Ezért késik a székelyudvarhelyi beruházások megvalósítása

Ezért késik a székelyudvarhelyi beruházások megvalósítása

Gálfi Árpád szerint nem erejükön, hanem tapasztalatukon felül vállaltak, de még mindig megvalósíthatók a nagyberuházások

Fotó: Erdély Bálint Előd

Jól alátámasztott érvek mentén adott magyarázatot az elkezdett, késlekedő, lassan haladó vagy el sem indított beruházásokra Székelyudvarhely polgármestere és felmondási idejét töltő városmenedzsere. Indoklásaik mégsem voltak teljes mértékben meggyőzőek, hiszen a hosszúra nyúlt beszámolóból az derült ki, hogy Székelyudvarhely talán mégsem fog tudni élni minden projektnél az Európai Uniótól és a kormánytól érkező „pénzesővel”.

Kudelász Nóbel

2022. május 10., 18:362022. május 10., 18:36

2022. május 10., 20:062022. május 10., 20:06

Maratoni hosszúságú sajtótájékoztatón számolt be Székelyudvarhely városmenedzsere, a fejlesztési és beruházási igazgató, valamint a műszaki igazgató jelenlétében a várost érintő pályázati beruházásokról és a jelenleg zajló egyéb munkálatokról. A keddi beszámolót Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester kezdeményezte.

Nem kevés idő, mintegy másfél évnyi csúszás van a székelyudvarhelyi nagyberuházásoknál, ami miatt több projekt határidőre történő megvalósítása, ha nem is lehetetlen, kérdésessé vált. Alapvetően két oka van annak, hogy a nagyobb volumenű beruházások megvalósítása késlekedik:

  • egyrészt úgy gondolták azok indításakor, hogy az ezekkel járó adminisztratív feladatokat meg tudják oldani házon belül, tehát külső segítség nélkül;

  • másrészt pedig egyes projektek árazása miatt több alkalommal is ki kellett írni a közbeszerzést, míg rájöttek, hogy azért nincs jelentkező, mert a becsült összegekből nem lehet azokat megvalósítani.

A polgármester elmondta, ebben neki is megvan a felelőssége, vállalja is azt. „Bízom a kollégáimban, a szakemberekben, bízom a külsős segítségekben is, valamint abban, hogy ezeknek a projekteknek a megvalósításában az önkormányzati testület továbbra is támogatni fog, ahogy eddig tette” – mondta Gálfi. Hozzátette: sok esetben nem tudott az említett gátló tényezőkről, nem értesítették őt, holott – úgy gondolja – „ha egy beruházáson szakember dolgozik, akkor mindezeket kellett volna a városvezető irányába jelezze”.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Nem felelősöket, segítőket keres

Albert Sándor, a felmondási idejét töltő városmenedzser részletesen ismertette a nagyobb európai uniós, valamint saját finanszírozású projektek helyzetét, majd megjegyezte: szerinte téves megközelítés lenne egyetlen személyre fogni a késlekedést. A városmenedzser emlékeztetett, hogy a jelenlegi polgármester első mandátumát megelőzően (tehát 2016 előtt, azaz Bunta Levente polgármester idejében) kevés uniós projekttel szembesült a hivatali apparátus – köztük volt olyan is, amit sikeresen lezártak olyan munkatársak, akik ma is ott dolgoznak –, ez azonban kevés volt hozzá, hogy megalapozzon egy kollektív tapasztalati tőkét.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Gálfi Árpád hozzátette: amikor 2020-ban hivatalba lépett, utánanéztek, hogy az akkori pályázati ciklusban melyek azok a finanszírozási lehetőségek, amelyekre a város jó eséllyel jelentkezhet. A lehetőségek mérlegelése után első körben megpróbálták azokat a hiányos dokumentumokat pótolni, amelyekkel nem rendelkezett a város: közutak, közterületek, járdák, épületek telekkönyvezése – hiszen ezek az elsődleges fontosságú dokumentációk a pályázati források elindítására. „Én sem akarok hibásokat és felelősöket keresni, mert ebbe a képletbe akkor én is belecsöppentem, nem volt meg sem a szaktudásom, sem a tapasztalatom, hogy tudjam, egy adott projektbe bele kell-e foglalni, hogy szükség lesz a külső segítségre is, mert nem tudjuk házon belül megoldani. Itt érzem a felelősséget, itt van a felelősségem.

Idézet
Most mindenki arról beszél, hogy a polgármester mindenért hibás. Vállalom ezt is. De a mandátumom végéig azt a vállalt feladatomat, amit a közösségnek megígértem, minél eredményesebben el akarom végezni. Ez a célom.   
Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Helyzetjelentés a fontosabb beruházásokról

Albert Sándor három kategóriába osztva beszélt a beruházásokról: az uniós projektekről; azokról a projektekről, amelyek már kivitelezési fázison túl vannak; illetve a saját, vagy román kormányzati forrásokból finanszírozott beruházásokról. Kifejtette:

  • A II. Rákóczi Ferenc utca felújítására most már – a sokadik közös konzultáció után – végleges kivitelezési terv van a kezükben, ezt csak engedélyeztetni kell. Augusztus-szeptemberre tenné a munkálatok elkezdésének idejét.

  • A Székelytámadt-vár felújítása kétkomponenses: a vár falain belül lévő terület az egyik, a másik a Tó utcát érintő területrendezés. A közbeszerzés a várfalakon belüli tervezésre időben megvolt, a tervező tartotta is az ütemet, viszont egy évet állt a tervezés lezárása a műemlékvédelmi tanúsítvány hiánya miatt. Ez tavaly augusztusban megérkezett, a projekt mostanra áll készen a kivitelezési közbeszerzés elkezdésére. Erre külön keretet szabtak meg az idei költségvetésből.

    A második komponens sorsa azonban mostohább volt: alulárazott részprojektként indult, a tervezésre 2-3 hete indult újra a közbeszerzés, itt tehát kivitelezésről egyelőre nem beszélhetünk – mondta a városmenedzser.

  • A Nagy Mobilitás, vagyis a város 16 utcájának teljes felújítását érintő projekt esetében márciusban jutottak el oda, hogy egy bonyolult közbeszerzési aktacsomót fogalmazzanak meg; két jelentkező van, remélhetőleg hamarosan meglesz a partner a folytatáshoz. Azonban, ha nem lesz határidő-hosszabbítás, akkor nagyon feszes tempóra lesz szükség, hogy ez a terv befejeződhessen 2023 decemberéig – tette hozzá Albert Sándor.

  • A városmenedzser ezután a Bányai János Műszaki Szakközépiskola felújítását érintő beruházásról beszélt, mondván, ennek tervezési szakaszát lezárták, a közbeszerzési dokumentációt tavaly szeptemberben sikerült összeállítani és határidő lejárta előtt kevéssel beadni. Ezután azonban kezdődtek a kivitelezésről szóló közbeszerzéssel kapcsolatos problémák. Ami az eszközfelújítást illeti, projektmenedzsmentre és közbeszerzési tanácsadásra fognak szerződni külső feleket.

  • A csereháti csillagvizsgáló felújítása pénzügyileg jelenleg nem vállalható, az előtervek minősége és árazások miatt eddig öt alkalommal írták ki a közbeszerzést a tervezésre és a kivitelezésre. Mintegy 20-30%-kal növelni kellett volna a projekt költségvetését ahhoz, hogy külső kivitelezőnek kiszerződhessék. Mivel ez az áremelkedés a helyi költségvetés terhére történne, azt javasolta, ne vágjanak bele, de a régi árakkal még egy, immár ötödik alkalommal mégis írják ki a közbeszerzési eljárást.

  • A Tompa László Általános Iskola, valamint a városi park és a minifocipálya felújítását érintő beruházásnál sem merült fel, hogy közbeszerzési tanácsadásra volna szüksége a hivatalnak. Az iskola műszaki tervének elkészítésénél olyan szerződéses konstrukcióba futottak bele a megvalósíthatósági tanulmány készítőivel, ami jogi szempontból nem volt fenntartható a polgármesteri hivatal számára, ezért fel kellett bontani egy már meglévő szerződést – fogalmazott a városmenedzser. Ugyanakkor a tervező szempontjából pénzügyileg nem volt megfelelő, kompromisszumos megoldásokat pedig nem találtak. Most készül a kiírás az új terv elkészítésére. A parkot érintő műszaki terv közbeszerzése kiértékelési fázisban van, vagyis hamarosan szerződést köthetnek a tervezésre, kivitelezésről majd ősszel lehet beszélni.

Belső projektek

A saját finanszírozású projektek közül Albert Sándor kiemelte az Orbán Balázs Általános Iskola tornatermének munkálatait: jelentős előrelépés, hogy a munkálatok befejezéséhez még plusz 2 millió lejnyi finanszírozást sikerült behozni a helyreállítási alapból (PNRR), és elképzelhetőnek tartja, hogy a vállalt határidő előtt befejeződnek a munkálatok.

Az Ugron Gábor utcát érintő belső projekt már nem haladt ennyire jól: a projekt első fázisa gyorsan lezárult, ám a másodiknál leállt, mert egy szakasz szélesítésével magánterületek sérültek volna, „a nyomvonal gyakorlatilag egy-két helyen bemenne a nappaliba”, ha tartják az eredeti tervet.

Kompromisszumos megoldást kerestek és mostanra körvonalazódik egy megoldás: kisajátításokra továbbra is szükség lesz, de nem olyan mértékben, mint korábban.

Albert Sándortól megtudtuk, hogy a villamossági vállalat késlelteti a Nicolae Bălcescu-Wesselényi Miklós-Orbán Balázs utcák kereszteződését érintő beruházást: műszaki tervet kell elkészíteni villanyoszlopok áthelyezésére, erre várnak most. A Tábor utcában épült, közalkalmazottak számára létesített szolgálati lakások átadása szintén a villamossági vállalat miatt késett: mivel műemlékvédelmi övezetben van, egy transzformátorház létesítéséhez kellett engedélyt kérni. Ez mostanra lett meg, napokon belül elkezdheti a munkát a kivitelező, majd következhet az átadás.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota

Negyedik alkalommal rendezi meg Marosvásárhelyen a teljes Maros megyét mozgosító programsorozatot, a KULT Alternatív Kulturális Fesztivált a Kultúrpalotában péntek és vasárnap között.

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota
2023. december 05., kedd

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások

Rénszarvasszán helyett díszes, csillogó-villogó vasparipákkal szállta meg a várost és a környékbeli falvakat december 5-én nagyjából ötven Mikulás. A motorosok idén a legkisebbeket és a legidősebbeket is meglepték.

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások
2023. december 05., kedd

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra

Megújult a székelyvarsági római katolikus templom, valamint a település Sólyomkő nevű részén lévő kápolna – ezért tartottak hálaadó szentmisét kedden délután az előbbi helyszínen, amelyen Soltész Miklós államtitkár is jelen volt.

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra
2023. december 05., kedd

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen

Délelőtt az óvodásokat, délután a városi gyerekeket örvendeztette meg az önkormányzat Mikulása Kézdivásárhelyen. A nagyszakállú úgy látta, hogy minden gyerkőc jól viselkedett idén, hiszen virgácsot senkinek sem hozott.

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen
2023. december 05., kedd

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen

A hagyományoknak megfelelően december ötödikén este kapcsolták fel a díszvilágítást Marosvásárhelyen és idén fényjátékokkal is elkápráztatták a város főterén levő kicsiket és nagyokat. A karácsonyig tartó vásár megnyílt, a Mikulás-busz is elindult.

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

A Kovászna megyei Zabolán 433 gyermek várta a Mikulást. Szánját ezúttal északon hagyta, és Mikes-ménes kényelmes hintóján érkezett.

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

2023. december 05., kedd

Örömkönnyet hullatott az is, aki kapott és az is, aki adott

Zenés-verses műsorral és cipősdoboznyi ajándékkal lepték meg a Gyulafehérvári Caritas csíksomlyói védett idősotthonának lakóit a csíkszeredai Márton Áron Tehetséggondozó Központ diákjai kedden délután. Megható élmény volt mindannyiuk számára.

Örömkönnyet hullatott az is, aki kapott és az is, aki adott
2023. december 05., kedd

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre

Hiába került másodszor is a gyergyószentmiklósi képviselő-testület elé az önkormányzati tisztségjegyzék módosításáról szóló tervezet, a polgármester javaslata ezúttal sem kapott elegendő számú támogató szavazatot.

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre
2023. december 05., kedd

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát

Kisebb csodának lehettek tanúi hétfőn a kommandóiak: egy gyönyörű szarvas fényes nappal sétált be a településre.

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát
2023. december 05., kedd

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg

Két jármű ütközött össze Nyárádmagyaróson kedden délután, a balesetben több személy is megsérült. A hatóságiak forgalomkorlátozást vezettek be az érintett útszakaszon.

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM