Megváltozott a háziorvosi rendelőkben történő koronavírus elleni immunizálás finanszírozása

Megváltozott a háziorvosi rendelőkben történő koronavírus elleni immunizálás finanszírozása

A háziorvosi rendelőkben történő immunizálás lehetősége vidéken igazán hasznos

Fotó: Haáz Vince

Alig néhány nappal a bevezetése után megváltozott az az előírás, amely a háziorvosi rendelőkben történő koronavírus elleni immunizálás finanszírozását szabályozza. A háziorvosok nem differenciált, hanem egységes javadalmazást kapnak ezért a munkáért. Az új szerződést egyelőre kevesebb rendelő kötötte meg Hargita megyében – a megyei egészségbiztosítási pénztár vezetője szerint ennek nem a törvénymódosítás az oka, és a szám várhatóan nőni fog. Az általunk megkérdezett egyik háziorvos szerint kevés a jelentkező, egy másik viszont nagy érdeklődésről számolt be.

Széchely István

2021. május 19., 19:312021. május 19., 19:31

Május 4-én kezdődött meg a koronavírus elleni immunizálás azokban a háziorvosi rendelőkben, amelyeknek a működtetői vállalták az oltás beadását.

Hargita megyében a 134 háziorvosi rendelő közül 83-nak a vezetője kötött szerződést erre a megyei egészségbiztosítási pénztárral, majd később ez a szám 87-re nőtt.

A vonatkozó törvény hétfőn megváltozott, az említett szám pedig a felére csökkent, azaz már csak

44 rendelő vállalta az oltások beadásával járó munkát.

„Megjelent egy új sürgősségi kormányrendelet, ami módosította a régit. Korábban differenciált tarifák voltak, attól függően, hogy az oltásra jogosultak közül hányan voltak beoltva a háziorvos pácienslistájáról. Ez megváltozott, és

egységesen 40 lejt kapnak a háziorvosok a szolgáltatásért, ami egy orvosi konzultációt, az oltás beadását, a rendszerben történő lejelentését és az oltás utáni állapot lekövetését foglalja magában.

Tehát ezek azok a tevékenységek, amelyeket a háziorvos el kell végezzen. Eddig úgy volt, hogy munkaidőn kívül kell ezt elvégezze, de – ez is egy újdonság – most már elvégezheti rendelési időben is, úgy, hogy a megszokott szolgáltatásokat tudja biztosítani a hozzá feliratkozott személyeknek, tehát az oltás ezt ne akadályozza” – számolt be az újdonságokról Duda Tihamér, a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztár vezetője.

Az új szabályozás megjelenése után a megyei egészségbiztosítási pénztár új szerződést kötött azokkal a rendelőkkel, amelyeknek a működtetői részt vennének az oltáskampányban. Ezúttal azonban csak 44 rendelő képviselője vállalta ezt, legalábbis az új szabályozás érvénybe lépéséig. Duda Tihamér szerint azonban ez csak egy átmeneti állapot,

nem a feltételek megváltozása a lecsökkent szám oka, és úgy véli, nőni fog az oltáskampányba bekapcsolódó háziorvosi rendelők száma.

Fotó: Haáz Vince

Az előző protokoll bonyolult volt

Amint arról korábban írtunk, az eredeti szabályozás szerint az elvégzett szolgáltatásért járó javadalmazás mértéke attól is függött, hogy az adott orvos pacientúrája milyen arányban van beoltva: legkevesebb 30 lejre számíthatott egy beoltott személy után az orvos, de ha az oltásra jogosult pácienseinek több mint az 50 százaléka be van már oltva, akkor 50 lejre nőtt volna a finanszírozás értéke, ha pedig a 60 százalékot is meghaladja ez az arány, akkor 60 lejt kapott volna az orvos minden beoltott páciense után.

Ez a differenciált finanszírozás módosult most egységesen 40 lejre.

Kérdésünkre Duda Tihamér elmondta, nagyon bonyolult volt az előző protokoll, a differenciált finanszírozás érdekében minden orvos esetében meg kellett volna nézni, hogy a hozzá feliratkozottak közül hányan jogosultak az oltásra, de

folyamatosan követni kellett volna azt is, hogy a háziorvosok pacientúrája milyen arányban van beoltva, továbbá azt is, hogy hányan oltakoztak más háziorvosnál, mint akinek a listáján szerepelnek.

Hol lehet oltakozni?

Az új szabályozás értelmében nem változott az a korábbi előírás, hogy az egészségbiztosítotti státuszától függetlenül bárki beoltathatja magát – azok is, akik nem rendelkeznek egészségbiztosítással –, valamint azok is, akik nem szerepelnek egy háziorvos listáján sem.

Azok, akik háziorvosuknál adatnák be maguknak a koronavírus elleni védőoltást, a rendelőt felhívva érdeklődhetnek arról, hogy orvosuk részt vesz-e az oltáskampányban, de tájékozódhat erről a megyei egészségbiztosítási pénztár honlapján is.

Azok, akinek az orvosa nem kapcsolódott be az oltáskampányba, bejelentkezhetnek az oltakozásra egy olyan háziorvosi rendelőben, amelyik megtalálható az egészségbiztosítási pénztár listáján.

Öt adagra két jelentkező

Valószínű, hogy – akárcsak nála – az is közrejátszhat abban, hogy egyelőre viszonylag kevés rendelő kíván részt venni az oltáskampányban, hogy kevés az oltásra jelentkező – vélekedett megkeresésünkre Soós-Szabó Klára, csíkszeredai háziorvos, a megyei háziorvosi szövetség vezetője. Mindeddig ő maga sem kötötte meg a szerződést erre a szolgáltatásra a megyei egészségbiztosítási pénztárral, ugyanis érdeklődött páciensei körében, ám

közel két hét alatt mindössze ketten jelezték, hogy beoltatnák magukat az egyadagos Johnson & Johnson vakcinával

– mondta a háziorvos. Ebből az oltóanyagból azonban egy ampulla öt dózist tartalmaz, így legalább öt jelentkezőre van szükség ahhoz, hogy ne vesszen kárba az oltóanyag egy része. A megkezdett, hűtőben tartott ampullát hat órán belül fel kell használni, ha szobahőmérsékleten tartják, akkor három óra alatt – magyarázta Soós-Szabó Klára.

Tapasztalatai alapján az emberek kissé bizalmatlanok az új oltóanyaggal szemben, amikor érdeklődik náluk, sokan visszakérdeznek, hogy ő beadatta-e, és ha igen, melyiket.

Fotó: Haáz Vince

Amikor elmondja, hogy Pfizer vakcinát kapott, sokan azt válaszolják, hogy akkor ők is azt szeretnék beadatni, másoktól pedig azt a diplomatikus választ kapja, hogy „kicsit még várnak”, de azt nem tudni, pontosan mire.

A háziorvos hiányolja az oltás hasznáról szóló egyszerű, tömör, érthető tájékoztató anyagokat, filmeket, amelyek eljutnak az emberekhez. Kérdésünkre elmondta,

azt nem tudja pontosan, hogy több mint kétezres számú pacientúrája körében mekkora az átoltottsági arány, de azt tudja, hogy sokan beoltatták már magukat az oltáskampány kezdete óta.

Ha a fennmaradó hányad körében nem növekszik az érdeklődés a háziorvosi rendelőkben alkalmazott egyetlen oltóanyag, a Johnson & Johnson vakcina iránt, akkor ő nem köt szerződést a szolgáltatásra, de attól nem zárkózik el, hogy bedolgozzon alkalomadtán egy oltóközpontba, vagy egy oltási maratonon – mondta a háziorvos.

Etéd: pozitív oltási „reakciók”

Gálfi Czirjék Rozália, Etéd község háziorvosa szükségesnek tartotta bekapcsolódni az oltáskampányba. „Elzárt helyen élünk, messze vagyunk várostól, kórháztól, mindentől” – foglalta össze az okokat a háziorvos.

Megterhelő ugyan a rendelési időn túli szolgáltatás biztosítása és időigényes az ezzel járó adminisztratív munka, de döntése hasznosnak bizonyult, ugyanis nagy az oltási hajlandóság a község lakossága körében.

Naponta tíz oltás beadását tudja vállalni, három nap alatt harminc embert már beoltott, és annyi a jelentkező, hogy már csak jövő hétre tudja előjegyezni őket – számolt be tapasztalatairól. A jelentkezők között sok az idős helybéli, ugyanakkor olyanok is beadatják az oltást, akik külföldi munkavállalásra készülnek. Gálfi Czirjék Rozália szerint vannak, akiket győzködni kell: kissé félve érkeznek, de boldogan és büszkén távoznak.

Úgy érzem, hogy jobban meg is bíznak bennem, mert már rég itt vagyok, mindjárt negyven éve. Kicsit nehéz, de eddig nagyon sikeres, csak jókat tudok mondani. Én örülök

– foglalta össze a rendelőjében történő immunizálással kapcsolatos tapasztalatait az etédi háziorvos.

A megyei egészségbiztosítási pénztár kimutatása szerint azon túl, hogy viszonylag kevés háziorvosi rendelőben vállalták mindeddig a koronavírus elleni oltás beadását, ezeknek a rendelőknek a megoszlása is meglehetősen egyenlőtlen.

Udvarhelyszék áll a legjobban e tekintetben: a 44 rendelő közül 27 ott található.

A 44 rendelő közül 16 városon, 28 pedig vidéken működik, tehát sok vidéki településen továbbra sem jut hozzá a lakosság a védőoltáshoz helyben.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 26., szombat

Még a székelyföldi méz felvásárlási árára is hatással lehet az Ukrajnában zajló háború

Nagyobb állományveszteségek nélkül ért véget a méhek teleltetése, így tavalyhoz képest kedvezőbb körülmények közt kezdődik az idei szezon a méhészek számára. A természeti és az időjárási tényezők is jobbak idén, a gazdasági körülmények azonban romlottak.

Még a székelyföldi méz felvásárlási árára is hatással lehet az Ukrajnában zajló háború
2022. március 26., szombat

Nem elég, hogy elölről kellett kezdeni a folyamatot, most a drágulás is mindent megnehezít

Több millió lej értékű plusz kiadást jelent Gyimesközéplok számára, hogy tavaly meghiúsult az ivóvíz- és szennyvízhálózat építésének elkezdése, mert a kivitelezővel szerződést kellett bontani. Az újraszámolt ár jóval nagyobb.

Nem elég, hogy elölről kellett kezdeni a folyamatot, most a drágulás is mindent megnehezít
2022. március 26., szombat

Ezekre az út- és járdafelújításokra lehet idén számítani Csíkszeredában

Több útszakasz, járda, parkoló, kerékpárút is megújul idén Csíkszeredában a nyári útkarbantartás részeként tervezett munkálatok során. Nemcsak burkolatfelújításokat végeznek, hanem más, a közlekedés biztonságát elősegítő beavatkozásokat is.

Ezekre az út- és járdafelújításokra lehet idén számítani Csíkszeredában
2022. március 26., szombat

Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben

Közlekedési balesetben vesztette életét a székelykeresztúri rendőrfőnök pénteken éjszaka Betfalvánál.

Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben
Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben
2022. március 26., szombat

Rendőrfőnök halt meg az éjjeli balesetben

2022. március 26., szombat

Épületbontás előzi meg az ünnepekhez is méltó közösségi tér létrehozását

Lebontják a tusnádi községházával szembeni épületegyüttest azért, hogy a helyén központi teret alakítsanak ki a település számára. Az önkormányzat erre a célra 300 ezer lejt szánt az idei költségvetésből.

Épületbontás előzi meg az ünnepekhez is méltó közösségi tér létrehozását
2022. március 26., szombat

Megérkezett az első gólya Sáromberkére, webkamerán lehet figyelni az életét

Megérkezett az első gólya Sáromberkére, a gólyafaluként is emlegetett Felső-Maros menti településre.

Megérkezett az első gólya Sáromberkére, webkamerán lehet figyelni az életét
2022. március 26., szombat

Fejlesztések, felújítások – számos terve van a koronkai önkormányzatnak

Koronka idei prioritásai között az iskola teljes felújítása, a víz- és csatornahálózat bővítése, illetve az egykori Tholdalagi-kastély helyreállításához szükséges első lépések megtétele szerepel.

Fejlesztések, felújítások – számos terve van a koronkai önkormányzatnak
2022. március 26., szombat

Föld órája: több székelyföldi városban is szünetel a közvilágítás

Több székelyföldi város, közöttük Csíkszereda és Marosvásárhely is csatlakozik a Föld órája kezdeményezéshez és szombaton este lekapcsolják a közvilágítás, a közhivatalok fényeit.

Föld órája: több székelyföldi városban is szünetel a közvilágítás
2022. március 26., szombat

Szörnyű tragédia: 24 éves fiatal vesztette életét egy közúti balesetben

Fának csapódott egy gépjármű, az autóban utazó egyik fiatal pedig életét vesztette, a gépjármű három másik utasa pedig sérüléseket szenvedett, pénteken éjfél előtt Székelykeresztúr mellett, Betfalván.

Szörnyű tragédia: 24 éves fiatal vesztette életét egy közúti balesetben
2022. március 26., szombat

A juhtartó gazdák egyre nagyobb gondja a pásztorhiány

A juhtartó gazdáknak hovatovább egyre nehezebb fejőjuhászt fogadni a nyájuk mellé, ez pedig drasztikus változásokat fog hozni a juhtartásban. Sokan ugyanis emiatt felhagynak a fejéssel, és csak a húsáért tartják az állatot.

A juhtartó gazdák egyre nagyobb gondja a pásztorhiány
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM