint amire magukban kapacitásuk lenne az önkormányzatoknak
2024. május 14., kedd

A börtönbe és a kriptába is benézhetünk a Múzeumok Éjszakáján

Marosvásárhelyen a hagyományokhoz híven, immár 18. alkalommal szervezik meg szombaton a Múzeumok éjszakáját. A megyeszékhelyen csak a könyvtárosok tiltakoznak, például a Teleki Tékában zárt kapuk lesznek.

A börtönbe és a kriptába is benézhetünk a Múzeumok Éjszakáján
2024. május 14., kedd

Előadás a Szent László-legendát ábrázoló freskókról

Sashalmi-Fekete Tamás A Szent László-legenda falképciklus szimbolikája című előadása május 16-án, csütörtökön lesz a csíkszeredai városházán.

Előadás a Szent László-legendát ábrázoló freskókról
2024. május 14., kedd

Szerezzük vissza a kontrollt a saját életünk felett

A remény támogatása SOS címmel tartott szakmai napot az Áradat Egyesület Csíkszeredában; az eseményen a nemrég elkészült, öngyilkosság-megelőzést célzó kisfilmet is bemutatták.

Szerezzük vissza a kontrollt a saját életünk felett
2024. május 14., kedd

Ismét a keresztény zene és szellemiség tölti be Gyergyószentmiklóst

Minőségi rendezvényre, közösségépítő és közösségerősítő programokra várja a FeltöltŐ keresztény zenei fesztivál a résztvevőket. Június utolsó hétvégéjére zenével, elgondolkodtató előadásokkal és számos egyéb eseménnyel készülnek.

Ismét a keresztény zene és szellemiség tölti be Gyergyószentmiklóst
2024. május 14., kedd

Nincs pardon: tíz évre is eltilthatják a vezetéstől az ittasan elkapott sofőröket

Nincs többé pardon az ittas vezetésért – elfogadta az erről szóló törvénymódosítást kedden a képviselőház. Eszerint a 0,80 g/l fölötti légalkohol-koncentrációval vezető sofőrök 1-5ig terjedő letöltendő börtönbüntetésre is ítélhetők.

Nincs pardon: tíz évre is eltilthatják a vezetéstől az ittasan elkapott sofőröket
2024. május 14., kedd

Egyre gyakoribb a medvejárás Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is

Egy hét alatt közel húsz riasztást küldtek medvék lakott területen való jelenléte miatt Hargita megyében. Csíkszereda mellett Maroshévízre, valamint Székelyudvarhelyre és több udvarhelyszéki településre is ki kellett szállnia a csendőrségnek.

Egyre gyakoribb a medvejárás Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!