Már az egészségüket féltik az elektronikus egészségügyi platform leállásai okozta stressz miatt

Már az egészségüket féltik az elektronikus egészségügyi platform leállásai okozta stressz miatt

Nemcsak a betegek egy részének, hanem a nap végére már maguknak az orvosoknak is magas a vérnyomása az informatikai platform leállásai miatt. Képünk illusztráció

Fotó: Barabás Ákos

Lassan rámegy az egészségügyi rendszerben dolgozók egészsége a sok bosszúságra és stresszre, amit az elektronikus egészségügyi kártyák rendszerének a működésképtelensége okoz számukra. Borzasztó érzés – panaszolta a háziorvosok szövetségének a Hargita megyei vezetője a Székelyhonnak nyilatkozva –, hogy egy hitvány informatikai rendszer miatt nem tudja gyakorolni hivatását.

Széchely István

2023. március 11., 18:042023. március 11., 18:04

Hosszú évek óta visszatérő problémát okoz az egészségügyi szolgáltatók – és így a szolgáltatásokat igénylő páciensek – számára is, hogy időnként használhatatlanná válik az elektronikus egészségügyi kártyák rendszere (SIUI), az az informatikai platform, amely az egészségbiztosítási rendszerben elvégzett összes szolgáltatás érvényesítésére és nyilvántartására szolgál. A helyzet nem javult az utóbbi időben sem, sőt, amint arról Soós-Szabó Klára, a háziorvosok szövetségének a Hargita megyei vezetője a Székelyhonnak beszámolt, az utóbbi két hét egyenesen förtelmes volt e tekintetben.

Idézet
Ez egyszerűen már merénylet az egészségügyi rendszerben dolgozók egészsége ellen. A nap végére már 180-as vérnyomásunk van, mert ott ülünk órákon keresztül és kínlódunk a programmal, miközben ott áll előttünk a beteg. Ez az egyik legszebb segítő foglalkozás, de egy hitvány informatikai rendszer miatt a hivatásunknak nem tudunk eleget tenni. Ez egy borzasztó érzés. A beteg pedig órákig vár, de az orvos nem tudja kiszolgálni. Majd, ha nagy kínlódások árán mégis sikerül valahogy bevinni a rendszerbe a szolgáltatást, a következő lépés a gyógyszertár, ahol minden kezdődik elölről

– fakadt ki a csíkszeredai háziorvos.

Nagyon bosszantó az is – folytatta Soós-Szabó Klára, hogy jelét sem látni annak, hogy a problémát meg szeretné oldani az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. „Nagyképűen azt mondják, hogy dolgozzunk offline. De úgy nem tudjuk leellenőrizni azt, hogy a beteg biztosított-e vagy nem. Aztán három év múlva a nyakunkba varrják azoknak a szolgáltatásoknak – ártámogatott recepteknek, küldőpapíroknak stb. – a költségét a büntetőkamatokkal együtt, merthogy abban a pillanatban éppen nem volt biztosított az illető páciens. De az, hogy mi nem tudtuk leellenőrizni a státuszát, az őket nem érdekli. Felháborító, elfogadhatatlan, minősíthetetlen, hogy az ő hibájukért, mulasztásukért más fizessen” – fogalmazott a háziorvosi szövetség megyei vezetője.

Az informatikai platformmal kapcsolatban felmerülő problémák jelzésére létezik egy honlap. A háziorvos azt is kipróbálta a SIUI egyik leállásakor: azt a választ kapta, hogy a rendszer alulméretezett

– számolt be az őt felháborító válaszról. Az adminisztratív munka egyszerűsítésére az elmúlt években több informatikai magáncég is kifejlesztett különböző rendelői szoftvereket, amit sok háziorvos meg is vásárolt. „Ezek az informatikusok pillanatok alatt mindent tudnak aktualizálni, de ott, ahol erre elköltöttek 200 millió eurót, ott ezt nem lehet megtenni” – mondta Soós-Szabó Klára a SIUI-t működtető Országos Egészségbiztosítási Pénztárra utalva.

Az egészségbiztosítási pénztárhoz fordult a szövetség

A Háziorvosok Országos Szövetsége szerdán az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz fordult, azt kérve, hogy vállalják fel az elektronikus egészségügyi informatikai rendszer működésképtelenségének a problémáját, illetve azt is, hogy a papíralapú nyomtatványok – receptek, küldőpapírok stb. – helyett vezessék be az elektronikus nyomtatványokat az egészségügyi rendszerben.

Idézet
Arra kérjük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt, hogy bánjon tisztelettel a betegekkel és az egészségbiztosítási rendszerben dolgozó orvosokkal, és sürgősen javítsák meg az informatikai platformot. (…) Ez a rendszer már hosszú ideje nem működik, és elfogadhatatlan, hogy akadályozza az orvosi tevékenységet az egészségügyi alapellátásban, illetve azon túl. Az elavult informatikai szolgáltatás gyakorlatilag akadályozza a betegeknek az orvosi szolgáltatásokhoz való hozzáférését, ráadásul országos szinten veszélyezteti az orvosi tevékenységet

– írja állásfoglalásában a háziorvosi szövetség.

A témában az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) is kiadott egy közleményt szerdán. Ebben azt írják, az általuk elvégzett belső elemzés azt mutatja, hogy a SIUI-ban bizonyos működési zavarok vannak a biztosítottak státuszának lekérdezésére szolgáló alkalmazás elérésében, ezért hétfőn az informatikai platform szoftverfejlesztőihez fordultak, hogy a velük megkötött karbantartási szerződésekben foglaltaknak megfelelően sürgősen orvosolják a működési zavarokat.

A CNAS szerint a rendszer alulméretezetté vált 2008 óta az exponenciálisan növekvő adatmennyiség miatt, de megtettek minden szükséges lépést a platform bővítéséhez szükséges EU-s források lehívása érdekében. Ugyanakkor azt javasolja az egészségügyi szolgáltatóknak, hogy a működési zavarok kijavításáig offline üzemmódban regisztrálják az általuk elvégzett szolgáltatásokat.

Az alternatív megoldás nem járható út

Hiába használják a saját alkalmazásaikat, ha az elektronikus egészségügyi rendszer nem működik, nem tudják leellenőrizni a páciensek egészségbiztosítotti státuszát – reagált az egészségbiztosítási pénztár javaslatára Soós-Szabó Klára. A háziorvosi szövetség képviselője az elektronikus nyomtatványokra történő áttérés szükségességével kapcsolatos kérdésünkre elmondta,

az lenne annak az előnye, hogy csökkentené a bürokráciát és megszűnne a papírhasználat, ami környezetvédelmi szempontból lenne hasznos.

Csakhogy valakiknek nagy üzlet a régi rendszer fenntartása – mondta, arról beszélve, hogy ezeket a nyomtatványokat az országos nyomdahivatalnál állítják elő. „Románia továbbra is az az ország, ahol »az online nyilatkozatokat a második emeleten kell benyújtani«” – utalt az ország egyik közpénzügyi hivatalának az elhíresült, néhány évvel ezelőtti kifüggesztésére a háziorvosi szövetség képviselője.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Így szólt a székely himnusz az FK Csíkszereda-Dinamo összecsapás után

Döntetlennel ért véget a a labdarúgó Szuperliga osztályozójának visszavágója az FK Csíkszereda és a Dinamo között, így az FK az összesítésben alulmaradt, elszálltak az esélyei az első osztályba való feljutásra. A szurkolóknak ez nem szegte kedvét.

Így szólt a székely himnusz az FK Csíkszereda-Dinamo összecsapás után
2024. május 27., hétfő

Zajlanak az egyeztetések, hogy miképp folytatódjon az erdélyi gazdaságfejlesztési program

Szoros egyeztetés van Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke között az erdélyi gazdaságfejlesztési program folytatásáról, amely bebizonyította, hogy hasznos – hangzott el hétfőn este Marosvásárhelyen.

Zajlanak az egyeztetések, hogy miképp folytatódjon az erdélyi gazdaságfejlesztési program
2024. május 27., hétfő

Sertéspestis ütötte fel a fejét Lóvészen

Az afrikai sertéspestis jelenlétét mutatták ki a Csíkszentmihály községhez tartozó Lóvész településen, egy háztáji állatállományban. A hatóságok meghozták az ilyenkor szokásos intézkedéseket.

Sertéspestis ütötte fel a fejét Lóvészen
2024. május 27., hétfő

Szijjártó Marosvásárhelyen: az uniós intézmények nem tudnak a válságban kiutat találni a nehéz helyzetből

Az európai unió intézményeiben alkalmazott kettős mércéről, az ukrajnai háborúról, de a keresztény hit felvállalásának fontosságáról is beszélgetett Marosvásárhelyen Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Szijjártó Marosvásárhelyen: az uniós intézmények nem tudnak a válságban kiutat találni a nehéz helyzetből
2024. május 27., hétfő

73 éves asszonyt gázolt el egy 75 éves férfi az átjárón

Átjáron ütött el egy 73 éves asszonyt személygépkocsijával egy 75 éves férfi hétfőn reggel Sepsiszentgyörgyön. A sérültet kórházba szállították.

73 éves asszonyt gázolt el egy 75 éves férfi az átjárón
2024. május 27., hétfő

Lángra kapott a növényzet, erdőtűz is lehet belőle

Körülbelül húsz hektáron ég a száraz növényzet Maroshévíz közelében. A Hargita megyei tűzoltóság szerint fennáll a veszélye, hogy a lángok átterjedjenek a közeli erdőre is.

Lángra kapott a növényzet, erdőtűz is lehet belőle
2024. május 27., hétfő

Átadták a szécsenyi sportparkot a Csíki Sport és Rekreatív Kft.-nek

Újabb létesítményt kell kezelnie Csíkszeredában a Csíki Sport és Rekreatív Kft.-nek, ugyanis hétfői rendkívüli ülésükön az önkormányzati képviselők határozatba foglalták, hogy a szécsenyi sportparkot is átadják az önkormányzati cégnek.

Átadták a szécsenyi sportparkot a Csíki Sport és Rekreatív Kft.-nek
2024. május 27., hétfő

Összegyűlt a pénz a lakásvásárlásra az autóbalesetben elhunyt református lelkész családjának

Jólelkű adakozók segítségével vásároltak négyszobás lakást Csíkszeredában a nemrég közúti balesetben elhunyt református lelkész özvegye és gyermekei számára. A gyűjtést az Erdélyi Református Lelkészértekezleti Szövetség szervezte.

Összegyűlt a pénz a lakásvásárlásra az autóbalesetben elhunyt református lelkész családjának
2024. május 27., hétfő

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatást Csíkszentsimonban

Több ezer lejt foglaltak le házkutatást követően a Hargita megyei rendőrök egy csíkszentsimoni pénzügyi jellegű intézmény székhelyén és sikkasztással gyanúsított személyek lakásán hétfőn – adja hírül közleményében a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Sikkasztás gyanúja miatt tartottak házkutatást Csíkszentsimonban
2024. május 27., hétfő

Élet-ritmus: a zsenialitás és az abnormális határvonalán

Az évad utolsó bemutatójára készülnek a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban: Cédric Chapuis Élet-ritmusra című monodrámáját Márkó Eszter rendezi. A stúdiódarabot Esti Norbert előadásában láthatja a közönség, a premiert május 29-én tartják.

Élet-ritmus: a zsenialitás és az abnormális határvonalán
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!