Előrelépést hozhat a medvepopulációra vonatkozó új szabályozás

Előrelépést hozhat a medvepopulációra vonatkozó új szabályozás

A szakember szerint az eddiginél szigorúbb populációszabályozó intézkedés közvetett hatása az lenne, hogy a medve újra elkezdene félni az embertől, ezáltal pedig csökkenne a nemkívánt találkozások száma

Fotó: Erdély Bálint Előd

Jó iránynak tartják az általunk megkérdezett vadásztársaságok képviselői a környezetvédelmi minisztériumnak a medvepopulációra vonatkozó új intézkedéstervezetét, de – mint mondták – a mélyrehatóbb véleményezéssel megvárják, hogy a szaktárca közzétegye írott formában is az új szabályozást. Az egyik vadásztársaság vezetője szerint jó ötlet ugyan a hétfőn elindított „villanypásztorprogram” is, de a medvéket ezek a berendezések nem fogják megállítani.

Széchely István

2023. április 12., 08:032023. április 12., 08:03

A medvepopuláció szabályozását illetően jó kezdőlépés a környezetvédelmi tárca új intézkedésterve, véli két, általunk megkérdezett vadásztársasági igazgató az új szabályozásról eddig megjelent információk alapján. Mint ismert, Tánczos Barna RMDSZ-es környezetvédelmi miniszter múlt héten jelentette be, hogy

nyolc év után először készült szaktanulmány a romániai medvepopuláció méretére vonatkozóan,

amely szerint 7536 és 8093 egyed közé tehető a romániai barnamedve-populáció egyedszáma, szemben a legutóbbi felmérés által mutatott mintegy hatezres példányszámmal.

Ez egyértelműen mutatja a populáció növekedését, illetve tudományos alapot biztosít arra, hogy a 2016 előtti időszakhoz hasonló aktív intézkedéseket hozzanak a medvepopuláció kezelésére, a veszélyeztetett területekre koncentráló megelőzési és beavatkozási kvótákkal.

Idénre 426 egyedes megelőzési kvótát határoztak meg, tudományos alapon, a támadások és károk mértékének függvényében.

Ugyanakkor a nagy, kapitális hímmedvék kilövésének a tiltását, szigorú jelentéstevési, illetve genetikai mintavételi kötelezettséget, tehát a 2016 előtti időszakhoz képest világos szabályokat vezet be a környezetvédelmi minisztérium a medvekilövési kvóta kiszámításánál és a kilövésekre is – mondta múlt heti sajtótájékoztatóján a környezetvédelmi miniszter.

Tovább csökkenhet a károk és támadások száma

Noha országosan, a medvepopuláció méretéhez képest a 426 egyedes megelőzési medvekilövési kvóta kicsi,

„lényegében csepp a tengerben”, de mégis egy jó kezdet,

véli Mărmureanu-Bíró Leonárd. A Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület igazgatója emlékeztetett: a kvótákat a medvék által okozott károk, illetve medvetámadások száma alapján osztja majd le a szaktárca.

A romániai medvepopuláció egyedszámára vonatkozó szaktanulmány eredményét illetően elmondta,

szerintük több a medve az országban,

de elfogadják, hogy a minisztérium által megrendelt és tudományos módszerekkel készült becslés szerint 7500–8000 közé tehető számuk. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor felelevenítette azt, hogy Románia európai uniós csatlakozása idején, azaz 2007-ben is mintegy 6000-re becsülték a medvék számát és 2016-ban, a kilövési kvóták megszüntetésekor is, noha az éves kilövési kvóták és a szaporulat alapján jócskán nőnie kellett volna a medveállománynak abban a közel tízéves időszakban.

Mărmureanu-Bíró Leonárd jónak tartja a nagy, kapitális hímmedvék kilövésének a tiltását is. Ez korábban is így volt, és

nem is érdekük kilőni a kapitális egyedeket, hiszen akkor elsatnyulna a medveállomány a vadászterületeiken

– mondta, megjegyezve, hogy az udvarhelyi vadásztársaság területein az elmúlt húsz évben legfeljebb egy-két, 500 pontosnál nagyobb medvét lőttek ki. Számukra is az az optimális, ha a gyérítést a kisebb példányokkal kezdik – ugyanis többnyire azok járnak be a településekre –, így a medvék által okozott problémák száma is csökkenne – fűzte hozzá.

Galéria

Medve lakott területen. Ritkábban lesz rá példa?

Fotó: Beliczay László

„Már, amióta jóváhagyták a prevenciós és intervenciós kvótákat, majdnem a felére csökkentek a károk az azt megelőző évekhez képest. Tehát az irány jó” – fogalmazott a vadásztársaság vezetője. Elmondta, múlt évben országos viszonylatban összesen 220 medve kilövését tette lehetővé a megelőzési és beavatkozási kvóta, így

akár a negyedére is csökkenhet a medvék által okozott károk, illetve az ember elleni medvetámadások száma

a 426 egyedre kiterjedő megelőzési kvóta által. Az intézkedés közvetett hatása pedig az lenne, hogy a medve újra elkezdene félni az embertől, ezáltal pedig szintén csökkenne a nemkívánt találkozások száma.

A szakember szerint a medvével szemben nem hatásos a villanypásztor

Hétfőn elkezdődött a környezetvédelmi tárca új programja, amelyben villanypásztorok megvásárlására és telepítésére igényelhetnek támogatást természetes és jogi személyek, 15 ezer, illetve 1 millió lejes értékhatárig.

A programot ugyan jó ötletnek tartja Mărmureanu-Bíró Leonárd, mégis úgy véli,

Idézet
egy villanypásztor kevés ahhoz, hogy megállítson egy medvét.

Az eszközt eleve a háziállatok benntartására fejlesztették ki, nem a vadak elleni védekezésre, a medve esetében azonban ez azért sem működik, mert az egy okos, opportunista állat, és addig próbálkozik, amíg átjut rajta – magyarázta a vadásztársaság vezetője.

Példaként a hónap elején, Siménfalva községben történt medvegarázdálkodást hozta fel, hangsúlyozva, hogy ott is villanypásztor védte a gazdaságot, de a medve rádöntötte a vezetékre a kerítést, majd bement és megölt 42 juhot.

Reálisabb az új becslés, de a valóságban több a medve

Az alapján, ami a sajtóban megjelent a környezetvédelmi minisztérium új intézkedési tervezetéről, jónak tűnik a szabályozás, de addig, amíg nem jelenik meg a tervezet írott formában is, korainak tartja a részletesebb véleményezést Benke József, a Zetelaka és Társai Vadásztársaság igazgatója.

Ami a medvepopuláció méretére vonatkozó szaktanulmányt illeti, elmondta, a törvény értelmében ez a feltétele annak, hogy a megelőzési medvekilövési kvótát jóvá lehessen hagyni, tehát enélkül meg sem jelentethetné a szaktárca a kvótát május 15-ig. A 7500–8000-es egyedszám már reálisabb, mint a korábbi becslés eredménye, de ő

meg van róla győződve, hogy ennél is nagyobb a medvék száma a valóságban

– mondta Benke József. „Abból a legtöbb egyed itt van a Keleti-Kárpátokban, tehát ez a leggazdagabb zóna, a legkevesebb pedig a Nyugati-Kárpátokban” – fogalmazott a szakember.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. április 11., kedd

Csapdába esett medvét szabadítottak ki

Csapdába került medvét engedtek szabadon a Kelemen-havasokban vasárnap – adja hírül a Maros megyei környezetőrség.

Csapdába esett medvét szabadítottak ki
2023. április 11., kedd

F–35-ös vadászgépeket vásárol Románia

F–35-ös vadászgépeket vásárol Románia – derült ki a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülésén; a hírt a Digi 24 hírcsatorna hozta nyilvánosságra. Arról egyelőre nincs információ, hogy hány gépet vásárolna Románia.

F–35-ös vadászgépeket vásárol Románia
2023. április 11., kedd

A csíkszeredai származású Szőcs Renáta is énekel a budapesti pápalátogatás hivatalos dalában – videó

Camino – Krisztus, a jövőnk címmel elkészült Ferenc pápa magyarországi apostoli látogatásának hivatalos dala – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata kedden az MTI-vel.

A csíkszeredai származású Szőcs Renáta is énekel a budapesti pápalátogatás hivatalos dalában – videó
2023. április 11., kedd

Szemet szúrt a zokni ízű csipsz

Alig került az üzletek polcaira, máris intézkedtek a háromszéki fogyasztóvédők a Csíki Csipsz „zokni ízű” termékével kapcsoltban.

Szemet szúrt a zokni ízű csipsz
Szemet szúrt a zokni ízű csipsz
2023. április 11., kedd

Szemet szúrt a zokni ízű csipsz

2023. április 11., kedd

Különleges alkotásokat vetítenek a magyar film napján a Csíki Moziban

Különleges filmek vetítésével tartják idén a magyar film napját Csíkszeredában. Április utolsó előtti hétvégéjén több kortárs magyar filmet lehet megnézni a Csíki Moziban – jelentették be a szervezők.

Különleges alkotásokat vetítenek a magyar film napján a Csíki Moziban
2023. április 11., kedd

Medve támadt egy férfira Szováta közelében

Fényes nappal támadt egy medve egy férfira kedden Szováta közelében. A sérültet Marosvásárhelyre szállították kórházi ellátásra.

Medve támadt egy férfira Szováta közelében
2023. április 11., kedd

Állati jó találkozások gyerekeknek és nem csak

A vakációzó gyermekeket várják április 12-én, szerdán a marosvásárhelyi állatkertbe, ahol megszervezik a Nagy tojáskalandoZoo elnevezésű eseményt.

Állati jó találkozások gyerekeknek és nem csak
2023. április 11., kedd

Két medvével kevesebb kószál a Somostető környékén

Befogtak egy nagy medvét és egy bocsot hétfő este Marosvásárhely közelében, és el is szállították ezeket a város közeléből.

Két medvével kevesebb kószál a Somostető környékén
2023. április 11., kedd

Nem adott elsőbbséget, baleset lett a vége

Két autó ütközött Gyergyóalfaluban hétfőn, miután egy sofőr nem adott elsőbbséget, miközben kiállt egy udvarról. Egy női járművezetőt kórházba szállítottak – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság közleményben.

Nem adott elsőbbséget, baleset lett a vége
2023. április 11., kedd

Ellentmondó állítások a helyi rendőr távozásáról

Nem tanácsolták el, hanem önként távozott a csíkszeredai helyi rendőrségtől – jelezte az a volt rendőr, aki szerint személyes okokból neheztelt rá az intézmény vezetője, megnehezítve munkáját. A helyi rendőrség igazgatója cáfolja a személyes problémákat.

Ellentmondó állítások a helyi rendőr távozásáról
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM