Vegyük számba, mink van, és tanuljunk meg újra örvendeni!

Vegyük számba, mink van, és tanuljunk meg újra örvendeni!

Fotó: Balázs Katalin

Az öröm és nehézség egyensúlyára kell figyelni az ember életében. Az emberben ott van a belső erő, amely által jó életet élhet... csak a jó dolgok tudatosítása és az azokkal való jó „gazdálkodás”  szükséges a szomorkodás, menekülés helyett – vallja a segítőnővér, aki szenvedélybetegek konzultációját vállalja a Gyergyói-medencében.

Balázs Katalin

2013. február 04., 17:562013. február 04., 17:56

2013. február 04., 19:172013. február 04., 19:17

Kedves Rita egyike a gyergyói segítőnővéreknek, aki küldetését az itteni közösségben és  a Caritas keretében működő Ki-Út – konzultációs programon belüli munkában éli meg. Nemzetközi szerzetesrend tagja, aki egyaránt mesélt ezen élethivatás melletti döntéséről és annak fogadtatásáról, a napi sikerekről, valamint az élet értelméről.

Útkeresőben

Mindössze húsz esztendős volt, amikor közölte szüleivel az elképzelését, rendházban szerezne ismereteket, tapasztalatokat, lehet, szerzetesi életet választ. „Kezdetben nem tudatos döntés volt, hanem keresgélés. Sok elakadás volt a személyes életemben, és a mély belső keresés eredményezte, hogy ezt az utat próbáljam járni. Nem egyből jött a felismerés, hogy ez az utam, de megszületett: Istennél otthonra találtam, tudom, a helyemen vagyok, és jó nekem ez. Szüleim szerencsére szabadon engedtek engem, hálás is vagyok ezért, pedig nyilván nem ilyen életet képzeltek el számomra. Konkrét tapasztalata volt ez a szülői hivatás nagyságának: képesek voltak saját elképzelésükről lemondani a gyerekük javára. Ki tudták mondani: féltelek, nem örvendek ennek a döntésednek, de szeretném, hogy boldog légy, s tudd azt is, hogy ide mindig hazajöhetsz. És hálás vagyok, hogy megélhették azt is, hogy jó nekem itt…”

Gazdagító megpróbáltatások

Rendi kiképzés rendszeres imaélettel, az Isten-kapcsolatra való figyeléssel, lelki kísérettel, önismeret, tapasztalat különböző munkaterületeken, ez segít a döntésben, hogy először ideiglenes fogadalmat, majd örök fogadalmat tegyen valaki. Rita nővér elmondja, tudja, jó helyen van, bár tagadhatatlan, voltak megtorpanások, kérdőjelek útja során: „Kellett rendeződjön bennem a családalapítás kérdése: párkapcsolatról, saját gyerekről való lemondás... Mert az, hogy ezt az életutat választottam nem jelenti, hogy nincsenek érzéseim. Volt, hogy fülig szerelmes voltam, de olyan közösségi helyzetek is, amiket nehéz volt megélni, és jött a kérdés: tényleg ezt kell tennem? De mindig tudtam, tovább kell nézni, nem az emberi, itt és most kicsinyes számítások az alapok, ezekért nem lehet feladni egy életdöntést. Ez csak pillanatnyi elakadás, amiből valamit meg kell tanuljak, értsek, valami meg kell érjen bennem. És ezen helyzetek tudatos megélése, a krízisekkel való szembesülés, a „mélyebbre nézés” tettek gazdagabbá, vittek tovább”.

„Hittel élek”

Szent Ignáci lelkiségű a közösség, ez konkrét segítséget ad Ritának életvitelében, lelkivezetőjével megbeszéli örömeit, nehézségeit, és ezt a lelkiséget követi munkájában is, tudja, tudatosítja, hogy nem vagyunk egyedül, minden emberben ott van a teremtő erő. Gyergyószentmiklósra „visszatérő fecske” – így jellemzi magát. Eddigi, húsz éves szerzetesi életéből tizenkettő ide köti, első küldetése plébániai pasztoráció volt, majd az iskolai hitoktatás egészítette ki munkáját. Marosvásárhelyi, indiai küldetése után tért vissza Gyergyószentmiklósra, szociális munkás szakképesítést szerezve kereste annak a módját, hogy ne csak beszéljen a hitről, hanem a segítés útját találja meg, hitét konkrét segítségnyújtás által is életre váltsa. A Caritason belüli Családsegítő szolgálat elindítása és vezetése után ismét két esztendő külföldön szerzett tapasztalat, rendi képzés és munka következett. Most – már harmadjára újra Gyergyószentmiklóson – szintén a Caritas keretében működő Ki-Út program által immár egy éve a szenvedélybetegeket segíti. „Munkám az, hogy különböző nehéz helyzetben lévő emberekhez eljussak, és egyéni konzultációs beszélgetéseken át együtt keressük a kiutat a nehézségekből. Emellett különböző programokon keresztül  próbálok segíteni az értékkeresésben. A szenvedélybetegeknek és hozzátartozóinknak támogató csoportot is szervezünk minden szerdán 18 órától a Caritas Kossuth utcai központjában. Ugyanakkor fontos ezen a területen prevenció is, ami szintén a munkám része. Hittel élek, ennek hangoztatása nem célom, de kétségtelen, hat a munkámra”.

Van, akitől segítséget kérni

A tavalyi év során szinte ötven szenvedélybeteggel közel négyszáz alkalommal beszélgetett, mint mondja, a gyakoribb az, hogy hozzátartozók keresik fel, hogy baj van. A betegnek kell akarnia a változást – szögezi le, de elmondja azt is, hogy a hozzátartozó viselkedésének változása is hozhat eredményt, hisz a függőség kialakulása mögött lehet akár egy rosszul működő  házasság, párkapcsolat is. A hozzátartozónak is lehet segíteni: abban, hogy hogyan változzon, hogy élhetőbb legyen az élet. „Leginkább az alkoholizmus jellemző erre a vidékre a szenvedélybetegségek közül, és nem lehet elég sokat beszélni róla, mert sok a tévhit, és kevesen tudják, mi jellemzi a betegséget, milyen lehetőségei vannak a segítségnek. Jó az is, hogy látom: a változást megtapasztaló emberek biztatják egymást arra, hogy érdemes eljönni konzultációra”.

Menekülés helyett értékkeresés

A függőség sok esetben menekülés. Mit kellene elkerülni ahhoz, hogy nem jussunk ilyen helyzetbe? Rita nővér szerint egészséges emberi kapcsolatokra van szükség, ehhez pedig önismeret kell, hogy tudjunk szembesülni és jól bánni saját magunk erősségeivel és gyengeségeivel. Szükséges a jó kommunikáció, konfliktuskezelés, problémamegoldó képesség, de legfőképp elvárásaink tudatosítása,  az azok közötti válogatásra, azaz tudatos döntésekre van szükség: „Gyakran olyan irreális elvárásokat támasztunk az élettel szembe, hogy önértékelési válságba esünk. Tényleg senki vagyok én, ha nincsen kacsalábon forgó váram? Teljesíthetetlen elvárásaink vannak, miközben nem vesszük észre, hogy milyen értékekkel rendelkezünk. Meg kell keresni értékeinket, reálisan tervezni életünket, s gyakran feltenni a kérdést: valóban szükségünk van arra, amire vágyunk?  Terhel bennünket a hiányérzet, soroljuk, hogy mink hiányzik, miközben nem vesszük észre, hogy ezer dolgunk megvan, akár örvendhetnénk is. Attól, ha a földi javakból több mindenünk lenne, még nem lennénk képesek jobban a szeretetre, nem tudnánk megértőbb, elfogadóbb, békésebb, derűsebb emberek lenni. Amink van, az pont elég volna, hogy megelégedett életet éljünk. Nem futhatunk mindig a boldogság után,bárkinek bármit is jelentsen ez, hanem be kell lássuk, az élet olyan, hogy örömök és nehézségek egyaránt jelen vannak; s ha ezek egyensúlyba kerülnek, ez jelenti a jól-létet.”

A segítőnővér szerint az egyensúlyt kell megtalálni, és a gyergyói embernek megadatik az lehetőség, hogy a természettel újítsa meg kapcsolatát. Művelje meg a földeket, térjen vissza a gazdálkodó, munkás élethez, becsülje meg és használja, amije van, értékelje és ápolja a kapcsolatait, s bízzon abban, hogy benne is ott van a belső erő, hogy a nehézségekkel megküzdjön, s általa megerősödjön. „Vegyünk számba, mink van, és tanuljunk meg újra örvendeni” - javasolja a segítőnővér.

Segítőnővérek háromtagú közössége él Gyergyószentmiklóson; ünnepre készülnek, hiszen húsz esztendeje, hogy Erdélyben is jelen vannak a Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek. A hálaadó ünnepre Gyergyószentmiklóson idén február 10-én kerül sor, a 11 órás szentmisén a Szent István templomban, 18 órától a Szent Miklós templomban.

szóljon hozzá!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
2017. március 10., péntek

Iskolák is bekapcsolódtak a kupakgyűjtésbe

Lakók, intézmények gyűjtik a műanyagdugókat, juttatják el a Gyergyói Hírlap szerkesztőségébe, hogy közösen segíthessék egy sepsiszentgyörgyi kisfiú gyógyulását. A hároméves Oláh Badi István leukémiás, kezeléséhez kéri a segítséget családja.

Iskolák is bekapcsolódtak a kupakgyűjtésbe
2017. március 10., péntek

Katonaeledeleket lehet kóstolni Gyergyószentmiklóson

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulójára Gyergyószentmiklóson emlékünnepség keretében ünnepi szentmise, komolyzenei koncert, koszorúzás, illetve katonaeledel-kóstoló is lesz.

Katonaeledeleket lehet kóstolni Gyergyószentmiklóson
2017. március 10., péntek

Látogatókat érintő változások léptek érvénybe a gyergyószentmiklósi kórházban

A Gyergyószentmiklósi Város Kórházban változások léptek érvénybe. Ferenczy István igazgató ismertette a betegek látogatási programjának a változását és az osztályok lezárását. Az igazgató kitért arra is, miért volt szükség minderre.

Látogatókat érintő változások léptek érvénybe a gyergyószentmiklósi kórházban
2017. március 10., péntek

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz

Esőre, erős szélre, a hegyvidéki térségekben pedig havazásra vonatkozó figyelmeztetést bocsátott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztás az ország egész területére érvényes, vasárnap 22 óráig.

Országszerte eső, a hegyvidéken havazás lesz
2017. március 10., péntek

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében

Csökkenőben van a gépjárművezetői engedélyért sikeresen vizsgázók aránya Hargita megyében. A megye évek óta az utolsó helyezéseken végez az országos szintű összehasonlítások szerint a sikeresen vizsgázók számát tekintve.

Arányaiban kevesen szereznek jogosítványt Hargita megyében
2017. március 10., péntek

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák

A legtöbb nyolcadikos hétfőn találkozik először egy országos szintű megmérettetés tapasztalatával, igaz, még nem élesben, csak próbavizsgát szervez számukra az oktatásügyi minisztérium.

Kezdődnek az országos szintű próbavizsgák
2017. március 09., csütörtök

Önkénteskednek a falustársaikért

Tizenhét felnőtt és nyolc gyermek jelentkezett önkéntesnek a Gyergyócsomafalvi Szociális Központban. Harmadszorra gyűltek össze a héten a segítségüket felajánlók, akik a hátrányos helyzetű falustársaikért szeretnének tenni.

Önkénteskednek a falustársaikért
Önkénteskednek a falustársaikért
2017. március 09., csütörtök

Önkénteskednek a falustársaikért

2017. március 09., csütörtök

Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket

Monda- és legendagyűjtő pályázatot hirdet a Székelyföldi Legendárium az Élő Erdély Egyesület közreműködésével, amelyre V‒VIII., illetve IX–XIII. osztályos erdélyi diákok jelentkezhetnek.

Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket
Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket
2017. március 09., csütörtök

Mondavadászatra buzdítják a gyerekeket

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM