Szondy Zoltán klubelnök: kimaradunk a háborús hisztériából

Szondy Zoltán klubelnök: kimaradunk a háborús hisztériából

Szondy Zoltán. Archív

Fotó: Haáz Vince

Keserű szezonzárón van túl az FK Csíkszereda 2. ligás focicsapata, amely úgy végzett a bajnokság hetedik helyén, hogy ősszel egyesek fejében még az első osztály gondolata is felsejlett. Tapasz a sebre, hogy a nagycsapatban bemutatkozott ifjúságiak jól teljesítettek.

Kozán István

2022. május 15., 17:512022. május 15., 17:51

– Hullámzó teljesítményt nyújtott az FK Csíkszereda 2. ligás alakulata. Foglaljuk össze ezt az esztendőt.

– Az 1990 utáni csíkszeredai focitörténelem legnagyobb költségvetését különítettük el erre a szezonra, ugyanis nem titkolt célkitűzésünk volt, hogy bejussunk a rájátszásba. Bevallom, azzal a gondolattal is kacérkodtunk, hogy milyen jó lenne, ha feljutnánk az első osztályba; nyilván a csapatunk, az ellenfelek és a bajnoki rendszer ismeretében voltak ilyen gondolataink. Nem lenne etikus, ha alakulatneveket sorolnék fel, de itt a kezemben a másodosztályú bajnokság húsz résztvevő gárdájának legutóbbi költségvetése. Ebből mi – a már említett harminc esztendő legnagyobb csíkszeredai büdzsénkkel – a 10. helyen vagyunk, három csapatnak pedig úgy volt a miénknél magasabb a költségvetése, hogy tételesen egymillió euróval költhettek többet. Mindezt azért mondom, hogy az olvasó számára legyen egy összehasonlító alap. Mindezek fényében is

ez az idény az FK Csíkszereda vezetősége számára egyértelmű kudarc.

Fanyarul hozzáteszem: nem ez az első kudarcunk, amit a nagycsapat kapcsán elszenvedtünk. Utalok például arra, amikor évekkel ezelőtt azért nem tudtunk feljutni a harmadosztályba, mert kikaptunk Ludastól; vagy gondoljunk az AFC Harman elleni utolsó perces lidércnyomásra. Szóval voltak keserű szezonzáróink a mostanin túl is.

– Edzőváltás is történt a „nagyoknál”.

– Azt már többször is elmondtam, hogy kölcsönös megegyezéssel váltunk el Suciu Valentin edzőtől, akinek a szerződése nyáron egyébként is lejárt volna. Ezúttal is megköszönöm neki mindazt, amit Csíkszeredáért tett, viszont ennek kapcsán nyitnék egy zárójelt: ismét szembesültem azzal a problémával, ami engem a román futballban nagyon idegesít: ez a felelősség kérdése. Szinte ugyanazok az emberek, közösségek (városvezetők, szurkolók, időnként játékosok, igazgatótanácsi tagok, stb.) támadtak meg azért, mert nem hosszabbítottuk meg a lejárt szerződést az edzővel, mint akik a négy évből (amíg Suciu volt a nagycsapat edzője) háromban engem nyaggattak, hogy váltsuk le azonnal Suciut. Akkor mindig azt feleltem: nincs amiért leváltanom egy olyan edzőt, aki a szerződésben vállaltakat teljesíti. Jelen esetben viszont nem teljesültek a vállaltak, a mivel a feltételeket mi megadtuk, ezért ki kell mondani, hogy igen, ezért az edző, a stábja és a játékosok a felelősek.

Hozzáteszem:

idén is voltak olyan eredményeink, amelyek belekerülnek a csíkszeredai foci történelemkönyvébe. Hadd ne mondjak mást, mint hogy mindkét temesvári csapatot megvertük idegenben, vagy a Kolozsvár elleni sima győzelem...

Összességében azzal vigasztaljuk magunkat – és ezzel talán a szurkolóink is egyetértenek –, hogy azért jobb hetediknek lenni a másodosztályban, mint másodiknak lenni a harmadosztályban, vagy elsőnek a megyei bajnokságban.

– Pihenés következik a csapatnál, a vezetőségnek azonban a következő idényre kell készülnie.

– Kezdjük az edzővel: Dican Ferenc megbízott trénernek június 30-án jár le a rövid távú szerződése, azt azonban szóban már meghosszabbítottuk – hamarosan írásban is megtesszük.

Galéria

Dican Ferenc

Fotó: Pinti Attila

Felkészült edző, és teljesíti a felnőtt csapat azon elvárását is, hogy beszél magyarul is.

A csapat nagy vonalakban maradni fog, konkrétumot most még nem akarok mondani, mert több játékosunkra is érkezett ajánlat. Itt jut eszembe:

ennek a szezonnak az egyik sikere, hogy pontosan azokra a fiatal játékosainkra érkezett ajánlat a magyar és a román első osztályból, akiket ebből a célból „dobtunk be” az első csapatba; ez a stratégiánk úgymond bevált.

Ez egy kis tapasz a sebre.

Galéria

Kinőtték magukat. Az FK Csíkszereda legújabb létesítménye, a három edzőpálya Csíkszereda határában

Fotó: Pinti Attila

– Csíkszeredában két látványos beruházás is zajlik. Térjünk ki ezekre.

– A most épülő új lelátó és kiszolgáló létesítmény a csíkszeredai nagyberuházás utolsó mozzanata lesz.

Nekünk egyébként egyfajta hibánk, hogy a pénzosztásnál mindig is szerényebbek voltunk sokaknál: amikor ugyanis szóba kerültek a csíkszeredai fejlesztések, nem azt mondtam, hogy kérek 30 millió eurót, amiből egy teljesen új stadiont építünk, hanem lépésről lépésre haladtunk.

Ahogy sürgőssé vált a kollégiumi és az akadémiai épület, akkor erre kértünk támogatást; utána, a felnőttcsapatra gondolva, kértünk pénzt a most épülő szemközti létesítményre. Itt ugyanakkor megemlítem, hogy a barkácsáruház mögötti füves edzőpályák építése bebizonyította, mennyire nehéz manapság Csíkszeredában építkezni, ugyanis nagyon drágák a telkek. Ott lesz három pályánk, emellett

átvállaltuk az önkormányzat egyik feladatát, és igent mondtunk a lakosság jogos igényére: egy futófelületet hoztunk létre, amit a csíkszeredaiak bármikor igénybe vehetnek, tehát gyakorlatilag egész nap, mert nem fogja zavarni a kocogás az edzéseket.

Hangsúlyozom, nem sportolóknak lesz kialakítva, hanem a lakosságnak. Az egész beruházás júliusban ér véget.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

– Ezzel le is zárulnak a csíkszeredai befektetések?

– Nem biztos. Ugyanis igaz, hogy lesz újabb három edzőpályánk, de ezzel egyidőben „lett” egy elsőosztályú női focicsapatunk is (az FK lánycsapata nagy valószínűséggel bejut a román felnőtt bajnokság első osztályába – szerk. megj.), nekik pedig megfelelő körülményeket akarunk biztosítani. Azon is gondolkodunk, hogy a Román Labdarúgó-szövetség egyik szabályváltozása miatt, amivel gyakorlatilag megszüntették az U19-es bajnokságot, a következő idénytől farmcsapatot indítanánk. Szinte rá vagyunk erre kényszerítve, mivel azzal, hogy ősztől az U19 helyett U18-as bajnokságot hoznak létre, így a 2004-es korosztályunkkal két dolgot kezdhetünk: hazaküldjük őket, ami nem volna etikus érettségi előtt álló gyermekekkel, vagy egy farmcsapatot indítunk számukra, ahol focizni tudnának. Ennek tükrében látszik, hogy ennyi pálya sem elegendő számunkra.

– Az ukrán-orosz háború milyen formában gyűrűzött be Önökhöz?

– Pont az interjú előtt fizettem ki a villanyszámlákat: háromszorosa az eddigieknek, a gázszámláról ne is beszéljek. Nagy létesítményekről lévén szó, nem 100 lejről drágult 200-ra, sokkal több nullásról van itt szó. A sport tekintetében is érezzük: lehet, hogy a puskaporos hangulat miatt, de tény, hogy újra felerősödtek a magyarellenes megnyilvánulások a román fociban, amelyeket a szövetség most is elítél – ezt nem a korrektség mondatja velem, hanem a tapasztalatok. Nemrég például a jászvásári Poli szurkolótábora Csíkszeredában, tehát a mi lelátóinkon gyalázkodott; hozzá teszem, hogy a jászvásári klub vezetője személyesen kért többször is bocsánatot ezért, mondván, hogy szégyelli magát. Kíváncsi vagyok, hogy az U19-es csapatunkat hogyan fogadják a hétvégén Konstancán, ahol az Elit Liga elődöntőjének visszavágóját játsszuk majd. Lezárva a konfliktusos témát,

több ukrán menekült család gyerekét fogadtuk be, akik edzésekre járnak hozzánk. Az egyik fiatalt le is igazoltuk, ő beköltözött az akadémiára.

Abba a hisztériába viszont, hogy kék-sárgára festjük az arcunkat, továbbra se megyünk be, mert nem hiszem, hogy az ilyen jellegű állásfoglalásokat bele kell lopni a labdarúgásba.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. május 11., szerda

A migréntől a drogokig – a laikusok érdeklődésére is számítanak a marosvásárhelyi TDK-n

A legújabb magyar migrénellenes gyógyszer, a legelső magyar tüdőtranszplantáció, vagy a tinédzserek és drogok szenvedélyes viszonya – izgalmas előadásokat hallhat, aki ellátogat az orvosis Tudományos Diákköri Konferenciára.

A migréntől a drogokig – a laikusok érdeklődésére is számítanak a marosvásárhelyi TDK-n
2022. május 11., szerda

Elzárták, megadták, most megint elzárnák a vizet

Ismét felfüggeszthetik a vízellátást azokban a sepsiszentgyörgyi tömbházakban, ahol a tartozást felhalmozó lakok nem fizetik ki legalább az aktuális számlákat a Közművek Rt.-nek. 

Elzárták, megadták, most megint elzárnák a vizet
2022. május 11., szerda

Végleges a SepsiBook programja: 40 kiadó, 80 rendezvény

Végleges az első SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál programja: a május 26. és 29. közötti rendezvényen 40 erdélyi és magyarországi kiadó mintegy 30 standon kínálja majd a könyveket.

Végleges a SepsiBook programja: 40 kiadó, 80 rendezvény
2022. május 11., szerda

Fontos tudnivalók népszámlálás önkitöltő szakaszának hajrájában

Akik nem a személyi igazolványukban szereplő állandó lakcímen élnek, azok mindenképpen éljenek az népszámlálás online önkitöltős szakaszának a lehetőségével – figyelmeztet Barti Tihamér, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke. 

Fontos tudnivalók népszámlálás önkitöltő szakaszának hajrájában
2022. május 11., szerda

Kezdődik az uniós élelmiszersegély kiosztása Csíkszeredában

Elkezdődik csütörtökön, május 12-én az Európai Unió által a szociális támogatásban, valamint a családi pótlékban részesülőknek biztosított élelmiszer-segélycsomagok átadása Csíkszeredában.

Kezdődik az uniós élelmiszersegély kiosztása Csíkszeredában
2022. május 11., szerda

Járványnapló: kevesebb elvégzett teszt alapján csökkent az esetszám

Kevesebb elvégzett teszt alapján enyhén csökkent az egy nap alatt regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az országban: míg a keddi adatok még 812 új esetről számoltak be, szerdára már 705-re esett vissza az esetszám. 

Járványnapló: kevesebb elvégzett teszt alapján csökkent az esetszám
2022. május 11., szerda

Bezárták az utolsó oltóközpontot Csíkszeredában, a fizetésre még várni kell

Bezárták az utolsó csíkszeredai oltóközpontot szerdán. A Kossuth utcai központ a városban elsőként indult be, és két év alatt összesen 46 egészségügyi dolgozó teljesített ott szolgálatot.

Bezárták az utolsó oltóközpontot Csíkszeredában, a fizetésre még várni kell
2022. május 11., szerda

Sepsiszentgyörgyön is jár ingyen kávé az önkitöltésért

Sepsiszentgyörgy önkormányzata a helyi vendéglátóipari egységekkel közösen egy-egy kávéval ajándékozza meg mindazokat, akik vasárnapig részt vesznek a népszámlálás önkitöltős szakaszán, és az összeírópontok egyikén kitöltik az online kérdőíveket.

Sepsiszentgyörgyön is jár ingyen kávé az önkitöltésért
2022. május 11., szerda

Rádiósok és önkéntesek tisztítják meg a Maros két partját

A Marosvásárhelyi Rádió május 15-én, vasárnap újból megszervezi a Maros-part kitakarítását. Az előadással, worshoppal, játékkal, sportolási lehetőséggel és koncerttel színes esemény a Tisztaság fesztivál nevet viseli.

Rádiósok és önkéntesek tisztítják meg a Maros két partját
2022. május 11., szerda

Egész napos vízszünetre kell berendezkedni Székelyudvarhelyen

A hajnali órákban bekövetkezett áramingadozás az oka annak, hogy egész napos ivóvízszünetre lehet számítani szerdán Székelyudvarhely teljes területén, valamint Boldogfalva és Bögöz község egyes pontjain.

Egész napos vízszünetre kell berendezkedni Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM