HIRDETÉS

Elutasították a marokkói vendégszínészek vízumkérelmét

Bencze Melinda 2015. március 17., 21:36 utolsó módosítás: 2015. március 18., 00:31

Több hónapos levelezés és ügyintézés után marokkói vendégszínészek nélkül kényszerül bemutatni az Osonó Színházműhely a mask@face.now című dokumentarista előadást Romániában, így azt más szereposztással kell megtartania a társulatnak.

Nem kaptak beutazási engedélyt a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely marokkói vendégszínészei, ám a csapat – ugyan más szereposztással –, de ennek ellenére fellép a Reflex3 Nemzetközi Színház Fesztiválon. A mask@face.now című dokumentarista előadást az Osonó Színházműhely tagjai azokkal a marokkói fiatalokkal együtt adták volna elő, akikkel közösen alkották meg a tavaly. Fazakas Misi társulatvezető értetlenül áll a történtek előtt, ugyanis több, mint három hónapos, napi szinten történő levelezés, ügyintézés és a különböző dokumentumok, igazolások megszerzését követően kellett csalódottan tudomásul venniük a tényt, hogy a marokkói fiatalok nem kapnak vízumot az országba.

Mint mondta, az osonósok már három alkalommal is jártak Marokkóban, áprilisban is készülnek kiutazni, eddig nem volt ehhez hasonló problémájuk. „Nem csak azért voltunk csalódottak, hogy nem jöhetnek el bemutatni az előadást, hanem azért is, mert ez összességében egy szociális-színházi projekt, amely keretén belül erdélyi turnéra indultunk volna, illetve találkozókon és drámapedagógiai foglalkozásokon is részt vehettek volna az érdeklődők” – foglalta össze a társulatvezető. Hozzátette, olyan kulturális terméket akartak elhozni Romániába, amely összeköti a népeket, illetve rámutat arra, hogy a világban az emberek ugyanazokkal a gondokkal, problémákkal küszködnek, akárhol is élnek.

A társulatvezető elmondása alapján rengeteg problémába ütköztek a marokkóiak: az illetékes hatóságok honlapján azzal találkoztak, hogy annak munkatársai nem vállalnak online konzultációt, a különböző intézmények követelményei között nem volt harmónia, a követelmények gyakran pontatlanok, míg a dokumentumok és igazolások megnevezései érthetetlenek voltak. Fazakas Misi kissé cinikusan meg is jegyezte, hamarosan az Osonó tagjai jobban fogják ismerni az adott hivatalok által használt procedúrák lefolyását, mint az ott dolgozó munkatársak.

Az elutasítás okát még nem tudják pontosan, mint a társulatvezető kifejtette, egy cikkelyre hivatkoztak a hatóságok, ám annak tartalmát még nem sikerült megszerezniük. „Nem ez volt a prioritás, hanem az, hogy az előadást tető alá hozzuk a Reflex idejére” – magyarázta Fazakas Misi, aki hangsúlyozta, Osonós gondolkodás alapján inkább a megoldásra törekedtek, és találtak is. Ennek megfelelően tehát beugró színészeket hívtak az előadásra a thaiföldi Moradokmai Színház öt tagjának személyében. Ezen fiatalokkal már dolgoztak közösen Bangkokban, ők pedig szerencsére épp ösztöndíjasként töltenek fél évet Budapesten, és schengeni vízummal rendelkeznek. Az Osonó meghívására már március 15-én, vasárnap este Sepsiszentgyörgyre érkeztek, azóta minden reggel 9 órától este 21 óráig próbálnak másfél órás ebédszünettel, és úgy tűnik: szerdára elkészülnek az előadással, amelyet csütörtökön este fél tíztől játszanak a Tamási Áron Színház Kamaratermében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS