Ezért késik a székelyudvarhelyi beruházások megvalósítása

Ezért késik a székelyudvarhelyi beruházások megvalósítása

Gálfi Árpád szerint nem erejükön, hanem tapasztalatukon felül vállaltak, de még mindig megvalósíthatók a nagyberuházások

Fotó: Erdély Bálint Előd

Jól alátámasztott érvek mentén adott magyarázatot az elkezdett, késlekedő, lassan haladó vagy el sem indított beruházásokra Székelyudvarhely polgármestere és felmondási idejét töltő városmenedzsere. Indoklásaik mégsem voltak teljes mértékben meggyőzőek, hiszen a hosszúra nyúlt beszámolóból az derült ki, hogy Székelyudvarhely talán mégsem fog tudni élni minden projektnél az Európai Uniótól és a kormánytól érkező „pénzesővel”.

Kudelász Nóbel

2022. május 10., 18:362022. május 10., 18:36

2022. május 10., 20:062022. május 10., 20:06

Maratoni hosszúságú sajtótájékoztatón számolt be Székelyudvarhely városmenedzsere, a fejlesztési és beruházási igazgató, valamint a műszaki igazgató jelenlétében a várost érintő pályázati beruházásokról és a jelenleg zajló egyéb munkálatokról. A keddi beszámolót Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester kezdeményezte.

Nem kevés idő, mintegy másfél évnyi csúszás van a székelyudvarhelyi nagyberuházásoknál, ami miatt több projekt határidőre történő megvalósítása, ha nem is lehetetlen, kérdésessé vált. Alapvetően két oka van annak, hogy a nagyobb volumenű beruházások megvalósítása késlekedik:

  • egyrészt úgy gondolták azok indításakor, hogy az ezekkel járó adminisztratív feladatokat meg tudják oldani házon belül, tehát külső segítség nélkül;

  • másrészt pedig egyes projektek árazása miatt több alkalommal is ki kellett írni a közbeszerzést, míg rájöttek, hogy azért nincs jelentkező, mert a becsült összegekből nem lehet azokat megvalósítani.

A polgármester elmondta, ebben neki is megvan a felelőssége, vállalja is azt. „Bízom a kollégáimban, a szakemberekben, bízom a külsős segítségekben is, valamint abban, hogy ezeknek a projekteknek a megvalósításában az önkormányzati testület továbbra is támogatni fog, ahogy eddig tette” – mondta Gálfi. Hozzátette: sok esetben nem tudott az említett gátló tényezőkről, nem értesítették őt, holott – úgy gondolja – „ha egy beruházáson szakember dolgozik, akkor mindezeket kellett volna a városvezető irányába jelezze”.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Nem felelősöket, segítőket keres

Albert Sándor, a felmondási idejét töltő városmenedzser részletesen ismertette a nagyobb európai uniós, valamint saját finanszírozású projektek helyzetét, majd megjegyezte: szerinte téves megközelítés lenne egyetlen személyre fogni a késlekedést. A városmenedzser emlékeztetett, hogy a jelenlegi polgármester első mandátumát megelőzően (tehát 2016 előtt, azaz Bunta Levente polgármester idejében) kevés uniós projekttel szembesült a hivatali apparátus – köztük volt olyan is, amit sikeresen lezártak olyan munkatársak, akik ma is ott dolgoznak –, ez azonban kevés volt hozzá, hogy megalapozzon egy kollektív tapasztalati tőkét.

Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Gálfi Árpád hozzátette: amikor 2020-ban hivatalba lépett, utánanéztek, hogy az akkori pályázati ciklusban melyek azok a finanszírozási lehetőségek, amelyekre a város jó eséllyel jelentkezhet. A lehetőségek mérlegelése után első körben megpróbálták azokat a hiányos dokumentumokat pótolni, amelyekkel nem rendelkezett a város: közutak, közterületek, járdák, épületek telekkönyvezése – hiszen ezek az elsődleges fontosságú dokumentációk a pályázati források elindítására. „Én sem akarok hibásokat és felelősöket keresni, mert ebbe a képletbe akkor én is belecsöppentem, nem volt meg sem a szaktudásom, sem a tapasztalatom, hogy tudjam, egy adott projektbe bele kell-e foglalni, hogy szükség lesz a külső segítségre is, mert nem tudjuk házon belül megoldani. Itt érzem a felelősséget, itt van a felelősségem.

Idézet
Most mindenki arról beszél, hogy a polgármester mindenért hibás. Vállalom ezt is. De a mandátumom végéig azt a vállalt feladatomat, amit a közösségnek megígértem, minél eredményesebben el akarom végezni. Ez a célom.   
Galéria

Fotó: Erdély Bálint Előd

Helyzetjelentés a fontosabb beruházásokról

Albert Sándor három kategóriába osztva beszélt a beruházásokról: az uniós projektekről; azokról a projektekről, amelyek már kivitelezési fázison túl vannak; illetve a saját, vagy román kormányzati forrásokból finanszírozott beruházásokról. Kifejtette:

  • A II. Rákóczi Ferenc utca felújítására most már – a sokadik közös konzultáció után – végleges kivitelezési terv van a kezükben, ezt csak engedélyeztetni kell. Augusztus-szeptemberre tenné a munkálatok elkezdésének idejét.

  • A Székelytámadt-vár felújítása kétkomponenses: a vár falain belül lévő terület az egyik, a másik a Tó utcát érintő területrendezés. A közbeszerzés a várfalakon belüli tervezésre időben megvolt, a tervező tartotta is az ütemet, viszont egy évet állt a tervezés lezárása a műemlékvédelmi tanúsítvány hiánya miatt. Ez tavaly augusztusban megérkezett, a projekt mostanra áll készen a kivitelezési közbeszerzés elkezdésére. Erre külön keretet szabtak meg az idei költségvetésből.

    A második komponens sorsa azonban mostohább volt: alulárazott részprojektként indult, a tervezésre 2-3 hete indult újra a közbeszerzés, itt tehát kivitelezésről egyelőre nem beszélhetünk – mondta a városmenedzser.

  • A Nagy Mobilitás, vagyis a város 16 utcájának teljes felújítását érintő projekt esetében márciusban jutottak el oda, hogy egy bonyolult közbeszerzési aktacsomót fogalmazzanak meg; két jelentkező van, remélhetőleg hamarosan meglesz a partner a folytatáshoz. Azonban, ha nem lesz határidő-hosszabbítás, akkor nagyon feszes tempóra lesz szükség, hogy ez a terv befejeződhessen 2023 decemberéig – tette hozzá Albert Sándor.

  • A városmenedzser ezután a Bányai János Műszaki Szakközépiskola felújítását érintő beruházásról beszélt, mondván, ennek tervezési szakaszát lezárták, a közbeszerzési dokumentációt tavaly szeptemberben sikerült összeállítani és határidő lejárta előtt kevéssel beadni. Ezután azonban kezdődtek a kivitelezésről szóló közbeszerzéssel kapcsolatos problémák. Ami az eszközfelújítást illeti, projektmenedzsmentre és közbeszerzési tanácsadásra fognak szerződni külső feleket.

  • A csereháti csillagvizsgáló felújítása pénzügyileg jelenleg nem vállalható, az előtervek minősége és árazások miatt eddig öt alkalommal írták ki a közbeszerzést a tervezésre és a kivitelezésre. Mintegy 20-30%-kal növelni kellett volna a projekt költségvetését ahhoz, hogy külső kivitelezőnek kiszerződhessék. Mivel ez az áremelkedés a helyi költségvetés terhére történne, azt javasolta, ne vágjanak bele, de a régi árakkal még egy, immár ötödik alkalommal mégis írják ki a közbeszerzési eljárást.

  • A Tompa László Általános Iskola, valamint a városi park és a minifocipálya felújítását érintő beruházásnál sem merült fel, hogy közbeszerzési tanácsadásra volna szüksége a hivatalnak. Az iskola műszaki tervének elkészítésénél olyan szerződéses konstrukcióba futottak bele a megvalósíthatósági tanulmány készítőivel, ami jogi szempontból nem volt fenntartható a polgármesteri hivatal számára, ezért fel kellett bontani egy már meglévő szerződést – fogalmazott a városmenedzser. Ugyanakkor a tervező szempontjából pénzügyileg nem volt megfelelő, kompromisszumos megoldásokat pedig nem találtak. Most készül a kiírás az új terv elkészítésére. A parkot érintő műszaki terv közbeszerzése kiértékelési fázisban van, vagyis hamarosan szerződést köthetnek a tervezésre, kivitelezésről majd ősszel lehet beszélni.

Belső projektek

A saját finanszírozású projektek közül Albert Sándor kiemelte az Orbán Balázs Általános Iskola tornatermének munkálatait: jelentős előrelépés, hogy a munkálatok befejezéséhez még plusz 2 millió lejnyi finanszírozást sikerült behozni a helyreállítási alapból (PNRR), és elképzelhetőnek tartja, hogy a vállalt határidő előtt befejeződnek a munkálatok.

Az Ugron Gábor utcát érintő belső projekt már nem haladt ennyire jól: a projekt első fázisa gyorsan lezárult, ám a másodiknál leállt, mert egy szakasz szélesítésével magánterületek sérültek volna, „a nyomvonal gyakorlatilag egy-két helyen bemenne a nappaliba”, ha tartják az eredeti tervet.

Kompromisszumos megoldást kerestek és mostanra körvonalazódik egy megoldás: kisajátításokra továbbra is szükség lesz, de nem olyan mértékben, mint korábban.

Albert Sándortól megtudtuk, hogy a villamossági vállalat késlelteti a Nicolae Bălcescu-Wesselényi Miklós-Orbán Balázs utcák kereszteződését érintő beruházást: műszaki tervet kell elkészíteni villanyoszlopok áthelyezésére, erre várnak most. A Tábor utcában épült, közalkalmazottak számára létesített szolgálati lakások átadása szintén a villamossági vállalat miatt késett: mivel műemlékvédelmi övezetben van, egy transzformátorház létesítéséhez kellett engedélyt kérni. Ez mostanra lett meg, napokon belül elkezdheti a munkát a kivitelező, majd következhet az átadás.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 25., csütörtök

Ez közel volt: épphogy megúszták a komolyabb fagykárt a gyümölcsösök

A nyári meleget kisöprő hidegfront próbára tette az idejekorán virágzó gyümölcsfákat, de úgy tűnik, komolyabb fagykárok elszenvedése nélkül túlvészelték az elmúlt napokban tapasztalt erős áprilisi lehűlést. A veszély még nem múlt el teljesen.

Ez közel volt: épphogy megúszták a komolyabb fagykárt a gyümölcsösök
2024. április 24., szerda

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok

Tizennégy házkutatást tartottak szerdán a Maros megyei rendőrök Marosvásárhelyen, Marosludason, Mezőceked és Mezőzáh községekben a marosludasi ügyészség koordinálásával orvhalászat ügyében.

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok
2024. április 24., szerda

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre

Hetedik alkalommal is megmutatták a diákoknak, hogy a tudomány igen is menő a Heuréka 7.0 nevet viselő program záróeseményén szerdán, melynek célja az élményközpontú tanulás, és hogy az iskoláskorúak megszeressék a tudományokat, illetve művészeteket.

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre
2024. április 24., szerda

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban szerda este lezajlott nyitóünnepséggel kezdetét vette a hatodik alkalommal megszervezett Országos Magyar Nyelvű Római Katolikus Hittanolimpia, amelyen 12 megye 156 diákja méri össze tudását.

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián
2024. április 24., szerda

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok

Csak idő kérdése, hogy „berúgja az ajtót” a kullancsszezon – vélik a szakemberek, akik szerint nem érdemes elbagatellizálni ennek a kis vérszívó csípésének a következményeit, hiszen az állatok akár könnyen bele is hallhatnak egy-egy csípés szövődményeibe.

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok
2024. április 24., szerda

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték

A századik születésnapját ünneplő Tompos Erzsébetet köszöntötték szerda délután a csíktaplocai plébániatemplomban – derül ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármesterének Facebook-bejegyzéséből.

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték
2024. április 24., szerda

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez
2024. április 24., szerda

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak

Elkezdődött Marosvásárhelyen a 31. Tudományos Diákköri Konferencia (TDK), ahol a magyar egyetemi hallgatók anyanyelvükön mutathatják be tudományos dolgozataikat. Az április 24-től 27-ig tartó rendezvénynek idén is a Kultúrpalota a fő helyszíne.

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

Elkezdődik a csíkszeredai piac belső udvarának aszfaltozása hétfőn – tájékoztat Facebook-oldalán Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

2024. április 24., szerda

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj

A Román Posta az ortodox húsvét előtt kézbesíteni tudja a nyugdíjakat, ez azonban attól is függ, hogy mikor érkezik meg számlájára a pénz – nyilatkozta szerdán a vállalat vezérigazgatója.

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!