Akik indokoltan szeretik a hideget Pr-cikk

Akik indokoltan szeretik a hideget

Bencze Tivadar ügyvezető kalandos pályafutása az Euratónál csúcsosodott ki

Fotó: Eurato

Kalandos út vezetett a cégalapításig Bencze Tivadar esetében. A gépészmérnöki diplomával rendelkező szakember a Matrica gyárat elhagyva az Ivó Kisvállalatnál helyezkedett el, ezzel párhuzamosan pedig egyike volt azoknak, akik a rendszerváltás után az első Bikini- és Edda-koncertet szervezték meg Erdélyben. Ezt követően a kereskedelemben találta meg a boldogulását, de hamar rájött, hogy a technika az, amihez igazán vonzódik. Innen pedig már csak egy lépés volt megalapítani a székelyudvarhelyi Eurato részvénytársaságot, amely a régió legnagyobb hűtéstechnikai vállalkozása napjainkban.

Székelyhon

2024. február 19., 09:592024. február 19., 09:59

2024. február 19., 10:022024. február 19., 10:02

Az iskolapadtól a saját vállalkozásig

1985-öt írtunk, amikor Bencze Tivadar befejezte a brassói egyetemen a gépészmérnöki szakot. Hazaköltözése után a helyi Matrica gyárhoz került, ahol a kollaborálási irodában kezdte pályafutását.

„A rendszerváltás után aztán – sok társammal egyetemben – én is léptem, és az Ivó Kisvállalatnál helyezkedtem el kereskedelmi igazgatóként. Emlékszem, hogy ott a legnagyobb barterüzletünk az volt, amikor 706 Oltcit gépkocsit szállítottunk Magyarországra, cserébe pedig a craiovaiak 55 darab felújított Ikarus autóbuszhoz jutottak” – mesélte az udvarhelyi beszélgetőpartnerünk, aki ezzel párhuzamosan a koncertszervezésbe is belevágott.

Idézet
Mi voltunk az elsők a szabad világban, akik a Bikinit és az Eddát elhoztuk Székelyföldre.

Nagyon kalandos utunk volt Budapesttől hazáig, hiszen éppen a taxisblokád idején zenéltek nálunk. Mellék- és erdei utakon utaztunk Magyarországon, majd itthon sem ment minden zökkenőmentesen. Végül megtartották a koncerteket, de teljesen mínuszban zártunk” – idézte fel az eseménydús időszakot Bencze Tivadar, aki az anyagiak ellenére sem bánta meg a rendezvényszervezést, hiszen mint mondta, mindent érzelmi alapon csináltak.

Galéria

Az Eurato épületét is „hűsítő” színre festették

Fotó: Eurato

Miután az ivói vállalkozás vezetői szétváltak, Bencze Tivadar új munkahely után nézett: így lett az eladási igazgatója egy televízió-nagykereskedésnek. „A tévék mellett később üdítőket, vodkát és autógumikat is szállítottunk. Szűk két év alatt 1100 teherautónyi terméket hoztunk be az országba, de a tevékenységünk szúrta bizonyos körök szemét, ezért ezzel másfél év után felhagytunk” – magyarázta az üzletember, aki továbbra is a technika felé kacsintgatott. És ekkor jött el a pillanat, amikor megjelentek az Eurato alapításának gondolatcsírái.

Idézet
Linz mellett jártunk, ahol megismerkedtünk egy osztrák csapattal, akik hűtéstechnikával foglalkoztak. Rájöttünk, hogy ilyen vállalkozás nincs a környéken, ezért kilenc kollégámmal megalapítottuk a céget”

– emlékezett vissza a kezdetekre Bencze Tivadar, akit alapítótársai meggyőztek arról, hogy vezesse az Euratot.

De hogyan is működik mindez?

„Eleinte a hűtéstechnikáról annyit tudtam, hogy bedugjuk a hűtőgépet a konnektorba, és az majd valahogy hideget csinál” – vallotta be őszintén a gépészmérnöki végzettséggel rendelkező vállalkozó, akiről a beszélgetés során persze kiderült, hogy immár a kisujjában van a szakma.

Az Eurato tevékenysége a kezdetekben a boltok hűtőkamráinak és hűtővitrinjeinek legyártásában merült ki, később azonban nagy hangsúlyt fektettek az összeszerelésre is.

Az iparág az évek során sokat változott, így az udvarhelyszéki vállalatnak is alkalmazkodnia kellett: asztalosműhelyt alapítottak, beruháztak egy elektrosztatikus festőkemencére, illetve egy hegesztőrészleget is létrehoztak.

„Mindezekre azért volt szükség, mert nagyon sokat költöttünk a külsős beszállítók szolgáltatásaira. Kiszámoltam, hogy ha ezeket a kiegészítő tevékenységeket mind megoldjuk házon belül, akkor mindez három év alatt megtérül” – magyarázta Bencze Tivadar, aki nem is csalódott: rövid időn belül ezeket a kiadásokat teljes mértékben megspórolták. A székely­udvarhelyi vállalkozótól azt is megtudtuk, hogy a részvénytársaságon belül a szolgáltatások három nagy részlegre vannak felosztva: van az ipari hűtés, ami a nagyberuházásokhoz szükséges, a kereskedelmi hűtés a boltokat szolgálja ki, míg az autós hűtés az áruszállító autók belsejét működteti megfelelő hőfokon.

Idézet
A hűtés nehézsége viszont nem az, hogy hideget csináljunk, hanem hogy megfelelőképpen vigyük ki a meleget.

Ha a hőcsere és a különböző légmozgások nem megfelelőek, akkor a hűtőgépek sem üzemelnek úgy, ahogyan kellene: ilyenkor túl sok áramot fogyasztanak, illetve a kompresszorok időtállósága is romlik” – ismertette a szakma igazi kihívásait Bencze Tivadar, aki bár tudatosságra és felelősségteljes eszközhasználatra próbálja nevelni az ügyfeleit, ez sokszor mind a mai napig süket fülekre talál.

Galéria

Az Eurato az autós, az ipari és a kereskedelmi hűtésnek is országosan elismert vállalkozása

Fotó: Eurato

A hazai piacra gyártanak

Induláskor a részvénytársasági kör úgy döntött, hogy Székelyudvarhely 200 kilométeres körzetét szolgálja ki, ám a gazdasági helyzet és a piac mást diktált.

Idézet
Bár mi csak itt, a régióban akartunk érvényesülni, de a sors úgy hozta, hogy immár a teljes országban jelen vagyunk”

– ismertette a vállalkozás fejlődését az alapító, aki a rossz tapasztalatok miatt a multinacionális cégektől inkább tartja a kétlépésnyi távolságot. Az Eurato 2003-ig folyamatosan növekedett, míg a 2009 és 2014-es periódusban – a gazdasági recesszió éveiben – a stagnálás pályájára léptek. „Nekünk ez akkor óriási siker volt, hiszen abban az időszakban rengeteg cég bebukott” – magyarázta Bencze Tivadar, aki a munkáik jelentős részét a SAPARD-programok résztvevőinek és az erdészeti hivataloknak szolgáltatta.

Idézet
Csapatunk több mint 100 főből áll, akik között nagyon jól érzem magam. Sőt szerintem a munkatársak is szeretnek nálunk dolgozni, hiszen a feladatok változatosak, és minden esetben valami egyedit alkotunk”

– vallja az igazgató, aki többször is hangsúlyozta, hogy komoly szaktudást igényel a hűtőgépek megtervezése, kivitelezése, valamint beszerelése. Az alapanyagokat 8 ország 40 beszállítójától szerzik be, azonban kizárólag a romániai piacnak állítanak elő. „Egyrészt az itteni viszonyokkal vagyunk tisztában, másrészt külföldön nagyon nehéz ebben az iparágban megvetnie bármilyen külső beszállítónak a lábát” – állítja Bencze Tivadar, aki az Eurato sikerét a jó tervezésben, a kitartó munkában és a felkészült csapatban látja.

A szakemberképzésben (lenne) a jövő

„Ha egyet kívánhatnék az az volna, hogy a román tanügy megfelelő szakembereket képezzen az iparnak” – fejtette ki a részvénytársaság menedzsere, aki szerint az ország vezetőinek is érdeke kell hogy legyen a megfelelő munkaerő képzése.

Idézet
Jelenleg a toborzás nálunk teljesen más szinteken zajlik: ha bármelyik fiatal az édesapja nyomdokaiba akar lépni, akkor 18 évesen csatlakozik hozzánk, és mi tanítjuk be mindenre.

Ez azonban hosszú távon nem megoldás, hiszen a mesterek a fizikai és kémiai folyamatokat nem tudják úgy átadni, mint a szaktanárok” – véli beszélgetőpartnerünk.

Tanulságok és tervek

Bencze Tivadar 30 év alatt számos váratlan helyzettel találkozott a szakmában, így néhány dolgot egy életre megtanult:

a vállalkozás vezetése során a pénzügyekre és a munkatársakra mindig fokozottan oda kell figyelni, az ügyfelekkel pedig tisztességesen kell bánni.

„További hitvallásom az, hogy az állam nyelvét megfelelő szinten kell ismerni, hiszen ebben az országban a románnal lehet igazán jól boldogulni” – állítja az 1994-ben alapított részvénytársaság első embere. És hogy mik a cégen belüli szándékok a jövőben?

Idézet
A kisebbik lányom hűtős mérnök, a nagyobbik bank- és pénzügyi szakember a vállalkozásomnál, de a következő 10 évben még mindenképpen vezetni szeretném a céget”

– zárta a beszélgetést nevetve Bencze Tivadar, aki visszavonulása után legtöbb idejét majd a hat unokájával szeretné eltölteni. De addig is minden erejével azon lesz, hogy az élelmiszeripart kiszolgálja, ehhez pedig sok erőt és kitartást kívánunk.

Az itt olvasható tartalom először az „Akiket az idő igazol” 2023-as kiadványában jelent meg.

(X – fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 27., szerda

A menetlevél szerint hét köbméter fát szállítottak, azonban a rakományban jóval több volt ennél

Illegális faanyag-szállítót fogtak el a szászrégeni rendőrök szerdára virradóra. Az elkövetők közel 26 köbméter faanyaggal szállítottak többet, mint amennyiről el tudtak számolni.

A menetlevél szerint hét köbméter fát szállítottak, azonban a rakományban jóval több volt ennél
2024. március 27., szerda

Jelentős összegből fejlesztik a kézdivásárhelyi kórház eszközállományát

Több mint 2,5 millió lej értékben vásárolhat orvosi eszközöket a Kézdivásárhelyi Municípiumi Kórház az egészségügyi minisztérium és egy helyi vállalkozó jóvoltából – derült ki Kézdivásárhely önkormányzati képviselő-testületének szerdai rendes ülésén.

Jelentős összegből fejlesztik a kézdivásárhelyi kórház eszközállományát
2024. március 27., szerda

Autókat lízingeltek, nem fizettek, bűnügyi eljárás indult ellenük

Maros, Hunyad, Bihar és Ilfov megyében tizenkilenc helyszínen tartottak házkutatást kedden a Maros megyei rendőrség munkatársai bizalommal való visszaélés gyanújával egy lízingszerződésekkel kapcsolatos ügyben.

Autókat lízingeltek, nem fizettek, bűnügyi eljárás indult ellenük
2024. március 27., szerda

Új családpolitikai kihívás: az ikres édesanyáknak segítő személyzetre van szükségük

A hazai családpolitikában nagy szükség van az ikres szülőkre vonatkozó támogatások bevezetésére. Csép Éva Andrea, a képviselőház munkaügyi és szociális védelmi bizottságának alelnöke szerdán beszélt az általa kezdeményezett törvénytervezetről.

Új családpolitikai kihívás: az ikres édesanyáknak segítő személyzetre van szükségük
2024. március 27., szerda

Aláírták szerződést: épülhet a szakoktatást modernizáló kampusz Csíkszeredában

Aláírta Bukarestben Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere a duális szakoktatás megerősítését és a taplocai iskolai kampusz felújítását szolgáló 121,67 millió lejes óriáspályázat finanszírozási szerződését.

Aláírták szerződést: épülhet a szakoktatást modernizáló kampusz Csíkszeredában
2024. március 27., szerda

Ez a nap is eljött: jogerősen visszakapta a strandot a szentegyházi önkormányzat

Másodfokon is megnyerte a szentegyházi városvezetés a helyi strandot működtető cég elleni kilakoltatási pert, az ítélet végleges – jelentette be Facebook-oldalán Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere.

Ez a nap is eljött: jogerősen visszakapta a strandot a szentegyházi önkormányzat
2024. március 27., szerda

Ma ünnepeljük a színház világnapját

Március 27-én van a színházi világnap, ennek tiszteletére megnéztük, hogy hogyan ünnepelnek Székelyföld nagyobb színházai. A színházi ünnep alkalmából az előadások előtt felolvassák a világnap nemzetközi üzenetét.

Ma ünnepeljük a színház világnapját
Ma ünnepeljük a színház világnapját
2024. március 27., szerda

Ma ünnepeljük a színház világnapját

2024. március 27., szerda

Főműsoridőben, főszínpadon a helyi zenekarok a sepsiszentgyörgyi városnapokon

Sepsiszentgyörgyön sok a jó zenész, ezért a Szent György Napok szervezőinek mindig fejtörést okoz, hogy kinek szakítsanak ki a szűkre szabott főszínpadi fő műsoridőből. A szerdai sajtótájékoztatón az idei fellépők közül hárman is jelen voltak.

Főműsoridőben, főszínpadon a helyi zenekarok a sepsiszentgyörgyi városnapokon
2024. március 27., szerda

Összehasonlították a mi munkaerőköltségünket az EU-s átlaggal – valóban tudni akarjuk?

Közzétette az átlagos óránkénti munkaerőköltségre vonatkozó adatait az Európai Statisztikai Hivatal. A jó az, hogy benne van Románia is, a rossz, hogy hogyan.

Összehasonlították a mi munkaerőköltségünket az EU-s átlaggal – valóban tudni akarjuk?
2024. március 27., szerda

A brit légierő hat vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába

A brit légierő hat vadászgépe érkezett négy hónapos járőrszolgálatra Romániába – tudatta szerdán a román védelmi minisztérium.

A brit légierő hat vadászgépe érkezett járőrszolgálatra Romániába
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!