Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Könyv a székely falutízesekről

Iochom Zsolt 2012. október 17., 21:27 utolsó módosítás: 2012. október 18., 16:01

A Hargita Megyei Kulturális Központ Pinceklubjában szerdán este mutatták be Ambrus Tünde Székely falutízesek című könyvét.

Könyv a székely falutízesekről
galéria
Fotó: Iochom Zsolt

2010-ben az amerikai Székely Előfutár Alapítvány Balás Elek Ösztöndíjat ítélt oda Ambrus Tündének, aki a székely falutízest mint földrajzi teret és társadalmat meghatározó sajátosságot vizsgálta – számoltunk be a hírről.

Az ösztöndíjas Ambrus Tünde 2010-ben Summa cum Laude minősítéssel védte meg a székely falutízesekről írt doktori disszertációját a Pécsi Tudományegyetemen. A mintegy 170 oldalas doktori dolgozatból született meg a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában megjelent kötet, melyet Zayzon Sámuel nyugalmazott iskolaigazgató ismertetett.

„A mű felépítése, nyelvezete, stílusa egy doktori értekezés követelményrendszeréhez igazodik, nem regény, nem is tudománynépszerűsítő munka, ennek ellenére nem csak a szakma számára van értéke és üzenete, hanem minden, magára valamit adó átlagműveltségű székely ember számára is. Ez a könyv a kollektív székely önismeret szempontjából fontos” – emelte ki Zayzon Sámuel.

Székelyföldön, ha a Csíki-, a Gyergyói-havasok, a Hargita lealacsonyodó vonulatainál vagy éppen a Sóvidéken járunk, gyakran találkozunk a tízes kifejezéssel. A tízes mint településtörténeti és tájföldrajzi fogalom a székely társadalomszervezés legkisebb egysége – értekezik a témáról Ambrus Tünde, aki a doktori megszerzése után hazatért Csíkszeredába, és jelenleg a Joannes Kájoni Iskolaközpontban tanít. A múlt hét végén a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége munkája elismeréseként Apáczai-díjjal tüntette ki.

Dolgozata keretében összefoglalta a székely falutízesekkel kapcsolatos ismereteket, a tízesek kialakulásában szerepet játszó történeti tényeket. Térben és időben vizsgálta, hogy mely természeti és társadalmi tényezők hatására változtak, fejlődtek, konzerválódtak vagy éppen sorvadtak el a tízesek – hangzott el a Kozma Mária, a kiadó főszerkesztőjével folytatott beszélgetés során. 

A könyvbemutató végén a szerző dedikálta munkáját.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
13 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb