Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ingyenes agrárképzés mesterfokon

Kozán István 2012. július 12., 16:02

A Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel közösen indít vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzést a Gödöllői Szent István Egyetem. Az ősszel induló mesterszakra harminc államilag támogatott és ugyanannyi költségtérítéses helyet fognak meghirdetni.

Fotó: Kristó Róbert

Az 1990-es évek elején a Gödöllői Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara magyar nyelvű felsőoktatási gazdasági agrárképzést indított Csíkszeredában, és másfél évtized alatt több száz személy kapott egyetemi oklevelet. A Sapientia egyetem létrejöttével a gödöllői egyetem Csíkszeredában nem akart konkurenciát jelenteni az új felsőoktatás intézménynek, ezért  beszüntette képzéseit.

Sapientia – EMTE Műszaki és Társadalomtudományi Kara az említett felsőoktatási intézménnyel nemrég felvette a kapcsolatot, és ennek eredményeként idén ősszel újraindul Csíkszeredában az agrármérnöki képzés, ezúttal mesterfokon.     

A képzések majd a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány taplocai székhelyén fognak zajlani három formában: videokonferencia rendszeren keresztül, magyarországi oktatókkal, valamint helyi, sapientiás tanárokkal. A harminc ingyenes helyet a magyar állam fogja támogatni, a költségtérítéses helyekre viszont félévenként mintegy háromszázezer forintnak megfelelő összeget kell majd fizetni. A képzés ideje egyébként négy félév” – magyarázta csütörtöki sajtótájékoztatóján Magyar Ferenc, a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány operatív alelnöke, aki hozzátette, a magyarországi Szent István Egyetem nem konkurál, hanem partnerként gondolkodik a Sapientia egyetemmel. „Ennek jelét adta akkor is, amikor megalakult a Sapientia egyetem: akkor ugyanis a Szent István Egyetem megszüntette a csíkszeredai képzést. A jelen együttműködés már nem külön, hanem a Sapientia bevonásával fog zajlani” – húzta alá a magyarországi szakember.

Várják a jelentkezőket

„A mesterképzésre mérnöki, társadalomtudományi és gazdasági alapképzettséggel rendelkező személyek jelentkezhetnek, tehát széles a spektrum. Nekünk fontos, hogy az alapképzésben résztvevő diákjainknak azt tudjuk már mondani, itthon akár munkahely mellett mesterfokozatot is szerezhetnek, ami kiváló lehetőség. Ugyanakkor a Sapientia egyetem azért is vállal szerepet az agrárképzésben, mert úgy látjuk, hogy Székelyföld felemelkedésében az agrártevékenységnek fontos szerepe lesz. Az egyetemek feladata, hogy programokkal, továbbtanulási lehetőségekkel segítsék ezt a folyamatot” – indokolta Biró A. Zoltán, a Sapientia – EMTE Műszaki és Társadalomtudományok Karának dékánja.

A képzéssel kapcsolatban részletes tájékoztatást július 25-e után kérhetnek a Sapientia – EMTE  Társadalomtudományi Tanszékén, valamint a 0744–519692, illetve az obhajni@yahoo.com elérhetőségeken.

A csütörtöki sajtóeseményen szó volt arról is, hogy Gödöllői Szent István Egyetem szeptembertől egy agrárinnovációs központot hoz létre a Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány csíktaplocai székhelyén. Erről a későbbiekben fognak részletesen tájékoztatni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS