Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Gőzerővel folynak a munkálatok a pápalátogatás előkészítésére Csíksomlyón

Barabás Hajnal 2019. május 22., 20:01
HIRDETÉS

Jól haladnak a csíksomlyói Hármashalom oltár előtti emelvény befödésével, jelenleg a faszerkezet kialakításán dolgoznak és a tartógerendák elhelyezésén. Ezzel párhuzamosan a nyeregbe vezető útra tervezett székely kaput is a helyszínre szállították, ott dolgozik a fafaragó mester az összeállításán.

Daruval emelik fel a gerendákat a félköríves szerkezetre. A pápai homíliára födik be a Hármashalom oltárt Fotó: Gábos Albin

Több mint egy hónapja fogtak hozzá a csíksomlyói Hármashalom oltár előtti emelvény felújításához, nagyobbításához és befödéséhez, amelyet Ferenc pápa csíksomlyói látogatása alkalmából a Vatikán kérésére végeznek el.

Az emelvény újrapadolása, és megnagyobbítása már korábban elkészült, a befödés félköríves faszerkezetét is már felállították, jelenleg a tartógerendák felszerelésén dolgoznak a munkások.

HIRDETÉS

Erre vonnak majd fehér színű vásznat, középen átlátszó anyagot szeretnének használni, hogy látható maradjon a Hármashalom oltár keresztje. A csíksomlyói nyeregben további felkészülés zajlik a zarándokok fogadására, nemrég mobilvécéket is szállítottak ki a helyszínre, ahová összesen 300 darabot terveznek majd kihelyezni. Az oltárhoz vezető utat is lekavicsozták, a kihangosításhoz szükséges áramvezetékeket is lefektették, és az oszlopokat is felállították.

A pápamobil tervezett útvonalát szintén kavicsos úttal jelölték meg a nyeregben.

Fotó: Gábos Albin

Patkóíves székely kapu

Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez, testvér ne légy hűtlen soha! – ezt a feliratot faragták arra a székely kapura, amelyet a csíksomlyói nyeregben állítanak fel Ferenc pápa látogatásának alkalmával. Sebestyén Ferenc zeteváraljai fafaragóval, a Vámszer Géza Művészeti Népiskola oktatójával a csíksomlyói nyeregben beszélgettünk, a székely kapu végleges helyszínén, ahová nemrég szállították.

Hat-hét hete annak, hogy hozzáfogtunk a székely kapu kifaragásához, az összeácsolástól kezdve a galambdúc elkészítéséig, a »zsendélyezésig«, mindent a maga sorrendjében végeztünk el

– sorolta a mester.

Fotó: Gábos Albin

Jelenleg 90 százalékban készültek el a kapu kifaragásával és összeácsolásával, és amint megöntik az alapját, felállítják a Hármas-halom oltárhoz vezető útra. Készítője elmondta,

a csíki medencében hagyományos patkóíves kapu mintájára formázták a kaput, és szintén csíki motívumokkal díszítették.

Pénzveretes, lóherelapi mintákat, és életfát is faragtak bele, de nem maradhattak le róla a napkorongok sem. A Hargita megyei önkormányzat által készíttetett galambdúcos székely kapu magassága 5,33 méter, szélessége 8,38 méter.

Fotó: Gábos Albin
Zsindelyezett galambdúc kerül a székely kapu fölé. Ferenc pápa látogatásának alkalmával faragták ki a népiskola oktatói Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS