A törvények a kiskapuk felé terelik az építkezőket

A törvények a kiskapuk felé terelik az építkezőket

Egy árkosi lakóház 3D-s nyomtatott makettje

Fotó: Bodor Attila

Ha húsz éve még egy 30–40 oldalas dokumentációval lehetett engedélyeztetni egy ház építését, ma az egyre gyarapodó (részben európai uniós) követelmények miatt több száz oldalra rúg egy ilyen dokumentáció, és legalább tíz szakember munkáját, szakértői tanulmányát feltételezi – az árak pedig ezzel arányosan ugrottak az égig. Bodor Attila sepsiszentgyörgyi tervezővel beszélgettünk arról, mire készüljön fel az, aki ma építtetni szeretne.

Bodor Tünde

2024. június 21., 19:022024. június 21., 19:02

Három sarokköve, „szentírása” van az építkezési engedélyeztetésnek – mondja interjúalanyom –, az 1990/50-es, az 1991/10-es és a 2001/350-es törvény: egyik az épület minőségi követelményeire, a másik az építkezési munkálatokra, a harmadik pedig a területrendezésre vonatkozik. A lakástörvény ugyanakkor azt szabályozza, hogy minimálisan mekkora felületűeknek kell lenniük az építményeknek, az egyes helyiségeknek ahhoz, hogy lakóépületként ismerjék el őket.

Egy lakóháznak ugyanis legkevesebb 58 négyzetméteresnek kell lennie (ez a beépített felület), holott sokan kisebben is szépen elélnének.

A kreatívabbak azt a kiskaput veszik igénybe, hogy irodaként, stúdióként engedélyeztetik az épületet, aztán arra használják, amire akarják... vagyis lakásként.

„Persze lehet 10 négyzetméteres hálószobát is betervezni egy házba, de lehet, hogy abban reggel fáradtabban kelsz, mint ahogy lefeküdtél, mert a légköbméterekben nincs annyi oxigén, amely a pihentető alvást biztosítaná” – hívja fel a figyelmet a szélsőségekre a megkérdezett műépítész. „Végső soron

Idézet
a törvényi követelmények azt szolgálják, hogy élhető terek legyenek egy lakóépületben”

– magyarázta Bodor Attila. Ezzel együtt azt a véleményét is fenntartja, hogy senkit nem lehet nagyobb épület építtetésére kötelezni, mint amekkorát szeretne, amit megbír a zsebe, különösen az ilyen nagyságrendű befektetéseknél, amelyek kivitelezéséhez több évtizednyi fizetés kell.

Hiszen a tervező arra is tud példát (ez esetben nem szentgyörgyit), hogy a területrendezési terv szerint

csak manzárdos (beépített padlásteres) épületet engedélyeztek egy lakosnak, akinek amúgy a földszintes ház is elég lett volna.

Nos, az, hogy ki milyen követelményekkel szembesül az építtetéskor, úgy tűnik, annak is függvénye, hogy ki milyen messzire él a megyeközponttól, jelen esetben Sepsiszentgyörgytől. A városnak ugyanis sokkal szigorúbbak az urbanisztikai követelményei, a megyei tanácsnál viszont, ahol a falvak többségének kibocsátják az építkezési engedélyeket, nem mindent pont úgy kérnek, mint Szentgyörgyön, pedig a törvények (többnyire) egyértelműen fogalmaznak – tudtuk meg.

A műépítész elmondta, törvény szerint 2021-től már csak ún. nZEB, azaz nullához közeli energiafogyasztású házat lehet építtetni, tekintettel a hagyományos fűtőanyagok megfogyatkozására, illetve az általuk okozott környezeti károkra. A nullához közeli fogyasztású házaknál pedig követelmény a szabványhoz igazodó szigetelés, ami azt jelenti, a ház külső falain és a padlószinten legalább 15 cm, a legfelső födémen 20 cm, a lapostetőn 30 cm szigetelés kell legyen. További

elvárás, hogy az építmény energiafogyasztásának legalább 30 százaléka megújuló energiaforrásból származzon.

Az építkezés befejeztével kibocsájtott energetikai tanúsítványnak ezt a teljesítményt igazolnia kell. E tanúsítvány és az energetikai auditot illetően azonban nem ugyanazok a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatal, illetve a megyei tanács urbanisztikai irodájának elvárásai.

Az, hogy melyik önkormányzat mennyire szigorú, nemcsak a törvényi változások függvénye, hanem személyfüggő is. A megyeszékhelyen éppúgy, mint a megyei önkormányzatnál mintegy két éve új főépítész vette át hivatalát, ez a helyzet pedig azzal jár, hogy megpróbálják betartatni a törvényeket. Megpróbálják, arra viszont

sem Háromszéken, sem országosan nem nagyon van példa, hogy az engedély nélkül felhúzott épületeket lebontsák.

Ha nincs más megoldás, különféle procedúrákkal utólagosan törvényesítik az építkezést. Az, hogy mikor melyiket alkalmazzák, függ az építmény korától is.

2001 előtt épített ingatlan esetében a tanács kibocsáthat egy igazolást, amely alapján topográfiai felmérés után be lehet jegyeztetni a telekkönyvbe az épületet. Későbbi építésű házaknál viszont sem engedélyt kiadni nem lehet, sem megbüntetni a tulajdonost, tehát először készíttetni kell egy tanulmányt, amely igazolja, hogy az épület szerkezetileg stabil, majd másik szakértő igazolja, hogy megfelel a helyi területrendezési elveknek, az energetikai szakember kiállítja rá az energetikai tanúsítványt, a topográfus felméri az épületet, ez alapján pedig a polgármester jóváhagyja a telekkönyvbe bejegyzést. Ez sem egyszerű folyamat, az építtető viszont így is megússza néhány pénzért igényelhető engedély beszerzését, illetve más követelmény teljesítését, például az nZEB házakra vonatkozókat.

Hajlamosak lennénk azt hinni, hogy a déli megyékben több a törvénytelenség, mint Székelyföldön – hiszen sokszor halljuk, tapasztaljuk, hogy a magyarság a hatóságok górcsöve alatt van – azonban naivitás lenne azt hinni, hogy nálunk nincsenek az egyedi eseteken túl is olyan települések, ahol az illegális építkezés napi jelenség. Ez főleg a félreesőbb és a megyeszéhelytől távolabb eső településeken fordulhat elő.

Amennyiben valaki szeretné biztosítani a nyugodt álmát, és a törvényes utat járja, most mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Hiszen egy lakóház építési dokumentációja a műépítésszel együtt dolgozó teljes szakértői gárda igénybevételét feltételezi (amennyiben a tervező járja el a szükséges formaságokat). Így a kézhez kapott dokumentációban és annak árában benne van az architektúra, a statikai tervezés, a villanyszerelési terv, az épületgépészeti terv, a topográfus, geológus, energetikai szakember munkája, munkadíja – sorolja Bodor Attila. Néhányan négyzetméter alapján számolnak, mások az épület költsége alapján, tény „hogy

Idézet
1000 lejért sokan le sem ülnek”.

Ennek eredményeképpen szembesül aztán a kliens a bántóan nagy összegekkel. Erre pedig nem lehet eléggé jól felkészülni.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 22., hétfő

Bagossyék sem hagyják ki az Egyfesztet

Nem lesz ugyan Bagossy Brothers Company nagykoncert idén az Egyfeszten, de a szülővárosuk, Gyergyószentmiklós összművészeti fesztiválján ott lesz a zenekar. Ők a Hegyilevegő udvar házigazdái.

Bagossyék sem hagyják ki az Egyfesztet
Bagossyék sem hagyják ki az Egyfesztet
2024. július 22., hétfő

Bagossyék sem hagyják ki az Egyfesztet

2024. július 22., hétfő

Maradandó emlék is lehet nyári táborból a napi háromszori étkezés és a zuhanyzás

Ami a többségnek természetes, az egyeseknek újdonság: például egy nyári tábor alatt a napi háromszori étkezés. A Kovászna megyei Vöröskereszt jóvoltából július 16-a és 22-e között Felsőcsernátonon táborozott 30 rászoruló gyerek.

Maradandó emlék is lehet nyári táborból a napi háromszori étkezés és a zuhanyzás
2024. július 22., hétfő

Alig lehet ráismerni a felújított kultúrotthonra Homoródalmáson

Megújult külső és belső tér, légkondicionáló- és fűtésrendszer, valamint a bejáratoknál kialakított lefödések fogadják a homoródalmási kultúrotthonba látogatókat. Apróbb munkálatokat ugyan még el kell végezni, de már most használható az épület.

Alig lehet ráismerni a felújított kultúrotthonra Homoródalmáson
2024. július 22., hétfő

A vallásoktató feladata a szeretet átadása is

A 32. Bolyai Nyári Akadémia részeként Gyergyószentmiklós ad otthont a római katolikus vallástanárok országos továbbképzőjének. A mérés, értékelés és fejlesztés témaköre szerepel a középpontban, ami sajátos kérdéseket is felvet.

A vallásoktató feladata a szeretet átadása is
2024. július 22., hétfő

Nem befolyásolja a betegek fogadását az új kórházi szárny építése Szovátán

A szovátai és környékbeli lakosok igényeit is figyelembe véve bővítik a helyi kórház épületét. A munkálatoknak pénteken fogtak neki, és tervek szerint kilenc hónapig tart majd. Egyelőre a meglévő kórház működését nem befolyásolja az építkezés.

Nem befolyásolja a betegek fogadását az új kórházi szárny építése Szovátán
2024. július 22., hétfő

Közel 1400 tantermet szerelnek fel digitális eszközökkel Hargita megyében

Nyolcvankét Hargita megyei oktatási intézmény 1394 tantermét fogják digitális eszközökkel felszerelni az Országos Helyreállítási Alap támogatásával. Hargita Megye Tanácsának pályázatához ötvenkét önkormányzat csatlakozott.

Közel 1400 tantermet szerelnek fel digitális eszközökkel Hargita megyében
2024. július 22., hétfő

Szünetel az ivóvíz-szolgáltatás több székelyudvarhelyi utcában

Javítási munkálatokat végeznek kedden a székelyudvarhelyi Tábor negyedben, ezért több utcában is szünetel az ivóvíz-szolgáltatás reggel nyolc és délután egy óra között – tájékoztat a Harvíz Rt. szolgáltató.

Szünetel az ivóvíz-szolgáltatás több székelyudvarhelyi utcában
2024. július 22., hétfő

Gazdag program a Székelyföldi Lovas Ünnepen

Kereken egy hónap múlva, augusztus 22–25. között várhatóan ismét több ezer ember népesíti be a gyergyószentmiklósi Krigel lovaspályát. 17. alkalommal rendezik meg a Székelyföldi Lovas Ünnepet, ahol 120 programpont várja a közönséget.

Gazdag program a Székelyföldi Lovas Ünnepen
2024. július 22., hétfő

Áfonyaszedés a Madarasi Hargitán

Elkezdődött az áfonyaszezon a Madarasi Hargita Szentegyházához tartozó részén, hétfőtől tízlejes napijegyet kell váltaniuk a gyűjtögetőknek – közli a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület (SZKE).

Áfonyaszedés a Madarasi Hargitán
Áfonyaszedés a Madarasi Hargitán
2024. július 22., hétfő

Áfonyaszedés a Madarasi Hargitán

2024. július 22., hétfő

A szárazság miatt több mint 400 településen korlátozzák a vízfogyasztást

A szárazság miatt a helyi szolgáltatók csak bizonyos órarend alapján biztosítják a lakosság ivóvízellátását Románia településeinek 15 százalékában – tájékoztatott hétfőn az országos vízügyi igazgatóság (ANAR).

A szárazság miatt több mint 400 településen korlátozzák a vízfogyasztást
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!