Egymillió köbméternyi fát döntött ki a szél Hargita és Maros megyében

Egymillió köbméternyi fát döntött ki a szél Hargita és Maros megyében

A gyergyószárhegyi közbirtokosság egyik letarolt területe. A szélvihar alapos pusztítást végzett

Fotó: Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hivatal

Hargita és Maros megyében a becslések szerint összesen több mint 1 millió köbméternyi fát döntöttek ki az elmúlt héten végigsöprő viharok. A károk nagy része Hargita megyében keletkezett, a tulajdonosoknak most nem csak a nehéz terepen, hanem a bürokrácián is át kell küzdeniük magukat ahhoz, hogy kitermeljék és értékesítsék a hatalmas famennyiséget.

Kovács Attila

2020. február 13., 09:142020. február 13., 09:14

Noha még csak becsülni tudják a károkat, és ezek felmérése az elején tart, az már jól látszik, hogy az elmúlt héten tombolt erős szélvihar egyes területeken alaposan megritkította a Hargita és Maros megyei erdőket. Ha csak az utóbbi 30 évet nézzük,

1995, 1998 és 2002 után újabb jelentős méretű széldöntéssel szembesülnek az erdőtulajdonosok és az erdészek, akiknek most az a legfontosabb, hogy minél előbb ki tudják termelni kidőlt fákat.

Cătălin Mutică, a Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője kérdésünkre úgy értékelt, a megyében akkora famennyiség került a földre, amely megfelel a megye évre szóló kitermelési keretének. Az igazgató azt mondta, becsléseik szerint az állami tulajdonú erdőkben 40 000 köbméternyi fát döntött ki a szél, főként Maroshévíz, Tölgyes és Borszék környékén. Ugyanakkor a szerződés alapján az általuk ügykezelt magán- és közbirtokossági tulajdonú erdőkben mintegy 70 000 köbméterre becsülik a kidőlt famennyiséget – ez ugyancsak a megye északi részén található.

korábban írtuk

Több százezer köbméternyi fa dőlt ki a székelyvarsági erdőkben
Több százezer köbméternyi fa dőlt ki a székelyvarsági erdőkben

Becslések szerint több mint 200 ezer köbméternyi fa dőlt ki a Székelyvarsághoz tartozó területeken a múlt heti szélviharban – derül ki az érintett közbirtokosságok előzetes felméréseiből. A gyökerestől kicsavart fák ráadásul kárt tettek a Forrásköze részen lévő vízvezetékrendszerben.

Elhúzódó eljárás

Izsák Árpád erdőmérnök, a Csíki Magánerdészet vezetője is jelentős károkról beszélt, szerinte 150-től 200 000 köbméterig terjedhet az a famennyiség, amely az erdészeti hivatal által felügyelt erdőkben dőlt ki a vihar miatt.

Leginkább a csíkszenttamási és csíkszentdomokosi közbirtokosság erdeit érintette a pusztítás, ott egyenként 50 000 köbmétert is meghaladó mennyiségű fát döntött ki a szél, máshol csak kisebb, szórványos széldöntés történt.

Galéria

Fotó: Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hivatal

Kérdésünkre el is magyarázta a kitermelést megelőző ügyintézés lépéseit, amelyet eléggé bürokratikusnak nevezett.

,,A törvények értelmében először a védettséget élvező területeket kell azonosítani és ezek ügykezelőjétől kell igényelni azokat a specifikus feltételeket, amelyek alapján be lehet menni az erdőbe a bélyegzés és kitermelés érdekében. Ezek után a terepszemélyzet felméri a famennyiséget, az erdészeti felügyelőség leellenőrzi, a nagy mennyiségek esetében pedig az érintett közbirtokosságoknak üzemterv-módosítást kell igényelniük. Ez utóbbi külön dokumentációt jelent, a tervező, a tulajdonos és az erdészet láttamozása után lehet engedélyezni a kitermelést” – sorolta a szakember, aki szerint ilyen esetekben egy ellenőrzéssel kellene engedélyezni a kitermelést. Hozzátette:

az, hogy mikorra lehet kitermelni a kidőlt fákat, függ az időjárástól, a terepviszonyoktól, az utak járhatóvá tételéről.

Szükséges egy elsődleges terepfelderítés, akár drónnal is, annak megállapítása érdekében, hogy hol vannak a masszív széltörések, amelyeket körül kell határolni. Úgy értékelt, hogy két-három hónap az ügyintézéssel, az előkészületekkel telik majd el. ,,A mi erdészetünk szintjén legalább egy éves kitermelhető mennyiségnek felel meg a mostani széldöntés, de ez jórészt két közbirtokosság területén van” – emlékeztetett.

Jóval túl az üzemterven

András Róbert erdőmérnök, a Zetelaki Erdőrendészeti Hivatal vezetője azt kifogásolta, hogy az állam nem nyújt segítséget katasztrófahelyzetben az erdőtulajdonosoknak, úgy, mint a mezőgazdasági területek esetében. ,

Idézet
Fiatal állományokat döntött ki a szél, amelynek az értékesítési ára nem fedezi az újratelepítést, és jó lett volna egy kis állami segítség, de arra sajnos nem nagyon számíthatunk.

Igyekszünk minél hamarabb értékbe tenni, de valószínű, hogy hosszadalmas lesz a kitermelés, mert legalább 10 000 hektárnyi terület érintett – ezt végigjárni, felleltározni, összegyűjteni, kihozni nagy munka” – vázolta. Mint megtudtuk, múlt péntek óta dolgoznak a mérésekkel az erdészek, és azt remélik, hogy március végéig meglesz a pontos mennyiség. Az általuk felügyelt erdőterületeken 270 000 köbméterre becsülik a kitört fa mennyiségét – ennek legnagyobb része a varsági közbirtokosság területén van, de

az oroszhegyi, székelyszentléleki, bogárfalvi, zetelaki, kápolnásfalusi közbirtokosság erdeit is megkárosította a szélvihar.

Becsült mennyiségekről van szó, András Róbert szerint a gyakorlat azt mutatja, hogy ez növekedni szokott. „Van ahol meghaladta a 10 éves kitermelhető mennyiséget a széldöntés. Az üzemtervek 2024-ben járnak le, azt a mennyiséget, ami eddig az időpontig lett volna kivágható, három tulajdonos esetében is meghaladta a kár” – összegzett.

Galéria

Fotó: Beliczay László

A parajdi magánerdészeti hivatal becslései szerint mintegy 80 000 köbméter fa dőlt ki, az általuk ügykezelt, Korond, Parajd és Etéd közigazgatási területére eső erdőkben.

A károk zöme Parajd környékén keletkezett, ebből is a felsősófalvi rész az érintettebb – ismertette Derzsi Zoltán erdőmérnök, a hivatal vezetője. Ő úgy látja, hogy több hónapba telik, amíg az értékmegállapítás megtörténik, a kitermelést jelentős adminisztratív munka előzi meg, üzemterv-módosításra is szükség van.

Gyergyószéken is több helyen tarolt a vihar az erdőkben, ilyen például a gyergyószárhegyi közbirtokosság területe is, de Borzont, Gyergyócsomafalva is érintett

– ismertette kérdésünkre Melles Előd erdőmérnök, a Gyergyószentmiklósi Erdőrendészeti Hivatal igazgatója. Becsléseik szerint az általuk ügykezelt erdőkben mintegy 70 000 köbméternyi fa került a földre, a kárfelmérés, terepbejárás folyamatban van, így a pontos számokat csak később lehet megtudni. Melles adatai szerint a Hargita megyei magánerdészetekhez tartozó területeken összesen 750 000 köbméterre tehető a vihar által kidöntött famennyiség. A Gyergyószentmiklósi Magánerdészethez tartozó erdőkben ugyanakkor 40 000 köbméternyi kidőlt fáról szólnak az előzetes becslések.

Galéria

A károk felmérése után a kitermelés előkészítése következik. Lesz munka bőven

Fotó: Beliczay László

Két-három évre való munka

A csíkszenttamási Terkő Közbirtokosság, területén legalább 50 000 köbméternyi fát tarolt le a szélvihar, de pontos felmérés még ezután történik. Kosza Elemér elnök szerint

új műholdfelvételeket próbálnak beszerezni, hogy a károkról átfogóbb képet kapjanak, ugyanakkor drónnal is készülnek terepfelderítést végezni

– tudtuk meg. ,,Szervezzük a csapatokat, összehívtuk a falubeli cégeket, összeírtuk, kinek hány traktora van, mennyi a munkaerő. A külföldön dolgozó szakmabeliekkel is beszéltünk arról, hogy hazajönnének-e egy időre, mert két-három évig itt lesz munka” – ismertette az elnök, hozzátéve, azon is gondolkodnak, hogy egy korszerű kitermelő munkagépet is vásároljanak a közbirtokosságnak. Szándékaik szerint, amennyit tudnak, saját erőből próbálnak értékesíteni a fából, van szerződésük felvásárlóval is. ,

Idézet
Csak két parcellában tudjuk elkezdeni a munkát, mert az üzemterv annyit engedélyez, és két-három hónapba telik az üzemterv módosítása. Vannak ígéretek kitermelő cégektől, hogy jönnek, amit fel tudunk leltározni, azt eladjuk kidőlt állapotban

– számolt be terveikről Kosza Elemér. Legalább 25 ezer köbméter kidőlt fáról beszélt kérdésünkre Fejér Károly, a gyergyószárhegyi közbirtokosság elnöke. ,,Nekünk évente 8000 köbméteres vágási lehetőségünk van az üzemterv szerint, ez most három évre szóló mennyiség. Most behatárolják a parcellák határait a terepen, ha minden jól megy, a jövő héten megtörténnek az első árverezések, az iratok is elkészülnek. Próbáljuk minél hamarabb értékesíteni a fát, kérdés, hogy a vásárlók mennyire jelennek meg.

Idézet
Túlkínálat lesz fából a piacon, ami nekünk egyáltalán nem jó, mert nem azon az áron tudjuk eladni a fát, mintha a lábán volna, a széldöntött fa értéke mindig alacsonyabb

– részletezte. Fontosnak tartja, hogy minél gyorsabban ki tudják termelni, és eladni a kidőlt fákat, mert minél hosszabb ideig marad az erdőben a kidőlt fa, annál többet veszít a minőségéből, bogártámadás is károsíthatja.

Galéria

Fotó: Beliczay László

Károk Maros megyében

Az elmúlt heti szélvihar Maros megyében főként a hegyvidéki erdészeti hivatalokhoz tartozó területeket károsította, a domb- és síkvidéken elenyésző volt a széldöntés – számolt be megkeresésünkre Ilie Covrig, a Maros Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője. Tájékoztatása szerint

a ratosnyai, palotailvai, görgényszentimrei és szovátai erdészeti hivatalok területein döntött ki jelentős mennyiségű fát a vihar, az előzetes becslések szerint összesen mintegy 200 000 köbméterről lehet szó.

Mivel a terepbejárások, felmérések folyamatban vannak, a pontos számokat csak később lehet megtudni.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 22., péntek

Kereszténydemokrata elvek alapján vezetné Gyergyószentmiklóst Eigel Tibor

Úgy kell gondolkodni, hogy amit ma megalkotunk, annak a következő generációk számára is meg kell legyen a gyümölcse – vallja Eigel Tibor, aki polgármesterjelöltként indul a gyergyószentmiklósi RMDSZ-előválasztáson.

Kereszténydemokrata elvek alapján vezetné Gyergyószentmiklóst Eigel Tibor
2024. március 22., péntek

„Ajándék és gasztronómiai forradalom a sajtkészítők munkája”

A Böjti Csemege – Kárpát-medencei sajtmustra, továbbá a Helyi és hagyományos termékek tavaszi kiállításának és vásárának megnyitóját tartották péntek délelőtt Csíkszeredában. Az eseményen jelen volt Nagy István, Magyarország agrárminisztere is.

„Ajándék és gasztronómiai forradalom a sajtkészítők munkája”
2024. március 22., péntek

Fákat vágtak ki a temető rendezésének részeként, több lakó is felháborodott emiatt

Több mint tíz fát vágtak ki a bánkfalvi temetőnél, ami miatt többen elégedetlenségüket fejezték ki Facebookon. Mint kiderült, azért kellett kivágni a fákat, hogy újjáépíthessék a temető régi, meglehetősen megrongálódott kerítését.

Fákat vágtak ki a temető rendezésének részeként, több lakó is felháborodott emiatt
2024. március 22., péntek

A városi tanácsosok szinte fele kicserélődhet Marosvásárhelyen

A jelenlegi tizenegy marosvásárhelyi RMDSZ tanácsosból öt nem folytatja munkáját a városi önkormányzatban, helyüket, a júniusi választások után mások veszik át – döntött a városi szervezet jelölő-küldöttgyűlése csütörtökön este.

A városi tanácsosok szinte fele kicserélődhet Marosvásárhelyen
2024. március 22., péntek

Az udvarhelyszéki főnemesekről tartanak előadást

Az udvarhelyszéki főnemesi családokról tartanak előadást az Orbán Balázs Akadémia keretében március 26-án, kedden Székelyudvarhelyen.

Az udvarhelyszéki főnemesekről tartanak előadást
2024. március 22., péntek

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”

A REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről, a tudatos vásárlóvá válásunk lépéseiről beszélgettünk Szólláth Tiborral, Hajdúnánás város polgármesterével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezetért és Fenntarthatóságért felelős alelnökével.

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”
2024. március 22., péntek

Medvetámadás-ügyben hozott, kedvezőtlen ítéletet érvénytelenített a Legfelsőbb Bíróság

Miután a Marosvásárhelyi Ítélőtábla az első fokon megítélt 20 ezer eurós kártérítést töredékére csökkentette egy korábban medvetámadásban súlyosan megsérült Hargita megyei férfi esetében, az érintett a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszékhez fordult.

Medvetámadás-ügyben hozott, kedvezőtlen ítéletet érvénytelenített a Legfelsőbb Bíróság
2024. március 21., csütörtök

Postai tiltakozás jelentős ellenszélben

Nagy nyomás alatt vannak a postai dolgozók a vállalatvezetés részéről, amelynek az a célja, hogy eltántorítsák őket a tiltakozásban való részvételtől – panaszolta el a dolgozók szakszervezetének a Hargita megyei vezetője.

Postai tiltakozás jelentős ellenszélben
Postai tiltakozás jelentős ellenszélben
2024. március 21., csütörtök

Postai tiltakozás jelentős ellenszélben

2024. március 21., csütörtök

Itt a legújabb gyergyószentmiklósi zenekar első dala

Új zenekart alapított a tavaly feloszlott Teddy Queen együttes énekese. A friss zenekar tovább erősíti a gyergyói zenekarok névsorát. Felállásukat illetően igazi székely zenekarról beszélhetünk.

Itt a legújabb gyergyószentmiklósi zenekar első dala
2024. március 21., csütörtök

Kiköltöztetik a városból a csíkszeredai börtönt

A csütörtöki ülésén elfogadott memorandummal a kormány jóváhagyta a craiovai, a Târgu Jiu-i, a csíkszeredai és a brăilai börtön áthelyezését városon kívüli területekre.

Kiköltöztetik a városból a csíkszeredai börtönt
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!