Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

„Nincs olyan patak, ami ezt a mennyiséget megitta volna”

Hajnal Csilla 2020. június 23., 14:30

Rövid időn belül több mint tíz településre riasztották a Maros megyei tűzoltókat hétfőn éjszaka a nagy mennyiségben lezúdult esővíz okozta áradások miatt, ezért a sürgősségi operatív csapat bevetésére is szükség volt. Udvarfalva alpolgármestere számolt be a károkról, akinek a saját udvarát és nyolc virág-fóliasátrát is elárasztotta a felsőbb utcákból érkező víz.

Eláztatott virágkertészet Udvarfalván Fotó: Haáz Vince

A Maros megyei tűzoltóság hétfőn éjszaka több mint tíz településen teljesített szolgálatot a hirtelen, nagy mennyiségben lezúdult esővíz okozta áradások miatt. Szovátán, Libánfalván, Petelén, Gernyeszegen, Körtvélyfáján, a Szászrégenhez közeli Mocsárerdő környékén, Oláhsályi, Marosbogát, Bord, Radnót, Marosszentkirály és Szászrégen településeken okozott károkat az áradás. A Maros megyei tűzoltóságnál úgy döntöttek, hogy bevetik a sürgősségi operatív csapatot is, amiért ilyen rövid idő alatt ennyi településre hívták az időjárás okozta árvizek megfékezésére, a vízben úszó javak megmentésére.

Fotó: Haáz Vince

Egy éjszaka alatt 23 lakásból, 10 pincéből, 14 kertből, a petelei iskolából, két tömbház pincéjéből, három istállóból, garázsból és egy udvarfalvi virágkertészetből szivattyúzták ki a vizet a helyi önkéntes tűzoltó alakulatok segítségével – tájékoztatott a megyei tűzoltóság sajtófelelőse, Dan Petru Daniel.

Fotó: Haáz Vince

Hajnali ötig azon dolgozott az udvarfalvi alpolgármester családja segítségével, hogy mentette a még menthető virágágyásait, virág-fóliasátrait, de akkora vízmennyiség zúdult le a fölötte lévő utcákból, hogy

mind a nyolc fóliasátra vízben úszott

– számolt be a Székelyhonnak László Ildikó, Udvarfalva alpolgármestere, akinek a háztartása és az ahhoz tartozó virágkertészete éppen az első a vízszintes főutcán, így nála állt meg a többi utcából befolyt víz is hétfő éjjel.

Fotó: Haáz Vince

„Térdig érő vízben vannak a fóliasátrak, a legtöbbet kimosta a víz vagy iszapos lett, de sok virágot elvitt, például az őszre kiültetett krizantémokat cserepestől szedte össze csomóba, és vitte magával az ár. Attól félünk, hogy ebben a melegben kifőnek a még vízben úszó növények is” – fejezte ki aggodalmát László Ildikó, miközben éppen a tűzoltók szivattyúzták a kertjéből a vizet. Mint mondta, a faluban főleg a felszeget érintette az áradás, néhány pincelakásba is befolyt a víz, de onnan kiszivattyúzták a tűzoltók, a kertekből pedig már kezd felszáradni a víz.

Fotó: Haáz Vince

„A Szőlő utcából zúdult lefelé a térdig érő víz, és a Tégla utcában állt meg, ahol mi lakunk.

Nem is láttam életemben ekkora vizet,

nincs olyan patak, ami ezt megitta volna” – fogalmazott Udvarfalva alpolgármestere, László Ildikó.

https://media.szekelyhon.ro/pictures/vasarhely/aktualis/2020/07_junius/o_udvarfalva_07_hv.jpg
Fotó: Haáz Vince
https://media.szekelyhon.ro/pictures/vasarhely/aktualis/2020/07_junius/o_udvarfalva_08_hv.jpg
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat