Harmatvizek Tündérkert virágairól

Harmatvizek Tündérkert virágairól

A növény rajta hagyja a nyomatát ezeken a párlatokon. Olyan, mintha a virágzó rózsáról összegyűjtenéd a harmatot

Fotó: Veres Nándor

Rózsa, zsálya, boldogasszony tenyere, rozmaring, izsóp, citromfű, levendula, menta és a legutóbbi, a palo santo párlatai sorakoznak szépen megfestett üvegekben a csíksomlyói Szent István Otthon udvarán lévő teaházban. De nem csak ezek, még számtalan, növényekből készült preparátum illata száll a levegőben, nem csoda, hogy Balázs Zsókának, az otthon vezetőjének egyik kedves kikapcsolódása a gyógynövényekkel, virágvizekkel való foglalkozás.

Péter Beáta

2023. február 12., 14:532023. február 12., 14:53

2023. február 12., 14:572023. február 12., 14:57

Tündérország harmatcseppjei – mutat nevetve a különböző hidrolátumokat tartalmazó üvegekre Balázs Zsóka, majd hozzáteszi, a vízben ott van az adott növény lenyomata, érdemes tudományos szemszögből is megvizsgálni. Vannak országok, ahol reneszánszukat élik a virágvizek, használják az alternatív terápiák során is, ugyanúgy, mint az illóolajakat, csak a párlatok nem annyira invazívak – tudjuk meg Zsókától.

Idézet
A tündérharmatcseppeket főként szépítkezésre használják. Ha a bőrre kerül, látszik a hatása.

Ezek százszázalékos tisztaságú vizek, ugyanakkor megvannak bennük az adott növény tulajdonságai. A palo santónak gombaölő hatása van, a tömjén is tisztít, ajánlott a fáradt arcbőrre. De a boldogasszony tenyerének, izsópnak, gyantának is antibakteriális hatása van. A kakukkfüvet nem ajánlom a bőrre, mert hihetetlenül csíp, kipirosodik a bőr” – sorolja.

Saját tapasztalat alapján

Zsóka elmeséli, hogy születése óta többféle allergiával küzd, ezért annak idején édesanyja szódabikarbonátos golyócskákat készített számára a tisztálkodáshoz, amelyekbe bulgáriai rózsaolajat cseppentett. „Később, mivel nagyon fiús lány voltam, és emiatt volt egy rakás balesetem, egy ortopéd orvos egy illóolaj-keveréket ajánlott, amelyet Magyarországról beszerzett kókuszzsírba kevertek, és azzal

Idézet
minden reggel tetőtől talpig bekentek, így a csontjaim viszonylag mozgószinten vannak.

A mai napig rendelem az olajaimat a keverékhez, szép kis összeg havonta, és gondoltam, mi lenne, ha megpróbálnám én is elkészíteni. Orvosnak készültem, és nagyon szeretem a kísérletezéseket. A suliban is a kémialabor volt a kedvencem. Elkezdtem olvasni az illóolajakról.

Akitől rendelem, felkért, hogy adjam ki a teaházat, tartson itt egy alapszintű kurzust, és a végén kérdezte, hogy miért nem készítek én is olajakat, hiszen annyiféle gyógynövényem van. Közelgett a szülinapom, és elsóhajtottam magam, hogy de jó volna, ha lenne nekem is egy illóolaj-lepárlóm. Meg is kaptam” – eleveníti fel a kezdeteket.

Galéria

„Orvosnak készültem, és nagyon szeretem a kísérletezéseket. A suliban is a kémialabor volt a kedvencem”

Fotó: Veres Nándor

Olajakat viszont nem készít a párlóban, inkább a virágvizekkel kezdett kísérletezni. Mint mondja, tapasztalati alapon jutott el a készítésükhöz, mert sehol sem találta meg konkrétan leírva, hogy hány Celsius-fokon és mennyi ideig kell párolni egy-egy virágfajtát.

Idézet
Nagyon kevés minőségi virágvíz jön ki hét kiló gyógynövényből. Ki kellett tapasztalni, hogy ugyanúgy, mint a pálinkánál, a rezest elengedjük. Van egy bizonyos pont, amikor jó, és a többit el kell önteni.

Hiába nyolcvan literes a lepárló, abból két-három, a levendula esetében négy liter minőségi hidrolátum lesz. Amelyik növénnyel csak lehetett, kísérleteztem. Aztán sikerült szereznem egy elektromos pH-mérőt, mert a pH határozza meg ezeknek a párlatoknak az optimális hatását. Megvan mindenik növénynek, hogy mennyi az optimális pH-ja, van, hogy 3,5 vagy éppen 4,6. És csak ebben a 2, 3, 4 literben, a többiben vagy magasra ugrik, vagy teljesen elenyészik. Az esszencia csak ebben a pár literben van meg.”

Galéria

Kevés minőségi virágvíz jön ki hét kiló gyógynövényből

Fotó: Veres Nándor

Bogyókból, fából, virágokból

A parlo santo vizéről, amelyet ottjártunkkor készített, megtudjuk, hogy nehezen párolódott a Peruból hozott fa, ezért úgy gondolta, beáztatja.

„Eszembe jutott, hogy Ceaușescu idejében gyakran kőkemény volt a kenyér, és édesanyám fenyő tűzgyújtós formákon párolta, amíg megpuhult és ehetővé vált a fekete kenyér. Ugyanezen elvből kiindulva logikusnak tűnt, hogy nem fogja leadni az esszenciáját a fa. Beáztattam két napig, nem történt semmi, majd egy hétig, és akkor kezdett kiengedni. Ezután beletettem a tartályba, és úgy adta ki azt az illatot és azt az ízt, amit kellett.

A leghosszabb párlási ideje a csipkebogyónak van, 29 óra.

A csipkebogyó a magas hő hatására elveszíti a C-vitamin hatását, és nekünk pont ez kell. A csipkebogyót le kell őrölni, beáztatni, két napig hagyni, amíg bordópiros lesz a lé, és utána párolni át nagyon lassú tűzön” – avat be a párlatkészítés titkaiba Zsóka.

Galéria

A gyerekeknek is példát mutat azzal, hogy egy tevékenységbe mennyire el lehet mélyülni

Fotó: Veres Nándor

A csipkebogyó, a koriander, a tömjén párlatát, amelyek nem kimondottan virágból készülnek, télen is lehet készíteni. „A virágvizeknek nem hiába virágvíz a nevük, azokat virágzáskor kell készíteni. Megvan az az időintervallum, amikor ajánlott szedni, délelőtt tizenegytől délután három óráig, amíg a nap teliben éri, és amikor a legtöbb hatóanyag van bennük. Utána rögtön neki kell fogni a desztillálásnak.

Idézet
Azt mondják, minden növényből lehet párlatot készíteni. De a növény összetételétől függ, hogy milyen hatással van a szervezetre.

Nyilván beléndekből nem fogok készíteni. De aminek szép virága van, azokból nagyjából mind kipróbáltam. Most a gyöngyvirágról lemaradtam, de annak a gyógynövényes könyvekben is felkiáltójeles a használata. Ugyanez van a liliommal is, ezekkel csak csínján. És amivel csínján, azzal én nem foglalkozom.”

Galéria

Balázs Zsóka: ez a tündérek földje, és most rajtunk áll, hogy azzá tesszük-e

Fotó: Veres Nándor

Példaként a gyerekeknek

Balázs Zsóka rámutat, jó, ha az otthon lakói látják, hogy behatóbban foglalkozik valamivel, kikapcsolódik a hobbija által, hogy kitartó, és ha valami ismeretlen, azt nem kell nyomban eltaszítani, hanem apránként meg lehet ismerni. Hangsúlyozza, a teák és illóolajak között a virágvizek egyfajta „fehér foltnak” számítanak, szeretné, ha tudományosan is vizsgálnák ezek hatásait, mert

jelenleg csak feltételezések vannak arról, hogy mire mit ajánlott használni.

Számára az nem elég, ha a laikusok javallják, hogy például a citromfüvet milyen esetekben jó inni, vagy hogy a mentát bőrirritáció esetén ajánlott használni, mert ezek tudományosan nincsenek alátámasztva.

Galéria

A vizek kis üvegcsékbe kerülnek – lehet permetezni a bőrre

Fotó: Veres Nándor

„A növény rajta hagyja a nyomatát ezeken a párlatokon. Olyan, mintha a virágzó rózsáról összegyűjtenéd a harmatot. A mesékben maguk a tündérek is ezekben mosakodtak. Hiszem, hogy Székelyföld tündérország, ez a tündérek földje, és most rajtunk áll, hogy azzá tesszük-e.”

Székelyhon retró
A hétvégenként jelentkező Székelyhon retró rovatunkban olyan anyagokat közlünk, amelyek eddig kizárólag a Székelyhon napilap mellékleteiben jelentek meg. Most azonban fontosnak tartjuk, hogy azok közül néhányat online is megosszunk olvasóinkkal.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 06., szerda

Jogerős ítélet: a kászonaltízi polgármesternek is fizetnie kell

Noha büntetőjogilag az elévülés miatt nem vonták felelősségre, Kászonaltíz község polgármesterének is részt kell vállalnia annak a bíróság szerint jogtalanul igényelt mezőgazdasági támogatásnak a visszafizetéséből.

Jogerős ítélet: a kászonaltízi polgármesternek is fizetnie kell
2023. december 06., szerda

Két autó ütközött, egy kiskorú megsérült

Egy kiskorú sérült meg abban a balesetben, amely szerdán reggel történt a Kovászna megyei Aldoboly kijáratánál.

Két autó ütközött, egy kiskorú megsérült
2023. december 06., szerda

Fizetős parkolás Székelyföldön – mennyi az annyi?

Székelyföld nagyobb városaiban, akárcsak országszerte, vagy külföldön, fizetni kell több övezetben a közterületi parkolóhelyek használatáért. A díjak természetesen nem egyformák, mint ahogy a parkolóhelyek száma sem.

Fizetős parkolás Székelyföldön – mennyi az annyi?
2023. december 06., szerda

Gyalogátjárón ütöttek el egy nőt Kézdivásárhelyen

A gyalogátjárón szabályosan átkelő nőt ütött el egy autós hétfőn délután a Petőfi Sándor és a Nicolae Bălcescu utcák kereszteződésénél, Kézdivásárhelyen.

Gyalogátjárón ütöttek el egy nőt Kézdivásárhelyen
2023. december 06., szerda

Szalmonellával fertőzött fagyasztott csirkét hívnak vissza a forgalomból

Visszahívja a forgalomból a lengyel Cedrob vállalat az általuk kereskedelembe bocsátott fagyasztott csirkét, mert a húsban a Salmonella enteritidis baktériumot azonosították – közölte kedden az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság.

Szalmonellával fertőzött fagyasztott csirkét hívnak vissza a forgalomból
2023. december 06., szerda

Szent Miklós napja: ha eddig nem havazott, mától biztosra vehető

Szent Miklós kapcsán a legtöbb gyereknek, de inkább az őket meglepni kívánó felnőttnek a Mikulás jut elsőként az eszébe, holott a piros köpenyes, fehér szakállú, a hátán zsákot cipelő öregúr nem föltétlenül székely hagyományt testesít meg.

Szent Miklós napja: ha eddig nem havazott, mától biztosra vehető
2023. december 05., kedd

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota

Negyedik alkalommal rendezi meg Marosvásárhelyen a teljes Maros megyét mozgosító programsorozatot, a KULT Alternatív Kulturális Fesztivált a Kultúrpalotában péntek és vasárnap között.

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota
2023. december 05., kedd

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások

Rénszarvasszán helyett díszes, csillogó-villogó vasparipákkal szállta meg a várost és a környékbeli falvakat december 5-én nagyjából ötven Mikulás. A motorosok idén a legkisebbeket és a legidősebbeket is meglepték.

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások
2023. december 05., kedd

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra

Megújult a székelyvarsági római katolikus templom, valamint a település Sólyomkő nevű részén lévő kápolna – ezért tartottak hálaadó szentmisét kedden délután az előbbi helyszínen, amelyen Soltész Miklós államtitkár is jelen volt.

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra
2023. december 05., kedd

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen

Délelőtt az óvodásokat, délután a városi gyerekeket örvendeztette meg a Mikulás Kézdivásárhelyen. A nagyszakállú úgy látta, hogy minden gyerkőc jól viselkedett idén, hiszen virgácsot senkinek sem hozott.

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM