HIRDETÉS

 

Időutazás zenével és tánccal Csíkszeredában

R. Kiss Edit 2018. július 12., 19:20
HIRDETÉS

A járókelők is belecsöppenhettek csütörtökön Csíkszeredában a régizene világába, a városközpontban zenével és tánccal fogadták délben az arra járókat a Régizene Nyári Egyetem hallgatói, oktatói. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál még három tartalmas nappal várja az érdeklődőket.

Fotó: Gecse Noémi

Utcazenélést tartottak csütörtökön délben a Csíki Játékszín előtt a Csíkszeredai Régizene Fesztivál nyári egyetemén tanulók és az őket oktatók:

középkori zenével és tánccal nyújtottak ízelítőt a régizenéből az eseményre érkezőknek és az éppen arra járóknak.

A Régizene Nyári Egyetem keretében pénteken két kurzuszáró hangversenyt szerveznek, a Márton Áron Főgimnázium dísztermében 11 és 15 órától mutatják be a hallgatók, hogy a mesterkurzusokon mit tanultak.

HIRDETÉS

Passió több mint száz művésszel

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál keretében 

pénteken 19 órakor a csíkszeredai Szent Ágoston-templomban mutatja be barokk korabeli hangszerekkel a Barokk Fesztiválzenekar és Fesztiválkórus Johann Sebastian Bach Máté-passióját.

Fotó: Gecse Noémi

Csütörtökön este Bukarestben léptek fel a produkcióval, amelyet a zenekar tíz éves évfordulójára készítettek el. A több mint száz zenészt és énekest felvonultató, közel négy órás előadás főpróbája jól sikerült, reméli, hogy az utazást és annak fáradalmait is könnyen leküzdik majd a művészek, akik péntek délután négykor már itthon próbálnak – mondta el Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője. A koncertre a jegy 20 lejbe kerül, a belépők előzetesen péntek délelőtt 11 és 13 óra között megvásárolhatók a Csíki Mozi jegypénztárában.

Ha a jegyek nem kelnek el előzetesen, akkor a koncert helyszínén, kezdés előtt egy órával még lehet majd belépőt vásárolni.

Reneszánsz vásár és gyermeknap

Szombaton egész nap gyermekprogramok zajlanak a fesztivál részeként, a Mikó-vár udvarán és a vár előtti téren.

Egész napon át tartó vásár, kézműves foglalkozások, játszóház, ügyességi játékok lesznek, a szervezők Mátyás-korabeli hangulatot, íjászati, harcászati bemutatót is ígérnek.

Reneszánsz édességet is lehet majd készíteni és mesés hangszerbemutató is lesz. Délután négy órakor koncert kezdődik a gyermekek számára, a Codex és Cygnini a Szegény deáklegény a budai várban című zenés mesejátékot adja elő. Késő délután még lesz bábkészítés, drámajátékok is. A rendezvényre a belépő öt lej.

Fotó: Gecse Noémi

Gasztrosarok a gyermeknapon
A Régizene Fesztivál gyermeknapi rendezvényei keretében szombaton Gasztrosarokkal várja az érdeklődőket a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás a Mikó-vár előtti téren 10 és 19 óra között. Öt vállalkozás kínál majd különböző termékeket, lehet kóstolni például kézműves söröket vagy hagyományosan elkészített csülköt, kézműves fagylaltokat.

18 órakor a Mikó-vár színpadán koncertek kezdődnek, a romániai Carmina Renascentia a spanyol aranykor zenéjéből nyújt ízelítőt, az Il Cigno németországi együttes 19 órától lép fel spanyol egyházi és világi zenével, a magyarországi Musica Hitorcia pedig nyolc órától a Hunyadiak korának zenéjét adja elő A roskadozó gyümölcsfa címmel. Este kilenc órakor reneszánsz táncház kezdődik.

Zárónap templomi fellépésekkel

Vasárnap a délelőtt istentisztelet után a csíkszeredai unitárius templomban a Kájoni Consort lép fel 11.30-kor, Híd, menny és föld között című előadásával.

A Millenniumi templomban, szintén a szentmise után, 13.25-től Kővári Arany orgonaművész koncertezik, Déltől Bachig című előadását mutatja be.

Fotó: Gecse Noémi

A Hargita Megyei Kulturális Központnál délután háromkor illusztráció-kiállítás és mesehallgatás lesz, Illusztratúra – Pennaforgatók Mátyás király udvarában címmel, 16 órától pedig Mátyás-korabeli hangszereket mutatnak be. 

18 és 19 órakor a Mikó-várban az olaszországi Modo Antiquo, illetve a spanyolországi Capella de Ministrers együttesek fellépése zárja a fesztivált.

Aznap este Brassóban, a Fekete-templomban mutatja be a Máté-passiót a fesztiválzenekar és kórus.

Régizene a téren. Zenében, táncban gyönyörködhettek a járókelők Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS