Az építkezésre mindig szükség lesz Pr-cikk

Az építkezésre mindig szükség lesz

A csíkszeredai Milleniumi templom a Tectum Company számára az egyik legkedvesebb megvalósítás

Fotó: Tectum Company

A Vigh család még az 1970-es évek derekán került kihelyezéssel Csíkszeredába, ahol Ádám a megyei építővállalatnál ismerkedett meg a szakmával. A rendszerváltás után – sok szakmabeli társával egyetemben – saját lábára állt, mára pedig a régió egyik legismertebb építőipari vállalkozásának a tulajdonosa. Cégalapítás-történetről, nagy kihívásokról, a siker titkáról és a Tectum Company jövőjéről is beszélt az alapító Menyhárt fia társaságában.

Székelyhon

2024. április 22., 10:002024. április 22., 10:00

2024. április 22., 11:332024. április 22., 11:33

A megyei építővállalattól a saját vállalkozásig

Vigh Ádám feleségével 1978-ban kapott kinevezést Csíkszeredába: míg a Tectum Company jövőbeni alapítója a megyei építővállalat kötelékébe került, addig felesége a házgyárnál helyezkedett el. „Itt a kivitelezéssel ismerkedtem meg, az első munkáim között pedig máris a csíkszeredai számvevőszéknél kezdetem el dolgozni” – emlékezett vissza Vigh Ádám, akit felettese hamar megkedvelt, így elvitte Bukarestbe, ahol

megismerkedhetett az épületmozgatás világával is: itt sínekre helyezték a létesítményeket, és úgy szállították.

„Addig ilyesmivel nem találkoztam, de megtanultam a technológiát, amit aztán Székelyföldön is alkalmaztam” – mesélt a rendszerváltás előtti évekről az építőmérnök. 1990 után kisvállalkozást alapított (amit aztán gyorsan be is zárt), majd egy társával közösen egy korlátolt felelősségű társaság bejegyzésébe is belevágott.

Idézet
Ez nagyszerű lehetőséget adott arra, hogy jó anyaországi kapcsolataink révén Magyarországon vállaljunk munkát. Itthon ekkor még nagy volt a zűrzavar, a különböző bürokratikus folyamatok útvesztőit nemigen értette senki”

– elevenítette fel a szabad világ első éveinek viszontagságait beszélgetőpartnerünk. Az ott töltött időt egyáltalán nem bánta meg, hiszen csúcsidőben több mint 250 alkalmazottat foglalkoztatott Magyarország-szerte, sőt a sevillai világkiállítás pavilonján is dolgozhatott tizenkét ács munkatársa.

Galéria

A Márton Áron Gimnázium külső és belső arculati megvalósítása is a Vigh család vezette céghez fűződik

Fotó: Tectum Company

… és létrejött a Tectum Company

1994-et írtunk, amikor társával és nagyjából harminc kisrészvényessel Csíkszeredában Vigh Ádám megalapította a Tectum Company részvénytársaságot.

Idézet
Ez a vállalkozás az itthoni munkákra szakosodott, amelynek irányítása rövid időn belül egyedül az én kezemben összpontosult.

Akkoriban még alig-alig érződött a külföldi behatás az itthoni szakmában, ezért a Magyarországról hozott filozófia és alapanyagok – ilyenek például a bitumenes lemezekkel történő tetőfedés, valamint a központi porszívórendszer, amit több épület köztük a CEC Bank csíkszeredai székházának tervezésénél és kivitelezésénél is használtunk – újítóan hatottak az építőiparra” – idézte fel az alapító-tulajdonos, aki

közgazdász-végzettség híján autodidakta módon sajátította el a cégvezetés alapjait és filozófiáját.

„Munkám során hamar rájöttem arra, hogy a bank nem az építőipar barátja” – állítja Vigh Ádám, aki ezt az 1990-es évek valutaválsága során értette meg. Ekkor a márka árfolyama is elszállt, a lej is sokat romlott, így olyan kivitelezéseket is megvalósítottak, amelyek végül ráfizetésesek lettek.

Idézet
Az évek során megtanultam, hogy ebben az iparágban a siker kulcsa két tényezőtől függ: egyrészt a licitképesség miatt ne legyenek tartozásaid az állam felé, másrészt a munkásaidat mindig időben és becsülettel fizesd ki”

– osztotta meg filozófiáját a közel 30 éve működő építőipari vállalat vezetője, aki azt is elmondta, hogy nemegyszer inkább saját maguktól vonták meg a fizetéseket és a javadalmazásokat csak azért, hogy az alkalmazottak fizetését elő tudják teremteni.

A pályázatok világa

„2007 nagy lehetőségeket nyitott meg előttünk.

Idézet
Az EU-ba történő belépésnek a létünket köszönhetjük, hiszen nagyon sok lehetőséget biztosítottak épületrehabilitációkhoz, felújításokhoz”

– állítja a Tectum Company alapítója, aki ebben a 7 éves ciklikusságot látja fő problémának. „Természetesen a hazai kiírásokban is rendre részt veszünk, az utóbbi években pedig szerencsére Csíkszeredában is egyre nagyobb a fejlesztési és beruházási kedv” – dicsérte a városvezetést Vigh Ádám, aki azt is elárulta, hogy a 2023-as év pályafutásuk eddigi legjobb esztendője: idén három évre elegendő kivitelezésre kötöttek szerződést, ami új munkahelyek teremtésére és csapatbővítésre is lehetőséget adott.

Idézet
Fő profilunk immár a generálkivitelezés, így állandóan 60 embert tudunk foglalkoztatni. Mellettük még 20 munkaponton több mint kétszáz alvállalkozó dolgozik, akiknek mi irányítjuk a munkáját”

– vette át a szót a következő generáció képviselője, Vigh Menyhárt, akiről mondhatni viccesen, hogy a kőműveskanalat tologatta a homokozóban a kisautó helyett.

Galéria

A Mikó-vár madártávlatból. Csíkszereda impozáns épületének felújítását szintén a Tectum Company végezte

Fotó: Tectum Company

Amikre igazán büszkék lehetnek

Az elmúlt három évtized során a Tectum Company több száz épület megépítésében és felújításában vállalt oroszlánrészt. És természetesen vannak kedvenc munkáik is.

Idézet
Számomra a legked­vesebb gyöngyszem a csíkszeredai Millenniumi templom megépítése volt, amely egyedi stílusával és vonzerejével a régiónk egyik ékköve.

A csíkmindszenti kulturális központ szintén fontos helyet foglal el a szívemben, hiszen mind a katasztrófa előtt mind a katasztrófa után (szerk. megj. 2012-ban leégett a csíkmindszenti sportcsarnok, amelyet példás közösségi összefogásnak köszönhetően egy év alatt újjáépítettek) mi voltunk a létesítmény kivitelezői.

Idézet
De említhetném a Mikó-vár teljes felújítását és a privatizált Fenyő Szálló felújítását és bővítését, akárcsak a Márton Áron Gimnáziumot, ahol a külső és belső arculat megvalósítása nagyrészt a mi nevünkhöz fűződik”

– sorolt fel csak néhányat az alapító-tulajdonos. És valóban csak néhányat, hiszen mindezek mellett a csíkszeredai Tulipán áruháznál, több erdélyi MOL-töltőállomásnál, valamint a maroshévízi, gyergyóditrói, csíkdánfalvi és csíkszentléleki sportcsarnokoknál is komoly és időtálló munkát végeztek a Tectum Company szakemberei.

Generációváltás és jövőkép

Ugyan Vigh Menyhárt beleszületett az építőipari vállalkozás életébe, és tálcán kínálták fel neki a családi vállalkozásban való boldogulás lehetőségét, ő kipróbálta magát más területeken is. „Nekem is volt saját vállalatom, illetve más cégeknél is elhelyezkedtem alkalmazottként.

Idézet
A visszatérés döntését a közelmúltban hoztam meg, tettem ezt az egyik lehető legjobb pillanatban, hiszen rengeteg munkánk van, amelynek egy jelentős részét immár át tudtam venni édesapámtól”

– mondta el az immár ügyvezető igazgatói pozíciót betöltő második generációs mérnök. Jelenleg kéz a kézben vezeti apa és fia a vállalkozást, akik a sok és tisztességgel elvégzett munkában látják a jövőt. „Apró módosításokat és fejlesztéseket természetesen tervezek, de nem hűbelebalázs módjára, hiszen az alapok és a jó (infra)struktúra immár adott” – osztotta meg jövőbeni elképzeléseit Vigh Menyhárt, aki rövid távon az irodaépületük komfortosabbá tételét és a digitalizációs folyamatok fellendítését tűzte ki célul.

Idézet
Ha folyamatosan lesz munka, és azt tisztességgel elvégezzük, akkor méltóképpen válhatunk a régió egyik vezető építőipari vállalkozásává”

– állítja nagy összhangban apa és fia, akik minden erejükkel ezen cél elérése érdekében dolgoznak. És hogy miért is bíznak magukban ennyire? „Az építkezésre mindig szükség lesz. Ez egy csodálatos szakma. Annál nagyobb elégtétel pedig nincs, mintsem gyermekednek vagy unokádnak megmutasd, hogy »nézd, ezt én építettem«. Ez éltet minket” – mondta el zárszóként Vigh Ádám.

Az itt olvasható tartalom először az „Akiket az idő igazol” 2023-as kiadványában jelent meg.

(X – fizetett hirdetés)

Az itt szereplő beszélgetésben megszólaló Vigh Ádám Károly 2024. januárjában elhunyt. Az Akiket az idő igazol csapata vigasztalódást kíván a családnak és a cégcsoportnak az édesapa és cégtulajdonos elvesztése miatt!

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 23., csütörtök

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál

Kikerekedett az autósok szeme kedden reggel, amikor Szejkefürdőnél, a Székelyudvarhely felé vezető egyetlen, korlátozásoktól mentes útvonalon is dugó alakult ki. Utánajártunk, hogy még milyen forgalomkorlátozásokra kell számítani.

Egyszer ennek is vége lesz: akadozó közlekedés Székelyudvarhely ki- és bejáratáinál
2024. május 23., csütörtök

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe

Háromszázan dolgoznak a marosvásárhelyi Transilvania Nemzetközi Repülőtér új utastermináljának építésén, amely előreláthatóan augusztusra készül el. Az infrastrukturális beruházások egyik fontos célja a repülőjáratok számának növelése.

Ömlik az uniós pénz a marosvásárhelyi reptérbe
2024. május 23., csütörtök

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét

Három Fehér megyei gyanúsítottnál tartottak házkutatást a marosludasi ügyészség és rendőrség munkatársai: őrizetbe vettek két nőt, akiket Maros megyében elkövetett bolti lopásokkal gyanúsítanak.

Jó nyomon jártak: megtalálták a lopott áru egy részét
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

Szavak nélkül mesélnek, nyelvi korlátokat küzdenek le a harmadik SepsiBook megnyitóját megelőző könyvkiállításon bemutatott Csupa-kép könyvek, amelyekben ugyan háttérbe szorul a szöveg, de kibontakozik a képzelet.

Elkezdődött a 3. SepsiBook
Elkezdődött a 3. SepsiBook
2024. május 23., csütörtök

Elkezdődött a 3. SepsiBook

2024. május 23., csütörtök

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond

Hargita Megyéért Díjjal tüntették ki Burus-Siklódi Botondot, a Románia Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnökét, az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza korábbi vezetőjét a megyei önkormányzat csütörtöki dísztanácsülésén.

Hargita Megyéért Díjat kapott Burus-Siklódi Botond
2024. május 23., csütörtök

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt

Régebbi projekteket vettek elő újra a gyergyószentmiklósi képviselő-testület májusi rendes ülésén csütörtökön: például a Csiky-kert fejlesztését, vagy az inkubátorház létrehozását az egykori öntöde irodaépületében.

Utolsó rendes tanácsülését tartotta a gyergyószentmiklósi képviselő-testület a választások előtt
2024. május 23., csütörtök

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben

A Grand Hotelnél megjelenő hárombocsos anyamedvéhez riasztották szerdán a bálványosi bizottságot, amely hasonló esetekben a medvék sorsáról ítél. Jelen esetben a cél az áthelyezés lett volna, de probléma adódott.

Végleg elaludt az anyamedve, elárvult bocsa egyedül siratja az erdőben
2024. május 23., csütörtök

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó

Még messze vagyunk az átadás időpontjától – 2024 vége reális előrejelzésnek tűnik –, de már világos kép rajzolódik ki a sepsiszentgyörgyi Állomás-negyedben újratervezett tó megcélzott állapotáról: a tó és környéke egy szabadidőközponttá alakulhat.

Formát kezd ölteni a sepsiszentgyörgyi állomási tó
2024. május 23., csütörtök

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén

Súlyos baleset miatt riasztották csütörtök délután a szászrégeni tűzoltóság munkatársait Görgényszentimrére. Mikrobusz és személyautó ütközött, két embert kellett kiszabadítani a roncsok közül.

Súlyos baleset miatt áll a forgalom Görgényszentimrén
2024. május 23., csütörtök

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás

Új és tágas helyszínre költözött, váróteremmel és illemhellyel ellátott Marosvásárhelyen a Jeddi úti autóbusz-végállomás, amelyet csütörtökön mutattak be. Az Egyesülés negyedben és a vegyipari kombinátnál is készülnek a hasonló állomások.

Csipetnyi jövőkép: ilyen kell legyen egy autóbusz-végállomás
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!