Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Falu a városban: több százan voltak kíváncsiak a vidéki életérzésre

Iszlai Katalin 2019. szeptember 21., 21:13
HIRDETÉS

Állatetetéssel és -simogatással, lovaglással, főtt pityókával, túrós puliszkával és számos egyéb finomsággal, illetve kikapcsolódási lehetőséggel várták a csíkiakat a hetedik alkalommal megszervezett Falu a városban családi hétvége első napján. Az időjárás is kedvezően alakult, így több százan fordultak meg az Óceán üzlettel szembeni zöldövezeten kialakított vidéki környezetben.

Fotó: Pinti Attila

Ismét rendkívül népszerűnek bizonyult az immár hagyományossá vált Falu a városban családi hétvége: szombaton hetedik alkalommal költözött a vidék Csíkszeredába. A rendezvény első napján több százan látogattak ki az Óceán üzlettel szembeni zöldövezeten kialakított faluvilágba, ahol többek között állatokkal, hagyományos vidéki ételekkel és szórakoztató programokkal várták őket.

Ezúttal is a különböző állatok, például juhok, szarvasmarhák, szárnyasok és nyulak simogatása, etetése, illetve a különböző gasztronómiai finomságok voltak a rendezvény legnépszerűbb elemei. Az állatokra folyamatosan rengeteg gyerek volt kíváncsi, a finom falatokért pedig hosszú sorokban várakoztak a látogatók, így a szervezők számára nem is volt kérdés, hogy ezek a programpontok idén is helyet kapnak a kínálatban.

Fotó: Pinti Attila

Mihály László főszervező elmondása szerint próbálták minél változatosabbá tenni a programokat, megőrizve és bővítve a korábban már beváltakat. Megjegyezte azonban, hogy

a korábbi évekhez képest alábbhagyott a települések érdeklődése a rendezvény iránt, kevesebben jelentkeztek, hogy megismertessék a csíkszeredaiakkal saját jellegzetességeiket.

„Ez egy lehetőség lenne arra, hogy a települések megmutassák, miben jók: az egyik a hagymában, a másik a káposztában és így tovább. Pontosan

az a célunk, hogy a falut és a várost minél közelebb hozzuk egymáshoz,

próbálunk kapcsolatot kialakítani a termelők és a fogyasztók között. Utóbbiaknak ezáltal nem kellene megvárniuk például a havi vásárt, hogy tőlük szerezzék be a termékeket, hanem egyből fel tudnák keresni az adott termelőt” – emelte ki Mihály.

Fotó: Pinti Attila

Az általa elmondottakat Haschi András, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesületének vezetője is megerősítette. Mint mondta, ez az a rendezvény, ahol a városiak mint felvásárlók, találkozni tudnak a vidéki termelőkkel. „Nem is az a lényeg, hogy lássák, hogyan készülnek ezek az élelmiszerek, inkább a találkozáson van a hangsúly, hiszen

nem mindegy, hogy mi kerül az asztalra.

Ha a vásárló tudja, honnan származik az élelmiszer, biztonságban érzi magát” – tette hozzá Haschi.

HIRDETÉS

A két fél találkozására számtalan lehetőség adódott a rendezvényen, a termékvásár mellett több település gazdái is hagyományos vidéki különlegességekkel kínálták a látogatókat.

A városra költözött vidék egyik legnépszerűbb eledele a csíkvacsárcsiak főtt pityókája volt.

Fodor Julianna szakácsnő érdeklődésünkre elmondta, évek óta visszajárnak a rendezvényre, és akkora a kereslet a termék iránt, hogy a két nap alatt rendszerint 10–12 zsák, azaz mintegy 500 kilogramm pityókát főznek meg.

Fotó: Pinti Attila

A rendezvény másik közkedvelt fogása a kászoniak feltűrt túrós puliszkája volt, amelyről Kelemen István és Kelemen András árult el részleteket. A testvérpár elmondása szerint minden évben

rengetegen kóstolják meg a juhtúróval feltekert különlegességet,

a két nap alatt közel 100 kilogrammnyi lisztből főznek puliszkát.

Fotó: Pinti Attila

A hagyományosnak számító programpontok mellett újdonságokat is tartogatott az idei rendezvény: a résztvevők találkozhattak például a Székelyhon napilap munkatársaival, és megcsodálhatták a Lapozni főnyeremény! elnevezésű nyereményjátékunk fődíját, a 2019-es Toyota Corollát, illetve a második díjunkat is, egy 12 990 lej értékű fűnyírótraktort. A két járműre rengetegen voltak kíváncsiak: a gyerekeket főként a fűnyíró, szüleiket inkább az autó hozta lázba,

a nap folyamán alig volt olyan perc, amikor egyik négykerekű ülésén sem ült senki.

Az érdeklődők emellett keresztrejtvényt és sudokut tölthettek ki a Székelyhon standjánál, a kisebbek pedig címlapfotót is rajzolhattak.

Fotó: Pinti Attila

A Falu a városban program vasárnap folytatódik, kollégáink akkor is a már említett programokkal várják az érdeklődőket, akik a helyszínen elő is fizethetnek a Székelyhon napilapra. A csíkiaknak érdemes kihasználniuk a lehetőséget, hiszen a nyereményautót jövő héttől már Gyergyószentmiklóson tekinthetik meg az érdeklődők.

Nyereményjátékunkról

A 78 ezer lej értékű Toyota Corollát, a fűnyírótraktort és nyereményjátékunk harmadik díját, egy kétszemélyes wellnesshétvégét a szovátai Brădet Ensana Health Spában az nyerheti meg, aki augusztus 29. és december 10. között féléves vagy egyéves előfizetést köt a Székelyhon napilapra. Előbbi 210 lejbe, utóbbi pedig 420 lejbe kerül. Jó hír azoknak, akik az egyéves előfizetés mellett döntenek, hogy a sorsoláskor az ő nevük nem egy, hanem három alkalommal kerül az urnába. Az újságra lapkézbesítőinknél, szerkesztőségünk és partnereink ügyfélszolgálatain, postán, illetve interneten is elő lehet fizetni a szekelyhon.ro/fonyeremeny oldalon.
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS