HIRDETÉS

Kovács Attila

2018. augusztus 29., 10:11

A tehetetlenség bűze

Szétdobált műanyagzacskók, dobozok, étel- és italmaradékok, kacatok, szennytől ragacsos aszfalt, zümmögő legyek, a nyári meleg által megsokszorozott bűz, a közelben tömbházlakók, akik legszívesebben erre az időszakra távol maradnának otthonuktól.

Mindez egy átlagos hétvégi, legfőképp vasárnapi életkép számos csíkszeredai lakótelepről. Csíkszeredában ugyanis felújított és a változásra váró lakótelepek arculatához egyaránt hozzátartozik az a fertő, ami a szelektív és nem szelektív hulladékgyűjtő kukák, konténerek környékén kialakul. Még akkor is, ha a szemét elszállítását végző cég nem kis anyagi és emberi erőforrás felhasználásával igyekszik eltakarítani a guberálók által szétszórt mocskot, ami dicséretre méltó ugyan, de egy szélmalomharc. Csíkszeredában a szelektív hulladékgyűjtés bevezetését, jelentős közpénz-kiadással járó, földbe süllyesztett tároló-rendszer kialakítását ugyanazzal a reménnyel követte évekkel ezelőtt az illetékes és városlakó, hogy hátha lecsökken, visszaszorul a guberálás, a szemét nem a földön, hanem a helyén marad, és az egyre szűkebb bedobónyílásokon nem férnek be a tárolókba az önkéntes hulladék-újrahasznosítók. Akik viszont ezekre a reményekre rendre látványosan rácáfoltak, és a legtöbb szemétlerakó számukra egy élhető tanya, egy lelőhely maradt.

Lehet, hogy nem akarja senki nyilvánosan, felelőssége teljes tudatában ezt megtenni, de

ideje volna kimondani, hogy ez a fajta hulladékgyűjtési, -kezelési, -tárolási rendszer fenntarthatatlan, vállalhatatlan, megalázó.

Hogy a gyomorforgató látványon túl a fertő az egészségre is veszélyes. Hogy ez az egész annyira abszurd, hogy nem tudunk, mit kezdeni vele, csak tétlen, tehetetlen szemlélői vagyunk. Nem amiatt, hogy a lakosság ne tudná megkülönböztetni a papírt a műanyagtól, ételmaradéktól, vagy beledobni a kukába a zacskóban lehozott háztartási hulladékot, és a megbízott cég ne szállítaná el ezt időben. Hanem azért, mert az elsősorban saját szokásai, és a lehetőségek, nem pedig az együttélési szabályok, és törvények által irányított párhuzamos társadalom számára

a jól-rosszul összegyűjtött hulladék közpréda,

amelyet azon túl, hogy kinyerhető belőle még több felhasználható tárgy, esetleg némi élelem, büntetlenül cafatokra lehet tépni, szétdobálni, szennyezni ezzel a környezetet, és fenyegetni, sértegetni azt, aki esetleg emiatt rájuk szól. És a jelenség megszüntetésére, visszaszorítására tett kísérleteink olyan szánalmasan és frusztrálóan fulladtak kudarcba, hogy már jórészt csak elfordítjuk a fejünket, és dühöngünk. Jó lenne viszont újabb reményeket ébreszteni, mert a tehetetlenség bűze egyre zavaróbb.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
Kovács Attila 2018. augusztus 29., szerda

Sokéves huzavona után erről is hírt adhatunk: elkészült az Olt-híd Csicsóban

Az úttestet és a járdákat is leaszfaltozták a Csicsóhoz tartozó Oltfaluban készült új Olt-hídon, amelynek különböző okokból évekig elhúzódó építése most már végérvényesen lezárult.

Simon Virág 2018. augusztus 28., kedd

Ez így nem maradhatott – át kell festeni a műemléket

A polgármesteri hivatal felszólítására a tulajdonos újra nekifogott a marosvásárhelyi Görög-ház, más néven a Hadsereg Háza lefestésének. Közben a vásárhelyi képviselő-testület csütörtöki soros ülésének egyik napirendi pontja is foglalkozik a műemlék épület kérdésével.

HIRDETÉS
Kosztolányi Kata 2018. augusztus 28., kedd

Óriáskorona Udvarhelyen

A Szent Korona nagyított másolata tekinthető meg a székelyudvarhelyi református kollégium előudvarán. A modell az idei Szent István-napi ünnepségre készült, Elekes Gyula képzőművész ötlete nyomán. Látványelem és pedagógiai eszköz, amit máshol is szívesen megnéznének.

Fülöp-Székely Botond 2018. augusztus 28., kedd

Nappali foglalkoztatóközpontot terveznek az időseknek Székelyudvarhelyen

Több mint kétmillió lejes támogatásból újíttatná fel a Szombatfalván található Nép Házát a székelyudvarhelyi városvezetés, ahol a későbbiekben időseknek szóló nappali foglalkozásokat szerveznének – hangzott el a keddi soron kívüli önkormányzati képviselő-testületi ülésen.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. augusztus 28., kedd

A lakosságon csattanhat az ostor, ha nem sikerül kellő mennyiségű biohulladékot külön válogatni

Nagy előrelépésre lesz szükség a biohulladék válogatása terén, ugyanis Romániának az Európai Unió által előírt kötelezettsége csökkenteni a lerakókra kerülő szemét mennyiségét, és a jelenlegi mérések alapján az oda érkező szemét mintegy fele még mindig biohulladék.

R. Kiss Edit 2018. augusztus 28., kedd

Zenés könyvbemutató a román nyelv napjára

Ovidiu Scridon költő és folkzenész, illetve a helyi, román nyelvű irodalmi kör tagjai mutatkoznak be csütörtökön Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtár által a román nyelv napja alkalmából szervezett rendezvényen.

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2018. augusztus 28., kedd

Ismételten a főfogyasztóvédő leváltását követeli Kulcsár-Terza József

Hivatalos beadvánnyal fordult a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Igazgatósághoz Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, amelyben felszólítja Mircea Diacont a hivatal vezetőjét, hogy mondjon le a tisztségéről, és adja át azt egy olyan személynek, aki erkölcsi és szakmai szempontból is megfelel a hivatal betöltésére vonatkozó elvár&

MTI 2018. augusztus 28., kedd

Centenáriumi székely nagygyűlést tartanak Sepsiszentgyörgyön

Centenáriumi székely nagygyűlésre hívja november 18-án 13 órára Sepsiszentgyörgy főterére a székelyeket és a velük szolidaritást vállaló erdélyi magyarokat a Székely Nemzeti Tanács (SZNT).

Péter Beáta 2018. augusztus 28., kedd

Gyimesekben készítik fel a virtuózokat

Ugyanolyan eséllyel indulhassanak a székelyföldi tehetséges gyerekek is a klasszikuszenei porondon, mint a nagy zenei központok közelében élő társaik – többek között ezért is szervezte meg az ArtStart4U Egyesület a Virtuózok-mesterkurzust.

Simon Virág 2018. augusztus 28., kedd

Hogy állunk az online szerződéskötéssel az alapszolgáltatások terén?

A marosvásárhelyi Aquaserv júliustól lehetővé tette, hogy leendő fogyasztói online is szerződést köthessenek, módosíthassanak.

HIRDETÉS
Vélemény
Kozán István: Borboly Csaba nyafogása

Borboly Csaba, a megyei tanács vezetője lemaradt a keddi medvekilövésről, ez pedig dühíti őt. Valahol igazat kell ...

Szőke László: A homo siculus és a pletyka

Világos számomra, hogy a pletyka ugyanolyan ősi jelenség, mint a prostitúció vagy a bűnözés: a homo ...

Szőke László: Székely Székelyföldet, erdélyi Erdélyt!

Lépjünk hátrébb a napi csatazajtól, és tegyük fel a kérdést, mielőtt még mások ...

HIRDETÉS