Ingyen osztják, rendkívül hasznos, mégsem kell annyira a csíkiaknak

Ingyen osztják, rendkívül hasznos, mégsem kell annyira a csíkiaknak

Komposztláda összeszerelése. Ingyen igényelhető, egyelőre mégis kevesen élnek a lehetőséggel. Archív

Fotó: Thomas Campean

Ingyen igényelhetők a csíki önkormányzatoktól azok a komposztládák, amelyeket Hargita Megye Tanácsa hulladékgazdálkodási programja révén biztosítanak a települések lakói számára. Egyelőre kevés csíki lakos kért a ládákból, amellyel a komposztálásra, illetve kevesebb kommunális hulladék termelésére ösztönöznék őket.

Kömény Kamilla

2017. október 26., 12:552017. október 26., 12:55

2017. október 26., 12:562017. október 26., 12:56

A komposztálás fontos láncszeme a hulladékgazdálkodásnak, hiszen egyes nemzetközi és hazai felmérések szerint az úgynevezett kommunális hulladék 25–30 százaléka szerves eredetű, tehát komposztálható – emelte ki Barti Tihamér. Hargita Megye Tanácsának alelnöke hangsúlyozta, a Hargita Megyei Hulladékgazdálkodási Rendszert (MHR) is úgy tervezték és építették ki, hogy eleget tehessen ennek a szelektív hulladékgyűjtési elvárásnak mind városi, mind pedig falusi környezetben.

Húszezer komposztáló láda

A MHR célja a falusi környezetben élőket arra ösztönözni, hogy gyűjtsék külön a komposztálható hulladékokat. Ennek bevezetése és meghonosítása érdekében az MHR beruházásából húszezer darab egy köbméter űrtartalmú fa komposztáló ládát osztottak szét a megye minden településén (kivéve a városokat). A ládák kiszállítása már 2015 végén, illetve 2016 első félévében megtörtént – részletezte az alelnök. Azt is elmondta, sajnos

a lakosságnak történő szétosztás akadozik,

mindeddig kilenc településen (Fenyéden, Székelyderzsben, Lövétén, Oklándon, Csíkkarcfalván, Gyergyócsomafalván, Gyergyóremetén, Gyergyóvárhegyen és Vaslábon) osztották szét a kapott ládákat száz százalékban – összesen 5851 darabot. Mivel vannak olyan települések, ahol a ládák kis hányadát igényelték a helyiek, máshol pedig a kiosztottak fölött is lenne igény azokra, gondolkodnak a ládák igény szerinti átcsoportosításán.

A komposztálás előnyei

Mivel eddig visszafogott volt az érdeklődés a komposztládák iránt, az elöljáró felhívta a komposztálás előnyeire a figyelmet: egyrészt csökkenthető az elszállításra szánt hulladékmennyiség, ami különösen akkor bír majd nagy jelentőséggel, amikor a hulladékelszállítási díjat a kihelyezett mennyiség függvényében fogják kiszámítani. Másrészt minden gazdaságban

önerőből elő lehet állítani olyan magas tápanyagtartalommal rendelkező földet, ami palántaneveléshez, virágtermesztéshez stb. szükséges.

A felesleggel pedig a kertben talajjavítást lehet végezni. Nem elhanyagolható az sem, hogy a komposztálás révén az összegyűjtött szerves hulladék nem büdösödik a kukában a két elszállítás időtartama között – sorolta.

A városi háztartási hulladékról

Nem maradnak ki a programból a városlakók sem, akiket nem komposztálásra ösztönöznek, hanem a biodegradábilis (lebomló) hulladék külön gyűjtésére, az erre a célra kihelyezett gyűjtőedényekbe. A városokban – azonkívül, hogy lehetőség van a papír, műanyag, fém, valamint az üveg különgyűjtésére – a megmaradt hulladékot is érdemes kétfelé gyűjteni: komposztálható és a végleges lerakásra szánt hulladék. Az egyéb szelektív hulladék mellett

a komposztálható hulladékok számára városonként egy-egy „önkéntes hulladékgyűjtő udvart” hoztak létre

az MHR részeként, ahol ingyenesen leadható lesz a lebomló hulladék. Ezeket az udvarokat a szolgáltató fogja majd üzemelni, tehát jelenleg még nem használhatók. Csíkszeredában az említett udvart a bezárt szemétlerakó mellett alakították ki, ahol az új átrakó állomás is készül. A lakosság által összegyűjtött lebomló hulladék, valamint a parkokból, zöld övezetekből származó nyesedék komposztálására Gyergyóremetén egy 23 600 tonna/éves kapacitású modern komposztáló üzem épült – részletezte Barti Tihamér.

Kevés falusi él a lehetőséggel

Csíkszentkirályon az elmúlt hónapokban mindössze 122 család kért komposztládát a helyi önkormányzattól, amiért mindössze annyi volt a teendő, hogy az igénylő felmutassa személyi igazolványát az önkormányzat illetékes alkalmazottjának – ismertette Székely Ernő. A polgármester továbbá elmondta, összesen mintegy 800 házszám van a településen, tehát

nem volt nagy az érdeklődés a ládák iránt,

noha azt a helyi újság hasábjain rendszerint népszerűsítik. Meglátása szerint elsősorban azok szerezték be a ládákat, akiknek nincs trágyadombjuk – ahová a többség dobja a komposztálásra alkalmas hulladékokat.

Hasonló a helyzet Csíkszenttamáson is, az önkormányzat számára biztosított több mint 600 komposztládának kevesebb mint húsz százalékát vitték haza az elmúlt hónapokban, míg összesen 813 házszám van a községben – avatott be Kedves Róbert. A csíkszenttamási polgármester is hasonlóképp vélekedett az alacsony érdeklődés okára, tapasztalatuk szerint ugyanis a helyiek többsége állatokat tart, így

a kertből, konyhából származó lebomló hulladék rendszerint az állatok elé vagy a trágyadombra kerül

– így ha nem is a komposztládákba, de mindenképp hasznosulnak.

Mi kerüljön a komposztba?

Burista Csilla csíkszeredai kertészmérnök érdeklődésünkre beszámolt, a komposztálás mindenképp fontos, hiszen azáltal szerves anyagot lehet előállítani abból, ami szerves hulladékként kikerül bárki kertjéből. Ugyanakkor a hulladékgazdálkodás szempontjából lényeges, hogy olyan hulladék, ami felhasználható, az ne kerüljön a szemetesbe. Azt is megtudtuk, változó, hogy ki, hogyan komposztál, van, aki deszkákkal keríti körbe az erre a célra kijelölt felületet, más dróthálóval, de olyan is van, aki gödröt ás a hulladékoknak. Ezekbe bele lehet tenni bármilyen, konyhából kikerülő szerves hulladékot, legyen az gyümölcshéj, zöldségmaradék, a kertből pedig a fűnyesedéket, aprított ágakat, növényi szárakat, virágokat.

A gyomokat is bele lehet dobni, de arra figyelni kell, hogy ne legyenek érett állapotban, hiszen nagy a magok túlélési kapacitása, így amikor az elkészült komposztot kiszórjuk, azzal elvethetjük a gyomok magjait is.

A növényi hulladékoknál pedig arra érdemes figyelni, hogy csak egészséges növényről származók kerüljenek a komposztba. A kórokozók által támadt (például lisztharmat) növények részei által ugyanis a teljes komposztba bevihetjük a betegségek szaporító szerveit – részletezte a kertészmérnök.

Növények tápanyag-utánpótlása

Mivel erjedésen alapszik a komposztálás, így lehet kellemetlen szaga, emiatt érdemes a kert olyan részén kialakítani, ahol ez nem zavaró. A rétegzéssel kapcsolatban Burista Csilla megjegyezte, ha van rá mód, a hulladékokra javallott állati eredetű trágyát is tenni, ezzel elősegíthető a jó rothadási folyamatok beindulása – ezáltal értékesebb is lesz a komposzt. A komposztláda vagy -gödör tartalmát szükséges félévente, évente átforgatni a megfelelő rothadási folyamatok elősegítése céljából. A jó komposzt porhanyó, nem túl nedves, nem büdös és nem felismerhetők már a belekerült hulladékok. Ehhez általában két év szükséges, utána kiszórható bármilyen növény tápanyag-utánpótlása érdekében. Tehát a konyhakert, gyümölcsös és díszkert számára is értékes lehet, ugyanis nagy a nitrogéntartalma, kálium, kalcium is van benne, ha pedig hamu is került bele, akkor a nyomelemeket is biztosítja a növények számára – sorolta a szakember.

Mint tájékoztatott, mindemellett a komposzt mulcsozásra is alkalmas epertövek közé, ribizlibokrok alá, dísznövényeknél. Legjobb hatása akkor van, ha a kiszórt komposzt ásással, szántással bekerül a talajba – tehát érdemes őszi vagy tavaszi szántás előtt kiszórni a komposztot, ha nem talajtakarónak használják.

Versenyt hirdettek

A komposztálás népszerűsítése érdekében a Hargita Megyei Hulladékgazdálkodási Közösségfejlesztési Társulás (ADI SIMD Harghita) versenyt hirdetett a megye önkormányzatainak és lakosainak. A Legzöldebb település elnevezésű vetélkedőben három kategóriában (természetes személy; civil szervezetek, intézmények, tanintézmények; önkormányzatok) mérettethetnek meg azok, akik komposztálással foglalkoznak vagy most fognak hozzá. A versenyben való részvételhez a komposztálás folyamatáról egy fényképes beszámolót kell küldeni az adisimdharghita@hargitamegye.ro e-mail címre december 7-éig.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 22., kedd

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre

Nagyobb az érdeklődés a gyógykezelési jegyek iránt tavalyhoz képest, eddig 740 kérést nyújtottak be a Hargita Megyei Nyugdíjpénztárhoz. Az igényléseket az év folyamán több fordulóban fogadják, legkésőbb november 30-áig.

Folyamatosan fogadják a nyugdíjpénztárak a kéréseket a kezelési jegyekre
2022. március 22., kedd

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek

Március elsején kezdődött a székelyudvarhelyi utcák, utak takarítása, azóta több szakaszt is megtisztítottak. A munkálatok jelenleg a forgalmasabb útszakaszok és utcák mentén zajlanak, majd utána kezdődhet a lakótelepeken is a portalanítás.

Nagytakarítással készülnek a tavaszra, jövő hónapban kerülnek sorra a lakótelepek
2022. március 22., kedd

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen

A Székelyudvarhelyen állandó problémává vált parkolóhelyhiány miatt ellenőrzik a hosszú távra bérbe adott, de a város tulajdonában lévő területekre épült garázsok rendeltetésszerű használatát.

Ellenőrzik a közterületre épült garázsok rendeltetésszerű használatát Székelyudvarhelyen
2022. március 22., kedd

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa

Fontos a magyarországi országgyűlési választásokra a helyesen kitöltött szavazólapok beküldése – hívták fel a figyelmet a keddi sajtótájékoztatón a háromszéki RMDSZ vezetői.

A cél, hogy minden szavazat a nemzetépítést biztosítsa
2022. március 22., kedd

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték

Annyira népszerűnek bizonyult a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a sepsiszentgyörgyi önkormányzat közös programja, ami alapján őshonos gyümölcsfákat adnak ingyen a sepsiszentgyörgyieknek, hogy két nap alatt elfogytak a csemeték.

Két nap alatt elfogytak az ingyenes gyümölcsfacsemeték
2022. március 22., kedd

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének

Összetett, személyiségfejlesztésre és tanácsadásra egyaránt hangsúlyt fektető, kétnyelvű pályaorientációs platformot hozott létre a Kovászna megyei tanfelügyelőség és a Kovászna Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ.

Segítenek a diákoknak, hogy könnyebben eldönthessék, hogy milyen szakra mennének
2022. március 22., kedd

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák

Az első félévben a Kovászna megyei diákok 5,7 százalékát, 1407 tanulót nem tudtak lezárni, mert a hiányzások miatt nem volt elég jegyük. Tavaly több száz diák azért bukott osztályismétlőre, mert alig voltak iskolában. A lemorzsolódáson javítanának.

Amikor a rossz jegy is előrelépés lenne: legalább jelen van a diák
2022. március 22., kedd

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek

Tizedik adományozói körét szervezi meg Marosvásárhelyen a Marosszéki Közösségi Alapítvány március 30-án. Ez alkalommal három civil szervezet projektjét támogatják és kezdeményeznek gyűjtést azok megvalósítása érdekében.

Medencébe szerelhető mobil liftre, kutyás terápiára és elsősegélynyújtó eszközökre gyűjtenek
2022. március 22., kedd

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől

Nyilvánosságra hozták azt a tíz nyertes lakossági ötletet, amelyet már idén megvalósít a marosvásárhelyi városháza. Az első alkalommal megszervezett részvételi költségvetés első szakasza nagy népszerűségnek örvendett.

Itt a tíz nyertes ötlet a marosvásárhelyiektől
2022. március 22., kedd

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte

Egy lelőtt kutya lett a veszte két orvvadásznak a Maros megyei Fehéregyházán. A rendőrség ugyanis a kutya gazdájának értesítésére szállt ki a helyszínre és azonosította a törvényszegő vadászokat.

Lelőttek egy kutyát, ez lett az orvvadászok veszte
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM