„A siker az az érzés, amikor leküzdöd az akadályokat a cél érdekében” Pr-cikk

„A siker az az érzés, amikor leküzdöd az akadályokat a cél érdekében”

„Hiszem, hogy a mi pizzánk titka a jó liszt, a megfelelően előkészített pizzatészta és a minőségi rátétek. Ezt képviseljük immár 16 éve”

Fotó: Salcom

Szász Izoldát, a székelyudvarhelyi Laguna pizzéria és étteremet működtető Salcom Kft. ügyvezető igazgatóját és férjét, Szász Ferencet, a Salcom Kft. és a Plast Sistem vállalkozások tulajdonosát kértük meg arra, hogy meséljenek élettörténetükről, arról, hogy milyen nehézségeket rejt két párhuzamosan működő cég irányítása, és mi jelenti számukra a siker a mindennapokban.

Székelyhon

2024. április 08., 11:122024. április 08., 11:12

– Milyen volt a 1990-es évek elején vállalkozást indítani?

Szász Ferenc: Csodálatos időszak volt. Mindketten fiatalok voltunk a feleségemmel a rendszerváltás időszakában, és már akkor azt éreztük, hogy valamit szeretnénk elérni az életben. Faipari szakképzést végeztem a középiskolában, így nem volt furcsa, hogy a székelyudvarhelyi volt bútorgyárban találtam magam iskola után. Azonban hamar felismertem, hogy szívesebben foglalkoznék valami egészen mással. Így alakult, hogy

Idézet
egy családi megbeszélést követően úgy döntöttünk, bárt nyitunk.

Akkor még csak az a cél lebegett a szemem előtt, hogy olyan színvonalon tudjunk majd élni, mint a mozikban látott filmek szereplői.

Szász Izolda: Bár 1995-ben már működtettük a bárrészt, a pizzázó ötlete végül 2006-ban testesült meg. Rájöttünk, hogy az ivás és az evés tevékenysége szorosan kapcsolódik egymáshoz, és egyre inkább a vendégeink is igényelni kezdték, hogy az italok mellé ételt is szolgáljunk fel.

Idézet
Akkoriban nagyon trendinek, újnak számított a pizza, és bár hatodik pizzázóként nyitottunk meg a városban, hittük, hogy sikerre tudjuk vinni a vállalkozásunkat.

Egyszerűbb volt akkor az élet, mint most. Visszaemlékszem olyan akciókra is, amikor a keresztfiunk és néhány barátja bevonásával közvélemény-kutatást végeztünk, és a város lakóit kérdeztük arról, hogy milyen stílusú pizzázót látnának szívesen, milyen pizzát fogyasztanának leginkább. Ugyancsak

Idézet
a vendégek igényei alakították az étlapunk alakulását is az évek során, hiszen azokban az időkben, ha egy hatfős csapat betért hozzánk, akkor szinte biztosan öt személy pizzát szeretett volna, de a hatodik kereste a sajtos karajt az étlapon.

Így alakult ki a vendégek igényeihez mérten a mostani arculatunk és ételkínálatunk is. Érdekességként hozzáteszem, hogy ma már Székelyudvarhelyen 37 helyről lehet ételt rendelni és 8 helyről pizzát (2022-es felmérés alapján)

Galéria

Szász Izolda, a Salcom Kft. ügyvezető igazgatója

Fotó: Salcom

– Mitől különlegesebb a Laguna pizzéria és étterem a versenytársaihoz képest?

Szász Ferenc: Már az étterem ötletekor megfogadtam, hogy

Idézet
a lehető legszakszerűbb és legprofesszionálisabb eszközökkel szeretnék dolgozni.

Ez volt az egyedüli dolog, amelyben nem szerettem volna kompromisszumot kötni. Ugyanez a szemlélet vezetett az alapanyagok kiválasztásánál is, és azt hiszem, ez egy olyan érték, amely megkülönböztet bennünket. Hiszem, hogy a mi pizzánk titka a jó liszt, a megfelelően előkészített pizzatészta és a minőségi rátétek. Ezt képviseljük immár 17 éve.

Szász Izolda: Mi úgy működünk, mint egy nagy család. Annál nincs is nagyobb öröm számomra, mint amikor látom, hogy például egy pizzás fiú milyen szívvel-lélekkel készíti el a pizzát.

Idézet
Nálunk a vendégek nem egy személytelen dolgot kapnak, hanem egy élettel teli ételt.

Nemhiába az a jelszavunk is, hogy Laguna, az enni való barát, mert nekünk tényleg az a célunk, hogy minden ételünk egészséges, tápláló és finom legyen, akár egy jó barát, aki feltölt egy fárasztó nap után.

Galéria

„Nálunk a vendégek nem egy személytelen dolgot kapnak, hanem egy élettel teli ételt”

Fotó: Salcom

– A Laguna pizzéria és étterem mellett az idén 25 éves Plast Sistem Kft.-t is vezetik. Hogyan kapcsolódik a két vállalkozás egymáshoz?

Szász Ferenc: Az étterem indításakor rá kellett eszmélnem, hogy

Idézet
egy vállalkozás beindításához nem elég a jó ötlet, kell a tőke is.

Sajnos ez a része a mi esetünkben hiányzott, így valamilyen formában ezt elő kellett teremteni. Magyarországon élő rokonaink közbenjárásával kezdtünk el csomagolóanyagok forgalmazásával foglalkozni. Míg az elején csak reklámszatyrokat gyártottunk, egy idő után a piaci igények alakították a kínálatot, és elkezdtünk pékségek számára feliratozott csomagolóanyagokat gyártani. Mi akkor hiánypiacon működtünk, így volt olyan nap is, hogy akár hat-hét nagy pékséggel partnerségre tudtunk lépni. Ezzel szemben ma már szinte mindenből túlkínálat van.

Idézet
Az évek során a vásárlók igényei is alakították kínálatunkat, hiszen Székelyudvarhelyen a lakosság számára bemutatóüzletet nyitottunk, hogy bármilyen csomagolóanyagot kis tételben is megvásárolhassanak.

Ugyanakkor egyre nagyobb teret kezdett el meghódítani a kiszállítás, így nagyobbik fiunk ennek a területnek a termékeire specializálódott. Ő felel a kivitelezésért és nyomtatásért is. Számunkra külön öröm, hogy egyik gyermekünk érdeklődést mutat a munkánk iránt.

Galéria

Szász Ferenc, a Salcom Kft. és a Plast Sistem Kft. tulajdonosa

Fotó: Salcom

– Mi számít sikernek?

Szász Ferenc: Számomra a siker az az érzés, amikor leküzdöd az akadályokat a cél érdekében. Megnéztem az értelmező szótárban is a siker definícióját, és minden meghatározás magában foglalta a tevékenység, az alkotás fogalmát. Valahol itt lehet tetten érni a siker lényegét is: tenni, akarni, alkotni.

Szász Izolda: Az számít sikernek, hogy ennyi éven át kitartottunk, és támogattuk egymást. Az elmúlt sok év alatt három alkalommal is megpróbáltuk megváltoztatni például a pizzánk alapreceptjét, szakmai kiállításokon próbáltuk meg elcsenni az igazi olasz pizza receptjét, de idővel rájöttünk, hogy meg kell tartanunk azokat az ízeket,amelyektől mi mi vagyunk, és amelyeket a vendégeink szeretnek.

– Hogyan kezelik a nehézségeket, kudarcokat?

Szász Izolda: Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert hatalmas kudarcaink nem voltak.

Idézet
Számomra a nehézségeket mindig az alkalmazottak fluktuációja jelenti.

Ha valaki különböző okok miatt elmegy a vállalkozástól, akkor tudom, hogy az új emberekkel egy jó ideig nem fogom tudni ugyanazt a színvonalat elérni. Természetesen ehhez hozzátevődik az emberi oldal is, hiszen a családias légkör miatt én is tudok mindent a munkatársaimról, és ők is rólam. A 16 év alatt például 13 baba született már a Laguna csapatában, sok fiatal tőlünk megy el egyetemre vagy éppen külföldre. Ezek a távozások mindig megviselnek mint embert, mint vezetőt, de ez az élet természetes velejárója.

Idézet
Úgy hiszem, hogy a vendéglátást igazán szívből kell szeretni ahhoz, hogy a nehézségeken felül tudjunk emelkedni.

17 évvel ezelőtt én belecsöppentem ebbe a világba, és mai fejjel már sok mindent másképpen gondolok, mint akkor. Kell egy kis lazaság, jókedv mindenféle munkához. Bele kell vinni egy kis játékosságot a hétköznapokba, hogy a sikertelenségek ne törjék le az embert.

Az itt olvasható tartalom először az „Akiket az idő igazol” 2023-as kiadványában jelent meg.

(X – fizetett hirdetés)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Önmagukkal is törődniük kell az ápolóknak

Telt házzal ünnepelte meg Sepsiszentgyörgyön a Diakónia Keresztyén Alapítvány Idősgondozó Szolgálata az Ápolók nemzetközi napját.

Önmagukkal is törődniük kell az ápolóknak
2024. május 10., péntek

Úgy forgatták az uzsorázásból származó pénzt, mintha nem lenne holnap

Vádat emelt a Kovászna megyei ügyészség két előzetes letartóztatásban levő férfi és két bírósági felügyelet alatt álló nő ellen, akiket pénzmosással, uzsorázással és zsarolással vádolnak – számolt be pénteki közleményében a vádhatóság.

Úgy forgatták az uzsorázásból származó pénzt, mintha nem lenne holnap
2024. május 10., péntek

Rövidesen rácsatlakozhatnak a gázvezetékre a Kézdivásárhelyhez tartozó falvak lakói

Végéhez közelednek a munkálatok, így nemsokára a lakók is rácsatlakozhatnak a Kézdivásárhelyhez tartozó falvakban lefektetett gázvezetékre. Az önkormányzat találkozóra hívja az érintetteket május 15-én, szerdán a nyujtódi kultúrotthonban.

Rövidesen rácsatlakozhatnak a gázvezetékre a Kézdivásárhelyhez tartozó falvak lakói
2024. május 10., péntek

Soós Zoltán: feltűrjük az ingujjat és folytatjuk a munkát

Baráti hangulatú megnyitón mutatták be pénteken este Marosvásárhelyen a városi kampányközpontot, ahol Soós Zoltán független polgármesterjelölt, a város jelenlegi vezetője és Kovács Mihály Levente, a vásárhelyi RMDSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Soós Zoltán: feltűrjük az ingujjat és folytatjuk a munkát
2024. május 10., péntek

Korszerűsítik a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetet

Elkezdődtek a műtők, valamint az aneszteziológiai és intenzív terápiás részleg korszerűsítését célzó munkálatok, beleértve a kórházi fertőzések kockázatának csökkentéséhez szükséges berendezések elhelyezését is.

Korszerűsítik a marosvásárhelyi szív-érrendszeri és transzplantációs intézetet
2024. május 10., péntek

Több kilométeres kocsisor Székelyudvarhely határában

A székelyudvarhelyi Bethlenfalvi úttól egészen a máréfalvi polgármesteri hivatalig ér az autósor a 13A jelzésű országúton az előbbi helyszínen zajló aszfaltozási munkálatok miatt.

Több kilométeres kocsisor Székelyudvarhely határában
2024. május 10., péntek

Bemutatta kézdivásárhelyi jelöltjeit az MPE

Választási alternatívát kíván nyújtani a kézdivásárhelyi lakosságnak a Magyar Polgári Erő (MPE), ezért a tanácsosi lista mellett saját polgármesterjelöltet is nevesített a céhes városban.

Bemutatta kézdivásárhelyi jelöltjeit az MPE
2024. május 10., péntek

Arató András – a magyarországi villamosmérnök, aki a különleges arca miatt vált mémmé

Hiába ért el eredményeket mérnökként a szakterületén, a világ mégis a különleges arckifejezése miatt ismeri. Ő Arató András, a Hide the Pain Harold mém ihletője, akivel pénteken Csíkszeredában lehetett találkozni.

Arató András – a magyarországi villamosmérnök, aki a különleges arca miatt vált mémmé
2024. május 10., péntek

Nem mindennapi baleset: összetörtek egy Ferrarit

Nem mindennapi autóval baleseteztek csütörtökön a Tordához közeli Koppándon: a Facebook-posztok tanúsága szerint egy Ferrarit törtek össze.

Nem mindennapi baleset: összetörtek egy Ferrarit
2024. május 10., péntek

Vonul a katonaság, lezárják az autópályát

Katonai gyakorlatot tartanak május 12-én, vasárnap a Maros és Kolozs megye határán lévő autópálya-szakaszon, ezért lezárják a közúti forgalom elől.

Vonul a katonaság, lezárják az autópályát
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!