Egy elfeledett hős: Gál Sándor

Egy elfeledett hős: Gál Sándor

Pál Vilmos Barna plébános az emlékházban

Fotó: Pinti Attila

Az 1848-as forradalom és szabadságharc kiemelkedő alakjaként Gál Sándor nevét szokás emlegetni. Szülőfaluja, a csíkszentgyörgyi közösség az elmúlt években több előrelépést is tett emlékének és munkásságánk megőrzésében, ám a helyi plébános szerint van még tennivaló ahhoz, hogy teljes legyen a kép a szabadságharcoshoz méltó jellemrajzhoz.

Korpos Attila

2023. február 26., 11:592023. február 26., 11:59

Hogy egyáltalán mit jelent Pál Vilmos Barna főesperes-plébánosnak, hogy egy olyan településen teljesíthet papi szolgálatot, ahol a magyar szabadságharc kiemelkedő alakjának nevét és emlékét őrzik, első kérdésünkre kiderül.

Idézet
Amikor 2009 júliusában megkaptam a kinevezésemet Csíkszentgyörgyre plébánosként, még nem sokat tudtam a településről.

Annyi kapcsolódásom volt ehhez az egyházközséghez, hogy amikor felszenteltek 1992. április 25-én Csíksomlyón, néhány nappal később behívtak az érsekségre, hogy érseki titkárhelyettesi minőségben

kísérjem el az akkori segédpüspököt, dr. Jakubinyi Györgyöt, valamint az akkori érseket, Bálint Lajost a bérmautakon.

Abban az évben május és június közötti időszakban Alcsík-Kászon és a marosi főesperesi kerületek voltak soron. Életemben akkor voltam először ezen a tájon. Nem sejtettem, hogy tizenhét évvel később én leszek ennek az egyházközségnek a plébánosa, három év múlva, 2012-ben pedig ennek az egyházi kerületnek a főesperesi címét is megkapom” – elevenítette fel emlékeit.

Szórványból többségbe

Az egyházi elöljáró visszatekintett emlékeiben, ugyanis

jelenlegi szolgálati helyét megelőzően 16 évig a szórványban tevékenykedett, ahol elmondása szerint naponta meg kellett harcolni az anyanyelvért.

„Négy évet Brassó belvárosában segédlelkészként, újabb négyet Óradnán, Beszterce-Naszód megyében plébános, nyolc évet a nagyszebeni Terezianum külvárosi plébánián, ahol gyakorlatilag csak »házon belül« volt természetes a magyar anyanyelv használata.

Idézet
Kapun kívül pedig a többségi nemzet nyelvén lehetett érdemben kommunikálni.

Ebből a szemszögből 17 év papi szolgálat után nagy előrelépésnek tűnt egy tiszta magyar anyanyelvű és tiszta katolikus közösségben gyakorolni a papi szolgálatot. Ebből adódtak a csalódások is. Most ezt csak Gál Sándor ezredes tisztelete irányában hegyezném ki” – jegyezte meg.

Mások is vannak

Ennek apropóján Pál Vilmos Barna azt tapasztalja, hogy nagyjainkat nem igazán illeti meg az a tisztelet, ami egyébként természetes kellene legyen. „Népünk sajnos hajlamos elfeledni nagyjait.

Idézet
Itt, Csíkszentgyörgy vonatkozásában említhetném akár községünk egy másik nagy szülöttét és Erdély püspökét, Illyés Andrást is, aki abban a korban volt püspök, amikor egyébként az erdélyi katolikusoknak hivatalosan nem lehetett püspökük, vagyis 1710 előtt.

Ő Nagyszombatban, a mai Szlovákia területén halt meg, de ennél többet nem tudni róla, sírja is ismeretlen. Annyit tettünk emléke fennmaradásáért, hogy egyházi vegyes kórusunk felvette a nevét. De említhetem akár Márton Ferenc festőt, akiről szintén keveset tud a helyi közösség.

Emlékét azzal próbáljuk ápolni, hogy a csíkbánkfalvi általános iskola felvette az ő nevét és nyitottunk egy emlékszobát, melyben néhány munkája és életpályája megtekinthető.

Az elmúlt években felkutattuk a sírját a Kerepesi temetőben, ahová szeretnénk egy kopjafát állítani” – állította párhuzamba a térség további nagyjaival a szabadságharcos alakját.

Galéria

A fiataloknak is tudniuk kell, hogy ki volt a falu szülötte

Fotó: Pinti Attila

Többet érdemel

Megjegyezte, szerinte hasonló a sorsa Gál Sándor ezredes emlékének is.

Idézet
Talán a történelem is mostoha volt vele szemben, ő egy méltatlanul elfeledett hősünk. Annyi biztos, hogy külsőségekben nem nagyon mutatkozott meg a tisztelete. Egy március 15-ei megemlékezésen túlmenően nem sok szó esett róla.

Legalábbis az eltelt évek alatt, mióta itt vagyok; csak ezek a hagyományos protokolláris megemlékezések voltak azok a pillanatok, amikor felvillant néhány pillanatra emléke, munkássága, alakja. Első előrelépés az volt, amikor a csíkszentgyörgyi általános iskola felvette a nevét. Az elmúlt néhány évben pedig egy kissé több is történt, így a polgármesteri hivatal előtt felállították a mellszobrát,

két éve pedig átadtuk a közönségnek a felújított és múzeummá átalakított házat, melyben született Gál Sándor,

az 1848-as szabadságharc legendás hírű ezredese” – egészítette ki az elmúlt évek előrelépéseit.

Tisztázatlan dolgok

A főesperes-plébános a feledés okát kutatva és az elmondottak ellenére is úgy értékeli, nem feltétlenül az emberek a hibásak, amiért emléke ködbe vész. „A maguk módján az emberek azért emlékeznek rá. De maga a történetírás is adós nevének.

Az, hogy hazájától távol halt meg, sokatmondó. Olaszországban, Nuterinában halt meg 1866-ban, sírja pedig egyelőre ismeretlen.

Itt fontos megemlíteni azt a törekvést, miszerint a csíkszentgyörgyi közbirtokosság elnökének feltett szándéka, hogy próbáljuk meg felkutatni sírját és bár egy emlékkel, egy kopjafával adózzunk tiszteletének” – mutatott rá.

Mint ahogy korábban megemlítette, az elmúlt években kicsit sikerült jobban ráirányítani a figyelmet az ezredes emlékére. „A csíkszentgyörgyi egyházközségbe való jövetelemtől napjainkig erősödött az érdeklődés iránta.

Idézet
Az, hogy beszélünk róla, talán a történészeket is sarkallni fogja, hogy kutassák munkásságát, jelentőségét az 1848-as forradalomban, mert szerintem valóban egy meghatározó és eseményeket befolyásoló személyiségről van szó, a székelyföldi alakulását illetőleg mindenképpen.

Magam is csak azokra a forrásokra tudok hagyatkozni megítélésében, amit a világhálón felleltem” – emelte ki. Az egyházi elöljáró aláhúzta, az egyházközség régi anyakönyvei és domus historiája (plébánia évkönyve, annales) az állami levéltárban vannak, ezért ezekre nem tud hivatkozni, mivel nincs betekintése ezekbe a dokumentumokba.

Remény

„Az mindenképpen reményre ad okot, hogy a szülőházát felújították, amely így újra az érdeklődés látószögébe került.

Tudatosan próbáljuk úgy is alakítani a szabadságharchoz kapcsolódó megemlékezéseinket, hogy szülőháza, mellszobra és a templomban tartandó március 15-ei megemlékezéseket összekapcsoljuk.

Ha sikerül még a sírhelyét is megtalálnunk, akkor kerekké válik a róla való megemlékezés” – foglalta össze. A plébános ezen túlmenően reméli, hogy talán akad a közösségükből egy fiatal, aki történészként felkutatja és írásba foglalja Gál Sándor ezredes életművét.

Székelyhon retró
A hétvégenként jelentkező Székelyhon retró rovatunkban olyan anyagokat közlünk, amelyek eddig kizárólag a Székelyhon napilap mellékleteiben jelentek meg. Most azonban fontosnak tartjuk, hogy azok közül néhányat online is megosszunk olvasóinkkal.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. március 04., szombat

Moldva csodálatos világának gyűjtője

Több mint negyven éven keresztül Moldvában töltötte nyári szabadságait, vissza-visszatért Magyarországról csángó barátaihoz, szokásvilágukat kutatta, a lelkükig ért el. A számos díjjal elismert néprajzkutató tíz éve Gyimesközéplokot választotta otthonául.

Moldva csodálatos világának gyűjtője
Moldva csodálatos világának gyűjtője
2023. március 04., szombat

Moldva csodálatos világának gyűjtője

2023. február 20., hétfő

Rég nem „egy dátumról” van szó

A ballagás dátuma körül kialakult helyzet ugyanis nem a betegség maga, hanem egy kitüremkedő szimptómája egy komplex folyamatnak – állítja a szerkesztőségünknek eljuttatott véleménycikkében a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium egykori diákja.

Rég nem „egy dátumról” van szó
Rég nem „egy dátumról” van szó
2023. február 20., hétfő

Rég nem „egy dátumról” van szó

2023. február 04., szombat

Tovább fagyoskodhatnak az utasok a kiüresített ideiglenes buszállomás helyén

Két hete, hogy kénytelenek voltak felfüggeszteni a csíkszeredai ideiglenes távolsági buszállomás működését egy bírósági ítélet nyomán, akkor elszállították az információs irodaként, és váróteremként működő konténereket.

Tovább fagyoskodhatnak az utasok a kiüresített ideiglenes buszállomás helyén
2023. január 26., csütörtök

Szakmai előadások az öreg és kihalt fákban rejlő lehetőségekről

Az öreg, kihalt fákban is megannyi lehetőség rejlik még – erre hívja fel a figyelmet a Projekt Bag Egyesület és a Sapientia EMTE csíkszeredai karának eseménye, amelyet hétfőn tartanak Csíkszeredában.

Szakmai előadások az öreg és kihalt fákban rejlő lehetőségekről
2023. január 17., kedd

Teherautó csúszott le az útról Gyimesközéploknál

Megcsúszott és lesodródott az úttestről egy Kománfalva és Csíkszereda útvonalon közlekedő pótkocsis teherautó kedden Gyimesközéplokon, a 12A jelzésű országúton – tájékoztat a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya.

Teherautó csúszott le az útról Gyimesközéploknál
2023. január 13., péntek

A buszsofőrök voltak a rendőrök célkeresztjében

Átfogó közúti ellenőrzést végeztek Hargita megyében a rendőrök pénteken, ezúttal a tömegközlekedési járművek voltak az akció célkeresztjében. Kimagasló kihágást nem tapasztaltak.

A buszsofőrök voltak a rendőrök célkeresztjében
2023. január 11., szerda

Nem rossz: adókból 22,6 millió folyt be tavaly a csíkszeredai városkasszába

A csíkszeredai városkasszába tavaly összesen 22,6 millió lej folyt be a helyi adókból és illetékekből. A több mint 54 ezer befizetés java része, hozzávetőleg 37 ezer ügylet készpénzben történt.

Nem rossz: adókból 22,6 millió folyt be tavaly a csíkszeredai városkasszába
2023. január 11., szerda

Filmet és előadást is bemutat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes

Egy turnéfilmmel és egy előadással készül a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes január folyamán: először az együttes dubaji világkiállításon készített Sivatagi álom című filmje lesz megtekinthető.

Filmet és előadást is bemutat a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes
2023. január 10., kedd

Frissítik Csíkszereda általános városrendezési tervét, várják a lakók észrevételeit

Készülnek Csíkszereda általános városrendezési tervének (PUG) frissítésére, amelyhez január 30-ig várják a lakók javaslatait – ez az első lépés a témában zajló közvita során. A város nemsokára kiírja a közbeszerzést a dokumentáció naprakésszé tételére.

Frissítik Csíkszereda általános városrendezési tervét, várják a lakók észrevételeit
2023. január 09., hétfő

Elveszítheti a gázolajár-támogatást, aki a hónap végéig nem kérelmezi az elszámolást

Január végéig nyújthatják be a mezőgazdasági intervenciós és kifizetési ügynökséghez (APIA) az elszámolási kérést a múlt évi gázolaj-támogatásra az arra jogosult gazdák, különben elveszítik a juttatást. Idén a támogatás értéke kisebb lesz, mint tavaly.

Elveszítheti a gázolajár-támogatást, aki a hónap végéig nem kérelmezi az elszámolást
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!