Emberekkel együttműködő robotok: a jövő hegesztői és rakodómunkásai Pr-cikk

Emberekkel együttműködő robotok: a jövő hegesztői és rakodómunkásai

A robotizált hegesztés bevezetése az olyan területeken, ahol nagy mennyiségű, repetitív hegesztést kell végezni, felszabadítja a szakembereket az unalmas rutinmunka alól

Fotó: Multitech

A ChatGPT megjelenése óta felerősödtek a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetséges veszélyeiről szóló diskurzusok. Ennek nyomán van, aki úgy gondolja, hogy míg az AI a menedzserek és döntéshozók pozíciójára tör, az ipari robotok a munkásemberek munkáját veszik el. A valóság ezzel szemben teljesen más. Vannak az automatizálásnak olyan területei, ahol az ember és a robot még gondolatkísérlet szintjén sem állítható egymással szembe. Ahol az együttműködésük kerül előtérbe, és ahol mindig az ember marad a főnök.

Támogatói tartalom

2023. szeptember 27., 09:012023. szeptember 27., 09:01

Az akut romániai munkaerőhiányt számos, nagy arányban szakképzetleneket foglalkoztató területen – mint amilyen az építőipar vagy a logisztika – több cég külföldi vendégmunkások alkalmazásával próbálja enyhíteni. A hosszú távú stratégiai gondolkodás jegyében ugyanakkor egyre több gyártó és cég folyamodik az automatizálás és robotizálás nyújtotta, vitathatatlan és megtérülő előnyökhöz.

Hiányszakmák: jól fizetett állás, de nincs rá jelentkező. Létezik?

Igen: például a hegesztőé. A hegesztő szakemberek iránti kereslet annyira megnőtt, hogy az ezen a területen dolgozókat valósággal egymással versengve próbálják alkalmazni (vagy egymástól elcsábítani) belföldi és külföldi cégek egyaránt.

A BestJobs állásközvetítő portál adatai szerint

egy hegesztő szakember átlagosan 1638 eurót keres Romániában, és ezzel ez a szakma az egyik leginkább megfizetettnek számít.

Így is súlyos munkaerőhiány van ezen a területen (is), egyrészt azért, mivel külföldön egy hegesztéshez értő vendégmunkás még ennél is több fizetést kaphat, akár 5000 eurót egy hónapban. A középgenerációs szakemberek egy része tehát inkább Németországban, Hollandiában, Belgiumban vállal jól fizetett munkát.

A munkaerőhiány másik oka, hogy az idős, nyugdíjba ment vagy már nyugdíj határán álló régi szakikat a friss, iskolapadból épphogy kikerült újoncok nem, vagy csak részben tudják pótolni.

Erre a kialakult helyzetre is hosszú távon a robotizálás jelent megoldást. Miért is? És kell-e tartani attól, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját?

A robotok nem veszélyt, hanem lehetőséget jelentenek

Nem véletlen, hogy a kollaboratív robotok gyártásában egyik világelső Universal Robots dániai gyártó egyik jelmondata: „Empowering People”.

A kollaboratív robotok, azaz kobotok, ahogyan a nevük is mutatja, lehetővé teszik a velük együtt dolgozó embereknek, hogy foglalkozhassanak a kreatívabb feladatokkal, és leveszik a vállukról a szalagmunka terhét.

Például a robotizált hegesztés bevezetése az olyan területeken, ahol nagy mennyiségű, repetitív, tehát könnyedén automatizálható hegesztést kell végezni, felszabadítja a szakembereket az unalmas rutinmunka alól. Továbbra is szükség van ugyanakkor rájuk is: egyrészt a robotizált hegesztés folyamatának megtervezésében, felügyelésében, ellenőrzésében, másrészt a „kézműves” hegesztési munkák elvégzésében, például egyedi vagy kisebb volumenben gyártott termékek gyártásakor, amelyekre nem érdemes és/vagy nem is lehetne külön gyártósort tervezni.

Az emberekkel együttműködő robotok tehát nem kiszorítják az emberi munkaerőt, hanem azt kiegészítve és tehermentesítve optimalizálják a gyártást a legkülönbözőbb területeken.

A jövő hegesztői

A jövő hegesztői számára természetes lesz az ember-robot együttműködésen alapuló csapatmunka, a technológiák alapos ismerete, valamint a folyamatos fejlesztés és optimalizálás. A termelés középpontjában pedig nem a robot, hanem az ember áll továbbra is, aki programozza, irányítja a kobotokat, és szükség esetén áttervezi a feladatleosztást.

Tény, hogy a szakiskolákból, szakképző oktatási intézményekből érkező fiatalok számára csak a tapasztalt, senior hegesztő szakemberek tudják átadni azt a komplex tudást, szakértelmet és elhivatottságot, amit munkaéveik során magukévá tettek.

A kézműves hegesztés fontossága továbbra is megmarad. Ugyanakkor a hegesztő szakemberek új generációi már elkerülhetetlenül és egyre nagyobb mértékben találkoznak robotokkal munkájuk során, ezért képzésüknek a robotizált hegesztés alapjait, eszközeinek megismerését is tartalmazniuk kell, hogy sikeresek és versenyképesek legyenek a következő évtizedek munkaerőpiacán.

A jövő rakodómunkásai

A logisztikai cégek és raktárak Romániában és globálisan is munkaerőhiánnyal küzdenek, ráadásul az árumozgatás, csomagolás, szállításra való előkészítés, az áruk raklapokra való pakolása végképp nem az a kreatív szakma, ami vonzaná a fiatalokat. Szakképzetlen, nehéz fizikai munka, amely nem is fizet jól. Itt jönnek képbe azok a kobotok, amelyek ezeket a monoton munkákat végzik.

Galéria

Az árumozgatás, csomagolás, szállításra való előkészítés, az áruk raklapokra való pakolása végképp nem az a kreatív szakma, ami vonzaná a fiatalokat

Fotó: Multitech

Persze az emberi ellenőrzésre, jelenlétre továbbra is szükség van: a felszabadult targoncakezelő, csomagoló, árumozgató továbbképezheti magát a kobotokkal történő együttműködés területein, új, magasabbrendű feladatot kap, amelynek keretében az emberi kreativitás és intelligencia, problémamegoldás és analitikai gondolkodás képességei kerülnek előtérbe a lélektelen rutinmunka helyett.

Kobotok Romániában

Szakértők szerint Romániában is növekedés várható elsősorban a kollaboratív robotok piacán. A jó hír, hogy a kobotok megvásárlása, beprogramozása, üzembe helyezése Romániában is hozzáférhető a Multitech cégnek köszönhetően. Az országban több telephellyel is rendelkező, négyfalusi cég a nemzetközi élvonalba tartozó gyártók termékeit forgalmazza, helyezi üzembe és szervizeli. Ezeket a kobotokat a kliens igényeitől, a termelés specifikumaitól, a gyártás méreteitől függően személyre szabva tudják kiszállítani és beüzemelni.

Idézet
Meggyőződésem, hogy szinte minden gyár, üzem, raktár – még a kisebbek is – profitálni tudna a kobotok bevezetéséből, főleg most, hogy a kormány támogatja az automatizálást a legkülönbözőbb területeken.

Ezért arra bátorítanék minden olyan, gyártással és/vagy logisztikával is foglalkozó céget, hogy ha kételyei is vannak a hasznosság, alkalmazhatóság vagy rentabilitás kapcsán, lépjen kapcsolatba velünk, és gondolkodjunk közösen: először is azonosítsuk be a problémákat, azt, hogy mit kellene elsősorban optimalizálni, és tárgyaljunk a lehetséges megoldásokról. Ha most hirtelen nem is fog egyből belevágni, ez mindenképp egy első lépés a jövő és saját versenyképességének megőrzése felé” – nyilatkozta Ronyecz Róbert, a Multitech ügyvezető igazgatója.

A Multitech két különálló robottípust kínál romániai ügyfeleinek, az UR (Universal Robots) és a MiR (Mobile Industrial Robots) típusúakat. A Multitech szakemberei felkészült, alapos, az ügyfél igényeire maximálisan fókuszáló felmérést és egyeztetést követően Románia egész területén telepítenek ilyen robotikai rendszereket. Nemzetközi partnereikkel való, biztos alapukon nyugvó együttműködésük révén a leggyorsabb időn belül tudják szállítani a személyre szabott rendszert, és mobilis csapatuk mérnökök vezetésével telepíti azokat a kívánt helyszíneken. Részletekért forduljon a Multitech képviselőihez.

(X – Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. szeptember 26., kedd

Valamit mindenképp lépni kell a ligeti stadion ügyében

A tervek szerint idén kellett volna befejezni és korszerűsítve átadni Marosvásárhelyen a ligeti stadiont, a kivitelezési szerződést azonban két éve felbontották, és azóta nem történt előrelépés az ügyben. A csütörtöki tanácsülésén napirendre kerül a téma.

Valamit mindenképp lépni kell a ligeti stadion ügyében
2023. szeptember 26., kedd

Incidens Sepsiszentgyörgyön: nem maradhatott Szili Katalinék koszorúján a piros-fehér-zöld szalag

Kerekasztal-beszélgetést tartottak hétfőn este Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó és Kalmár Ferenc miniszteri különmegbízott részvételével Sepsiszentgyörgyön az európai őshonos nemzeti közösségek témájában. Az esemény nem volt incidensmentes.

Incidens Sepsiszentgyörgyön: nem maradhatott Szili Katalinék koszorúján a piros-fehér-zöld szalag
2023. szeptember 26., kedd

Egy kis mellékes? Termesztette, porciózta, majd grammonként eladta a kannabiszt a gyanúsított angoltanár

Kábítószer-kereskedelemmel gyanúsítanak egy angoltanárt Bákó megyében – értesült ügyészségi forrásokból az Agerpres hírügynökség. A 30 éves férfi a megye több iskolájában is tanít.

Egy kis mellékes? Termesztette, porciózta, majd grammonként eladta a kannabiszt a gyanúsított angoltanár
2023. szeptember 26., kedd

Ilyen még nem volt: diáknapok Gyimesbükkben

Közel 500 gyermek vett részt Gyimesbükkben, a helyi Dani Gergely Általános Iskola által első alkalommal megszervezett diáknapokon. A programokra a helyi fiatalok mellett középloki és felsőloki diákok is érkeztek.

Ilyen még nem volt: diáknapok Gyimesbükkben
2023. szeptember 26., kedd

Emlékezés a szárazajtai vérengzés áldozataira

A szárazajtai református templomban istentisztelettel, majd a központban felállított emlékműnél koszorúzással emlékeznek a Maniu-gárdisták által elkövetett vérengzés áldozataira szeptember 26-án, 11 órától.

Emlékezés a szárazajtai vérengzés áldozataira
2023. szeptember 26., kedd

Ezért fog repülőgép körözni Csíkszereda fölött kedden

Nagy felbontású felvétel készül kedden Csíkszeredáról, ezért egy repülőgép fog körözni a város fölött.

Ezért fog repülőgép körözni Csíkszereda fölött kedden
2023. szeptember 26., kedd

Kiderült, hogy melyik filmeket vetítik le az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon

Idén 888 rövidfilmet neveztek be az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál versenyprogramjába, ebből választották ki a legjobb 38-at, amit levetítenek.

Kiderült, hogy melyik filmeket vetítik le az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon
2023. szeptember 26., kedd

A szent ikerpár ellopott gyógyereje

Kozma és Damján zománcképei a szent koronán is fellelhetők, mintegy védve a magyar királyok egészségét. Emléknapjuk eredetileg szeptember 27-re volt kitűzve, de Páli Szent Vince ünnepe miatt 1969-ben egy nappal korábbra, szeptember 26-ra helyezték át.

A szent ikerpár ellopott gyógyereje
A szent ikerpár ellopott gyógyereje
2023. szeptember 26., kedd

A szent ikerpár ellopott gyógyereje

2023. szeptember 25., hétfő

Munkahatékonyság tekintetében van még tennivalónk

A Covid által megkínzott gazdaság nagyon ki volt már éhezve egy nyugodtabb időszakra, így a 2022-es évre a várakozásaiban mindenki a koronavírus-járvány utáni újjáépítés évére tekintett. Azonban ez a valóságban egyáltalán nem így alakult.

Munkahatékonyság tekintetében van még tennivalónk
2023. szeptember 25., hétfő

Autónak, majd villanyoszlopnak ütközött egy ittas szekeres Székelyudvarhelyen

Kórházba kellett szállítani egy 58 éves férfit hétfőn este, aki szekérrel közlekedve Székelyudvarhely Szejkefürdő felőli kijáratánál áttért a menetirányával ellentétes sávra, ahol előbb egy autónak, majd egy villanyoszlopnak ütközött.

Autónak, majd villanyoszlopnak ütközött egy ittas szekeres Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM