Falkába verődött pásztorkutyák támadnak az országúton

Falkába verődött pásztorkutyák támadnak az országúton

Sok vagy kevés? Érvényben van az a cikkely, amely korlátozza a pásztorkutyák számát

Fotó: Kristó Róbert

Egyre nagyobb gondot okoznak a Gyimesi-hágónál lévő egyik esztena környékén a nyájat őrző pásztorkutyák. Már az országútra is kimerészkednek, és gyakran megtámadják az arra járó gyalogosokat és bicikliseket. Megoldást jelenthet, hogy kétéves huzavona után nemrég érvénybe léptek a juhnyájakat követő kutyák létszámára vonatkozó előírások.

Iszlai Katalin

2017. május 20., 22:042017. május 20., 22:04

Falkába verődött, szabadon járó pásztorkutyák keserítik meg a gyalogosok és biciklisek életét a Gyimesi-hágón, a 12A jelzésű országúton. Miklós Leventét a múlt hét végén támadta meg három pásztorkutya az említett helyszínen.

Idézet
Már második éve, hogy a főúton a bicikliseket valósággal leszedik a járműről a juhászkutyák. Pontosan nem tudom, hogy hány kutya lehet a közeli esztenánál, de az úton hat is meg szokott jelenni. Idén engem eddig egyszerre legtöbb három támadt meg, utoljára a múlt héten

– részletezte.

Az esztena az út közelében van, onnan szaladtak ki a kutyák az útra.

„A baj az, hogy nem csak ugatnak, hanem nekiszöknek a biciklinek és az embernek is. Ezért folyamatosan gázspray-jel járunk arra, de ez nem megoldás. Az a legnagyobb probléma, hogy semmit sem tudunk tenni, mivel egyik hatóság sem segít. A 112-es segélyhívószámot folyamatosan hívjuk, de azt mondják, hogy amíg nincs személyi sérülés, nem tudnak tenni semmit. Nem szeretném, hogy tragédia történjen ahhoz, hogy komolyan vegyék ezt a valós problémát. Nagyon szomorú, hogy most már az aszfaltúton sem lehet biztonságosan közlekedni. Kirándulókként az erdőből már rég kiszorultunk, mert senki sem meri kockáztatni a testi épségét, de most már az úton is megtámadnak” – nehezményezte Miklós.

Múlt héten egyébként mi is szemtanúi voltunk egy hasonló esetnek: a hágón egy nagy testű juhászkutya üldözött egy szaladó férfit, akit végül egy arra autózó mentett ki szorult helyzetéből.

Tavaly a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat és a Hargita megyei hegyi csendőrség közösen ellenőrizte a megye esztenáinak kutyaállományát, és megfigyelték az ebek viselkedését is.

Fekete Örs, a megyei hegyi- és barlangimentő közszolgálat vezetője megkeresésünkre elmondta,

idén is terveznek hasonló akciókat.

„Eddig felénk nem jeleztek támadást idén, de ettől függetlenül egy előre megtervezett program szerint a hegyi csendőrökkel végigjárjuk az esztenákat. A tavalyi megmozdulásnak is volt haszna, mert a gonoszabb kutyákat megkötötték, de az az igazság, hogy a pásztoroktól nagyon sok függ. Ha olyan, hagy megérti ezt a problémát, és megköti a kutyát, minden rendben van, ám ha nem, kimehetünk akár tízszer is, úgysem változik semmi. Azt javaslom, hogy támadás esetén tegyenek az emberek feljelentést akkor is, ha nem történt személyi sérülés, és akkor mi is lépni tudunk” – hangsúlyozta Fekete.

Galéria

Fotó: Thomas Campean

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség szóvivőjétől, Gheorghe Suciutól továbbá megtudtuk, az utóbbi időben hozzájuk sem érkezett bejelentés kutyatámadásokkal kapcsolatosan. Arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy

támadás esetén azonnal tárcsázzák a 112-őt, és kérjék a csendőrséget, hiszen ez nagyrészt az ő hatáskörükbe tartozik, és csak akkor tudnak intézkedni, ha azonnal a helyszínre sietnek.

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint összetett a törvénykezés ebben a témában. Mint mondta, a veszélyes kutyák – például pitbull, rottweiler – esetében indíthatnak ellenőrzést, de a pásztorkutyafajták közül kevés tartozik ebbe a kategóriába. Ennek ellenére az utak minden esetben szabadak kell legyenek, és az embereknek biztosítani kell a biztonságos közlekedést, ezért minden bejelentést kivizsgálnak. A szóvivő is megerősítette, hogy támadás esetén feljelentést kell tenni, és akkor elindítják a szükséges intézkedéseket, hiszen

ők sem szeretnék megvárni, hogy személyi sérülés legyen az ügy vége.

Változás 2 éves huzavona után

Hatályba léptek a juhnyájakat követő kutyák létszámára vonatkozó előírások, amelyek alkalmazását a pásztorok tiltakozása miatt többször is elhalasztották. A 2015 júniusában módosított vadászati jogszabály egyik cikkelye szerint a juhászok nyájanként egy kutyát tarthatnak síkvidéken, kettőt dombvidéken és hármat hegyvidéken. A módosítások miatt 2015 decemberében több ezer juhász tüntetett a parlament előtt, majd a rendfenntartókkal dacolva az épület udvarára is behatoltak a vadászati törvény ellen tiltakozva.

Ezt követően a kormány sürgősségi rendelettel 2016. április 25-éig felfüggesztette a juhnyájat őrző kutyák számának korlátozását kimondó törvénycikkely alkalmazását. Később egy parlamenti döntés értelmében a 2016-ból származó 242-es számú törvény ismét megváltoztatta a vadászati jogszabályt. Ennek értelmében

egy 300-as juhállomány esetében a juhászok három kutyát tarthatnak síkvidéken, négyet dombvidéken és hatot hegyvidéken.

Minden további legtöbb 100 juh esetében további kutyák tartása megengedett, de ezek száma nem haladhatja meg az ötöt síkvidéken, a hetet dombvidéken és a tízet hegyvidéken.

Tavaly azonban ezt a módosítást is felfüggesztették 2017. április 25-éig, így a pásztorok továbbra is annyi kutyát tarthattak, ahányat akartak.

Idén azonban végre érdembeli változás is történt: Tánczos Barna szenátor érdeklődésünkre elmondta, a felfüggesztést nem hosszabbították meg, így érvénybe léptek az előírások.

Idézet
Érvényben van az a cikkely, amely korlátozza a pásztorkutyák számát, így bármekkora állományról is van szó, a kutyák száma nem haladhatja meg a tízet. Emellett kötelezően koloncot kell tenni rájuk

– hívta fel a figyelmet a szenátor.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 23., kedd

Közösségi központ lesz a csíkszeredai távhőszolgáltató volt székhelyén

Egészségügyi és szociális szolgáltatásokat biztosító integrált közösségi központ lesz a csíkszeredai távhőszolgáltató vállalat egykori székházából. Az Akác utcai ingatlan átalakítása érdekében pályázati támogatást is nyert a város.

Közösségi központ lesz a csíkszeredai távhőszolgáltató volt székhelyén
2024. április 23., kedd

Életeket menthetnek a füst- és szén-monoxid-érzékelők

Hargita megyében is elkezdték hétfőn az Érzékelő az életért kampányban adományozott 500 füst- és szén-monoxid-érzékelő felszerelését a tűzoltóság munkatársai.

Életeket menthetnek a füst- és szén-monoxid-érzékelők
2024. április 23., kedd

Ősztől korszerű épületben tanulhatnak a Bányai János Szakközépiskola diákjai

Épül, szépül, újul a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola főépülete, mi is szemügyre vettük a kissé nehézkesen indult munkálatok jelenlegi állását.

Ősztől korszerű épületben tanulhatnak a Bányai János Szakközépiskola diákjai
2024. április 22., hétfő

Az új funkciót kapó könyvtárak révén sok vidéki közösségben válik elérhetőbbé a digitális világ

Tizenhat közkönyvtár alakul informatikai rendszerrel felszerelt központtá Maros megyében, ebből kettőt teljesen fel is újítanak. Cél a digitális készségek fejlesztése azokban a közösségekben is, ahol eddig nem volt rá lehetőség.

Az új funkciót kapó könyvtárak révén sok vidéki közösségben válik elérhetőbbé a digitális világ
2024. április 22., hétfő

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál

Befejezéshez közeledik Gyergyószárhegy két meghatározó középületének felújítása, és más önkormányzati tulajdonú épületeknél is zajlik a munka. A felszegi iskolánál a régi arculat visszahozására is odafigyelnek.

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál
2024. április 22., hétfő

Rendhagyó koncert lesz a Szent Miklós Plébánián

Jacob de Haan Missa de Santa Cecilia című művét adja elő csütörtökön a székelyudvarhelyi Szent Miklós Plébánián a Palló Imre Művészeti Középiskola 9-12. osztályos diákokból álló kórusa.

Rendhagyó koncert lesz a Szent Miklós Plébánián
2024. április 22., hétfő

Autórongálásért vettek őrizetbe egy mezőbándi férfit

Rendzavarásért és egy autó megrongálásáért vettek huszonnégy órás őrizetbe egy mezőbándi férfit vasárnap a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság egységei – közölte hétfőn a rendőrség.

Autórongálásért vettek őrizetbe egy mezőbándi férfit
2024. április 22., hétfő

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz!

A Szent György Napok kulturális hetébe ágyazott tavalyi Made in Sepsi ArtBrunch program folytatásaként idén újabb alkotóműhelyekbe látogathatnak el az érdeklődők. Hétfőn Hervai Katalin grafikusművész fogadta műtermében a vendégeket.

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz!
2024. április 22., hétfő

Engedménnyel a jobb közlekedésbiztonságért: 17 évesek is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében

Hétfői együttes ülésén a szenátus jogi és védelmi bizottsága elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint a B és BE kategóriás jogosítvánnyal rendelkező 17 éves kiskorúak felnőtt kísérő jelenlétében vezethetnek gépjárművet.

Engedménnyel a jobb közlekedésbiztonságért: 17 évesek is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében
2024. április 22., hétfő

Idén is lesz kerékpáros majális Székelyudvarhelyen

Bringás felvonulás, koncertek, táncelőadások és különleges gyerekprogramok várnak azokra, aki részt vesznek a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, illetve a városi könyvtár által szervezett majálison, amelyet a Sétatéren tartanak idén.

Idén is lesz kerékpáros majális Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!