Tízezerből pár százan találnak munkát

Tízezerből pár százan találnak munkát

Fotó: Veres Nándor

Habár Hargita megyében több mint kilencezer fogyatékkal élő felnőttről tudnak, közülük nagyon kevesen dolgoznak, mivel nehéz a képességeiknek megfelelő munkakört találni számukra. A munkaadókat ugyanakkor különböző kedvezményekkel ösztönzik arra, hogy sérülteket is foglalkoztassanak, illetve ötven munkás fölött már kötelességük is fogyatékkal élőket is alkalmazni, vagy terméket és szolgáltatást vásárolni tőlük.

Barabás Hajnal

Dávid Anna Júlia

2017. február 13., 12:112017. február 13., 12:11

Hargita megyében mintegy tízezer fogyatékkal élő személy él, közülük viszont kevesen találnak munkát – tudtuk meg Elekes Zoltántól, a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelemi Igazgatóság vezetőjétől. Statisztikájukból kiderül, hogy megyeszerte 10 156 fogyatékkal élőről tudnak, közülük 1114 gyerek és 9042 felnőtt. A Hargita megyei fogyatékkal élők aránya alacsonyabb az országos átlagnál, bár az utóbbi időben egyre szűkül ez a szakadék – mondta az igazgató. 8459 felnőtt és 956 gyerek kap valamilyen állami támogatást. Az intézmény adatai szerint a többezres nagyságrendhez viszonyítva mindössze 471 személy alkalmazott a megyében. „Bár közöttük sok a nyugdíjas, valószínű a munkaképes korúak csak 10–15 százaléka dolgozik, ami kevés” – vélte Elekes Zoltán.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelemi Igazgatóság nemrég zárt le egy kétéves uniós projektet, amelynek részeként támogatott foglalkozási irodákat hoztak létre helyi civil szervezetekkel partnerségben a megye öt városában, így segítettek munkát keresni a fogyatékkal élő fiataloknak, bevonva a potenciális alkalmazókat is. Nagyon széles skálán mozognak a lehetőségek: a gyengén látók például masszőrként vállalhatnak munkát, a mozgássérültek ott dolgoznak, ahol szellemi aktivitást kell kifejteniük, a szellemi sérültek fizikai munkát tudnak vállalni, a hallássérültek esetében nagyon tág a munkalehetőség – sorolta Elekes. A program segítségével mód nyílt arra is, hogy egy támogató elkísérje a sérültet addig, amíg a beilleszkedik új munkahelyére.

A munkaadók korábban inkább a szociális érzékenység miatt foglalkoztattak fogyatékkal élőket, kevésbé a termelés miatt, most átfordulóban van ez a tendencia – jegyezte meg az intézményvezető. Elmondta, hogy a munkaerőhiány miatt egyre nagyobb szükség van mindenféle munkaerőre, a munkaadók egyre inkább olyan esetben alkalmazzák a fogyatékkal élőt, ha a termelésnek valóban hasznos tagja tud lenni. „Reálisan szükség van munkaerőre, ezért hajlandóak sérülteket is foglalkoztatni” – fűzte hozzá.

Azonban a sérült személynek is akarnia kell munkát vállalni, az a tapasztalat ugyanis, hogy a mostani betegnyugdíjazáshoz elég egyetlen hónap munkaviszony is, így sok munkaképes fiatal inkább nem dolgozik – jegyezte meg. Szerinte az oktatás hiánya is komoly hátrány, hiszen nagyon sok fiatal nem kap megfelelő képzést. Négy vagy nyolc osztályt elvégeznek, de a továbbtanulás nincs biztosítva, kevés a speciális iskola, így később a szakképzésekre sem tudnak jelentkezni.

„A 448-as számú törvény értelmében minden olyan cég és intézmény, amelynek több mint 50 alkalmazottja van, köteles fogyatékkal élőt alkalmazni, vagy vásárolni tőlük valamilyen terméket vagy szolgáltatást, ellenkező esetben fizetnie kell az állam felé egy bizonyos összeget. Ha ezen felül még alkalmaz fogyatékkal élőt, aki nyilvántartott munkanélküli, akkor másfél évig kap 900 lejt havonta” – ezt már Jánó Edit, a Hargita Megyei Munkaerő-Elhelyező és Szakképző Ügynökség munkatársa magyarázta.

Hozzátette, ezenkívül még léteznek más kedvezmények is, amelyekkel arra ösztönzi az állam a munkaadókat, hogy sérülteket is foglalkoztassanak. Szerinte vannak, akik azért nem vállalnak munkát, mert félnek, hogy elveszítik a betegnyugdíjukat vagy egyéb juttatásukat, ugyanakkor előfordul az is, hogy a munkaadók is idegenkednek sérültet alkalmazni. A munkaerő-piaci elhelyezkedésük attól is függ, hogy milyen jellegű fogyatékosságról van szó. Például egy hallássérült könnyebben kaphat munkát, bár olyan esetre is volt példa, hogy a termelésbe nem fogadták el, mert ha nem hallja a gépeket, akkor akár meg is sérülhet munka közben. „Minden fogyatékkal élő számára megvan, hogy melyek azok a munkakörök, amelyekre alkalmasabbak” – jegyezte meg.

Testreszabott munka

Józsa Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének elnökét arról kérdeztük, hogyan látja a fogyatékkal élők elhelyezkedési esélyeit. Szerinte is nagyon kevés munkahely van, ami úgymond a fogyatékkal élő képességeihez van igazítva. „Fel kellene mérni, hogy mire képes a fogyatékkal élő, és annak megfelelően keresni munkahelyet számára. Nálunk Incze Zsuzsanna kolléganőnk foglalkozik ezzel, ő próbál segíteni. Pozitív példák is vannak arra, hogy hogyan sikerült munkát találni fogyatékkal élők számára” – mondta. Az egyesületüknél a 19 alkalmazott közül heten különböző fokú sérültek, van, aki súlyosan fogyatékos, van, aki halmozottan. Többnyire textilmunkával, gyertyaöntéssel, árajánlat készítéssel, eladással foglalkoznak, van, aki informatikus, illetve nyílt napokkor a látogatóknak szintén fogyatékkal élő ismerteti tevékenységüket.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. január 25., szerda

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson

Nem volt döntőképes a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület, így harmadszorra is napirendre kell tűzniük a hitelfelvétel ügyét. Ismét elhangzott: ha nem kap kölcsönt a város, beruházásokat kell leállítani.

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson
2023. január 17., kedd

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson

A Petőfi emlékévhez is kötődve a Föltámadott a tenger történelmi játékfilmet láthatja a gyergyószentmiklósi közönség csütörtökön. Ezzel ünneplik egyben a Magyar Kultúra Napját is.

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

Földmunkákat végeztet a Monturist kft. a Gyilkos-tó közvetlen közelében, a munkagépek a parti sétányon dolgoznak. A cégvezető szerint erre minden hatósági engedélyük megvan. A városi főépítész szerint ez nem így van, a munkálatokat le kell állítani.

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

2023. január 10., kedd

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt

Még pénteken távozott ismeretlen helyre az otthonából a gyergyóalfalvi Király Katalin. Azóta folyamatosan zajlik a keresése, de egyelőre eredménytelenül.

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt
2023. január 09., hétfő

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen

Az év végén írták alá a finanszírozási szerződést, idén kell megvalósuljon az a beruházás, amely révén kevesebb áramfogyasztás mellett több fény világítja majd meg éjszakánként Gyergyószárhegy és a hozzá tartozó Güdüc utcáit.

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen
2023. január 06., péntek

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök

Kiskorú tört be pénzt és egyéb anyagi javakat keresve egy ipari létesítménybe Gyergyószentmiklóson, azonban a rendőrség rövid időn belül azonosította a tettest csütörtökön – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök
2023. január 06., péntek

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt

Két autó ütközött össze egy szabálytalanul történő előzés miatt Gyergyóditrónál csütörtökön délben, mindkét sofőrt a gyergyószentmiklósi kórházba szállították orvosi ellátásra – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt
2023. január 04., szerda

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?

Két hónapja vált jogerőssé az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bírósági bejegyzése, és azóta folyamatosan zajlik az új párt felépítése. Ha ezzel meglesznek, jöhet a felkészülés a jövő évi helyhatósági választásokra. A jelöltállításra is van már tervük.

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek.

Egy határidő van, és az május közepe
Egy határidő van, és az május közepe
2017. március 11., szombat

Egy határidő van, és az május közepe

2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!