Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mentőöv a kamaszoknak

Péter Beáta 2019. március 19., 22:00 utolsó módosítás: 2019. március 19., 22:01
HIRDETÉS

Milyen pszichoaktív szereket fogyasztanak a fiatalok? Mikortól kezdik el ezeket használni? Milyen problémákkal találkoznak a leggyakrabban az iskolai tanácsadók, iskolapszichológusok és milyen megoldásokat tudnak nyújtani a krízishelyzetben levő tizenéveseknek a különböző szervezetek? Többek között erről is szó volt az Eustress Egyesület által indított Kamaszkori függőségek elnevezésű projekt nyitórendezvényén.

Fotó: Gábos Albin
A projekt partnere a Székelyhon


Iskolapszichológusok, tanácsadók, Hargita megye középiskoláinak igazgatói, és a Kamaszkori függőségek partnerszervezetei képviselőinek jelenlétében mutatták be az Eustress Egyesület által kezdeményezett függőségmegelőző projektet.

HIRDETÉS

A programba első körben a nyolc csíkszeredai középiskolát vonják be, de a későbbiekben a megye többi középiskolájára is kiterjesztenék.

A projekthez partnerként csatlakozott a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Lelki Egészségközpontjával (Centrul de Sănătate Mintală), Hargita Megye Tanfelügyelősége, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ és a Megyei Pszichopedagógiai Tanácsadó Központ, valamint az Áradat Egyesület is.

Elena Mîndru tanfelügyelő Fotó: Gábos Albin

A tanfelügyelőség nyitott minden olyan projektre, amely az iskolai tevékenységre és a diákok fejlődésére irányul

– fogalmazott Elena Mîndru tanfelügyelő.

Dr. Domokos Lajos Csaba pszichiáter szakorvos, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Lelki Egészségközpontjának vezetője rámutatott, fontosak a szakmai találkozások, hogy ezáltal megismerjék azokat a problémákat, amelyek közösek, és közösen találjanak ezekre megoldást.

Domokos Lajos Csaba pszichiáter szakorvos Fotó: Gábos Albin

Hangsúlyozta,

az egyik nagy probléma a fiatalok körében a drogfogyasztás, a különböző, ismeretlen eredetű pszichoaktív szerek használata.

Mint mondta, hetente találkozik ilyen esetekkel. „Ezeket a szereket Kínából hozzák, nagyon olcsók és nagyon veszélyesek. Előfordul, hogy a szórakozóhelyeken teszik bele egymás italába. Tudatában kell lennünk annak, hogy ezek a szerek előfordulnak a megyében, függetlenül attól, hogy bevalljuk vagy sem.”

A másik probléma a nagyszámú öngyilkossági kísérlet, 16–17 éves fiatalok is kerülnek hozzá kezelésre. Egy kimutatás szerint 2018-ban mintegy kilencvenen lettek öngyilkosok Hargita megyében, és ebből huszonnégy százalék harminc év alatti fiatal. Ezért lenne fontos, hogy minél több fórumon beszéljenek arról, hogy mit jelent a depresszió, mikor kell szakemberhez fordulniuk, segítséget kérniük – véli a pszichiáter.

Az egészségügyi rendszer hiányossága, hogy Csíkszeredában ugyan létezik gyerekpszichiátriai kabinet, de gyerekpszichiátriai központ nincs, a 17 év alatti pácienseket ezért Sepsiszentgyörgyre kell átirányítsák.

Ugyanakkor Romániában nincs külön addiktológiai képzés (a különböző függőségekkel foglalkozó orvosi szakterület), a pszichológus és pszichiáter szakemberek külföldön kell képezzék magukat ebben az ágazatban.

A jelenlévő iskolai tanácsadók elmondták, számtalan esettel szembesülnek nap mint nap, egyre fiatalabb korban kezdenek dohányozni, alkoholt, tudatmódosító szereket fogyasztani a diákok, és súlyos problémaként merül fel a falcolás (önsebzés) is.

Zöldi Emese klinikai szakpszichológus előadásában elmondta, 2014–2016 között serdülőkkel dolgozva élte meg a Csíkszeredában tomboló szipuzás periódusát – az ezzel járó agresszív viselkedést részükről, alkoholkómát, falcolást – 2017-től pedig egyre több szerhasználattal és függő viselkedéssel találja magát szemben a kabinetben.

Zöldi Emese klinikai szakpszichológus Fotó: Gábos Albin

Csak őszintén beismerve és csapatban dolgozva tudjuk megpróbálni megelőzni, kezelni a problémát

– hangsúlyozta, majd a függőség kiváltó okaira is kitért: torz énkép, belső feszültség, szorongás (fóbia, pánik), magányosság, depresszió, a motiváció, az életcél, a jövőkép hiánya stb. Rámutatott, a kamaszok több mint húsz százaléka depressziós, és közülük csak körülbelül harminc százalékot kezelnek. „Mit kezdünk mi ezzel?”– tette fel a kérdést.

Simó Irma pszichológus, mentálhigiénés szakember, az Áradat Egyesület vezetője a tevékenységüket mutatta be. Elhangzott, az egyesület egyik legnagyobb projektje éppen az öngyilkosság-megelőzés, és a tizennégy éve működtetett telefonos lelkisegély-szolgálatukkal a krízishelyzetben próbálnak az igénylők rendelkezésére állni, segíteni. Jelenleg 35 önkéntessel dolgoznak, három városba kapcsol a zöld vonaluk, és szeretnék, ha Erdélyben hét központot tudnának létrehozni. A segítségnyújtás, tanácsadás ingyenes.

Simó Irma pszichológus Fotó: Péter Beáta

A szociális hálón belül egy szelete a segítségnyújtásnak a telefonszolgálat, de nekünk nagyon fontos, hogy együttműködésben legyünk akár a pszichiátriával, akár az ambulanciával, vagy az iskolapszichológusokkal. Fontos, hogy hová irányítjuk később a fiatalt, a felnőttet, aki hozzánk fordul

– magyarázta. A telefonos lelkisegély-szolgálat minden nap este héttől éjfélig vehető igénybe. Több erdélyi városban is tartottak rendkívüli osztályfőnöki órákat a prevencióval kapcsolatban. „Össze kell fognunk bántalmazás-témában, öngyilkosság-megelőzésben” – fogalmazott Simó Irma. Mint mondta, ezért is csatlakoztak szívesen az Eustress Egyesület kezdeményezéséhez, hogy azt a kis szeletet, azt a tapasztalatot, amit ők az évek során összegyűjtöttek, hatékonyan „betegyék” ebbe a projektbe.

Vargyas Márta, az Eustress Egyesület alapítója, a projekt megálmodója és kidolgozója szerteágazó és többféle lehetőséget kínáló programokban gondolkodik.

„Fontos hangsúlyoznunk, hogy a függőség nem egy egyéni probléma, mert, ha akarjuk, ha nem, ha elismerjük, ha nem, de mindannyian cinkosok vagyunk egymás életében. Ha már létrejött a függőség, akkor mindannyian elszenvedői vagyunk annak. Ezért különösen fontosnak tartjuk, hogy ne csupán az érintett korosztályt vonjuk be a közös munkába, hanem szüleiket és pedagógusaikat egyaránt. Hajlamosabbak vagyunk könnyebben felismerni családon belül is azok félelmét és szorongását, akik sírdogálva vagy remegve félnek, mint azokét, akik dühhel és haraggal szoronganak. Ezen személyek vagy kamaszok nagy csoportját a köznyelvben gyakran „kezelhetetlennek” nevezzük, miközben a saját sértettségünk nem hagyja láttatni a félelmüket.”

Fotó: Gábos Albin

Elhangzott, miközben a programpontokon dolgozott, gyakran eszébe jutott dr. Rigó Péter pszichiáter mondata, mely szerint „A drog helyett nincs semmi. A drog van valami helyett.” Úgy véli, ez igaz a szerfüggőségekre és a viselkedésfüggőségekre is. Ezért

a prevencióban megpróbálnak egy olyan összetett programot biztosítani, melyben egyszerre felvilágosítanak, rákérdeznek, elvesznek, majd adnak és felemelnek.

Ebben az iskolai évben a következő két témakört dolgozzák fel:

  • a kémiai szerek által kiváltott függőségek – nikotin, alkoholizmus, energiaital és egyéb pszichoaktív szerek által kiváltott függőség;
  • az elektronikus függőségek – számítógép-, internet-, telefon-, televíziófüggőség, internetes játékfüggőség (gaming), online kapcsolattartás függőség (pl. cset, közösségi média, telefonálás, üzenet stb.), internetes szexuális tevékenységek (pl. pornográfia).

A tervekben szerepel a helyi mentálhigiénés szakemberek továbbképzése egy-egy, az adott témára specializálódott, meghívott szakember segítségével. A prevenciós előadások színes, interaktív, kreatívan felépített, kérdésfelvető, figyelemfelkeltő és információközlő előadások, a különböző nézőpontok miatt külön diákok, külön szülők és külön pedagógusok számára, dr. Domokos Lajos és Zöldi Emese vezetésével. A projekt része továbbá egy rendhagyó interaktív színházi előadás, amelynek ötlete csíkszeredai színészektől, színházhoz közeli emberektől származik.

Az egyik legfontosabb programpont, hogy diákok számára kortárssegítő képzést indítanak.

Ez diákok felkészítését jelenti diáktársuk rossz lelki állapotának felismerésére, majd a vele való kommunikációra, szükség esetén elsősegélynyújtásra pszichiáter, pszichológus és kórházi asszisztensek közreműködésével.

A projekt ideje alatt folyamatosak nyitott közösségi programokat tartanak, ugyanakkor minden héten más kihívást indítanak a diákok számára, flashmobokat tartanak, amelyek különböző területek specialistái vezetnek majd. Az Eustress Egyesület, a Hargita Megyei Lelki Egészség Központ (CSM) és a Hargita Megyei Tanfelügyelőség a projektben részt vevő intézményeket Egészséges Iskola címmel tünteti ki.

A projekt lebonyolítására továbbra is várnak önkénteseket, szakembereket és adományokat.
Eustress Egyesület
Csíkszereda, Vasfúvó u. 16. sz. , 530100
Számlaszám: RO40BRDE210SV52816202100
E-mail: a.eustress@gmail.com
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS