Mi lesz a sóvidéki idegenforgalommal a bányabezárás miatt?

Mi lesz a sóvidéki idegenforgalommal a bányabezárás miatt?

Munkálatok a Korond-pataknál

Fotó: Maros Vízügyi Igazgatóság

Csoportos foglalásokat veszítettek el az elmúlt hétvégén a parajdi szállásadók a sóbánya múlt heti bezárása következtében, de egyelőre nem okozott komoly veszteségeket a sóvidéki idegenforgalomnak az új helyzet. A turizmusból élők is bizakodók, remélik, mielőbb kinyithat a sóbánya, hiszen a településre látogatók kilencven százaléka a sóbánya miatt választja Parajdot. A maradék tíz százalék pedig a többi sóvidéki látnivaló, például a Sószoros miatt.

Széchely István

2024. május 22., 08:022024. május 22., 08:02

Nem estek kétségbe a turizmusból élő parajdiak a sóbánya múlt heti bezárása miatt, látják ugyanis, hogy a víz befolyásának a megszüntetésére irányuló munkálatok jól haladnak, még örülnek is annak, hogy egy évek óta fennálló problémát most végleg megoldanak – tudtuk meg Moldován Lászlótól, a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület elnökétől.

A hónap közepén, május 15-én zárták be a parajdi sóbányát biztonsági okokból, ugyanis az április 17–19-ei nagy csapadékhozamú esőzések óta a Korond-patak vize befolyt a tárnákba. Az, hogy nem látogatható a komplexum, már okozott kieséseket a vendéglátásból élők számára, de ez még nem jelentős.

Galéria

Fotó: Maros Vízügyi Igazgatóság

„Foglalásokat még nem mondtak le. Voltak néhányan, akik korábban hazautaztak, tehát 6–7 helyett csak 2–3 napot maradtak, de a pünkösd utáni hét amúgy is laza szokott lenni.

Idézet
Pünkösdkor voltak kiesések, csoportok mondták le a foglalásukat, mert a Sószoros sem volt látogatható egy hétig”

– ismertette az idegenforgalmi helyzetet Moldován László. Elmondta, a Sószoros bejáratánál zajlott a munkálatok nagy része, ezért nem lehetett látogatni a szorost, de már indítanak csoportos látogatásokat –

egyelőre a Sószoros korondi bejáratánál viszik be a látogatókat.

„Azt mondták, hogy a héten megoldódik a probléma, ezért bízunk benne, hogy most már hamarosan a bánya megnyitása is szóba jöhet. Ezt még hivatalosan nem jelentették be, de sikerült áthidalni a problémát. Mi nagyon reménykedünk, hogy a napokban vagy legkésőbb egy-két héten belül megnyílik ismét a sóbánya. Ez nagyon jó hír mindenkinek, mert végül is egy

többéves problémát sikerülhet most megoldani.

Múlt héten nagyon-nagyon nekiálltak, a vízügy, a sóbánya és a helyi önkormányzat is. Még vasárnap is dolgoztak, ezért bízunk benne, hogy hamarosan megnyitják” – reménykedik a Sóvidék-Hegyalja Turisztikai Egyesület elnöke.

Galéria

Fotó: Maros Vízügyi Igazgatóság

Ha még egy hónapig elhúzódott volna a munkálat, az már nagy problémát okozott volna, hiszen a Parajdra látogatók mintegy 90 százaléka a sóbánya miatt érkezik az üdülőtelepülésre, a fennmaradó 10 százalék pedig a többi sóvidéki látnivaló, például a Sószoros miatt.

A szovátai idegenforgalomban sem okozott érezhető visszaesést a sóbánya bezárása, és a nyári szezonra ez nem is lenne hatással. Szovátán ugyanis a Medve-tó jelenti a fő vonzerőt nyáron és

a tavat éppen most készülnek megnyitni.

A turizmusból élő szovátaiak az ősztől kezdődő holtszezonban éreznék meg a bánya bezárásának a hatásait, ha elhúzódnának a víz befolyásának a megakadályozására irányuló munkálatok – véli Bereczki István, a Szovátai Turisztikai Egyesület elnöke. Igaz ugyan, hogy egyre több olyan szálloda és panzió van az üdülőtelepülésen, amely saját wellnesslehetőséggel rendelkezik, de

azok a vendégek, akik legalább 4–5 napra szállást foglalnak Szovátán, egynapos fakultatív programként mind betervezik a sóbánya meglátogatását,

így tehát a Medve-tó őszi bezárása után mindenképpen éreztetné a hatását Szovátán is az, ha nem lenne látogatható a bánya – közölte a szakember.

Galéria

Fotó: Maros Vízügyi Igazgatóság

„Nagy kár lenne, ha nem tudnák megnyitni, mert mégiscsak az egyik legnagyobb látványosság a környéken” – fogalmazott Bereczki István.

Válaszolt a Salrom

Válaszolt a parajdi sóbányában felmerült problémákra vonatkozó, május 14-ei tájékoztatási kérésünkre, illetve reagált a témában megjelent első cikkünkre az Országos Sóipari Társaság Rt. (Salrom). Mint pénteki levelükben írják, a közérdekű információk iránti kérelem megválaszolásának törvényes határideje a vonatkozó törvény értelmében tíz nap, így május 24-ig voltak kötelesek válaszolni, ugyanakkor szóvá teszik, hogy a választ meg nem várva már május 15-én közzétettük a témában első cikkünket.

A víznek a sóbányába történő beszivárgásáról a parajdi sóbánya vezetősége azonnal értesítette az illetékes hatóságokat – a Hargita Megyei Prefektusi Hivatalt és a sürgősségi esetek felügyelőségét –, az Országos Sóipari Társaság Rt. pedig folyamatosan együttműködik a Maros Vízügyi Igazgatósággal a probléma megoldása érdekében – áll a Salrom válaszlevelében.

A bányában dolgozók rosszullétére vonatkozó állítást illetően azt közölték, hogy ez nem megerősített, ugyanakkor – folytatják – megemlítendő, hogy április 18-án a bánya turisztikai részlegén személyzetet biztosító vállalkozás három női alkalmazottja – akik nem a sóbánya alkalmazottai – rosszullétre panaszkodott. Nem ismert, hogy mitől lettek rosszul, de már mindhárman jól vannak – közlik a válaszlevélben, arra is kitérve, hogy a bánya vezetősége azonnal megtette a szükséges intézkedéseket ez ügyben.

„A bánya turisztikai részlegének levegőminőségét gondosan ellenőrzik. E tekintetben gyakori méréseket végeznek erre szakosodott személyek. Az elvégzett elemzések azt mutatják, hogy

Idézet
a levegőminőségi paraméterek a normális határértékeken belül vannak.

A fentieken túl az olvasók korrekt tájékoztatása érdekében a következő pontosításokat tesszük: amint azt a parajdi sóbányában észlelték, az április 17–19. közötti heves esőzések miatt a Korond-patakból édesvíz szivárgott a föld alá. A heves esőzések miatt a Korond-patak medrében egymást követő túlfolyások voltak, amelyeket nem lehetett megfékezni, és

Idézet
nagy mennyiségű víz jutott be a bányába, ami kritikussá tette a helyzetet.

Ezért a dolgozók és a látogatók biztonsága érdekében az Országos Sóipari Társaság Rt. ügyvezető igazgatósága úgy döntött, hogy május 15-én 12.30-tól leállítja a termelési és a látogatási tevékenységet a bányában, amíg a patakból a föld alá bejutó víz okozta helyzet meg nem oldódik. A társaság minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy a parajdi sóbányát a lehető leghamarabb újraindítsa” – közli a Salrom.

Miként áll a probléma megszüntetése?

A Maros Vízügyi Igazgatóság az elmúlt napokban több frissítést is közzétett a parajdi sóbányánál zajló munkálatok helyszínéről. Ezekben beszámolnak arról, hogy az elmúlt napokban elterelték a Korond-patak folyását, és több munkálat is történt a jobb part megerősítése érdekében. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Petrozsényi Tudományegyetem két műszaki szakértőjét is bevonták a probléma elhárításába: egy 120 méter hosszú, három csővezetékből álló rendszer kiépítésébe. Ezzel a megoldással a beszivárgásnak leginkább kitett területeken kívánták megszüntetni a problémát.

Galéria

Fotó: Maros Vízügyi Igazgatóság

A vezeték nyomvonalán több műszakban dolgoztak a vízügy alkalmazottai,

olyan napok is voltak, amikor 45-en vettek részt a munkálatokban.

A vízügy számos munkagépet szállított a helyszínre, de a Hargita megyei tűzoltóság is küldött két motoros szivattyút a bányához. A csövek lefektetése mellett egy betonozott mederszakaszt is kialakítanak a munkálatok során, amely vészhelyzet esetén elvezetheti a nagy vízmennyiséget.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 21., péntek

Végleges a Székely Vágta mezőnye

Minden a helyére került az Óriáspince-tetőn, kezdődik a 13. Székely Vágta. A pénteki állatorvosi vizsgálatot követően összeállt a futamokon induló lovasok névsora.

Végleges a Székely Vágta mezőnye
Végleges a Székely Vágta mezőnye
2024. június 21., péntek

Végleges a Székely Vágta mezőnye

2024. június 21., péntek

Mindeddig nem volt több mentős riasztás, mint máskor

Voltak ájulások, de ilyen esetek máskor is előfordulnak – a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője szerint nem volt kiugrás az elmúlt napokban a segélyhívások számában. Érdemes azonban elővigyázatosnak lenni, a hőhullám legforróbb napja szombaton lesz.

Mindeddig nem volt több mentős riasztás, mint máskor
2024. június 21., péntek

Rekordot akarnak dönteni a fesztiválsállal

A legtöbb országban kötött fesztiválsállal szeretnének bekerülni a Kult Fesztivál szervezői a Guinness-rekordok könyvébe, ehhez kérik a közösségek segítségét. Már négyezer méter sál készen van.

Rekordot akarnak dönteni a fesztiválsállal
2024. június 21., péntek

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat

Nagyvad jelenlétét észlelték Csíksomlyón pénteken este nyolc óra körül. A hatóságok Ro-Alert figyelmeztetést küldtek a lakosságnak.

Medve miatt riasztották a csíkszeredaiakat
2024. június 21., péntek

Felelős vízhasználatra kérik a lakosságot Hargita megyében

A tartós forróság miatt víztakarékosságra inti a Harvíz Rt. több udvarhelyszéki község lakóit.

Felelős vízhasználatra kérik a lakosságot Hargita megyében
2024. június 21., péntek

Székelyföldön is korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát

A rendkívüli hőség miatt több megyében korlátozzák nappal a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát az autópályákon, gyorsforgalmi- és országutakon.

Székelyföldön is korlátozzák a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek forgalmát
2024. június 21., péntek

Akik művészek maradtak

Az első csíkszeredai művészetis évfolyam 30 éves találkozója apropóján szervezett az egykori osztály kiállítást mindazon alkotók műveiből, akik a művészeti pályán maradtak.

Akik művészek maradtak
Akik művészek maradtak
2024. június 21., péntek

Akik művészek maradtak

2024. június 21., péntek

A törvények a kiskapuk felé terelik az építkezőket

Ha húsz éve még egy 30–40 oldalas dokumentációval lehetett engedélyeztetni egy ház építését, ma az egyre gyarapodó követelmények miatt több száz oldalra rúg egy ilyen dokumentáció – az árak pedig ezzel arányosan ugrottak az égig.

A törvények a kiskapuk felé terelik az építkezőket
2024. június 21., péntek

Szélesebb látogatói körnek címzik az idei Taste of Transylvania gasztrofesztivált

Idén a szakmai találkozásokon kívül szélesebb körhöz is szól a Taste of Transylvania gaszrofesztivál, amelyet harmadik alkalommal szerveznek meg borospataki Gyimesi Skanzenben szeptember 12. és 15. között. Tízezer látogatóval számolnak a szervezők.

Szélesebb látogatói körnek címzik az idei Taste of Transylvania gasztrofesztivált
2024. június 21., péntek

Kigyulladt egy kisbusz Csíkszeredában

Tűz ütött ki egy mikrobusz motorterében pénteken délután Csíkszeredában. A jármű a Pacsirta sétányon parkolt a tűzesetkor.

Kigyulladt egy kisbusz Csíkszeredában
Kigyulladt egy kisbusz Csíkszeredában
2024. június 21., péntek

Kigyulladt egy kisbusz Csíkszeredában

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!