Kanyaró: az esetszámok növekedésére számítanak

Kanyaró: az esetszámok növekedésére számítanak

A kanyarós betegek leggyakrabban a szövődmények miatt kerülnek kórházba. A korábbi fertőző hullámok idején a kórházak egyes részlegein beteglátogatási tilalmat is elrendeltek. Képünk illusztráció

Fotó: Barabás Ákos

Egyelőre csak néhány kanyarós beteg van Hargita megyében – a legfiatalabb mindössze négy hónapos –, de az egészségügyi szakhatóságnál az esetszámok növekedésére számítanak, ugyanis a szomszédos megyékben már több száz megbetegedést tartanak nyilván. A fertőzésveszélynek leginkább a hátrányos helyzetű közösségek vannak kitéve, azokban ugyanis sokan nemhogy védőoltást nem kaptak, hanem némelyeknek még személyazonossági igazolványa, személyi száma, így háziorvosa sincs.

Széchely István

2023. december 11., 21:312023. december 11., 21:31

A környező megyékhez képest Hargita megyében alacsony a kanyarós megbetegedések száma, de növekedésre számít a megyei népegészségügyi igazgatóság vezetője. Tar Gyöngyi elmondta, a nyolc kanyarós beteg közül

a legfiatalabb egy négy hónapos csecsemő, de fiatal felnőttek is vannak a betegek között.

A fertőzés leginkább azokat veszélyezteti, akik még nincsenek beoltva vagy nem estek át korábban a betegségen. Romániában a gyermekek egyéves korban kapják meg az első kanyaró elleni védőoltást, így az ennél kisebb csecsemők még védtelenek a fertőzéssel szemben, de az ötévesnél kisebbek sem teljesen védettek, ugyanis

a teljes védettséget adó második oltásadagot ötéves korban adják be a gyermekeknek.

Ha korábban nem estek át a betegeségen, akkor védtelenek a 45 évesnél idősebbek is – ugyanis Romániában 1979-ben vezették be az egyadagos védőoltást –, de az 1994 előtt születettek esetében is fennál a megfertőződés kockázata, ugyanis

a biztos védelmet nyújtó kétadagos oltást 1994-ben vezették be az országban.

Magyarországon ezzel szemben már 1969-ben, illetve 1978-ban, de Románia a nyugat-európai országokhoz képest is kiszolgáltatottabb helyzetben van a kanyaróval szemben, ugyanis azokban nagyobb az átoltottság.

Romániában a kanyaró elleni védőoltás belső összehasonlításban is a sor végén áll az átoltottsági arányt tekintve. Amint azt Tar Gyöngyitől megtudtuk, erre az lehet a magyarázat, hogy több más védőoltást – például a BCG-oltást stb. – már a szülészeten megkapnak a csecsemők, a kanyaró elleni immunizálásra viszont már el kell vinni az orvoshoz a gyermeket, majd ötéves korban újra, addigra viszont már jócskán lazul az oltási fegyelem a szülők egy részében. E tekintetben a rendezetlenség leginkább a hátrányos helyzetű közösségekre jellemző, a romák közül sokan vándorló életmódot folytatnak, így gyakori, hogy már az országot is elhagyták, mire a gyerekük meg kellene kapja a második oltásadagot.

Hargita megyében nagyjából 900-an vannak, akik nem kapták meg a kanyaró elleni védőoltást,

többségük ilyen közösségekben élő gyermek – tudtuk meg Tar Gyöngyitől. Vannak ugyanakkor néhányan olyanok is, akiknek a szülei oltásellenesek, és ezért nem adatták be a második oltásadagot.

Volt ugyanis évekkel korábban egy oltásellenes fellángolás, amikor elterjedt egy, az oltás és az autizmus közti összefüggésről szóló álhír – amit azóta tudományos körökben már megcáfoltak –, és akkor voltak olyan szülők, akik nem adatták be gyermeküknek a védőoltást – mondta Tar Gyöngyi, ezzel kapcsolatban megjegyezve, nem lehet véletlen, hogy

a fertőzés mostani felbukkanásakor az a néhány gyermek betegedett meg az egyik tanintézetben, akik korábban csak egy védőoltást kaptak.

A legsúlyosabb szövődmény akár 10–20 év múlva is kialakulhat

Noha teljes védettséget kapnak azok is, akik nem védőoltás által, hanem a fertőzésen átesve szerzik meg az immunitást, az egészségügyi szakhatóság vezetője nem javasolja a szülőknek, hogy utóbbit válasszák. A magas lázzal járó fertőzés nem egy könnyű betegség. 40–41 fokos láz esetén már agysejtek pusztulnak el, a betegség elején rossz általános állapotban van a gyermek, nagyon levert, jól láthatóan beteg –

senki nem kívánhatja ezt a saját gyermekének.

Másrészt komoly szövődményei lehetnek a megbetegedésnek (például tüdő- vagy középfül-gyulladás), és statisztikailag 1000 gyermekből 1 belehalhat – figyelmeztetett, emlékeztetve, hogy a kanyaró 2017–2019-es fertőzési hullámában több mint hatvan gyermek halt bele a fertőzés szövődményeibe.

„A legsúlyosabb szövődmény az agyvelőgyulladás. Van ennek egy olyan formája, ami a kiütések elhalványulásakor kezdődik – ez egy korai szövődmény –, de sajnos van egy olyan agyvelőgyulladás-forma is, ami 10–20 év múlva is jelentkezhet. Az agyi leépüléshez vagy akár elhalálozáshoz vezető késői szövődmény. Emiatt oltunk tulajdonképpen, mert amúgy az, aki átesett a fertőzésen, életre szóló védelmet kap a kanyaró ellen, de nem érdemes így megszerezni azt” – fogalmazott.

A megyei egészségügyi szakhatóság vezetője egyébként kérdésünkre elmondta, egyértelműen az esetszámok növekedésére számít, részben azért is, mert a szomszédos Brassó, illetve Maros megyében már több száz kanyarós esetet jegyeznek.

Megelőző intézkedések

Mivel december 5-én kanyarójárványt hirdetett az egészségügyi minisztérium, szigorúbb intézkedéseket vezetett be az egészségügyi szakhatóság is a fertőzés terjedésének a megállítása érdekében. Amint arról Tar Gyöngyi tájékoztatott, szükség esetén egyéves kor helyett akár hét hónaposan is be lehet oltani a csecsemőket a kanyaró elleni első oltással. Egyelőre több hónapra elegendő oltóanyag áll rendelkezésre, de ha szükség lesz a korhatárcsökkentésre, akkor a szaktárca oltóanyag-utánpótlást kell küldjön a megyébe.

Az új intézkedések részeként a megyei egészségügyi szakhatóság a háziorvosokkal együttműködve intenzíven próbálja felkutatni azokat a szülőket, akik nem adatták be gyermeküknek a védőoltást. Ez azonban nehéz, hiszen az érintettek többsége hátrányos helyzetű közösségekben él, sokaknak iratai sincsenek, így a nyilvántartásokban sem szerepelnek. A népegészségügyi igazgatóság ugyanakkor román és magyar nyelvű tájékoztatót küldött a tanintézeteknek a kanyaró tüneteiről, illetve a teendőkről, ha a kanyaró megjelenésére utaló jeleket észlelnek a gyerekközösségben.

Érdemes ugyanis még ilyenkor is beoltani azokat a gyermekeket, akik korábban valami okból nem kapták meg az oltást:

ha egy-két napon belül megkapják a vakcinát, enyhe vagy tünetmentes lefolyású lehet náluk a fertőzés, de akár az is megtörténhet, hogy meg sem betegednek.

Tünetek

A betegségnek egyébként kezdetben nincsenek sajátos jelei, a gyermeknek hurutos tünetei vannak, azaz folyik az orra, levert, a szeme pedig bepirosodik, mintha kisírta volna. A magas láz is a tünetek közé tartozik, majd 4–5 nap eltelte után válik egyértelművé a helyzet, amikor

megjelennek – először jellemzően az arcon, fejen, majd a test többi részén – a jellegzetes, rózsaszínű, bársonyos kiütések, amelyek később sötétebbé válnak, barnás színre váltanak.

A beteg azonban már a kiütések megjelenését megelőző 4–5 napban is fertőz, és a kiütések megjelenését követő 4–5 napban is átadhatja még a fertőzést.

Éppen emiatt Tar Gyöngyi nem javasolja a beteglátogatást, mondván, ne látogassa meg például a beteg unokatestvérét az a gyermek, aki nem kapta már meg mindkét oltást, de a szülő se bízza rá a beteg gyermekét a nagymamára, aki kanyaró elleni oltást nem kaphatott, és esetleg a betegségen sem esett át.

A szülők újabban kaphatnak betegszabadságot, ha beteg gyermeküket kell ápolják, éljenek inkább ezzel a lehetőséggel

– tanácsolta. A még beoltatlan gyermekek szüleinek ugyanakkor azt javasolja, hogy amennyire lehet, kerüljék a tömeget, ugyanakkor – mint minden más fertőző betegség megelőzése esetében – általános jótanács a gyakori kézmosás. Ugyanez érvényes ugyanakkor azokra a fokozottan veszélyeztetett idős, krónikus betegekre is, akik nem voltak beoltva és a betegségen sem estek át korábban.

A kanyaró elleni védőoltást egyébként felnőttkorban is be lehet adatni,

mint ahogyan néhány más, régen még nem létező védőoltást, és némelyiket ezek közül ingyen vagy ártámogatott formában megkaphatnak a fokozottan veszélyeztetett csoportok december elsejétől.

A kanyaró elleni védőoltás a csontvelő-transzplantáción átesett felnőtteknek, illetve a transzplantáción átesettek kontaktszemélyeinek jár ingyen, ha nincs ellenanyag a szervezetükben, azaz védtelenek a kanyaróval szemben. Az oltási jogosultságra vonatkozó új szabályozásról a megyei népegészségügyi igazgatóság honlapján magyarul is tájékozódhatnak bővebben az érintettek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 16., péntek

Két holttest találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttest találtak egy marosvásárhelyi lakásban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

A marosvásárhelyi Poklos-patakhoz riasztották pénteken este a rendőrséget és a mentőegységeket.

Holttestet találtak a Poklos-patakban
Holttestet találtak a Poklos-patakban
2024. február 16., péntek

Holttestet találtak a Poklos-patakban

2024. február 16., péntek

Még hideg van a forrásvízhez Csíkszeredában

Fagyásveszély miatt zárva tart télen a csíkszeredai központi parkban kialakított forrásház, így a városlakóknak tavaszig várniuk kell, hogy végre, több mint tíz év után, megkóstolhassák a forrásvizet.

Még hideg van a forrásvízhez Csíkszeredában
2024. február 16., péntek

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója

Három előadásra is várja jövő héten a nézőket a Csíki Játékszín.

A Csíki Játékszín jövő heti programajánlója
2024. február 16., péntek

Bővítik a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalókán

Harminc háztartásra terjesztik ki a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalóka zónában – a megvalósítást fele-fele arányban fizeti az önkormányzat, illetve a szolgáltató.

Bővítik a villanyhálózatot a székelyudvarhelyi Csalókán
2024. február 16., péntek

Ennyi pénzből gazdálkodnak idén Kovászna megye üdülővárosában

Kovászna város önkormányzata idén csaknem 77 millió lejnyi költségvetési bevételre számít, ennek több mint felét a város fejlesztésére, korszerűsítésére fordítanák.

Ennyi pénzből gazdálkodnak idén Kovászna megye üdülővárosában
2024. február 16., péntek

Mikor kapja meg a lemondásokkal előteremtett anyagi segítséget a székelyudvarhelyi gimnázium?

Összesen 1,2 millió lejnyi kormánypénz érkezett a székelyudvarhelyi városkasszába tavaly a Hargita megyei önkormányzatok összefogásának köszönhetően. A pénz azonban mindmáig nem jutott el az iskolához.

Mikor kapja meg a lemondásokkal előteremtett anyagi segítséget a székelyudvarhelyi gimnázium?
2024. február 16., péntek

Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát

Szép szóval igyekszik meggyőzni a turisztikai ágazatban engedélyek nélkül működőket a kifehéredés szükségességéről László Endre, a Kovászna Megyei Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter (TDMK) vezetője.

Giga-adatbázissal és új attrakciókkal lendítenék fel Háromszék turizmusát
2024. február 16., péntek

Néhány börtönt a városon kívülre kell költöztetni, köztük a marosvásárhelyit is

A kormány pénteken memorandumot fogadott el bizonyos börtönök áthelyezésére a városokon kívüli területekre – tájékoztatott az igazságügyi minisztérium.

Néhány börtönt a városon kívülre kell költöztetni, köztük a marosvásárhelyit is
2024. február 16., péntek

Igencsak „belemásztak” az előterjesztett büdzsétervezetbe az udvarhelyi tanácsosok

Hosszas huzavona után elfogadta a helyi önkormányzat Székelyudvarhely 170,7 millió lejes költségvetését pénteken, egy soron kívüli ülésen. Mindenki egyetértett abban, hogy nehéz helyzetben van a város.

Igencsak „belemásztak” az előterjesztett büdzsétervezetbe az udvarhelyi tanácsosok
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM