Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A gyermekekre összpontosít Remete

Pethő Melánia 2015. július 10., 22:00

Gyermek: Ajándék vagyok! címszóval szervezik meg idén a Gyergyóremetei Falunapokat, és természetesen a felnőtteket sem hagyják ki az ünneplésből – bőséggel lesz nekik szóló program is a hétvégén. 

A gyermekekre összpontosít Remete
galéria

Gyergyóremetén minden évben egy-egy címszó köré építik a falunapok programját. A korábbi években volt már központi téma a család, előtérbe került a nő „sok arca”, a férfiakat is „megvizsgálták” az erő és az érzelem tükrében. Idén a gyermek kapja a főszerepet. A szombat-vasárnapi rendezvénysorozat keretében az Ajándék vagyok! mottónak megfelelően többek között változatos gyermekprogramokra, kézműveskedésre, népi gyermekjátékokra, kardvívásra, tutajversenyre, fotókiállításra, lovas foglalkozásra, sportrendezvényekre, táncelőadásokra, családi koncertre hívnak.

Felnőtteknek szól, de a gyermek a központi témája a szombati szimpóziumnak, amelynek keretében szakemberek osztják meg tapasztalataikat. A Balás Gábor Művelődési Házban 11 órakor kezdődő előadássorozatot Csikány Farkas Éva pszichológus Édes gyermekkor című értekezése nyitja, ezt követően Kádár Annamária pszichológus Gyermekek és a népmese című előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Gyermekek és a média témában Bakó Rozália Klára szociológus tart előadást, Bíró Edit iskolapszichológus pedig közönség előtt teszi fel és válaszolja meg a kérdést: Csak a baj van velük? A fogyatékkal élő gyermekek fejlesztési lehetőségeit Angi Mária Magdolna gyógypedagógus ismerteti Kicsit más című előadásában.

Az előadások után a gyerekek számára tűzoltó-bemutatót és foglalkozást tartanak a futballpályán, a sportcsarnokban pedig a kardvívás fortélyaival ismerkedhetnek. Szombatra időzítették a falunapok hagyományos programszámát, a tutajversenyt is, és szintén a kezdőnapon nyílik meg a magyarországi Szamódy Olaf Zsolt fotográfus egyéni tárlata Gyermekek a nagyvilágban címmel.

Az est folyamán moderntánc-előadás, Balázs Pali-koncert és retró-buli várja a szórakozni vágyókat.
Vasárnap folyatódnak a kulturális, sport- és közösségi programok. Mint az lenni szokott, a zárónapon tartják a dísztanácsülést, amelynek keretében kiosztják a díszpolgári és a Pro Remete címet, átadják a Tiszta udvar, rendes ház-, illetve a Pedagógus-díjakat. Az elmúlt évek gyakorlatához képest változást a tanácsülés helyszíne jelent: idén a csutakfalvi Óvodaközpont és Közösségi Ház udvarán tartják. Nem véletlenül, hisz az ülést követően felavatják az újonnan elkészült létesítményt.

A későbbiekben a labdarúgópályára várják a falunapozókat. Lovasbemutató, néptáncelőadás, táncház és az Alma együttes családi koncertje szerepel a kínálatban. A falunapi programok sorát éjszakába nyúló utcabál zárja.

A Gyergyóremetei Falunapok részletes programja megtalálható a település Facebook-oldalán.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb