Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lebontották lakásaikat és elköltöztek a zsögödi cigányok

Kömény Kamilla 2013. július 09., 18:51 utolsó módosítás: 2013. július 09., 21:16

Lebontották lakásaikat azok a csíkzsögödi cigányok, akik négy év után elvesztették a helyi közbirtokossággal folytatott perüket.

Fotó: Kristó Róbert

A Harom-domb lábánál élő öt cigány család múlt vasárnapig kellett lebontsa lakóépületét, mivel a telek amelyen épültek, a csíkzsögödi közbirtokosság tulajdonát képezi. A négy év pereskedést követő ítélet alapján írásban kapták meg az ultimátumot, miszerint tizenöt nap áll a családok rendelkezésére, hogy önszántukból cselekedjenek. Az intézkedés elmulasztása esetén a végrehajtók avatkoztak volna közbe – számolt be Barcsa Sándor, az egyik családfő.

A múlt hétvége során a családok lebontották házaikat, és a Tavasz utcában béreltek szobát maguknak. Jelenleg az egyik tizenegy fős család egy szobában lakik, amíg a másik négy család szintén egy egyszobás lakásban él mind a 20 tagjával – tudtuk meg Barcsától. Gábor János, a tizenegy tagú család feje elmondta, a szociális segélyből épp a lakbért tudják fizetni, amellett nehéz a családot fenntartani. Úgy gondolják, hogy mivel betartották a törvényt, ha igényelnek, könnyebben kapnak majd lakást családjuk számára. Ennek érdekében a családok Jancsi Sándor, a Hargita Megyei Roma Szövetség tagja segítségével a roma képviselőhöz fordulnak.

Joni Géza, a Hargita Megyei Roma Szövetség elnöke azt nyilatkozta, hogy közbenjár a családok ügyében: közvetíti a problémát Csíkszereda Polgármesteri Hivatal illetékeseihez. Kifejtette, a hivatal részéről megvan a jóindulat, hiszen már keresik az eladó telket, amelyre a cigányok költözhetnének.

Az elköltözött cigányok szomszédságában élő Bezsán Zoltán elmondta, hogy családi házukat el akarta adni, mivel szomszédai amellett, hogy loptak, idős édesanyját is durva szavakkal illették, sőt öccse házát – amely az udvaron áll használatlanul – is megrongálták. Szerinte a közbirtokosság helyesen járt el, habár számára ez nem jelent teljes megoldást –  a másik oldalon szintén cigány szomszédai vannak, akik magánterületen élnek.

Józsa Lajos, a csíkzsögödi közbirtokosság elnöke nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
28 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS