Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Menhelyre került az autó után kötött csíkszentkirályi kutya

Barabás Hajnal 2018. július 03., 11:15 utolsó módosítás: 2018. július 03., 14:35
HIRDETÉS

A tulajdonos beleegyezésével a csíktaplocai kutyamenhelyre került a múlt héten Csíkszentkirályon járművel vonszolt kutya. A keverék kankutyát a menhelyen külön kennelben helyezték el. Felszíni sérülései vannak, ezt leszámítva jó az állapota.

A megvonszolt keverék kutya a csíktaplocai menhelyen. Fertőtlenítő spray miatt zöldes a bundája Fotó: Gecse Noémi

A csíkszeredai Pro Animalia Alapítvány Facebook-oldalán tették közzé, hogy a Csíkszentkirályon járműhöz kötött kutya a csíktaplocai menhelyre került június 29-én. „A »csíkszentkirályi kutya« a tulajdonos beleegyezésével és teljes körű együttműködésével beköltözött a menhelyre. Az állat körültekintően birtokba vette a kennelét, és megkezdte a kerítésen keresztüli ismerkedést a szomszédaival, vagyis élénk, érdeklődő a környezete iránt.

Súlyos fizikai sérülései nincsenek, a kisebb felszíni sérüléseit – ahogy ez a rendőrségi közleményben is állt – az esetet követően ellátták.

A korábbi orvosi kezelése során kicsit nagyvonalúan bántak a fertőtlenítő spray-jel, ezért lett zöldes a bundája. Valójában szép fehér, fiatal felnőtt, kan kutya. Még csak ismerkedünk vele, ezért egyelőre ennyit lehet elmondani róla” – írták a bejegyzésben.

Agresszív a kutya?

Többen arról is érdeklődtek, hogy valóban agresszív-e a kutya, erre nem tudtak egyértelmű választ adni. „A kutya nem egy vérengző fenevad, de nem is egy jól szocializált, kiegyensúlyozott golden retriever.

Az emberekkel alapból bizalmatlan.

A gazdáját valóban megharapta a hazaindításakor, ez tény. Mivel házőrző kutya volt, ezért normális, hogy ugatással, netán nekiugrással fordul az idegenek felé. Minket is úgy fogadott, mint minden idegent. Az eddig megszerzett információim szerint váltott már gazdát, nem is egyet, a »rossz természete« miatt. A mi napi rutinunk, a gondozóink bánásmódja és a kutyával jelenleg foglalkozók hozzáállása más, mint amit eddig megtapasztalhatott, ezért bizalmatlan ugyan, de gondot még nem okozott” – fejtették ki válaszukban a közösségi oldalon.

Ideiglenes befogadókat várnak

A csíktaplocai kutyamenhelyen jártunkkor Száva Emesével, a menhely ügyintéző igazgatójával való beszélgetésünk során kiderült, segítségre van szükségük, ezért olyanok jelentkezését várják, akik alkalmanként vállalnák „az elhagyott” kölyökkutyák ideiglenes befogadását két-három hétre. A menhelyen ugyanis 250-nél több kutyát gondoznak jelenleg, állandó problémát jelent a helyszűke.

HIRDETÉS

Folyamatosan kerülnek oda „új lakók”, illetve a Parvo-vírus járványok miatt külön oda kell figyelni a négylábúak elhelyezésére. Járvánnyal küzdenek jelenleg is a csíktaplocai kutyamenhelyen, a halálos kórban szenvedő kölyökkutyáknak a legjobb orvosi kezelés mellett is 50 százalékos esélyük van arra, hogy túlélik a betegséget – tudtuk meg Száva Emesétől.

Fotó: Gecse Noémi

A Pro Animalia Alapítvány által működtetett taplocai kutyamenhely ügyintéző igazgatója hozzátette, jól kialakult kezelési rendszerük van, hiszen többször néztek szembe ezzel a járvánnyal, viszont nehezen tudják megoldani a megelőzést, ugyanis minden be nem oltott kiskutya magával hozhatja a vírust.

Szeretnénk, ha akadnának olyanok, akik vállalnák, hogy a beérkező kiskutyákat ideiglenesen befogadnák két-három hétre. Az ellátásukat, a kutyatápot biztosítaná a menhely, mindössze helyet kellene nekik adni, ahol meghúzódhatnának, akár egy istálló sarkában, akár máshol. Miután beoltottuk őket, nagyobb az esélyük a túlélésre, őket is védenénk így és a menhelyen lévőket is

– magyarázta Száva Emese. Hozzáfűzte, nemrég Facebook-bejegyzésben is kért segítséget öt kiskutya elhelyezésére ideiglenesen, de sajnos hiába olvasták el tízezernél is többen, mindössze egy személy jelentkezett a felhívásra.

Szokják az emberi közelséget

Önkéntesek főként Németországból, vagy a Care2Travel civil szervezet révén szoktak a csíktaplocai menhelyen tevékenykedni. Az önkéntesektől leginkább azt várják el, hogy rendszeres legyen a látogatásuk. Az egyszeri segítség is jól jön, de csak úgy lehet igazán hatékony a tevékenységük a kutyák szocializálásához, ha több időt töltenek velük. „Ahhoz, hogy örökbeadhatók legyenek a kutyakölykök, fontos, hogy szokják az emberi közelséget, legyen bizalmuk az emberek iránt” – magyarázta a menhely vezetője. Azt is elmondta, szerencsések, mert van elég gondozójuk, akik a mindennapos ellátását a kutyáknak biztosítják, gondjukat viselik. Egyébként gyakran havi rendszerességgel adnak örökbe 20–30 kiskutyát Németországba.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS