Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

AgroMánia: megnéztük a családbarát mezőgazdasági kiállítás és vásár helyszínét

Simon Virág 2019. május 17., 18:00
HIRDETÉS

Pénteken délben megnéztük, hogy hogyan készül az első alkalommal megszervezett AgroMánia a szombat reggeli nyitásra, s elmondjuk, hogy mit kell tudniuk azoknak, akik szeretnének elmenni az érdekesnek ígérkező kétnapos rendezvényre. A rendezvény mottója: Versenyképes jövőt ültetünk. 

A traktorok már elfoglalták a helyüket Fotó: Gálna Zoltán

Az elmúlt napok időjárása nem kedvezett a szabadtéri rendezvényeknek, s nem kis kihívás elé állította az AgroMania kiállítás szervezőit. A Sáromberkén tartandó családbarát mezőgazdasági kiállítás és vásárt ugyanis egy legelőként használt helyen fogják tartani.

Pénteken gyönyörű napsütésben érkeztünk a helyszínre, ahol szép füves terület fogadott. A bejárathoz köveket szórtak, hogy a kiállításra hozott traktorok nyomait eltüntessék és könnyebben be lehessen menni a főútról a füves mezőre. Aki a város felől jön annak jó tudni, hogy az útjelző táblán a Faragói útjelzést kell követni. 

A tágas téren több kisebb sátort is felállítottak már, de elkészült a szakmai beszélgetéseknek, előadásoknak helyet adó rendezvénysátor és a vásárra érkező termelők számára is kész volt már a hely. Jó nagy helyet szántak a lacikonyhának, s külön gondoltak a gyerekekre is. Számukra játszóteret alakítottak ki, ahol kis traktorokkal és más munkagépekkel is játszhatnak, de közelről megtekinthetik a kiállításra hozott tenyészállatokat is.

HIRDETÉS

Ottjártunkkor a kerítésen kívül egy juhnyáj legelészett és a két kis kutya mintha kedvünkre terelgette volna ide-oda a jószágokat. A szomszédos, mocsaras területen pedig legalább tucatnyi gólya ebédelt. Jó tudni, hogy Sáromberén van a legtöbb gólyafészek Maros megyében és szintén itt található a két kamerával megfigyelhető fészek is.

Mint Kozma Mónika főszervezőtől megtudtuk, a kétnapos rendezvény szombat és vasárnap is 10-19 óra között tart nyitva.

Fő célja, hogy lehetőséget teremtsenek a Maros megyében tevékenykedő, mezőgazdaságból megélő, vagy ahhoz kapcsolódó tevékenységet folytató cégeknek, de gazdáknak, termelőknek is, hogy találkozzanak, megmutassák magukat, s megismerjék a fejlődési lehetőségeket.

Magyarországi mezőgazdasági gépeket gyártó cégek is eljöttek, de ott lesznek a szászrégeni traktorok és számos más, érdekesek munkagép is.

Érdekes munkagépekkel ismerkedhetnek a laikusok Fotó: Gálna Zoltán

Birtalan István szervező azt mondta el nekünk, hogy az rendezvénysátorban ismeretterjesztő előadások hangzanak majd el, amelyekből az érdeklődők sok mindent megtanulhatnak. Kiemelte: a nagy sikerű Agrárakadémia mintájára sikeres szakemberek osztják meg tapasztalataikat az érdeklődőkkel, lehetőséget teremtve a szakmai beszélgetések kialakulására is. A helyszínen tágas parkoló áll a kocsival érkezők rendelkezésére és rossz idő esetén érdemes a járművek csomagtartójába a gumicsizmát is bepakolni.

Program:

A kapunyitás szombaton 10 órakor, hivatalos megnyitó szombaton 14 órakor lesz. Beszédet mond: Kozma Mónika – ügyvezető elnök, Pro Economica Alapítvány,  Kelemen Hunor – elnök, RMDSZ, Magyar Levente – miniszterhelyettes, Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország, Péter Ferenc – tanácselnök, Maros Megyei Tanács, Mircea Dușa – prefektus, Siklódi Csongor – nagyernyei alpolgármester, Birtalan István-Balázs – elnök, MIET.
Agrárakadémia előadások:

Szombaton 15 órától AZOMUREȘ, mint mérföldkő a helyi és nemzeti gazdaságban, 15.30 órától a kolozsvári CENTI igazgatója beszél az erdélyi cégek külföldi terjeszkedési lehetőségeiről, 16 órától könyvbemutató lesz, 16.30 órától Tóth József beszél a diófaültetvények jelentőségéről, 17 órától Rácz Attila Digitális Székelyföld – Lehetőség a papíron túl címmel tart előadást. Vasárnap 10 órától a libánfalvi Mirdatod cég fejlődéséről tartanak előadást, 11 órától a szászrégeni traktorgyár mutatkozik be, 12 órától Benedek Alpár, szarvasmarha szaktanácsadó értekezik a takarmányozási kihívásokról, majd dr. Roxana Vidican tart előadást a kolozsvári mezőgazdasági egyetemi képzésről. 14 órától dr. Kentelky Endre Dísznövény-termesztés helyzete Maros megyében címmel tart előadást, 15 órától a Milvus csoport két szakembere Mezőgazdaság – a természettel együtt vagy ellenében – a döntés a gazdáké témával kezdeményez beszélgetést. Délután négy órától szintén a Milvus Csoporttól Domokos Csaba: Vadkárokról másképp – Miről mesél a másik szemszög? címmel tart előadást. Érdekesnek ígérkezik vasárnap 17 órától kezdődő beszélgetés is, amely keretében Varga István és Suciu Petrică mesél sikeres vállalkozásáról.
Pénteken még állították a sátrakat Fotó: Gálna Zoltán
A kerítése kívül juhnyáj legelészik Fotó: Gálna Zoltán
A kicsiket játszótér várja Fotó: Gálna Zoltán
Szombat reggelig sok még a tennivaló Fotó: Gálna Zoltán
A felázott talajban mély nyomokat hagytak a traktorok Fotó: Gálna Zoltán
Fotó: Gálna Zoltán
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS