Harmatvizek Tündérkert virágairól

Harmatvizek Tündérkert virágairól

A növény rajta hagyja a nyomatát ezeken a párlatokon. Olyan, mintha a virágzó rózsáról összegyűjtenéd a harmatot

Fotó: Veres Nándor

Rózsa, zsálya, boldogasszony tenyere, rozmaring, izsóp, citromfű, levendula, menta és a legutóbbi, a palo santo párlatai sorakoznak szépen megfestett üvegekben a csíksomlyói Szent István Otthon udvarán lévő teaházban. De nem csak ezek, még számtalan, növényekből készült preparátum illata száll a levegőben, nem csoda, hogy Balázs Zsókának, az otthon vezetőjének egyik kedves kikapcsolódása a gyógynövényekkel, virágvizekkel való foglalkozás.

Péter Beáta

2023. február 12., 14:532023. február 12., 14:53

2023. február 12., 14:572023. február 12., 14:57

Tündérország harmatcseppjei – mutat nevetve a különböző hidrolátumokat tartalmazó üvegekre Balázs Zsóka, majd hozzáteszi, a vízben ott van az adott növény lenyomata, érdemes tudományos szemszögből is megvizsgálni. Vannak országok, ahol reneszánszukat élik a virágvizek, használják az alternatív terápiák során is, ugyanúgy, mint az illóolajakat, csak a párlatok nem annyira invazívak – tudjuk meg Zsókától.

Idézet
A tündérharmatcseppeket főként szépítkezésre használják. Ha a bőrre kerül, látszik a hatása.

Ezek százszázalékos tisztaságú vizek, ugyanakkor megvannak bennük az adott növény tulajdonságai. A palo santónak gombaölő hatása van, a tömjén is tisztít, ajánlott a fáradt arcbőrre. De a boldogasszony tenyerének, izsópnak, gyantának is antibakteriális hatása van. A kakukkfüvet nem ajánlom a bőrre, mert hihetetlenül csíp, kipirosodik a bőr” – sorolja.

Saját tapasztalat alapján

Zsóka elmeséli, hogy születése óta többféle allergiával küzd, ezért annak idején édesanyja szódabikarbonátos golyócskákat készített számára a tisztálkodáshoz, amelyekbe bulgáriai rózsaolajat cseppentett. „Később, mivel nagyon fiús lány voltam, és emiatt volt egy rakás balesetem, egy ortopéd orvos egy illóolaj-keveréket ajánlott, amelyet Magyarországról beszerzett kókuszzsírba kevertek, és azzal

Idézet
minden reggel tetőtől talpig bekentek, így a csontjaim viszonylag mozgószinten vannak.

A mai napig rendelem az olajaimat a keverékhez, szép kis összeg havonta, és gondoltam, mi lenne, ha megpróbálnám én is elkészíteni. Orvosnak készültem, és nagyon szeretem a kísérletezéseket. A suliban is a kémialabor volt a kedvencem. Elkezdtem olvasni az illóolajakról.

Akitől rendelem, felkért, hogy adjam ki a teaházat, tartson itt egy alapszintű kurzust, és a végén kérdezte, hogy miért nem készítek én is olajakat, hiszen annyiféle gyógynövényem van. Közelgett a szülinapom, és elsóhajtottam magam, hogy de jó volna, ha lenne nekem is egy illóolaj-lepárlóm. Meg is kaptam” – eleveníti fel a kezdeteket.

Galéria

„Orvosnak készültem, és nagyon szeretem a kísérletezéseket. A suliban is a kémialabor volt a kedvencem”

Fotó: Veres Nándor

Olajakat viszont nem készít a párlóban, inkább a virágvizekkel kezdett kísérletezni. Mint mondja, tapasztalati alapon jutott el a készítésükhöz, mert sehol sem találta meg konkrétan leírva, hogy hány Celsius-fokon és mennyi ideig kell párolni egy-egy virágfajtát.

Idézet
Nagyon kevés minőségi virágvíz jön ki hét kiló gyógynövényből. Ki kellett tapasztalni, hogy ugyanúgy, mint a pálinkánál, a rezest elengedjük. Van egy bizonyos pont, amikor jó, és a többit el kell önteni.

Hiába nyolcvan literes a lepárló, abból két-három, a levendula esetében négy liter minőségi hidrolátum lesz. Amelyik növénnyel csak lehetett, kísérleteztem. Aztán sikerült szereznem egy elektromos pH-mérőt, mert a pH határozza meg ezeknek a párlatoknak az optimális hatását. Megvan mindenik növénynek, hogy mennyi az optimális pH-ja, van, hogy 3,5 vagy éppen 4,6. És csak ebben a 2, 3, 4 literben, a többiben vagy magasra ugrik, vagy teljesen elenyészik. Az esszencia csak ebben a pár literben van meg.”

Galéria

Kevés minőségi virágvíz jön ki hét kiló gyógynövényből

Fotó: Veres Nándor

Bogyókból, fából, virágokból

A parlo santo vizéről, amelyet ottjártunkkor készített, megtudjuk, hogy nehezen párolódott a Peruból hozott fa, ezért úgy gondolta, beáztatja.

„Eszembe jutott, hogy Ceaușescu idejében gyakran kőkemény volt a kenyér, és édesanyám fenyő tűzgyújtós formákon párolta, amíg megpuhult és ehetővé vált a fekete kenyér. Ugyanezen elvből kiindulva logikusnak tűnt, hogy nem fogja leadni az esszenciáját a fa. Beáztattam két napig, nem történt semmi, majd egy hétig, és akkor kezdett kiengedni. Ezután beletettem a tartályba, és úgy adta ki azt az illatot és azt az ízt, amit kellett.

A leghosszabb párlási ideje a csipkebogyónak van, 29 óra.

A csipkebogyó a magas hő hatására elveszíti a C-vitamin hatását, és nekünk pont ez kell. A csipkebogyót le kell őrölni, beáztatni, két napig hagyni, amíg bordópiros lesz a lé, és utána párolni át nagyon lassú tűzön” – avat be a párlatkészítés titkaiba Zsóka.

Galéria

A gyerekeknek is példát mutat azzal, hogy egy tevékenységbe mennyire el lehet mélyülni

Fotó: Veres Nándor

A csipkebogyó, a koriander, a tömjén párlatát, amelyek nem kimondottan virágból készülnek, télen is lehet készíteni. „A virágvizeknek nem hiába virágvíz a nevük, azokat virágzáskor kell készíteni. Megvan az az időintervallum, amikor ajánlott szedni, délelőtt tizenegytől délután három óráig, amíg a nap teliben éri, és amikor a legtöbb hatóanyag van bennük. Utána rögtön neki kell fogni a desztillálásnak.

Idézet
Azt mondják, minden növényből lehet párlatot készíteni. De a növény összetételétől függ, hogy milyen hatással van a szervezetre.

Nyilván beléndekből nem fogok készíteni. De aminek szép virága van, azokból nagyjából mind kipróbáltam. Most a gyöngyvirágról lemaradtam, de annak a gyógynövényes könyvekben is felkiáltójeles a használata. Ugyanez van a liliommal is, ezekkel csak csínján. És amivel csínján, azzal én nem foglalkozom.”

Galéria

Balázs Zsóka: ez a tündérek földje, és most rajtunk áll, hogy azzá tesszük-e

Fotó: Veres Nándor

Példaként a gyerekeknek

Balázs Zsóka rámutat, jó, ha az otthon lakói látják, hogy behatóbban foglalkozik valamivel, kikapcsolódik a hobbija által, hogy kitartó, és ha valami ismeretlen, azt nem kell nyomban eltaszítani, hanem apránként meg lehet ismerni. Hangsúlyozza, a teák és illóolajak között a virágvizek egyfajta „fehér foltnak” számítanak, szeretné, ha tudományosan is vizsgálnák ezek hatásait, mert

jelenleg csak feltételezések vannak arról, hogy mire mit ajánlott használni.

Számára az nem elég, ha a laikusok javallják, hogy például a citromfüvet milyen esetekben jó inni, vagy hogy a mentát bőrirritáció esetén ajánlott használni, mert ezek tudományosan nincsenek alátámasztva.

Galéria

A vizek kis üvegcsékbe kerülnek – lehet permetezni a bőrre

Fotó: Veres Nándor

„A növény rajta hagyja a nyomatát ezeken a párlatokon. Olyan, mintha a virágzó rózsáról összegyűjtenéd a harmatot. A mesékben maguk a tündérek is ezekben mosakodtak. Hiszem, hogy Székelyföld tündérország, ez a tündérek földje, és most rajtunk áll, hogy azzá tesszük-e.”

Székelyhon retró
A hétvégenként jelentkező Székelyhon retró rovatunkban olyan anyagokat közlünk, amelyek eddig kizárólag a Székelyhon napilap mellékleteiben jelentek meg. Most azonban fontosnak tartjuk, hogy azok közül néhányat online is megosszunk olvasóinkkal.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Mérsékeltebb lesz a faipari leépítés, mint azt korábban becsülték

Az előzetesen becsültnél kevesebb alkalmazottjától kell megváljon az a nagy székelyudvarhelyi faipari vállalat, amely korábban 160 fős elbocsátás eshetőségéről tett bejelentést a megyei munkaerő-elhelyező és szakképző ügynökségnél.

Mérsékeltebb lesz a faipari leépítés, mint azt korábban becsülték
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

Mezőgazdasági munkagép alá szorult egy férfi a Maros megyei Marossolymoson vasárnap este – értesít a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Munkagép alá szorult egy férfi
Munkagép alá szorult egy férfi
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

2024. május 26., vasárnap

Egy osztálynyival több magyar nyolcadikos végez idén Maros megyében

Idén még több magyar nyolcadikos végez Maros megyében, mint az elmúlt évben, viszont jóval kevesebb német tannyelvű diák készülhet középiskolába – bizonyítják a Maros megyei tanfelügyelőség adatai.

Egy osztálynyival több magyar nyolcadikos végez idén Maros megyében
2024. május 26., vasárnap

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép

Minden demográfiai csoportra kiterjedő előadást tartott Sepsiszentgyörgyön az MCC szervezésében Guld Ádám médiakutató a minap. Az egyetemi oktató a mai fiatalok magatartásának és a digitalizációnak az összefüggéseire is ráirányította a figyelmet.

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép
2024. május 26., vasárnap

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad

Fülöp Zoltán kiváló színművész 70. születésnapját ünnepelték május 25-én Csíkszeredában, a Csíki Játékszín előterében. Mindenki tisztelt Fülese szerint tíz százalék tehetség és kilencven százalék munka teszi a jó színészt.

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad
2024. május 26., vasárnap

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen

Lakótelepekre, városbejáratokhoz, parkokba, parkolókba is kerül térfigyelő kamera Székelyudvarhelyen. A 355 különböző típusú térfigyelő kamera révén növekedhet majd a közbiztonság, csökkenhet a bűncselekmények száma.

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

Csak közepes mennyiségű az idei akácméz-termés. A méhészek ugyanakkor attól tartanak, hogy a termés nagybani felvásárlási ára olyan alacsony lesz, hogy nem fogja megérni nekik értékesíteni az akácmézet.

Nem a legjobb az idei akácméztermés
Nem a legjobb az idei akácméztermés
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!