Milyen beruházási terveik vannak a székelyföldi vidéki önkormányzatoknak az idei évre?

Milyen beruházási terveik vannak a székelyföldi vidéki önkormányzatoknak az idei évre?

Tervek, fejlesztések. Az önkormányzatok többsége számos befektetéssel javítana az életkörülményeken

Fotó: Gábos Albin

Főként a korábbi években elkezdett beruházások befejezését tűzték ki célul ebben az évben a székelyföldi vidéki önkormányzatok, de új tervekből sincs hiány a községekben. A kezdeti nehézségek ellenére végül nem befolyásolták kedvezőtlenül tavaly a fejlesztési terveket a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében hozott intézkedések, a legtöbb településen jól haladtak az elkezdett munkálatokkal.

Iszlai Katalin

2021. január 30., 21:522021. január 30., 21:52

2021. január 30., 22:432021. január 30., 22:43

Utak aszfaltozása, kultúrotthonok és iskolaépületek felújítása, sportpályák létesítése, víz-, szennyvíz- és gázhálózatok kialakítása, bővítése – ilyen és ezekhez hasonló fejlesztési elképzeléseket terveznek a székelyföldi községekben erre az évre.

Aszfaltozás: 99 százalék

Csíkszenttamáson elsősorban folytatni szeretnék az aszfaltozási munkálatokat, illetve elkezdenék a mezei utak korszerűsítését is, emellett pedig számos egyéb tervük van. Mint Kedves Róbert polgármester részletezte, a Szent Anna-feredőhöz villanyáramot vezetnének, és rendeznék a környékét. Kialakítanának továbbá egy piacteret, és a gázhálózat kiépítésére is nagyobb figyelmet fordítanának. Utóbbi esetében a pályázatuk még elbírálás alatt van, így az egy hosszútávú terv, ahogy egy egészségügyi ház építése is. Kedves Róbert szerint

a járvány nem befolyásolta számottevő mértékben a beruházások kivitelezését, munkálatok leállítására nem volt példa.

A községi utak aszfaltozását például elvégezték, de a bejáratok kialakítása az idei évre maradt. A kultúrotthon felújítását idén kezdenék el, ahogy a piactér kialakítását is, és a polgármester reményei szerint be is fejeznék ezeket a munkálatokat az év végéig. Hozzátette: ha az aszfaltozási projekt a végére ér, a községi utak 99 százalékára aszfaltréteg kerül a községben, mindössze néhány kisebb zsákutca marad ki. A mezei utakra egy másik pályázati kiírás által kaptak finanszírozást, ezek aszfaltozását ebben az évben kezdenék el.

Az elkezdett munkálatok befejezésére helyezik a hangsúlyt Csíkrákoson Császár Attila polgármester elmondása szerint. Mint mondta, egy jelentősebb aszfaltozási munkálat nagy részét már tavaly elvégezték, ebben az évben pedig a végére szeretnének érni. Amint ez megtörténik, a községi utak 99 százaléka le lesz aszfaltozva ebben a községben is. Tavaly ősszel hozzáláttak ugyanakkor egy öt kilométeres mezei út korszerűsítéséhez, ennek is idén várható a befejezése.

Csíkcsicsóval és Madéfalvával közösen leadtak továbbá egy pályázatot a gázhálózat kiépítésére, ennek az elbírálására várnak, illetve terveket készítenek a következő időszakra.

Császár Attila is megerősítette, hogy nem hátráltatta a munkálatokat tavaly a járványhelyzet, sőt az online megoldásoknak köszönhetően esetenként még gördülékenyebbé is vált az ügyintézés.

Szerteágazó tervek

A kultúrotthon tavaly elkezdett felújítását és kibővítését fejeznék be többek között ebben az évben Szentábrahámon. Simó Dezső polgármester szerint már csak az utolsó simítások maradtak hátra, jelenleg a konyhabútorok felszerelésével dolgoznak, és reményei szerint a tavasszal át is adhatják a létesítményt. Emellett három tervezési szerződést kötöttek, kettőt szabadidőparkokra, egyet pedig iskolafelújításra. Utóbbi a gagyi általános iskola épületére vonatkozik, és teljes körű, külső-belső felújítást terveznek, illetve bővítést és területrendezést is.

Ugyancsak Gagyban kapna helyet az egyik szabadidőpark is, amelyet a régi papilak területén alakítanának ki, az egyházi terület ugyanis hosszú idő óta kihasználatlanul áll. Parkosítás, sétányok kialakítása, egy faszerkezetű konferenciaterem építése, játszótéri elemek kihelyezése és egy kisebb sportpálya létesítése is szerepel a tervek között. A másik szabadidőközpont a Firtosmartonosban lévő régi óvodaépületnél kapna helyet.

Az időjárás miatt szünetelnek a munkálatok. Amint felmelegedik, folytatják a beruházások kivitelezését

Fotó: Beliczay László

A projekt keretében felújítanák az épületet, konyhát, ebédlőt és konferenciatermet alakítanának ki benne, illetve konyhából, fürdőszobából és egy szobából álló faházakat helyeznének el az udvaron. Utóbbi elképzelés célja, hogy legyen ahol a településre érkező vendégeket elszállásolni, mert jelenleg korlátozottak a lehetőségek ezen a téren. Emellett további sportolási- és szórakoztató elemek kapnának helyet a területen. A felsoroltak mellett aszfaltozási terveik is vannak, illetve kilátásba helyezték a szennyvízhálózat felújítását és kibővítését is, ezekre már előkészítették a dokumentációt, jelenleg a pályázati kiírásokra várnak. A napokban készülnek leadni továbbá egy pályázatot egy napközi építésére a községközpontban.

Gyorsan kell lépni

Kányád község több falujában akadozik az ivóvízellátás, ezért ennek a problémának a minél előbbi megoldását tekinti fő feladatának idén az önkormányzat – húzta alá érdeklődésünkre György Sándor polgármester.

A vízellátás biztosításához már tavaly hozzáláttak, több mélyfúrást is elvégeztek, és azt tapasztalták, hogy egyes helyeken nincs víz, máshol pedig annyira sós vagy szennyezett, hogy emberi fogyasztásra nem alkalmas.

Idén még legkevesebb három fúrást kell elvégezniük Székelypeteken, Székelydályán és Abránfalván. Miután ez megtörténik, és kiderül, hogy van víz, amely iható is, jöhet a következő lépés, mégpedig annak megtervezése, miként lehet bekötni ezeket a meglévő vízhálózatba. Emellett folytatják a telekkönyvezési folyamatokat, és tervezik az utcák aszfaltozását, illetve a napokban járt le a közbeszerzési eljárás egy új községháza építésére, így remélik, hogy ennek a kivitelezéséhez is hozzáláthatnak ebben az évben. Utóbbira 2,1 millió lejes támogatást nyertek.

Az európai uniós forrásokból finanszírozott beruházásaikat szeretnék befejezni Gyergyóalfaluban, a nehézséget az jelenti, hogy jelentős önrészt kell biztosítania ezekhez az önkormányzatnak. Gáll Szabolcs polgármester kifejtette: a mezei utak korszerűsítése, a kultúrház felújítása, egy közösségi ház létesítése és a szennyvízhálózat bővítése esetén mind nagy anyagi teher hárul az önkormányzatra, utóbbi pedig nem is uniós forrásokból valósul meg, az 1,8 millió lejes beruházást teljes egészében a hivatal finanszírozza. A mezei utak esetében 700 ezer lejes, a kultúrotthonnál 800 ezer lejes, a közösségi háznál pedig 1 millió lejes önrésszel kell számolniuk.

Ebben az évben ezeknek a munkálatoknak a befejezése a cél, jelenleg arra várnak, hogy kiderüljön, mekkora összeget kap a település a kormánytól a központi költségvetésből, és ha ez nem lesz elegendő, valószínűleg hitelhez fognak folyamodni.

Emellett az Országos Beruházási Társaság (CNI) beruházásaként egy sportcsarnok is épülni fog ebben az évben a településen egy önkormányzat által vásárolt területen.

Hat település, rengeteg terv

Gyulakuta község hat településből tevődik össze, és mindegyikben több fejlesztési elképzelése is van az önkormányzatnak, Varga József polgármester szerint ebben az évben 36,6 millió lejt készülnek elkölteni. Kelementelkén tavaly hozzáláttak egy kulturális központ építéséhez, és az általános iskola teljes körű felújításához. Közbeszerzést írtak ki továbbá a szennyvízhálózat kiépítésére is, erre a PNDL 2 nevű helyi fejlesztési országos program által nyertek 5,4 millió lej értékű támogatást. A kulturális központra a CNI-től kaptak támogatást 5,1 millió lej értékben, a munkálatokkal pedig jól haladtak, ezért a polgármester szerint várhatóan a következő három hónapban át tudják majd venni. Az általános iskola felújítását és kibővítését a Regionális Operatív Program több mint négy millió lejes támogatásával végzik.

Havadtőn a vezetékes víz és a csatornahálózat kiépítésén, a művelődési otthon külső-belső felújításán és kibővítésén, illetve a Kis-Küküllőt átszelő fahíd vasbeton szerkezetűre való alakításán dolgoznak. Előbbi esetében már az utolsó simításokat végzik, az 5,1 millió lej értékű beruházás befejezését márciusra várják.

A művelődési otthonra európai uniós forrásokat nyertek 1,1 millió lej értékben, a híd átépítésére pedig 5,5 millió lejt kaptak a kormány sürgősségi alapjából.

A mintegy 50 méter hosszú, és 10 méter széles új híd befejezését augusztusra-szeptemberre tervezik.

Bordoson a művelődési otthon felújításán dolgoznak, Ravában pedig szintén a művelődési otthon felújítását tervezik, illetve az egészségügyi ház korszerűsítését. Csöbön a 47-es községi út aszfaltozását szeretnék elvégezni idén, ez az egyetlen útszakasz a községben, amelyet eddig nem korszerűsítettek, emellett pedig a művelődési otthont ebben a faluban is felújítják. A községközpontban, Gyulakután ugyancsak korszerűsítik a művelődési otthont, ez márciusra elkészülhet, emellett pedig a bölcsőde és nappali óvoda felújításán is dolgoznak, és az úgynevezett legénylakásban egy segítő központot hoznának létre az idősek és a hátrányos helyzetben lévők számára. Gyulakután továbbá egy sport- és szabadidőközpont kivitelezését is tervezik, az erre vonatkozó pályázat egyelőre elbírálás alatt van.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 99. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 99. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre

Nagyobb az érdeklődés a gyógykezelési jegyek iránt tavalyhoz képest, eddig 740 kérést nyújtottak be a Hargita Megyei Nyugdíjpénztárhoz. Az igényléseket az év folyamán több fordulóban fogadják, legkésőbb november 30-áig.

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre
2022. március 22., kedd

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek

Március elsején kezdődött a székelyudvarhelyi utcák, utak takarítása, azóta több szakaszt is megtisztítottak. A munkálatok jelenleg a forgalmasabb útszakaszok és utcák mentén zajlanak, majd utána kezdődhet a lakótelepeken is a portalanítás.

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek
2022. március 22., kedd

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen

A Székelyudvarhelyen állandó problémává vált parkolóhelyhiány miatt ellenőrzik a hosszú távra bérbe adott, de a város tulajdonában lévő területekre épült garázsok rendeltetésszerű használatát.

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen
2022. március 22., kedd

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa

Fontos a magyarországi országgyűlési választásokra a helyesen kitöltött szavazólapok beküldése – hívták fel a figyelmet a keddi sajtótájékoztatón a háromszéki RMDSZ vezetői.

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa
2022. március 22., kedd

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték

Annyira népszerűnek bizonyult a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös programja, ami alapján őshonos gyümölcsfákat adnak ingyen a sepsiszentgyörgyieknek, hogy két nap alatt elfogytak a csemeték.

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték
2022. március 22., kedd

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének

Összetett, személyiségfejlesztésre és tanácsadásra egyaránt hangsúlyt fektető, kétnyelvű pályaorientációs platformot hozott létre a Kovászna megyei tanfelügyelőség és a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ.

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének
2022. március 22., kedd

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák

Az első félévben a Kovászna megyei diákok 5,7 százalékát, 1407 tanulót nem tudtak lezárni, mert a hiányzások miatt nem volt elég jegyük. Tavaly több száz diák azért bukott osztályismétlőre, mert alig voltak iskolában. A lemorzsolódáson javítanának.

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák
2022. március 22., kedd

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek

Tizedik adományozói körét szervezi meg Marosvásárhelyen a Marosszéki Közösségi Alapítvány március 30-án. Ez alkalommal három civil szervezet projektjét támogatják és kezdeményeznek gyűjtést azok megvalósítása érdekében.

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek
2022. március 22., kedd

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől

Nyilvánosságra hozták azt a tíz nyertes lakossági ötletet, amelyet már idén megvalósít a marosvásárhelyi városháza. Az első alkalommal megszervezett részvételi költségvetés első szakasza nagy népszerűségnek örvendett.

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől
2022. március 22., kedd

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte

Egy lelőtt kutya lett a veszte két orvvadásznak a Maros megyei Fehéregyházán. A rendőrség ugyanis a kutya gazdájának értesítésére szállt ki a helyszínre és azonosította a törvényszegő vadászokat.

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM