„Nyugi, jó lesz!” És jó lett. Megnyitott a Platz Dining Pr-cikk

„Nyugi, jó lesz!” És jó lett. Megnyitott a Platz Dining

Fotó: Veres Nándor

Ismerősen csenghet a Platz név a csíkszeredaiak számára: 2019 óta működik ilyen néven kávézó a Szabadság tér mellett, néhány napja pedig Platz Dining márka alatt éttermet is nyitottak. Nem is akármilyent. Az egykori helyi hokikedvenc, Bíró Tamás és családja újabb nagyszerű vendéglátóipari egységében jártunk, ahol minden perc élmény volt.

Támogatói tartalom

2022. november 18., 10:122022. november 18., 10:12

2022. november 18., 11:112022. november 18., 11:11

Sok jó ember kis helyen is elfér – tartja a mondás, ami hatványozottan igaz a november 16-án megnyílt étteremre: a Mihai Eminescu utcában található bisztróban 9 asztal 32 ember fogadására alkalmas, ami nem nagy, ám a nagyszerű térkialakításnak és a harmonikus színhasználatnak köszönhetően ez egyáltalán nem feltűnő.

„A vendéglátással még profi játékos koromban ismerkedtem meg, amikor 2019-ben megnyitottam a Platz Cafét. Aztán egyik napról a másikra jött a koronavírus, és az egészet be kellett zárnom” – emlékezett vissza a bő két évvel ezelőtti történésekre a volt hokijátékos, aki, ha nehezen is, de átvészelte ezt a periódust.

Az újraindulás után egyre népszerűbb lett a hely, és feleségével, Beával eldöntötték, hogy szintet lépnek – és nagy szerencséjük volt, hiszen épp a már meglévő kávézójuk mellett vált kiadóvá egy számukra megfelelő üzlethelyiség.

Idézet
Először csak szendvicsezőben gondolkodtunk, ám Szőcs Előd barátunk csakhamar ráébresztett, hogy ebben a helyben ennél több van. Így döntöttünk végül a bisztró megnyitása mellett

– ismertette a házaspár a hely koncepcionális kialakulásának történetét, akik ez év elejétől folyamatosan szépítik és csinosítják a helyszínt azért, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsák a vendégeknek.

Galéria

Bíró Tamás tulajdonos a Platz Diningban

Fotó: Veres Nándor

„Idén februárban fogtunk hozzá a tatarozáshoz, ami nagyon sokszor kilátástalannak tűnt. Amikor pedig úgy éreztük, hogy ennek semmi értelme és már belefáradtunk az egészbe, akkor mindig valamelyikünknek szájából elhangzott a »Nyugi, minden jó lesz!« mondat, aminek hatására tovább folytattuk a munkát” – mesélte mosolyogva a Bíró család minden egyes tagja nagy egyetértésben a felújítás történetét, amiben elengedhetetlen szerepe van a Think Innolab & Design munkatársainak is.

Ők voltak ugyanis azok, akik megálmodták a koncepciót és kivitelezték azt úgy, hogy a terek funkcionálisak legyenek, ugyanakkor kiegyensúlyozottságot és kényelmet biztosítsanak mind a vendégek, mind pedig az ott dolgozók számára.

„A tervező cég mellett ugyanakkor édesapánknak is létfontosságú szerepe volt a hely megvalósításában. Ő fáradhatatlanul, minden ledolgozott munkanap után idejött, pultot tervezett és faragott, italtartó falat épített, ugyanakkor nélkülözhetetlen szerepe volt abban is, hogy felépült a 4000 darab csempéből álló fal” – vette át a szót most Bíró Ádám, a Tamás öccse, aki szintén oroszlánrészt vállalt a hely kialakításában.

Galéria

Igényes belső tereket és korszerű megvalósításokat láttunk a bisztróban

Fotó: Veres Nándor

Pont ekkor csatlakozott a beszélgetéshez az előbb már említett Szőcs Előd, aki hokis pályafutása után gasztrotanácsadóként találta meg boldogulását. Tőle tudhattuk meg azt, hogy a Platz Dining ugyan rövid étlappal rendelkezik – az összes fogásuk elfér egyetlen A3-as oldalon –, de

az ételeket igyekeznek nagyrészt helyi alapanyagokból összeállítani úgy, hogy a húsfogyasztók mellett a vegetáriánusokra is gondolnak.

„Itt mindenki megtalálja a számára megfelelő fogást: az ismertebb marhahúsleves és lasagne mellett vannak a vidékünkön kevésbé elterjedt ételek is” – ismertette a menüsort a gasztrospecialista, aki igyekszik minden fogásba belevinni egy kis csavart az egyediség érdekében.

„Természetesen vannak nálunk is kuriózumok: az egyik ilyen a

Idézet
füstölt pisztrángleves, amit ezelőtt 330 évvel jegyeztek le először egy tenyér méretű szakácskönyvbe Csíksomlyón a ferences kolostorban.

Nyilván a kor ízlésvilágának megfelelően ezt egy picit újragondoltuk, de az alaprecept tökéletesen megfelel a XVII. században leírtaknak” – avatott be különböző műhelytitkokba a séf, aki saját maga válogatta össze a Platz Dining szakácscsapatát Székelyföld minden szegletéből. A jelenlegi menü ugyanakkor időszakos, vélhetően jövő év februárjától teljesen cserélni fogják.

„Készülünk téli és nyári ételsorral is, ami mellett ház ajánlatát is tervezünk. Ez utóbbi szezonális gyümölcsökből, zöldségekből és húsokból áll majd össze, amelyet majd bizonyos napokon lehet megrendelni a vendéglőben” – ismertette utóbbi elérhetőségét Szőcs Előd, aki ezután egyből távozott is, hiszen sok feladat várt még rá a konyhában.

Galéria

Ottjártunkkor sokan fogyasztottak gombás rizottót. Mi sem hagyhattuk ki

Fotó: Veres Nándor

 „Az elmúlt években rájöttem arra, hogy nem könnyű a vendéglátás. Ezt ügyesen és okosan kell csinálni ahhoz, hogy fennmaradjunk, de ha ez sikerül, akkor

Idézet
ez az egység a város ékkövévé is válhat”

– állítja immár Bíró Tamás, aki a siker egyik titkát a jó minőségben, a megfelelő méretű adagokban és az állandó megújulásban látja. Az ügyvezető emellett a változatos borkínálatot is kiemelte: a fehér-, rozé- és vörösborok egyik legnagyobb választéka náluk található a városban, mindemellett további italok árusításában is gondolkodnak már rövid távon.

Idézet
Csapatban nőttem fel, így tudom mit jelent összetartani őket

– tért ki a Platz Dining munkatársaira a tulajdonos, akit arról faggattunk, hogy mennyire nehéz egy jó közösséget formálni ilyen rövid idő alatt a bisztróban. Bíró Tamás eddig mindenki munkájával teljesen elégedett, a fiatal csapat ellenére meglepően hamar megtanulták a szakma csínját-bínját, mindemellett gyorsan összekovácsolódtak.

És ha már ott jártunk, akkor természetesen kóstoltunk is: a füstölt pisztrángleves nem maradhatott ki a menüsorból, emellett terítékre került egy olasz módra készített lasagne, egy finom saláta és egy rizottó is, de a rákos linguini és egy, a kolléganő által fogyasztott füstölt pisztrángos szendviccsel is megismerkedhettünk. Az ízek pedig lenyűgöztek:

minden a helyén van, az ételek ízlésesen tálaltak és kellemesen fűszeresek, mindemellett számos új gasztronómiai élményt nyújtottak nekünk,

amit eddig a régióban nemigen tapasztalhattunk.

Galéria

A rákos linguini mellé finom száraz fehérbor dukál

Fotó: Veres Nándor

Melegen ajánljuk tehát, hogy a hideg téli esték során látogassák meg a Platz Dining bisztrót, hiszen néhány igazán finom és különleges fogást kóstolhatnak meg itt. Minden hétköznap 9 és 22 óra között, hétvégén pedig 10-től és 12-től várják a kedves vendégeket, ám érdemes előre asztalt foglalni, hiszen ottjártunkkor is már telt ház fogadott – pedig csak délután négy óra volt.

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 22., hétfő

Az új funkciót kapó könyvtárak révén sok vidéki közösségben válik elérhetőbbé a digitális világ

Tizenhat közkönyvtár alakul informatikai rendszerrel felszerelt központtá Maros megyében, ebből kettőt teljesen fel is újítanak. Cél a digitális készségek fejlesztése azokban a közösségekben is, ahol eddig nem volt rá lehetőség.

Az új funkciót kapó könyvtárak révén sok vidéki közösségben válik elérhetőbbé a digitális világ
2024. április 22., hétfő

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál

Befejezéshez közeledik Gyergyószárhegy két meghatározó középületének felújítása, és más önkormányzati tulajdonú épületeknél is zajlik a munka. A felszegi iskolánál a régi arculat visszahozására is odafigyelnek.

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál
2024. április 22., hétfő

Rendhagyó koncert lesz a Szent Miklós Plébánián

Jacob de Haan Missa de Santa Cecilia című művét adja elő csütörtökön a székelyudvarhelyi Szent Miklós Plébánián a Palló Imre Művészeti Középiskola 9-12. osztályos diákokból álló kórusa.

Rendhagyó koncert lesz a Szent Miklós Plébánián
2024. április 22., hétfő

Autórongálásért vettek őrizetbe egy mezőbándi férfit

Rendzavarásért és egy autó megrongálásáért vettek huszonnégy órás őrizetbe egy mezőbándi férfit vasárnap a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság egységei – közölte hétfőn a rendőrség.

Autórongálásért vettek őrizetbe egy mezőbándi férfit
2024. április 22., hétfő

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz!

A Szent György Napok kulturális hetébe ágyazott tavalyi Made in Sepsi ArtBrunch program folytatásaként idén újabb alkotóműhelyekbe látogathatnak el az érdeklődők. Hétfőn Hervai Katalin grafikusművész fogadta műtermében a vendégeket.

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz!
2024. április 22., hétfő

Engedménnyel a jobb közlekedésbiztonságért: 17 évesek is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében

Hétfői együttes ülésén a szenátus jogi és védelmi bizottsága elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint a B és BE kategóriás jogosítvánnyal rendelkező 17 éves kiskorúak felnőtt kísérő jelenlétében vezethetnek gépjárművet.

Engedménnyel a jobb közlekedésbiztonságért: 17 évesek is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében
2024. április 22., hétfő

Idén is lesz kerékpáros majális Székelyudvarhelyen

Bringás felvonulás, koncertek, táncelőadások és különleges gyerekprogramok várnak azokra, aki részt vesznek a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, illetve a városi könyvtár által szervezett majálison, amelyet a Sétatéren tartanak idén.

Idén is lesz kerékpáros majális Székelyudvarhelyen
2024. április 22., hétfő

Mentálhigiénés képzés unitárius felekezetű nőknek

Nagy igény volt az unitárius nőszövetségeken belül a vezetői és mentálhigiénés képzésekre, ezért egy képzéssorozat harmadik állomásaként az elmúlt hétvégén Sepsiszentgyörgyön is megszervezték a nőknek szóló mentálhigiénés hétvégét.

Mentálhigiénés képzés unitárius felekezetű nőknek
2024. április 22., hétfő

Elismerték Ambrus Irén csíkszeredai infektológus főorvos munkáját

Negyvenkét év orvosi munka áll Ambrus Irén csíkszeredai infektológus főorvos mögött, akit hasznos, a közösség érdekében végzett munkájáért elismerésben részesítette hétfőn a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság.

Elismerték Ambrus Irén csíkszeredai infektológus főorvos munkáját
2024. április 22., hétfő

Külföldi turistanőt sebesített meg itthon egy medve

Medve támadt egy idős nőre hétfőn a Vidraru víztározó közelében – írja az Agerpres hírügynökség az Argeş megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatására hivatkozva.

Külföldi turistanőt sebesített meg itthon egy medve
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!