Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Megszegték az elkülönítésre vonatkozó előírásokat, megjárták

Széchely István 2020. március 25., 14:43

Hargita megyében egy nap alatt 21 ezer lejnyi pénzbírságot rótt ki a rendőrség azokra, akik megszegték a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó intézkedéseket. Nőtt az intézményes karanténba, illetve otthoni elkülönítésbe helyezettek száma a megyében.

Megszegték az elkülönítésre vonatkozó előírásokat, megjárták
galéria
Fotó: Pinti Attila

A keddi adatokhoz képest 22-ről 25-re nőtt szerdára az intézményes karanténba helyezettek száma Hargita megyében, és valamivel több mint százan esetben rendeltek el lakhelyi elkülönítést a hatóságok, így

1920-ról 2025-re nőtt az otthonukban izoláltak száma megyeszerte.

Ugyanakkor kedd óta, 24 óra alatt 22-en hagyhatták el otthonukat, ugyanis esetükben lejárt a 14 napos elkülönítés időszaka – derül ki a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szerdán kiadott közleményéből. Ebben arra is kitérnek, hogy megyeszerte a karanténközpontokban összesen 350 hely áll a rendelkezésre.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Az állami és helyi rendőrség, valamint a csendőrség ellenőrizte az éjszakai kijárási tilalom betartását, illetve jelentősen fokozta a lakhelyi elkülönítés alatt állók ellenőrzését is. Szerdáig, 24 óra alatt összesen 1706 izolált személy esetében ellenőrizték le, hogy otthon tartózkodnak-e.

Nem mindenki tartotta be a vonatkozó előírásokat: 15 esetben 21 ezer lejes összértékben büntették meg a szabályszegőket a hatóság munkatársai.

A közleményben felhívják a figyelmet arra is, hogy a szükségállapotra vonatkozó előírások megszegését 100-tól 5000 lejig terjedő pénzbírsággal büntetik természetes személyek esetében, a törvénysértő jogi személyek pedig 1000-től 70 ezer lejig terjedő pénzbírságot kaphatnak. A vörös, illetve sárga zónának minősített országokból való hazatérésekre vonatkozó járványmegelőzési intézkedések (pl. valós információk megadása határátlépéskor, lakhelyi elkülönítés, karantén) megszegése 10 ezertől 20 ezer lejig terjedő pénzbírsággal sújtható, ám amennyiben a törvénysértő megvalósította a fertőző betegségek elleni küzdelem meghiúsításának a bűntettét, akár 15 éves börtönbüntetést is kaphat.

A prefektusi hivatal arra kér minden állampolgárt, hogy a lakosság biztonsága érdekében tartsák be a hatóságok javaslatait és maradjanak otthon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat