Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Fúvósszene tölti be Csíkszentmártont

R. Kiss Edit 2018. július 11., 13:26
HIRDETÉS

Hatvan gyermek tanul fúvós és ütős hangszereken játszani a Hetedik Alcsíki Fúvóstáborban, a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre iskolában. Fújják az udvaron, gyakorolnak az iskola folyosóin, tanulnak az osztálytermekben és kihallatszik a dobpergés az iskola mögötti sportközpontból is.

Fotó: Gecse Noémi

Gergely Andrást, Csíkszentmárton polgármesterét, a fúvóstábort szervező Alcsík Kistérség Fejlesztési Társulás vezetőjét is az iskolaudvaron találtuk kedden, épp klarinétos gyermekek gyakorlását hallgatta. A tábor iránti elkötelezettségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy később segítőkészen saját maga fénymásolt kottákat a gyermekeknek.

HIRDETÉS

A tábor célja, hogy utánpótlást biztosítson az alcsíki fúvószenekarok számára, azonban nemcsak alcsíki településekről, például Csíkkozmásról, Csíkszentmártonból, Csíkszentimréről, Csíkszentgyörgyről, hanem néhány felcsíki községből és Lövétéről is vannak résztvevő gyerekek, többnyire öt-nyolc osztályosok

– sorolta fel a kistérség vezetője. Elmondta, vannak teljesen kezdők, de leginkább olyan gyermekek jöttek el, akik már részesülnek valamilyen zenei képzésben vagy már muzsikálnak fúvószenekarban.

Fotó: Gecse Noémi

„A zene nemesít”

Nagyon érdekes világot élünk, nagy az értékvesztés, most nagyon fontos, hogy a gyermekek ne csak a számítógép bűvöletében éljenek, hanem találjanak más elfoglaltságot is, ami igazán értékteremtő, közösségépítő – válaszolta Gergely András kérdésünkre, hogy miért tartják fontosnak a tábor és a fúvószenekarok támogatását.

A zenélés, amellett, hogy külön örömet jelent, nemesíti az embert, a zene szépíti a lelket

– tette hozzá. A fúvószenekarok ma már elengedhetetlenek a közösségek életében, nincs olyan ünnep, amelyben ne vállalnának szerepet és az ezekben zenélő gyermekek később az életben is jobban megállják a helyüket – véli a kistérségi vezető.

Reggeltől estig foglalkozás

A táborban reggeltől estig zajlik a program, az ütős hangszereken játszók, illetve a fa- és rézfúvósok számára egyéni és csoportos foglalkozások, korrepetálás és zeneelméleti oktatás zajlik, esténként pedig zenekari próbák vannak.

Az oktatók a csíkszeredai Nagy István művészeti iskola és a megyei művészeti népiskola oktatói, vagy valamelyik fúvószenekar tapasztalt zenészei. A múlt csütörtökön elkezdődött és szombaton véget érő tábor résztvevőinek mintegy fele bentlakó, a többiek bejárnak a településről és a környékről.

Szombaton délelőtt oktatóiknak mutathatják meg a gyermekek, hogy mit tanultak, délután három órától a sportközpontban gálaműsorral lépnek fel a fiatalok.

Fotó: Gecse Noémi

„Sokat tanulunk, de jó”

Szentimrei, lövétei, madarasi, csicsói gyermekek gyakoroltak klarinéton az iskola udvarának egy szegletében. Érdeklődésünkre azt mondták, jól telik a táborban.

Sokat kell tanulni, de nem baj

– tették hozzá többen, míg volt olyan is, aki szerint nem könnyű a sok elmélet. Többségük már sokadjára vesz részt a táborban és a gyerekek egy része fúvószenekarban is zenél. A madarasi, ősszel hatodik osztályba készülő Petres Tibor Balázs azt mesélte el, náluk csak felnőttek zenélnek a zenekarban, így velük nem tud játszani. A klarinétozást két éve kezdte el egyedül, most a művészeti népiskolába jár be tanulni. A lövétei fúvószenekarban fiatalok is vannak, így az onnan érkezett gyermekek ott is hasznosítani tudják majd a tanultakat – mondta egy másik résztvevő, Ladó Norbert. A szintén lövétei Mihály Boglárkára az ütős hangszeresek között bukkantunk rá, egyedüli lányként ült a dobok mögött. Azt mesélte el, már kiskorában is szerette a dobokat, a tábor végén pedig jelentkezni fog a lövétei fúvószenekarba és reméli, fel is veszik.

Fotó: Gecse Noémi

Régi hangszerek

Trombitát oktat a táborban a gyermekeknek Anghel Melodin. Azt mondta, vannak gyermekek, aki nagy kedvvel tanulnak, de olyanok is, akik kevésbé lelkesek.

Nem könnyű azok dolga, akik csak itt zenélnek és otthon nincs lehetőségük folytatni, gyakorolni

– mondta. A hangszerek is gondot jelentenek, sok a régi hangszer, amelyen nehéz megtanulni játszani – tette hozzá. Úgy látja, sok a tehetséges gyermek, akik zenekarban is zenélnek, így velük a tábor ideje alatt is sokat lehet haladni.

Az udvaron, a folyosón, az osztályteremben, a sportteremben is zene szól Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS