A nemzeti park, ahol a természeti érték a gazdasági és politikai érdekek előtt áll

A nemzeti park, ahol a természeti érték a gazdasági és politikai érdekek előtt áll

A törvény úgy húzta meg a park határait, hogy a terület tartalmazza ugyan a legszebb természeti csodákat, de lehetőleg minél kisebb legyen a park kiterjedése

Fotó: Gergely Imre

A Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park neve számos – főleg a Gyilkostó települést érintő – vita során szóba került az utóbbi időben. Politikai, gazdasági csoportosulások közt vannak olyanok, amelyek szerint a park miatt akadoznak a fejlesztések, a természeti értékeket a pénznél fontosabbnak tartók viszont hálásak a meglétéért. Egy, az Öcsém-tetőre vezető túra adott alkalmat arra, hogy a park felügyelőivel beszélgessünk arról, mit is jelent az ő tevékenységük.

Gergely Imre

2022. július 17., 16:032022. július 17., 16:03

Balánbányáról kanyarodunk fel az Nagyhagymás felé vezető erdei útra a park igazgatója Hegyi Barna és Bereczki Raymond parkőr társaságában. Lehetne a célpont a Gyilkos-tó környéke, vagy a Békás-szoros is, de egy kevésbé forgalmas, csendesebb utat választunk, ahol a sziklás táj szépsége szintén lenyűgöző, ám jóval csendesebb. Nem is találkozunk egyetlen turistával sem. Amíg a park bejáratához érünk, mesélnek svájci a kutatókról, akiket bámulatba ejt az itteni növényvilág gazdagság. Svájcban az intenzív legeltetés, és az évente többszöri kaszálás miatt a virágok már eltűntek a gyepes területekről. Jó is, hogy valaki idegen felhívja erre a figyelmünket, mert nem is tudnánk, hogy milyen értékeink vannak – mondja Hegyi Barna. Leszögezi,

a nemzeti park gondnokságának fő feladata éppen ez: a természet egy szeletét minél érintetlenebb állapotban megőrizni.

Hogy az eredményesség miben mérhető? Több módon lehetne ezt vizsgálni, de Hegyi így fogalmaz: „Ránézek egy hegyoldalra, és azt látom, hogy tele van fákkal. Ha nem létezne a nemzeti parkra vonatkozó szabályozás, akkor ezek már ki lennének vágva, és a helyük be lenne építve villákkal. Mondhatom azt is, hogy negatív mutatókkal dolgozunk. Akkor vagyunk sikeresek, ha valami nem történt meg”.

Bereczki Raymond hozzáteszi: 16 éve, amikor elkezdte a munkát itt, a Nagyhagymáson, az Egyes-kő környékén minden száz méteren volt egy tűzhely. Most egy sincs. Az emberek az ellenőrzéseket, bírságokat tapasztalva megtanulták, hogy ez tilos. És nem utolsó szempont, hogy

2004–2006-ban, amikor a park hivatalosan is elkezdte a működését, 200 zergét számoltak össze az itteni sziklákon, most 60–70 példánnyal nagyobb a zergepopuláció.

A juhászkutya veszélyesebb a medvénél

Ahogy haladunk az Öcsém-tető felé, a két kísérőm többször megáll, figyelik, hogy az ide hallatszó kutyaugatás közeledik, vagy távolodik. Mivel egyre halkul, nyugodtabban megyünk tovább. Elmondják,

egyszer sem hallottak arról, hogy a park területén emberre támadt volna a medve, de annál többször azt, hogy pásztorkutyák rohantak rá a turistákra.

Ez egy olyan gond, amire még nem találtak megoldást sem itt, sem máshol a hasonló hegyvidéki területeken. Pedig rendszeresen figyelmeztetik a pásztorokat, több bírságot is kiszabtak már hasonló esetben. Ezt hallgatni nem szívderítő, azonban teljesen más érzés, amikor az ember fél óra múlva saját maga is megtapasztalja.

Haladunk az ösvényen és halljuk az erősödő kutyaugatást, és egyszer csak egy tisztáson legalább 15 jól megtermett, dühös kutya ront felénk. Megállunk, csendben vagyunk majd kiabálunk is, de nem tágítanak. Amikor már két méternyire sincsenek, a parkőr riasztópisztolya ment meg a dühös ebektől. A levegőbe lő. A dörrenés hatásos, a kutyák visszakoznak. Megkönnyebbülünk. Bereczki Raymond pedig elmondja, hogy a fegyverre épp azért váltott ki engedélyt, hogy megvédhesse magát hasonló esetekben. Ugyanis a parkőröknek a törvény szerint hivatalból nem jár ilyen felszerelés. Hát most jól jött, de a turistáknál általában nincs pisztoly. Elmondják, próbálják rábírni a pásztorokat, figyeljenek a kutyáikra, hogy ne történhessenek hasonló esetek, de nem sok hatása van. A törvény ugyanis nem tiltja, hogy akár 25–30 kutya is legyen egy nyáj mellett. A turistáknak így nincs más választása, mint óvatosnak lenni és kerülni velük a találkozást.

A motorosokkal is hadakozni kell

A legeltetés meghatározott keretek között engedélyezett a nemzeti parkban. Az APIA előírásaihoz képest az egyedüli szigorítás, amit be kell tartani, hogy itt tilos kecskéket legeltetni. Ugyanis azok lelegelnék a védett virágokat is a sziklagyepekről.

A hagyományos legelőgazdálkodás egyébként nem csak megtűrt, hanem kifejezetten hasznos a természetvédelem szempontjából is, hiszen ez tartja karban a gyepterületeket, így maradhatnak fenn például a svájci kutatók által megcsodált orchideafajok is.

Azonban ez az élet- és állattartási forma is eltűnőben van, a park közelében érintünk egy olyan helyet, ahol korábban esztena volt, de évekkel ezelőtt felhagyták, mára elgazosodott, már legeltetésre sem alkalmas a terület. A park illetékesei már azon gondolkodnak, hogy maguk kell megoldják az ilyen területek kaszálását a Nagy-Cohárdon és máshol is.

Galéria

Fotó: Gergely Imre

Ha a pásztorokat, marhacsordákat, juhnyájakat szívesen is látnák (a szabályok betartásával persze), a Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parkban kifejezetten tilos a terepmotorozás és az offroadozás terepjárókkal. Hogy miért, arra jó bizonyíték egy útelágazás: a park felé vezető utat benőtte a fű, ahol pedig a „terepesek” járnak, ott mély árkokat vájtak a talajba a kerekek. Bereczki megjegyzi, hogy habár az évek alatt lényegesen csökkent a motorosok száma itt, azért

ma is vannak, akik nem törődnek a park minden bejáratánál kihelyezett tiltótáblákkal, fontosnak érzik, hogy a sziklatetőig hajtsanak.

Nem olcsó kaland elkerülni a sorompókat és a park területén száguldozni. Ha rajtakapják őket, 5000 lejtől kezdődik a bírság, és számos ilyen ügyben zárultak már bírósági ügyek is a tilosban motorozó elmarasztalásával. A vadászat is szigorúan tilos, de ezzel minden vadász tisztában van. Kételyek persze itt is felmerülhetnek. Ugyanis aki kiváltja a megfelelő engedélyt, a park határain kívül vadászhat például zergére. Azonban több hely is van, ahol a sziklafal a parkhoz tartozik, a határ épp az aljában van. Ha valaki egy a falon legelő zergét lő le és az kizuhan a parkból, akkor elég nehéz bizonyítani, hogy mi hogyan történt – mutat rá Hegyi Barna a nemzeti park határvonalaival kapcsolatban felmerülő kérdésekre.

Gazdasági, politikai érdekek 

A papíron már 1990-ben, gyakorlatban 2006-ben létrehozott Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Park európai nyomásra született meg, mint ahogyan ez más, különleges természeti értékeket őrző területek esetében is történt. Az elején (és némileg megváltozott formában, de azóta is) komoly ellenérzések övezték ezt, konfliktusok keletkeztek. A vonatkozó törvény úgy húzta meg a park határait, hogy a terület tartalmazza ugyan a legszebb, legértékesebb természeti csodákat, (a Gyilkos-tó, a Békás-szoros, Nagyhagymás, Feketehagymás és az Egyes-kő tartozik ezek közé), de lehetőleg minél kisebb legyen a kiterjedése. Nem kétséges, hogy miért:

a parkokban tilos a fakitermelés.

A park területe nagyjából egybeesett azzal, ami akkor a Romsilva állami erdészet birtokában volt. A nemzeti park fenntartója a Romsilva. „A Romsilvát lehet szidni, de tény, hogy ha nem lenne, rengeteg természeti érték tönkrement volna” – mutat rá Hegyi Barna.

Galéria

Fotó: Gergely Imre

Időközben a terület 75 százalékát visszaszolgáltatták a tulajdonosoknak, ma közbirtokosságok és magánszemélyek a tulajdonosok. Őket nyilván hátrányosan érintette, hogy az erdő az övék lett, de nem hasznosíthatták, nem termelhették ki. Az utóbbi 2–3 évben azonban kárpótlást fizet az állam az ilyen területek után, így ez a konfliktushelyzet megoldódni látszik. Azonban a politikai és gazdasági érdekek miatt folyamatosan éri nyomásgyakorlás a park vezetőségét. Például a Békás-szorosban működő árusbódék tulajdonosainak törekvése az, hogy engedélyt kapjanak a működésükre. Ezt a Nemzeti Park rendre elutasítja, hiszen álláspontja szerint ott a szorosban, a Pokol-tornáca környékén nincs (nem szabadna legyen) helye ilyen tevékenységnek. Erre a park két bejáratánál kellene helyet kijelölni, és ez Almásmező (Bicaz Chei) önkormányzatának lenne a feladata, amelynek egyébként bért fizetnek az ottani árusok. Az ottani bódésorok léte nem csak a természetvédelmi szempontok szerint aggályos, de veszélyes is,

gyakran előfordul, hogy kisebb nagyobb kődarabok szakadnak le a sziklafalról, és csoda, hogy még nem történt eddig tragédia

– mutat rá a park vezetője. Újabb problémás törekvés, hogy Neamț megye egy magas betonoszlopot, vagy kapu-szerű beton építményt szeretne emelni az országút mellett az Oltárkő tövében. Nyilván ezt is ellenzi a nemzeti park vezetősége, amely egyébként kissé távolabbi helyet javasol e célra. Egyébként rendszeresen érkeznek hasonló nyomásgyakorlások a megyehatár innenső oldaláról is. A Gyilkos-tó partját az menti meg, hogy egy gyergyószentmiklósi önkormányzati határozat megtiltotta, hogy a víz szélétől számítva 50 méteres szélességben építkezés történjen.

Fajok, élőhelyek ellenőrzése

A mintegy 7000 hektáros természetvédelmi területet összesen 12 fős személyzettel gondozza a parkfelügyelőség, akik közül hatan „rangerek”, azaz parkőrök, ők a területet járják rendszeresen. Persze, lehetetlen mindenhová eljutni minden nap. Jelenleg az a módszerük, hogy a parkot a térképen 1x1 kilométeres négyzetekre osztják, és az adott zónában illetékes parkőr havonta legalább egyszer fel kell keresse az összes ilyen négyzetet. Ezt GPS jeladó segítségével tartják számon.

Egy újabb felmérési program részeként a lucfenyős erdők állapotát, növényvilágát mérik fel. Ez azt jelenti, hogy a park 75 százalékát borító erdőségekben 400 méterenként egy 12,5 méteres sugarú kijelölt körben fel kell mérjék az ott található fák és egyéb növények számát, tehát az élőhely állapotát. Ez munkát ad számukra egészen őszig, amikor a vadállomány felmérése következik. Mindeközben pedig táborokat tartanak, gyerekekkel ismertetik meg a természet szépségeit és védelmének fontosságát.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 26., szerda

Sorozatos lopások Felcsíkon

Több felcsíki ház udvaráról is értékeket tulajdonítottak el ismeretlenek a hétvégén. A károsultak feljelentést tettek a rendőrségen, és abban bíznak, hogy lakossági információkat is kapnak az ügyben, amelyek segíthetik a nyomozást.

Sorozatos lopások Felcsíkon
Sorozatos lopások Felcsíkon
2024. június 26., szerda

Sorozatos lopások Felcsíkon

2024. június 26., szerda

Okoslámpák újratöltve: év végéig több új kamerarendszert szerelnek fel Székelyudvarhelyen

Új forgalomfigyelő kamerákat szerelnek fel idén a jelzőlámpákkal ellátott útkereszteződésekben Székelyudvarhelyen. Noha évekkel ezelőtt volt még ilyen próbálkozás, az akkori okosjelzőlámpák nem váltak be. Az újítástól többet várnak az illetékesek.

Okoslámpák újratöltve: év végéig több új kamerarendszert szerelnek fel Székelyudvarhelyen
2024. június 26., szerda

Tucatnyi ok, hogy miért ne etessük a vízimadarakat

Sehol, semmivel ne etessük a vízimadarakat – intéz határozott kérést az emberekhez a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Tucatnyi ok, hogy miért ne etessük a vízimadarakat
2024. június 26., szerda

Évadzáró hangversenyt tart a Szent Miklós Kamaraegyüttes

A gyergyószentmiklósi Szent Miklós Kamaraegyüttes pénteken, az örmény katolikus templomban tartja évzáró hangversenyét. Klasszikus darabok és kortárs zenei művek is elhangzanak.

Évadzáró hangversenyt tart a Szent Miklós Kamaraegyüttes
2024. június 26., szerda

Marosvásárhelyi Napok – 27. kiadás

Immár 27-ik alkalommal szervezik meg június 27. és 30. között a Marosvásárhelyi Napokat. A városnapok egy középkori hagyomány szerinti június végi vásárt próbál megidézni.

Marosvásárhelyi Napok – 27. kiadás
Marosvásárhelyi Napok – 27. kiadás
2024. június 26., szerda

Marosvásárhelyi Napok – 27. kiadás

2024. június 26., szerda

Egyfeszt: nem engednek a minőségből

Több mint 250 programmal várják a fesztiválozókat augusztus első hétvégéjére Gyergyószentmiklósra. Erdély legnagyobb összművészeti fesztiválján a Havasi koncertshow, az electro swing műfaj úttörője, a Parov Stelar, és a Tankcsapda lesznek a fő attrakciók.

Egyfeszt: nem engednek a minőségből
Egyfeszt: nem engednek a minőségből
2024. június 26., szerda

Egyfeszt: nem engednek a minőségből

2024. június 26., szerda

Talentumnapokat tartott Csíkszeredában a Hargita megyei gyermekvédelem

Kétnapos rendezvényen mutathatták be tehetségüket a Hargita megyei gyermekvédelmi rendszerben elhelyezett gyermekek, a kedden és szerdán lezajlott 14. Talentumnapokon Csíkszeredában.

Talentumnapokat tartott Csíkszeredában a Hargita megyei gyermekvédelem
2024. június 26., szerda

Egy hét mérlege: Maroshévízen volt a legtöbb medveriasztás

Huszonnégyből kilenc alkalommal kellett beavatkoznia a csendőrségnek lakott területen ólálkodó medve miatt Hargita megyében. Az elmúlt egy hét mérlege alapján legtöbbször Maroshévízre riasztották a hatóságiakat.

Egy hét mérlege: Maroshévízen volt a legtöbb medveriasztás
2024. június 26., szerda

Mutatjuk a marosvásárhelyi városnapok programkínálatát

Színes programkínálattal és számtalan koncerttel várják az érdeklődőket a 27. marosvásárhelyi városnapokra, június 27. és 30. között. Összegyűjtöttük a négynapos rendezvény programjait.

Mutatjuk a marosvásárhelyi városnapok programkínálatát
2024. június 26., szerda

Kézdivásárhelyi Sokadalom Duma Dubával

A nyár a fesztiválok ideje. És hogyha fesztivál, pláne Háromszéken, akkor mindenképpen szót kell ejtenünk a kézdivásárhelyi Sokadalomról, amelyet immár 12. alkalommal szerveznek meg, ahol nem mellékesen a Rádió GaGa Duma Dubája is jelen lesz.

Kézdivásárhelyi Sokadalom Duma Dubával
Kézdivásárhelyi Sokadalom Duma Dubával
2024. június 26., szerda

Kézdivásárhelyi Sokadalom Duma Dubával

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!