Egy határidő van, és az május közepe

Egy határidő van, és az május közepe

Fotó: Veres Nándor

Az előző évek gyakorlatával ellentétben idén nem lesz lehetőség napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében igényelni május 15-e után az egységes mezőgazdasági támogatásokat. Ez újabb ok lehet arra, hogy ne halogassák a kérelmek leadását az érintettek – jelezte az APIA Hargita megyei vezetője, amikor arról érdeklődtünk, hogy az igénylési időszak első hetében milyen volt a gazdák hozzáállása.

Szabó Kamilla-Mária

2017. március 11., 11:242017. március 11., 11:24

Több mint egy hete kezdődött el az egységes mezőgazdasági támogatáskérelmek elfogadásának időszaka. Haschi András, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) vezetője érdeklődésünkre újból kiemelte, a határidő előtti tumultus elkerülése végett nagyon fontos, hogy a gazdák a megadott időpontban jelenjenek meg intézményeiknél. Azt is elmondta, egy miniszteri döntés értelmében idén nem lesz késedelmi időszak a kérelmezésre, azaz aki május 15-éig nem keresi fel az ügynökséget igénylésével, annak nem lesz lehetősége napi egyszázalékos késedelmi kamat fejében később megtenni azt. Tehát várják a behívott gazdálkodókat, jelenleg a kisebb farmokkal rendelkezőket, illetve azokat, akik nem igényelnek állattenyésztési támogatást, azt követően, ahogy a rendszer engedi, fokozatosan hívják a nagyobb gazdaságok vezetőit, illetve az állattenyésztőket.

Fontos továbbá tudni azt is, hogy az 50 hektárnál nagyobb területen gazdálkodóknak az APIA megyei székhelyén kell benyújtaniuk igénylésüket, míg az 50 hektárnyi területnél kisebbel rendelkezők a területi irodákban: az alcsíkiak Csíkszentmártonban, a felcsíkiak a csíkszeredai területi irodában, emellett Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Székelykeresztúron és Maroshévízen kérelmezhetők a juttatások. A csak állattenyésztési támogatásokat igénylők viszont mindannyian a megyei székhelyen tehetik le kérelmeiket. Mint arról már beszámoltunk, a helyi önkormányzatok, állattartó egyesületek segítik a helyieket az igényléshez szükséges dokumentáció összeállításában, így az érintettek kész kérelemmel kereshetik fel az ügynökségeket. Egy hét elteltével arra voltunk kíváncsiak, hogy elkezdték-e már a gazdák segítését az önkormányzatoknál, illetve időben jelennek-e meg a behívottak az APIA-nál.

Csíkszentkirályon, ahol az önkormányzat munkatársai segítik a gazdákat, hétfőre hívták be az első érintetteket. A torlódások elkerülése végett minden gazdának értesítést küld a polgármesteri hivatal, akiknek az értesítésben jelzett időpontban kell megjelenniük az önkormányzatnál. A gazdasági irodában kiállítják a szükséges igazolást, az úgynevezett földes irodában pedig segítik a kérelmek összeállítását. Ehhez szükséges az igénylő személyi igazolványa, egy érvényes bankszámlaszámról szóló igazolás (extras de cont) és a farmregiszteri kártya (abban az esetben, ha állattartó gazda). Akinek pedig más községben van mezőgazdasági területe, igazolást kell kérnie az ottani polgármesteri hivataltól. Miután megtörténik a típusnyomtatványok kitöltése, a parcellák beazonosítása, a dokumentumokból összeállítják a kérelmezési dossziét – részletezte Székely Ernő. A polgármester hozzátette, esetükben névsor szerint hívják be a helyieket, első körben azokat, akik csak területalapú támogatásokat igényelnek, később pedig az állattenyésztőket is. Naponta 10–12 személynek állítják össze az igénylését. Mint a községvezető fogalmazott, a helyiek érdeke, hogy időben megjelenjenek náluk, így kevesen mulasztják el azt – ha valaki mégsem tud megjelenni a jelzett időpontban, új előjegyzést kap.

Bíró László, Csíkmadaras polgármestere is arról számolt be, hogy a héten kezdték el a kérelmek összeállítását. Ők házszám szerint hívják be a gazdálkodókat, akik pozitívan állnak a segítséget nyújtó önkormányzathoz, így nem jelenthet gondot majd, hogy nem lesznek időben összeállítva a kérelmek. Ehhez szükséges a gazdák személyi igazolványának másolata, illetve egy bankszámlaszám igazolás – minden további iratot az önkormányzatnál megkapnak – tisztázta. Ugyanakkor hozzátette, három kollégája, illetve ahogy ideje engedi, jómaga is részt vesz ebben a munkában, akik hosszabbított munkaprogrammal, reggel nyolc és délután öt óra között fogadják a helyieket. A település jelentős számú gazdája él a támogatási lehetőségekkel, és a tulajdonjogok tisztázására is sort kerítenek a kérelmek összeállításakor. Bíró László rámutatott arra is, hogy legnagyobb nehézség számukra az, hogy minden évben változtatnak valamit a kérelmezésen, nem kiszámítható a rendszer, amiben dolgozniuk kell. A helyiekkel való együttműködéssel kapcsolatban elmondta, habár a kérelmezéshez nagy információmennyiséget kell kezelniük, amennyiben a helyiek megfelelően viszonyulnak a munkájukhoz, nem jelent problémát az sem.

Gyimesfelsőlokon a helyi állattartó gazdaszövetkezet vállalta el a kérelmezésben való segítségnyújtást, a munkájukat pedig az önkormányzat három munkatársa is segíti. Hétfő óta fogadják a támogatásigénylőket, akik az előző évhez hasonló dokumentumokkal kell felkeressék az érintetteket – avatott be Papp Imre. A polgármester elmondta, esetükben az APIA által leküldött lista szerint értesítik a gazdákat, és állítják össze a kérelmeiket – természetesen eleinte a kisebb gazdaságok tulajdonosai számíthatnak az értesítésre, később pedig a nagyobbak, majd az állattartással is foglalkozók következnek. Elmondása szerint vannak ugyan, akiknek egyéb elfoglaltságuk miatt nem felel meg a kiközölt időpont – őket a kérelmezési időszak végén hívják be újra –, de a helyiek többsége időben megjelenik a kérelmezés miatt. A községvezető bízik benne, hogy idén sem változik a helyiek hozzáállása.

Mindezek ellenére Haschi András arról számolt be, hogy az első héten nagyon visszafogott volt az igénylő gazdák száma, pénteki beszélgetésünkig mintegy ezer gazda kérelmét fogadták el Hargita megyében. Így meg sem közelítik azt a napi 480 kérelmet, ami biztosítaná, hogy a végén ne legyen tumultus hivatalaikban. Megjegyezte azt is, a területi irodák közül a legtöbb kérelmet ugyan a csíkszékiek fogadták el, de az ottani eredmény sem számít elegendőnek. Azzal kapcsolatban, hogy mi lehet ennek az oka, elmondta, hogy egyrészt vannak még olyan települések, ahol nem alakultak meg a helyieket segítő csoportok, de azt is hozzáfűzte, ez nem egyedi eset, minden évben az idő előrehaladtával növekedett meg egyre inkább a leadott kérelmek száma.

Az intézményvezető bízik benne, hogy a késedelmi időszak megszüntetése is arra sarkallja a gazdákat, hogy ne halasztgassák a kérelmezést. Véleménye szerint teljesen jogos lépés volt a késedelmi kamatos igénylés felszámolása, hiszen két és fél hónap alatt minden gazdálkodónak tudnia kell időt szakítani a kérelmezésre. Május közepéig pedig van kellő idő arra is, hogy megtervezzék a beültetésre, bevetésre kerülő területek arányát. A döntés mindenképp megkönnyíti az APIA alkalmazottainak munkáját, illetve a gazdák esetleges hanyagságának, spekulációjának is véget vethet – fejtegette az igazgató.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. január 25., szerda

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson

Nem volt döntőképes a gyergyószentmiklósi önkormányzati képviselő-testület, így harmadszorra is napirendre kell tűzniük a hitelfelvétel ügyét. Ismét elhangzott: ha nem kap kölcsönt a város, beruházásokat kell leállítani.

Nem sikerült dönteni, tovább csúszik a hitelfelvétel ügye Gyergyószentmiklóson
2023. január 17., kedd

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson

A Petőfi emlékévhez is kötődve a Föltámadott a tenger történelmi játékfilmet láthatja a gyergyószentmiklósi közönség csütörtökön. Ezzel ünneplik egyben a Magyar Kultúra Napját is.

Filmvetítéssel ünneplik a Magyar Kultúra Napját Gyergyószentmiklóson
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

Földmunkákat végeztet a Monturist kft. a Gyilkos-tó közvetlen közelében, a munkagépek a parti sétányon dolgoznak. A cégvezető szerint erre minden hatósági engedélyük megvan. A városi főépítész szerint ez nem így van, a munkálatokat le kell állítani.

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón
2023. január 11., szerda

Vitatott munkálatok zajlanak Gyilkostón

2023. január 10., kedd

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt

Még pénteken távozott ismeretlen helyre az otthonából a gyergyóalfalvi Király Katalin. Azóta folyamatosan zajlik a keresése, de egyelőre eredménytelenül.

Továbbra is keresik az eltűnt gyergyóalfalvi nőt
2023. január 09., hétfő

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen

Az év végén írták alá a finanszírozási szerződést, idén kell megvalósuljon az a beruházás, amely révén kevesebb áramfogyasztás mellett több fény világítja majd meg éjszakánként Gyergyószárhegy és a hozzá tartozó Güdüc utcáit.

Teljesen modernizálják a közvilágítást, utat aszfaltoznak, középületeket újítanak fel Gyergyószárhegyen
2023. január 06., péntek

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök

Kiskorú tört be pénzt és egyéb anyagi javakat keresve egy ipari létesítménybe Gyergyószentmiklóson, azonban a rendőrség rövid időn belül azonosította a tettest csütörtökön – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fiatalkorú betörőt azonosítottak a rendőrök
2023. január 06., péntek

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt

Két autó ütközött össze egy szabálytalanul történő előzés miatt Gyergyóditrónál csütörtökön délben, mindkét sofőrt a gyergyószentmiklósi kórházba szállították orvosi ellátásra – adja hírül a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két személy sérült meg szabálytalan előzés miatt
2023. január 04., szerda

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?

Két hónapja vált jogerőssé az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) bírósági bejegyzése, és azóta folyamatosan zajlik az új párt felépítése. Ha ezzel meglesznek, jöhet a felkészülés a jövő évi helyhatósági választásokra. A jelöltállításra is van már tervük.

Épül az EMSZ, így felmerült a nagy kérdés: lesz-e önálló jelöltjük a 2024-es választásokon?
2017. március 10., péntek

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni

Hargita megyében csak a Madarasi Hargita pályáin lehet sízni, annak ellenére, hogy a megye magasabban fekvő vidékein ismét havazni kezdett – tudósít az Agerpres hírügynökség.

Hargita megye: már csak a Madarasin lehet sízni
2017. március 10., péntek

Iskolák is bekapcsolódtak a kupakgyűjtésbe

Lakók, intézmények gyűjtik a műanyagdugókat, juttatják el a Gyergyói Hírlap szerkesztőségébe, hogy közösen segíthessék egy sepsiszentgyörgyi kisfiú gyógyulását. A hároméves Oláh Badi István leukémiás, kezeléséhez kéri a segítséget családja.

Iskolák is bekapcsolódtak a kupakgyűjtésbe
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!