A polgármester legjobb barátja az aszfalt – de ez nem elég

A polgármester legjobb barátja az aszfalt – de ez nem elég

Fotó: Tuchiluș Alex

A helyhatósági választások kitűzött időpontjához közeledve több más város után Sepsiszentgyörgyön is megmondóestre hívta a politika iránt érdeklődő polgárokat az RMDSZ a Székely Nemzeti Múzeum kertjében felállított hatalmas sátorba szerdán.

Bodor Tünde

2024. június 06., 11:482024. június 06., 11:48

2024. június 06., 12:002024. június 06., 12:00

„Amikor dühösek vagyunk, elégedetlenek vagyunk valamivel, mégiscsak jó, ha összehasonlítjuk, hogy honnan indultunk, és hová jutottunk. Óriási a változás, és ezt nem lehet nem látni” – hangzott el a felvezetőben Kelemen Hunor RMDSZ-elnök részéről, aki szerint

Székelyföldön mindenki irigyli Sepsiszentgyörgy fejlődését.

Majd az elnök faggatóra fogta Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét, elsőként arra várva választ, miért bíznak az emberek az önkormányzatokban leginkább.

Galéria

Bizonyos dolgokról az emberek egy-két év után azt gondolják, mindig így volt, pedig nem – utalt arra Kelemen Hunor, hogy hajlamosak vagyunk elfeledkezni a fejlődést mutató tényekről

Fotó: Tuchiluș Alex

Ennek okaként a polgármester a bukaresti törvényhozás kaotikusságát nevezte meg, amelynek ellenében mégiscsak a helyi önkormányzatoknak tudnak, mert nekik kell eredményt felmutatni, mert ők állnak a legközelebb az emberekhez a mindennapokban.

„Az embereket nem érdekli az, hogy azért nem tudunk valamit annyi idő alatt megvalósítani, amennyi idő alatt szeretnénk, mert hosszú a közbeszerzés, mert rossz a törvény, mert megváltoznak a jogszabályok.

Idézet
Az embereket az érdekli, hogy ha te azt mondtad, hogy egy utat megjavítasz, az legyen megjavítva, hogy működjenek a közszolgáltatások, hogy minden legyen rendben.”

A fejlődésben, az önkormányzatiság megerősödésében nagy szerepe volt az RMDSZ-nek, illetve általában is a szövetség képviselte a román politikában az önkormányzatok érdekeit – mutatott rá Antal Árpád –, mert a többi párt a központosításra hajlik: ha hatalomra kerülnek, a hatásköröket a kormányhoz akarják vonni, s ha mégis leosztanak egy-egy feladatot, nem osztanak mellé forrásokat.

Az önkormányzatok gyenge pontjára is kitért

Mindennapi munkája folytán a polgármester azt tapasztalta, hogy az önkormányzatok gyenge pontja az, hogy

gazdaságilag csak korlátozott a cselekvőképességük, és bár olyan elvárosokkal szembesülnek, hogy „teremtsenek sok jól megfizetett munkahelyet, nagyon nehezen tudják ezt a világot befolyásolni”.

Ugyanakkor az önkormányzatok erősségeként nevezte meg a közösségépítést: ezen a területen tudják elérni a legjobb eredményeket.

Egy város minőségét szerinte alapvetően meghatározza, hogy megfelelő szolgáltatásokat tud-e nyújtani, vannak-e kulturális intézményei, támogatja-e a civil szervezeteket, mert ezáltal olyan energiák szabadulnak fel, amelyeket csak a közigazgatás szintjén cselekedve nem lehetne nyilvánvalóvá tenni.

Idézet
A polgármester legjobb barátja az aszfalt"

– jegyezte meg Kelemen Hunor tréfásan, utalva arra, hogy az embereknek az utcák aszfaltozása mennyire fontos, ugyanakkor elismerte a közösségépítés fontosságát.

Elmondása szerint többek között az RMDSZ ezért is indítványozta és érte el többéves harccal, hogy a kulturális intézményeket fenntartó önkormányzatoknak lehetőségük legyen ezt külön költségvetési keretből finanszírozni.

Galéria

Az önkormányzatok, a kormány és az európai unió működésének olyan aspektusai is terítékre kerültek, amelyekről a hétköznapokban kevés szó esik

Fotó: Tuchiluș Alex

Mint az elnök szóvá tette, a lakossággal való beszélgetésekből nyilvánvaló lett számára, hogy a fiatalok egyaránt minőségi szolgáltatásokat szeretnének az egészségügy, oktatás, szociális szolgáltatások terén.

Idézet
„Ha most nagyon őszinte akarok lenni, akkor azt mondom, hogy az emberek azt várják el, hogy mindent is nyújtsunk és azt ingyen; de azt nem lehet”

– válaszolt Antal Árpád az említettek megvalósításának perspektíváit firtató kérdésre.

Kifejtette, nézetében a közszolgáltatásoknak önkormányzati hatáskörben kell maradniuk, mi több, ez nemzetpolitikai cél és érdek is. Ahol ez nem így történt, hanem privatizálták a közszolgáltatásokat, utána gyengébb minőségű szolgáltatásokat nyújtottak drágábban, indokolta véleményét az elöljáró és Székelyudvarhelyt említette ellenpéldaként.

Fejünk fölött Damoklész kardja, a megyék tervezett újrafelosztása

Ami a tervezett közigazgatási reformot illeti, Kelemen Hunor felidézte, hogy még Traian Băsescu államelnök idején is volt kísérlet egy, a székelységnek kedvezőtlen megyésítést végigvinni, a nyolc fejlesztési régió szerint. Ezt akkor még sikerült meghiúsítani, mert az RMDSZ kormányon volt és nélküle nem hozhatták meg a döntést, viszont 2025-ben ugyanezt a változatot újra felveti a kormány, megpróbálja kivitelezni, és amint látszik,

egy ilyen átszervezés egy fél évszázadra meghatározza a magyarság jövőjét – hiszen az 1968-as reform óta is eltelt már 56 év.

Ezzel Antal Árpád is egyetértett, ugyanakkor valós veszélyként vázolta, hogy ebben az esetben a megamegyében a magyarság aránya csak 28 százalék lenne, és egy sepsiszentgyörgyi lakosnak is esetleg majd Gyulafehérvárra kell utazni ügyes-bajos ügyeit megoldani, ott dönthetik el azt, „hogy a szebeni Astra Múzeum vagy a Székely Nemzeti Múzeum kapjon támogatást”.

Galéria

Fotó: Tuchiluș Alex

Mindkét politikus egyetértett tehát abban, hogy meg kell akadályozni ezt a „reformot”, bár az sem kizárt, hogy ebből jól is ki lehet majd kerülni. Amikor eljön az ideje, majd lesz jobbító, alternatív javaslata az RMDSZ-nek, mondta Antal Árpád,

Idézet
de csak akkor fog a magyar közösség ebből jól kijönni, ha ott leszünk, fel tudjuk borítani az asztalt, amikor fel kell borítani".

Föderalisták és szuverenisták ellenében a harmadik út lehet a járható

Ami az Európai Uniót illeti, a politikusok nyilvánvalóvá tették, hogy gazdaságilag sokat nyert az ország, hiszen befizetéseinek háromszorosát kapta vissza támogatásként (Kovászna megyébe is közel 300 millió euró érkezett), ám az erdélyi magyarság csalódott a brüsszeli vezetésben, mert várakozásaival ellentétben Bukaresthez hasonlóan kettős mércével mér.

A globális versenyben mégiscsak így van esélye Európának,

de „a régiók Európája” lehetne a harmadik út, azok érdekérvényesítéséhez viszont közép-európai szövetséget kell létrehozni – hangzott el.

Ahol nincs erős vezető, ott a bürokraták uralkodnak. Ez az európai bizottságban is így van, de a bukaresti kormányban is tapasztalható volt: Cseke Attila és Tánczos Barna miniszterek mégis kitartottak elképzeléseik mellett és akkor azok a hivatalnokok is mögéjük álltak, akik kezdetben szkeptikusan viszonyultak a felvetett ideákhoz, mondta Kelemen Hunor.

Galéria

Jelentősége van annak is, hogy a Székely Nemzeti Múzeum kertjében került sor a „megmondóestre”

Fotó: Tuchiluș Alex

A szerdai est második felében a nézők által felvetett kérdésekre válaszoltak, többek között arra, miért veszélyesebb az AUR szélsőséges román párt a korábban létező nacionalista pártoknál; felterjeszthető-e újra a csíksomlyói búcsú a világörökség címre; hogyan lehetne a magyarokról kialakult rossz imázst a jó szándékú románokban megváltoztatni, továbbá megállítani a kivándorlást; milyen a „kifutómodell” Klaus Iohannis támogatottsága európai szinten stb.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 07., vasárnap

Az idegenhonos rovarok terjedésének kedvez az enyhe tél

Különböző szúnyogfajok és a csipkés poloska terjedésének kedveznek az utóbbi években tapasztalt enyhe telek. A klímaváltozás mellett azonban más tényezők is hozzájárulhatnak az Erdélyben, Székelyföldön idegenhonosnak számító kártevők szaporodásához.

Az idegenhonos rovarok terjedésének kedvez az enyhe tél
2024. július 07., vasárnap

Gyergyószentmiklóson láthatók Benczúr Gyula alkotásai

A 19. századi magyar akadémikus történeti festészet kiemelkedő alakját, Benczúr Gyulát együtt emlegetik Munkácsi Mihállyal, Paál Lászlóval. A nyíregyházai múzeum gyűjteményéhez tartozó alkotásai most először láthatók Gyergyószentmiklóson.

Gyergyószentmiklóson láthatók Benczúr Gyula alkotásai
2024. július 07., vasárnap

Még egy felejthetetlen este, mielőtt elköszön az idei Vibe Fesztivál

Huszonnégy óra múlva már csak emlék marad a hatodjára megrendezett Vibe, amely idén is kiemelkedő fesztiválélményt kínált. Összegeztük az esemény legvagányabb programjait, koncertjeit és az utolsó nap választékát.

Még egy felejthetetlen este, mielőtt elköszön az idei Vibe Fesztivál
2024. július 07., vasárnap

Film az elmélkedő, vívódó, megtörhetetlen Márton Áronról

Sajátos rendezői vízión alapuló filmet mutattak be Márton Áronról Csíkszeredában. Poór István alkotása a néhai püspök második világháború előtti és utáni tevékenységét, bebörtönzését és szabadulását járja körül.

Film az elmélkedő, vívódó, megtörhetetlen Márton Áronról
2024. július 07., vasárnap

Jason Derulo látványban hozta a kötelezőt, de hangban nem volt a topon

Az izgalmas színpadi elemek felkészítették a közönséget Jason Derulo látványos belépőjére a Vibe Fesztiválon, a hangos éljenzés azonban megszakadt egy pillanatra, amikor a világsztár végre a beleszólt a mikrofonba.

Jason Derulo látványban hozta a kötelezőt, de hangban nem volt a topon
2024. július 07., vasárnap

Hétfőn teszik közzé az érettségi eredményeit

Az idei nyári érettségi előzetes eredményeit hétfőn, július 8-án legkésőbb 12 óráig közzéteszik a vizsgaközpontokban és az oktatási minisztérium honlapján.

Hétfőn teszik közzé az érettségi eredményeit
2024. július 07., vasárnap

Három percben az Ezer Székely Leány napja – videós összefoglaló

A csíkszeredai Szabadság téren gyülekeztek és táncoltak a szombati Ezer Székely Leány Napja népviseletbe öltözött résztvevői, majd kivonultak a csíksomlyói hegynyeregbe, ahol késő délutánig folytatódott a székelység hagyományőrző ünnepe.

Három percben az Ezer Székely Leány napja – videós összefoglaló
2024. július 07., vasárnap

Benne leszünk: az egész országra kiterjed jövő héten a hőség

Elsőfokú hőségriadót adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) 25 megyére és a fővárosra. A hőség egész héten kitart, és fokozatosan kiterjed az ország egész területére.

Benne leszünk: az egész országra kiterjed jövő héten a hőség
2024. július 07., vasárnap

Egyfeszt: kitörési lehetőség fiataloknak

Elindult a jelentkezés az erdélyi Peron Music Tehetségkutató 2024-es kiadására, amely idén is az Öröm a zene tehetséggondozó program keretében zajlik az Egyfeszten. Saját számaikkal jelentkezhetnek amatőr zenekarok.

Egyfeszt: kitörési lehetőség fiataloknak
Egyfeszt: kitörési lehetőség fiataloknak
2024. július 07., vasárnap

Egyfeszt: kitörési lehetőség fiataloknak

2024. július 06., szombat

A székely és magyar identitás erősítése – fotókon mutatjuk e csodás nap minden pillanatát

Minden esztendő júliusának első szombatján tartják Csíkszeredában az Ezer Székely Leány Napját, amikor a térség lakói magukra öltik népviseletüket, és így vonulnak ki a csíksomlyói hegynyeregbe.

A székely és magyar identitás erősítése – fotókon mutatjuk e csodás nap minden pillanatát
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!