Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Igényesebb gazdák, minőségi juhállomány

Kovács Attila 2019. augusztus 24., 19:25
HIRDETÉS

Kászonaltízen lehetett megszemlélni szombaton a vörös pofájú berke juhállomány legjavát, amelyet szakmai zsűri értékelt. A második Vörös Pofájú Berke Kiállítás szervezői és résztvevői szerint látszik a fejlődés, viszont a juhtenyésztés változások előtt áll.

Vörös pofájú berke juhok Kászonaltízen. Van igény a fajta továbbtenyésztésére Fotó: Gábos Albin

Gondosabban, igényesebben tartott állatokat versenyeztettek a kászonaltízi labdarúgópályán megrendezett kiállításon – ezeket a tapasztalatokat osztották meg a rendezvény résztvevői. Több volt a kiállító is, a tavalyi negyvennégy résztvevő után most közel hatvanan, csíki és háromszéki gazdák hoztak el vörös pofájú berbécseket és anyaállatokat, amelyeket a pályán felállított karámokban lehetett megszemlélni.

Díjazták a legszebb berbécseket és anyaállatokat, de a legápoltabb juhokat is.

A zsűri többek között a fajtajelleget, testméretet, a gyapjú minőségét és színét, valamint az ápoltságot is figyelembe vette az értékelésnél, és ebben a tekintetben is látszik az előrelépés – ez a véleménye Rákossy Zsigmond csíkpálfalvi tenyésztőnek, aki tavaly is ott volt az első kiállításon.

Fotó: Gábos Albin

„Minőségben talán még látványosabb a fejlődés, mert egyre szebb juhokat hoznak a gazdák. Ráéreztek arra, hogy mit kell idehozni, hogy kell felkészülni egy ilyen kiállításra. Tavaly is voltak szakmai előadások, a gazdák látták a pontozást, hogy miben kell javulniuk, így igyekeznek a minőségre törekedni” – emelte ki. Szerinte a vörös pofájú berke juhot mint őshonos fajtát már csak az eszmei értékéért is meg kell becsülni, ugyanakkor

nagyon jól alkalmazkodott az itteni környezeti, éghajlati viszonyokhoz, ahol esetleg egy nyugati fajta elpusztulna. Amellett ízében is kiváló, a húsa fogyasztásra rendkívül alkalmas

– erről szakmai előadások keretében is beszéltek a kiállítás meghívott előadói.

HIRDETÉS

András Zoltán kászoni polgármester is előrelépést tapasztalt. „Lehet, hogy nem mindenkinek tetszett tavaly a zsűri építő jellegű kritikája, értékelése, de az látszott, hogy senki sem haragudott ezért, hanem megfogadták a szakemberek tanácsait, így minőségi előrelépés történt” – fejtette ki. Szerinte ez biztató a jövőre nézve, mert

a Csíki- és Kászoni-medence hegyvidéki településeinek állattenyésztésből kell megélniük, és a juhtenyésztés az egyik ilyen alaptevékenység.

Fotó: Gábos Albin

Ezért is tartja lényegesnek a minőségi állományt a Kászonokban is, főleg ha pályázati támogatással elkészül a vágópont is. Az előadások és az állomány szemléje mellett sok érdeklődőt vonzott a juhnyíró verseny is, amelyben a fiatalabb gyergyói versenyzők felülmúlták a tapasztaltabb kászoni juhászokat, az első helyezett alig több mint nyolc perc alatt nyírta le három juh gyapját.

Hiányszakma a pásztor és a fejőember

Megannyi más ágazat mellett a juhtenyésztés is változások előtt áll, a munkaerőhiány csak súlyosbítja a helyzetet. Egy 65 éve vörös pofájú berkét tartó vargyasi gazda szerint nemsokára nem lesz akit felfogadni a juhok mellé, noha érdemes volna tenyészteni ezt a fajtát.

Fotó: Gábos Albin

Nincs, aki a juhokat megőrizze, nincsenek fejőemberek, egyszerű juhászbojtárok – említette Rákossy Zsigmond, aki azt is nehezményezi, hogy nem az értékének megfelelő áron lehet eladni ezeket az állatokat, hanem mint egyszerű tömegterméket, pedig a minőségnek más ára kellene legyen. Ugyanakkor a kevesebb fejés miatt a juhsajt is egyre inkább hiányozni fog, idén már emelkedett az ára – hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint nagy átalakulások előtt áll a szakma, mert

a juhsajt nem lesz mindig ebben a formában eladható, minőségibb termékekre kell törekedni,

mint ahogy a húst is minőségnek megfelelően értékesíteni. Rákossy valószínűnek tartja, hogy a hústermelés irányába kell elmozdulni, és egy húshasznú fajtát kell a jövőben létrehozni.

Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS