Emberekkel együttműködő robotok: a jövő hegesztői és rakodómunkásai Pr-cikk

Emberekkel együttműködő robotok: a jövő hegesztői és rakodómunkásai

A robotizált hegesztés bevezetése az olyan területeken, ahol nagy mennyiségű, repetitív hegesztést kell végezni, felszabadítja a szakembereket az unalmas rutinmunka alól

Fotó: Multitech

A ChatGPT megjelenése óta felerősödtek a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetséges veszélyeiről szóló diskurzusok. Ennek nyomán van, aki úgy gondolja, hogy míg az AI a menedzserek és döntéshozók pozíciójára tör, az ipari robotok a munkásemberek munkáját veszik el. A valóság ezzel szemben teljesen más. Vannak az automatizálásnak olyan területei, ahol az ember és a robot még gondolatkísérlet szintjén sem állítható egymással szembe. Ahol az együttműködésük kerül előtérbe, és ahol mindig az ember marad a főnök.

Támogatói tartalom

2023. szeptember 27., 09:012023. szeptember 27., 09:01

Az akut romániai munkaerőhiányt számos, nagy arányban szakképzetleneket foglalkoztató területen – mint amilyen az építőipar vagy a logisztika – több cég külföldi vendégmunkások alkalmazásával próbálja enyhíteni. A hosszú távú stratégiai gondolkodás jegyében ugyanakkor egyre több gyártó és cég folyamodik az automatizálás és robotizálás nyújtotta, vitathatatlan és megtérülő előnyökhöz.

Hiányszakmák: jól fizetett állás, de nincs rá jelentkező. Létezik?

Igen: például a hegesztőé. A hegesztő szakemberek iránti kereslet annyira megnőtt, hogy az ezen a területen dolgozókat valósággal egymással versengve próbálják alkalmazni (vagy egymástól elcsábítani) belföldi és külföldi cégek egyaránt.

A BestJobs állásközvetítő portál adatai szerint

egy hegesztő szakember átlagosan 1638 eurót keres Romániában, és ezzel ez a szakma az egyik leginkább megfizetettnek számít.

Így is súlyos munkaerőhiány van ezen a területen (is), egyrészt azért, mivel külföldön egy hegesztéshez értő vendégmunkás még ennél is több fizetést kaphat, akár 5000 eurót egy hónapban. A középgenerációs szakemberek egy része tehát inkább Németországban, Hollandiában, Belgiumban vállal jól fizetett munkát.

A munkaerőhiány másik oka, hogy az idős, nyugdíjba ment vagy már nyugdíj határán álló régi szakikat a friss, iskolapadból épphogy kikerült újoncok nem, vagy csak részben tudják pótolni.

Erre a kialakult helyzetre is hosszú távon a robotizálás jelent megoldást. Miért is? És kell-e tartani attól, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját?

A robotok nem veszélyt, hanem lehetőséget jelentenek

Nem véletlen, hogy a kollaboratív robotok gyártásában egyik világelső Universal Robots dániai gyártó egyik jelmondata: „Empowering People”.

A kollaboratív robotok, azaz kobotok, ahogyan a nevük is mutatja, lehetővé teszik a velük együtt dolgozó embereknek, hogy foglalkozhassanak a kreatívabb feladatokkal, és leveszik a vállukról a szalagmunka terhét.

Például a robotizált hegesztés bevezetése az olyan területeken, ahol nagy mennyiségű, repetitív, tehát könnyedén automatizálható hegesztést kell végezni, felszabadítja a szakembereket az unalmas rutinmunka alól. Továbbra is szükség van ugyanakkor rájuk is: egyrészt a robotizált hegesztés folyamatának megtervezésében, felügyelésében, ellenőrzésében, másrészt a „kézműves” hegesztési munkák elvégzésében, például egyedi vagy kisebb volumenben gyártott termékek gyártásakor, amelyekre nem érdemes és/vagy nem is lehetne külön gyártósort tervezni.

Az emberekkel együttműködő robotok tehát nem kiszorítják az emberi munkaerőt, hanem azt kiegészítve és tehermentesítve optimalizálják a gyártást a legkülönbözőbb területeken.

A jövő hegesztői

A jövő hegesztői számára természetes lesz az ember-robot együttműködésen alapuló csapatmunka, a technológiák alapos ismerete, valamint a folyamatos fejlesztés és optimalizálás. A termelés középpontjában pedig nem a robot, hanem az ember áll továbbra is, aki programozza, irányítja a kobotokat, és szükség esetén áttervezi a feladatleosztást.

Tény, hogy a szakiskolákból, szakképző oktatási intézményekből érkező fiatalok számára csak a tapasztalt, senior hegesztő szakemberek tudják átadni azt a komplex tudást, szakértelmet és elhivatottságot, amit munkaéveik során magukévá tettek.

A kézműves hegesztés fontossága továbbra is megmarad. Ugyanakkor a hegesztő szakemberek új generációi már elkerülhetetlenül és egyre nagyobb mértékben találkoznak robotokkal munkájuk során, ezért képzésüknek a robotizált hegesztés alapjait, eszközeinek megismerését is tartalmazniuk kell, hogy sikeresek és versenyképesek legyenek a következő évtizedek munkaerőpiacán.

A jövő rakodómunkásai

A logisztikai cégek és raktárak Romániában és globálisan is munkaerőhiánnyal küzdenek, ráadásul az árumozgatás, csomagolás, szállításra való előkészítés, az áruk raklapokra való pakolása végképp nem az a kreatív szakma, ami vonzaná a fiatalokat. Szakképzetlen, nehéz fizikai munka, amely nem is fizet jól. Itt jönnek képbe azok a kobotok, amelyek ezeket a monoton munkákat végzik.

Galéria

Az árumozgatás, csomagolás, szállításra való előkészítés, az áruk raklapokra való pakolása végképp nem az a kreatív szakma, ami vonzaná a fiatalokat

Fotó: Multitech

Persze az emberi ellenőrzésre, jelenlétre továbbra is szükség van: a felszabadult targoncakezelő, csomagoló, árumozgató továbbképezheti magát a kobotokkal történő együttműködés területein, új, magasabbrendű feladatot kap, amelynek keretében az emberi kreativitás és intelligencia, problémamegoldás és analitikai gondolkodás képességei kerülnek előtérbe a lélektelen rutinmunka helyett.

Kobotok Romániában

Szakértők szerint Romániában is növekedés várható elsősorban a kollaboratív robotok piacán. A jó hír, hogy a kobotok megvásárlása, beprogramozása, üzembe helyezése Romániában is hozzáférhető a Multitech cégnek köszönhetően. Az országban több telephellyel is rendelkező, négyfalusi cég a nemzetközi élvonalba tartozó gyártók termékeit forgalmazza, helyezi üzembe és szervizeli. Ezeket a kobotokat a kliens igényeitől, a termelés specifikumaitól, a gyártás méreteitől függően személyre szabva tudják kiszállítani és beüzemelni.

Idézet
Meggyőződésem, hogy szinte minden gyár, üzem, raktár – még a kisebbek is – profitálni tudna a kobotok bevezetéséből, főleg most, hogy a kormány támogatja az automatizálást a legkülönbözőbb területeken.

Ezért arra bátorítanék minden olyan, gyártással és/vagy logisztikával is foglalkozó céget, hogy ha kételyei is vannak a hasznosság, alkalmazhatóság vagy rentabilitás kapcsán, lépjen kapcsolatba velünk, és gondolkodjunk közösen: először is azonosítsuk be a problémákat, azt, hogy mit kellene elsősorban optimalizálni, és tárgyaljunk a lehetséges megoldásokról. Ha most hirtelen nem is fog egyből belevágni, ez mindenképp egy első lépés a jövő és saját versenyképességének megőrzése felé” – nyilatkozta Ronyecz Róbert, a Multitech ügyvezető igazgatója.

A Multitech két különálló robottípust kínál romániai ügyfeleinek, az UR (Universal Robots) és a MiR (Mobile Industrial Robots) típusúakat. A Multitech szakemberei felkészült, alapos, az ügyfél igényeire maximálisan fókuszáló felmérést és egyeztetést követően Románia egész területén telepítenek ilyen robotikai rendszereket. Nemzetközi partnereikkel való, biztos alapukon nyugvó együttműködésük révén a leggyorsabb időn belül tudják szállítani a személyre szabott rendszert, és mobilis csapatuk mérnökök vezetésével telepíti azokat a kívánt helyszíneken. Részletekért forduljon a Multitech képviselőihez.

(X – Fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 25., csütörtök

Ez közel volt: épphogy megúszták a komolyabb fagykárt a gyümölcsösök

A nyári meleget kisöprő hidegfront próbára tette az idejekorán virágzó gyümölcsfákat, de úgy tűnik, komolyabb fagykárok elszenvedése nélkül túlvészelték az elmúlt napokban tapasztalt erős áprilisi lehűlést. A veszély még nem múlt el teljesen.

Ez közel volt: épphogy megúszták a komolyabb fagykárt a gyümölcsösök
2024. április 24., szerda

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok

Tizennégy házkutatást tartottak szerdán a Maros megyei rendőrök Marosvásárhelyen, Marosludason, Mezőceked és Mezőzáh községekben a marosludasi ügyészség koordinálásával orvhalászat ügyében.

Már nem tudják elkölteni a törvénytelenül szerzett rengeteg pénzt az orvhalászok
2024. április 24., szerda

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre

Hetedik alkalommal is megmutatták a diákoknak, hogy a tudomány igen is menő a Heuréka 7.0 nevet viselő program záróeseményén szerdán, melynek célja az élményközpontú tanulás, és hogy az iskoláskorúak megszeressék a tudományokat, illetve művészeteket.

A tudomány érdekes oldalát hozta el ismét a Heuréka program Székelyudvarhelyre
2024. április 24., szerda

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián

A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban szerda este lezajlott nyitóünnepséggel kezdetét vette a hatodik alkalommal megszervezett Országos Magyar Nyelvű Római Katolikus Hittanolimpia, amelyen 12 megye 156 diákja méri össze tudását.

Tizenkét megye diákjai mérettetnek meg az országos hittanolimpián
2024. április 24., szerda

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok

Csak idő kérdése, hogy „berúgja az ajtót” a kullancsszezon – vélik a szakemberek, akik szerint nem érdemes elbagatellizálni ennek a kis vérszívó csípésének a következményeit, hiszen az állatok akár könnyen bele is hallhatnak egy-egy csípés szövődményeibe.

Egyelőre kevés embert, de annál több kutyát csíptek meg a kullancsok
2024. április 24., szerda

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték

A századik születésnapját ünneplő Tompos Erzsébetet köszöntötték szerda délután a csíktaplocai plébániatemplomban – derül ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármesterének Facebook-bejegyzéséből.

Csíktaploca százéves lakóját köszöntötték
2024. április 24., szerda

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez

A baj akkor kezdődik, amikor valaki önként, amolyan hályogkovács-módra közszereplést vállal, és a közösségi oldalán (hol máshol?) kiütköző stílusából az anyanyelve iránti ijesztő igénytelenség köszön vissza.

A stílus maga a jelölt, avagy önkéntes népvezérek viszonyulása az anyanyelvhez
2024. április 24., szerda

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak

Elkezdődött Marosvásárhelyen a 31. Tudományos Diákköri Konferencia (TDK), ahol a magyar egyetemi hallgatók anyanyelvükön mutathatják be tudományos dolgozataikat. Az április 24-től 27-ig tartó rendezvénynek idén is a Kultúrpalota a fő helyszíne.

A szakmai rendezvény, ahol az egyetemi hallgatók bemutathatják, hogy milyen projekteken, kutatásokon dolgoztak
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

Elkezdődik a csíkszeredai piac belső udvarának aszfaltozása hétfőn – tájékoztat Facebook-oldalán Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere.

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál
2024. április 24., szerda

Aszfaltozni fognak a csíkszeredai piacnál

2024. április 24., szerda

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj

A Román Posta az ortodox húsvét előtt kézbesíteni tudja a nyugdíjakat, ez azonban attól is függ, hogy mikor érkezik meg számlájára a pénz – nyilatkozta szerdán a vállalat vezérigazgatója.

Lényeges feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy hamarabb érkezzen a legközelebbi nyugdíj
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!