A nagy ígéretektől a jégmentes valóságig

A nagy ígéretektől a jégmentes valóságig

Csíkszeredában egyre elavultabbá és használhatatlanabbá válik az infrastruktúra

Fotó: Pinti Attila

A hírzajban gyakorlatilag elsikkadt az a nagyszerű bejelentés, hogy Sepsiszentgyörgyön 245 millió lejből jégpályát épít az állam. A háromszékiek számára fantasztikus hír a csíkiaknak gyakorlatilag katasztrófa. Gyenge lenne a csíkszeredai érdekérvényesítés?

Kozán István

2024. május 05., 21:172024. május 05., 21:17

2024. május 07., 11:282024. május 07., 11:28

Bukarestben egy ideje valahogy úgy vannak a jégkoronggal, mint az amerikaiak a „klasszikus”, európai labdarúgással: az észak-amerikaiak egy része szerint az olyan sportágra nem nagyon érdemes időt szentelni, amelyen az a „csúfság” is megeshet, hogy egy találkozó akár még gól nélküli döntetlennel is zárulhat. Vagyis nincs benne elég izgalom és feszültség ahhoz, hogy eladható legyen.

Némi túlzással a szombaton véget ért dél-tiroli férfi divízió I/A hoki-világbajnokságra is így készültek a román fővárosban: túl azon, hogy a frissen létrehozott TVR Sport sportcsatorna nem tartotta fontosnak a román/székely nemzeti válogatott („Tricolorii”) meccseit közvetíteni, a bukaresti sportsajtóban már annak sem volt különösebben hírértéke, hogy Románia legyőzte a gyűlölt Magyarországot.

korábban írtuk

Székelyföldi játékosok góljaival verte a romániai hokiválogatott Magyarországot a vébén
Székelyföldi játékosok góljaival verte a romániai hokiválogatott Magyarországot a vébén

Meglepetésre a székelyföldi játékosokra épített romániai válogatott sikerével zárult szerdán kora délután a Magyarország–Románia összecsapás az olaszországi divízió I/A jelű jégkorong-világbajnokságon.

E helyett napokon át kiemelt hír volt egy focis bundagyanús botrány. Na, de térjünk vissza Székelyföldre, és örüljünk annak, amink van; egyúttal kicsit merengjünk is el.

Sepsiszentgyörgy sikere Csíkszereda kudarca

Az mindenképpen öröm, hogy Sepsiszentgyörgy önkormányzata olyan lobbitevékenységet folytatott, amelynek 245 millió lej lett a hozadéka:

miközben Konstancán és Pitești-en futballstadionok épülnek, a kovásznai megyeszékhely 2180 néző befogadására alkalmas jégpályát kap.

Ráadásul úgy érkezik ilyen horribilis összeg Sepsiszentgyörgyre, hogy még azt sem lehet mondani, hogy „az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően” történt mindez.

korábban írtuk

Jóváhagyták a sepsiszentgyörgyi jégpálya munkálatainak megkezdését
Jóváhagyták a sepsiszentgyörgyi jégpálya munkálatainak megkezdését

A kormány keddi döntése értelmében zöld utat kapott a munkálatok megkezdésére a Sepsiszentgyörgyön épülő, körülbelül 245 millió lej értékű jégpálya – jelentette be a kormányszóvivő április utolsó napján.

Sepsiszentgyörgy sport-infrastrukturális sikere ugyanakkor Csíkszereda totális kudarca, főleg annak tükrében, hogy Gyergyóremetére is vadonatúj jégpálya építését jelentették be – ráadásul magánberuházásként, ami azt sejteti, hogy látványos jövő elé tekint a gyergyói hoki is.

korábban írtuk

Minden tekintetben szintet lép a Gyergyói Hoki Klub
Minden tekintetben szintet lép a Gyergyói Hoki Klub

Saját fejlesztőközpontot létesít a jégkorongutánpótlás számára, U21-es csapatot indít, amely a magyar korosztályos és a romániai felnőtt bajnokságban is játszik az ősztől. Három pályát építenek, és pár éven belül az osztrák hokiligában indul a GYHK.

Ha ez a két székelyföldi beruházás megvalósul,

Csíkszereda, a jégkorong romániai fellegvára szinte-szinte ledolgozhatatlan hátrányba kerül, hiszen hiába könyörög majd kormánypénzekért, minden bizonnyal azzal a válasszal kell beérnie, hogy „most kaptatok 50 millió eurót jégpályára”.

Bukarestből nézve Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda ugyebár „egy kutya”.

Hangzatos ígéretektől...

Éveken át attól volt hangos a székely sajtó, hogy a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya mellett többek között a gyorskorcsolyapályát, a szabadtéri hokipályát, a jégpálya melletti kis hotelt és a hargitafürdői biatlonpályát is megkapja Csíkszereda önkormányzata a kormány által több mint tíz évvel ezelőtt felelősségvállalással elfogadott decentralizációs törvénynek köszönhetően. Ebből azonban nem lett semmi.

korábban írtuk

Sportos decentralizáció
Sportos decentralizáció

A műjégpályát, a gyorskorcsolya-, és a szabadtéri hokipályát, valamint a biatlonpályát is megkapja Csíkszereda Önkormányzata a decentralizációs törvénynek köszönhetően.

Az évek során arról is döntött a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület, hogy átvenné a város a Vákár Lajos Műjégpályát és a Csíkszeredai Sportklubhoz tartozó többi infrastruktúrát a sportminisztériumtól.

korábban írtuk

A város jobb gazdája lenne a műjégpályának
A város jobb gazdája lenne a műjégpályának

Habár könnyedén „átment” az önkormányzaton a sportminisztérium tulajdonát képező csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya, a szomszédos gyorskorcsolyapálya és a kiegészítő felületek átvételéről szóló határozattervezet, a komplexum jövője sok kérdést tartogat.

Aztán következett az RMDSZ-es sportminiszter „sportstratégiája”, aki papíron ismét nagy dolgokra készült: az Országos Sportstratégiában azt fogalmazta meg a csapatával, hogy a csíki régióban a három olimpiai sportágon kívül, amely a jégkorong, a műkorcsolya, illetve a rövidpályás-gyorskorcsolya, a többi téli sport számára (biatlon, sífutás, lesiklás, snowboard) is fejlesztik az infrastruktúrát.

korábban írtuk

Csíkszeredának a téli olimpiai sportok központjává kell válnia
Csíkszeredának a téli olimpiai sportok központjává kell válnia

Átvenné a város a Vákár Lajos Műjégpályát és a Csíkszeredai Sportklubhoz tartozó többi infrastruktúrát a sportminisztériumtól – többek között erről döntöttek a csíkszeredai önkormányzati képviselők soros pénteki ülésén.

A papírra vetett nagyívű tervekből olyannyira nem lett semmi, hogy a kormány még a sportminisztériumot is megszüntette, és legutóbb már arról cikkeztünk, hogy a minisztériumot felváltó országos sportügynökség nem biztosít pénzt a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya alapos tatarozására.

korábban írtuk

Várhatjuk, amíg a városé lesz
Várhatjuk, amíg a városé lesz

Nem biztosít pénzt az országos sportügynökség a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya alapos tatarozására. A Sportklub büdzséjébe alig fér bele a karbantartás, nemhogy nagy beruházásba fogjanak. A helyzetet segíthetné, ha átvehetné a sportbázist a város.

...a jégmentes valóságig

És megérkeztünk a jelenbe, amikor Csíkszeredában egyre elavultabbá és használhatatlanabbá válik az infrastruktúra.

A műjégpálya jegét kénytelenek már április végén leolvasztani, így edzések tekintetében immár évek óta kiesik az év közel fele.

Májustól szeptemberig az utánpótlás-neveléstől a felnőttekig maradnak a száraz edzések, a szaladások, esetleg a hosszas utazások Kézdivásárhelyig, Csíkkarcfalváig, aztán meg Sepsiszentgyörgyig és Gyergyóremetéig. Csak egy érdekesség: a bukaresti Ion Țiriac Műjégpálya jegét csak augusztusban olvasztják le, a nyár utolsó hónapjában ugyanis a szabadságolások miatt amúgy is „megszűnik az ország”.

Kétségtelen, hogy a téli sportokhoz drágán fenntartható infrastruktúrára van szükség, ebben a tekintetben pedig Csíkszereda egyre nagyobb hátrányba kerül. Talán még ledolgozható a tornyosuló hendikep, ahhoz azonban sokkal erősebb lobbitevékenységre van szükség a városvezetés részéről.

Ellenkező esetben fájó lesz csíkszeredai – hazai – hokimeccsekre Sepsiszentgyörgyre vagy Gyergyóba járni.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 08., hétfő

A Rádió GaGa Duma Dubája a VIBE-on is nagyon népszerű volt

Négy nap leforgása alatt több ezren keresték fel a Rádió GaGa Duma Dubát Erdély legnagyobb magyar fesztiválján. Aki pedig ott volt, az nemcsak találkozhatott műsorvezetőkkel és a híres előadókkal, de értékes ajándékokat is hazavihetett.

A Rádió GaGa Duma Dubája a VIBE-on is nagyon népszerű volt
2024. július 08., hétfő

Maros megyében is szükség volt a hegyimentők segítségére

Az elmúlt nap során húsz személyt mentettek meg a Salvamont csapatai – közölte hétfőn a szolgálat Facebookon.

Maros megyében is szükség volt a hegyimentők segítségére
2024. július 08., hétfő

Kis Endre képzőművész bemutatja festménysorozatát Székelyudvarhelyen

Különleges kulturális élményre hívják az érdeklődőket a Székelyudvarhelyre, a Kossuth Lajos utcai Képtár kiállítótermébe, ahol Kis Endre képzőművész két alkalommal, július 11-én, csütörtökön és 12-én, pénteken 6 órától tart tárlatvezetést.

Kis Endre képzőművész bemutatja festménysorozatát Székelyudvarhelyen
2024. július 07., vasárnap

Az idegenhonos rovarok terjedésének kedvez az enyhe tél

Különböző szúnyogfajok és a csipkés poloska terjedésének kedveznek az utóbbi években tapasztalt enyhe telek. A klímaváltozás mellett azonban más tényezők is hozzájárulhatnak az Erdélyben, Székelyföldön idegenhonosnak számító kártevők szaporodásához.

Az idegenhonos rovarok terjedésének kedvez az enyhe tél
2024. július 07., vasárnap

Gyergyószentmiklóson láthatók Benczúr Gyula alkotásai

A 19. századi magyar akadémikus történeti festészet kiemelkedő alakját, Benczúr Gyulát együtt emlegetik Munkácsi Mihállyal, Paál Lászlóval. A nyíregyházai múzeum gyűjteményéhez tartozó alkotásai most először láthatók Gyergyószentmiklóson.

Gyergyószentmiklóson láthatók Benczúr Gyula alkotásai
2024. július 07., vasárnap

Még egy felejthetetlen este, mielőtt elköszön az idei Vibe Fesztivál

Huszonnégy óra múlva már csak emlék marad a hatodjára megrendezett Vibe, amely idén is kiemelkedő fesztiválélményt kínált. Összegeztük az esemény legvagányabb programjait, koncertjeit és az utolsó nap választékát.

Még egy felejthetetlen este, mielőtt elköszön az idei Vibe Fesztivál
2024. július 07., vasárnap

Film az elmélkedő, vívódó, megtörhetetlen Márton Áronról

Sajátos rendezői vízión alapuló filmet mutattak be Márton Áronról Csíkszeredában. Poór István alkotása a néhai püspök második világháború előtti és utáni tevékenységét, bebörtönzését és szabadulását járja körül.

Film az elmélkedő, vívódó, megtörhetetlen Márton Áronról
2024. július 07., vasárnap

Jason Derulo látványban hozta a kötelezőt, de hangban nem volt a topon

Az izgalmas színpadi elemek felkészítették a közönséget Jason Derulo látványos belépőjére a Vibe Fesztiválon, a hangos éljenzés azonban megszakadt egy pillanatra, amikor a világsztár végre a beleszólt a mikrofonba.

Jason Derulo látványban hozta a kötelezőt, de hangban nem volt a topon
2024. július 07., vasárnap

Hétfőn teszik közzé az érettségi eredményeit

Az idei nyári érettségi előzetes eredményeit hétfőn, július 8-án legkésőbb 12 óráig közzéteszik a vizsgaközpontokban és az oktatási minisztérium honlapján.

Hétfőn teszik közzé az érettségi eredményeit
2024. július 07., vasárnap

Három percben az Ezer Székely Leány napja – videós összefoglaló

A csíkszeredai Szabadság téren gyülekeztek és táncoltak a szombati Ezer Székely Leány Napja népviseletbe öltözött résztvevői, majd kivonultak a csíksomlyói hegynyeregbe, ahol késő délutánig folytatódott a székelység hagyományőrző ünnepe.

Három percben az Ezer Székely Leány napja – videós összefoglaló
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!