A magánórák mögött nem csak a közoktatás hiányosságai húzódnak

A magánórák mögött nem csak a közoktatás hiányosságai húzódnak

Divat is a közoktatáson kívüli magánórára járatni a gyereket, nem csak szükséglet. Képünk illusztráció

Fotó: Jakab Mónika

Minden diák más-más ütemben fejlődik, egy huszonöt-harmincas létszámú osztályban pedig van, aki lemarad, és valóban szüksége van magántanár segítségére a felzárkózáshoz. A magánórák mögötti motiváció azonban ennél jóval összetettebb: nyomás, trend, szülői kompenzálás is közrejátszik a közoktatáson kívüli órák népszerűségében. A magánórák díja pedig alkalmanként 50–100 lej között mozog, ami nem kis összeg a sikeres vizsgák érdekében.

Hajnal Csilla

2024. február 28., 21:132024. február 28., 21:13

Több marosvásárhelyi nyolcadikos diák édesanyja azt mesélte, gyerekük mindhárom vizsgatantárgyból jár magánórára már nyolcadik osztály elejétől. Egyikük, mint mondta, azért döntött magántanárok mellett, mert olyan típusú gyerekről van szó, akit ha nem ellenőriznek, „elsunyizik” mindent. A román tantárgy esetében viszont azért, mert úgy vélik, az iskolás anyagnak nagyon kevés köze van a vizsgatételekhez.

A másfél órás foglalkozásokra 60 és 100 lej közötti összegeket fizetnek.

A másik nyolcadikos diák édesanyja viszont beszámolt a magánórák mögött húzódó másik fontos motivációról is: a szülői pánikolás is sürgeti a magántanárok megfogadását.

Idézet
Minden szülőtől azt hallottam már a tavaly nyáron, hogy elfogynak a magánórát vállaló pedagógusok, ha nem fogadunk idejében tanárt. A megnyugvás miatt is kellett a magántanár, de van egy nyomás a diákon is, a szülőn pedig még nagyobb

– meséli az édesanya, aki maga is a tanügyben dolgozik, de nem vizsgatárgyakat tanít. Hozzátette, jó döntés volt végül a magántanár, mert olyan apró „trükköket” tanul így a gyereke, amelyeket ő maga nem tudna átadni neki, csak azok a pedagógusok, akik ismerik a tananyagot és az elvárásokat. Azt viszont fontosnak tartja, hogy

a magántanár mellett is foglalkozzon a szülő rendszeresen a gyereke iskolai fejlődésével, ne csak néha pillantson rá az ellenőrző dolgozatok eredményeire.

Ők a nyugdíjas tanárok mellett döntöttek, nem a népszerűeket fogadták meg, így kevesebbet fizetnek egy-egy óráért: a román óra – két óra egyhuzamban, egyszerre két diákkal – 100 lejbe kerül, a magyar és a matematika felzárkóztatás pedig 50–50 lejbe.

Kiszállni a mókuskerékből

„Két gyerekem van, a lányom kilencedikes, a fiam tizenkettedikes. Mindkét gyerek nyolcadikban járt román- illetve matekórára. Az utóbbi 50 lej volt, úgy, hogy a magántanárnő csak a gyerekkel foglalkozott az órán. Románból ismerős tartotta, így az elején virágot és a végén egy ajándékcsomagot állítottunk össze neki. Most a fiam a matekórán egyedül van, másfél óra 100 lej, románórára csoportosan járnak, egy óráért 40 lejt fizetünk” – osztotta meg velünk tapasztalatait a kétgyerekes édesanya. Véleménye szerint

vannak iskolai tanárok, akik nem tesznek meg mindent, hogy mindenki megértse a tananyagot, haladnak a jobb képességű gyerekekkel, és azért fogad a szülő magántanárt, hogy az ő gyermeke ne maradjon le.

„A magántanárok meg viszik fel az árakat, vagy térnek át online módra, ami nem igazán előnyös” – tette hozzá az édesanya, aki szerint meg kellene állítani ezt a mókuskereket.

Nincs mindenre idő az iskolában

Van olyan édesanya is, aki nem azért járatja gyerekét matematikatanárhoz magánúton, mert nem adják le jól a tananyagot az iskolában, hanem mert nincs mindenfajta feladattípusra idő a tanórákon. Mások pedig már hatodik osztálytól fizetik a matematika felzárkóztatást, mert a művészeti iskolába járó gyereknek sok a szakórája, ezért nincs elég ideje feladatokat gyakorolni. Román tantárgyból pedig az osztály fele jár magánórára, mert többször volt iskolai tanárváltás, és úgy érzik, szükség van a magántanításra. De

olyan édesanya is van, aki azért fizeti hatodik osztály óta a kislánya matematikaóráját, mert a gyermek nem értette, amit az iskolában tanultak, és már a szülők sem tudtak ebben segíteni neki,

de fontosnak tartották, hogy az alapokat jól megtanulja.

Galéria

Nagy a szülői nyomás: sokan azért fogadnak magántanárt, hogy ne maradjon le a gyerek. Képünk illusztráció

Fotó: Barabás Ákos

Egy másik, szintén pedagógus édesanya azt mesélte, a nyolcadikos fia esetében kezdetektől gondok voltak a román nyelvvel – nem szólalt meg, és csak minimálisan értette.

Idézet
Ezen a gondon próbáltam segíteni – kisebb-nagyobb sikerrel –, átvettük Elena Platon által írt Manual de limba româna ca limbă străină című könyvét. Szerettem volna szaktanárra bízni az okítást, így hatodik osztálytól hetente egy alkalommal 2 órát egymás társaságában tanulnak. Fejlődött, fejlődik. Természetesen, az iskolai anyagot mélyítik – nyelvtan, minimális irodalomelmélet.

Mint mondta, a matematikát hatodik osztály után kezdték el magántanárral, mert meghaladja a szülők tudását a tananyag. Nyolcadiktól pedig magyar órára is jár, amelynek célja leginkább a rendszerezés.

Azért tartja előnyösnek a magántanárt, mert egyénileg, differenciáltan lehetséges az odafigyelés, együttműködés. Hozzátette, nem a „top” középiskola a cél.

Beszélgettünk olyan édesanyával is, aki nem fogadott még magántanárt tizenkettedikes lánya mellé. A magabiztos diáklány pedig nem is szeretne ezután sem, úgy érzi, egyedül is fel tud készülni a vizsgákra. „Jövő héten lesz a próbaérettségi, és kilátásba helyeztem, hogy ha nem lesz jó a román jegye, keresünk valakit, bár fogalmam sincs, hogy ilyenkor még lehet-e találni valakit, aki vállal román magánórát” – tette hozzá aggódva az édesanya.

Trend és szülői hárítás

Albert-Buzási Margit marosvásárhelyi magyartanárt rengetegen keresik meg magánóra ügyében, de csak néhány ismerős gyerekét vállalja el. A pedagógus úgy véli, divat is magánórára járatni a gyereket, nem csak szükséglet.

„Sok esetben azért, mert más is jár, és félnek, nehogy emiatt hátrányuk legyen, esetleg félnek attól, hogy a saját gyerekük majd az ő nyakukba varrja a felelősséget.

Idézet
Ugyanakkor ezzel sok szülő hárít. Nem volt ott a gyereke mellett, nem olvasott neki, nem beszélgettek, nem ellenőrizte a háziját, most meg ezzel akar kompenzálni.

Az ilyen szülő gyereke magánórára sem készül, és ha szóvá tesszük, hogy nekünk is kellemetlen a helyzet, mert a semmire fizetnek – megvédik a gyerekeket. Hétről-hétre van valamilyen magyarázat” – fejti ki a pedagógus. De divatja van a továbbtanulásnak is szerinte, viszont sok szülőben nem tudatosul, hogy a gyereke nem bírja meg azt a szintet, amit elvárnak tőle. Egy jó szakiskolában lenne a helyük – sok esetben arra is vágynak, de azokat megszüntették, annak nincs presztízse, véli a pedagógus.

„Egy vékony rétegnek tényleg szüksége van külön munkára. Ezek általában speciális esetek, amikor például betegség miatt sokat hiányzott a gyermek, vagy később érő típus, ezért hetedik-nyolcadikban érik oda, hogy megértse az előző évek összetettebb feladatait, esetleg valamilyen okból kifolyólag rosszul teljesített kisebb osztályokban, és most rájön, hogy többre képes, pótolni akar” – összegezte Albert-Buzási Margit. Szerinte

ide tartozik az is, amikor a szülő álmait hajkurászva a gyerek művészeti iskolákban kínlódik évekig, és nyolcadikban jön rá, hogy a zene miatt elmaradt órák nagy hiányosságot hagytak maguk után, de ő más irányba szeretne tovább tanulni.

Főleg a nagy létszámú városi iskolákban okoz gondot a pedagógusoknak a felzárkóztatás, hiszen fizikailag kivitelezhetetlenek.

Másként vannak jelen az iskolában a „magánórások”

Kovács Enikő szintén magyart tanít általános iskolásoknak, de nem tart magánórákat. Ő az iskolán kívüli óráknak a hátrányát abban látja tanárként, hogy a jó képességű gyerekek egy része megy magánórára magyarból, főleg nyolcadikban, és attól a pillanattól kezdve már másképp vesznek részt az órán, nem figyelnek annyira, mert magánórán úgyis elmagyarázzák nekik.

Idézet
Ezzel néhány arra hajlamos diák figyelmét is elvonják, és kialakul az órának egy nyomottabb hangulata, eltelik az idő fegyelmezéssel. Nem kapcsolódnak be aktívan az órákba, nem válaszolnak a feltett kérdésre, felületesen végzik a feladatukat

– osztotta meg velünk tapasztalatait a pedagógus, aki a saját diákjainak szokott konzultációt tartani, természetesen díjmentesen, mint mondja, oda azok szoktak elmenni, akiknek nem mindegy, hogy hol folytatják tanulmányaikat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 01., szerda

A májusi tornádó hatvan birkát is az égbe ragadhat

Májust sokan az év legszebb hónapjának tarják, de azért érhetnek meglepetések. Lehet, hogy pár héttel tényleg előrébb tart a természet a megszokotthoz képest, de április utolsó két hetének időjárását figyelembe véve még ne tegyük el végleg a meleg ruhát.

A májusi tornádó hatvan birkát is az égbe ragadhat
2024. május 01., szerda

Felháborodás és félelem a Nyikómalomfalvára visszajáró medve miatt

Közfelháborodást váltott ki, hogy majdnem tehetetlenek a Nyikómalomfalvát többször meglátogató medvék miatt, ráadásul többek félnek saját portájukon, főleg szürkületben és az esti, éjszakai órákban.

Felháborodás és félelem a Nyikómalomfalvára visszajáró medve miatt
2024. május 01., szerda

Kétbocsos anyamedve ólálkodik Tordátfalva határában

Két medvebocs és egy anyamedve miatt riasztották a Siménfalva községieket szerda délután a Ro-Alert rendszeren keresztül, felhívva a figyelmet, hogy kerülni kell a környéket.

Kétbocsos anyamedve ólálkodik Tordátfalva határában
2024. május 01., szerda

A tánc közösségformáló ereje – filmvetítéssel zárták a táncnapokat

A Tánc világnapját háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték Csíkszeredában, a táncnapok záróakkordja pedig a Moving Stories című dokumentumfilm volt, amit a Csíki Moziban vetítettek le az érdeklődőknek.

A tánc közösségformáló ereje – filmvetítéssel zárták a táncnapokat
2024. május 01., szerda

Kerékpáros majális Székelyudvarhelyen

Több helyszínről indultak kerékpárral a székelyudvarhelyi Városi Majálisra, amelyet a Sétatéren tartanak idén. Elsőként a Tekergők zenekar adott elő örökzöld mesedalokat, de sok más színes programmal várják a látogatókat a nap folyamán. Fotókon mutatjuk.

Kerékpáros majális Székelyudvarhelyen
2024. május 01., szerda

Egy idős biciklist gázoltak el Székelyudvarhely központjában

Megsérült egy idős férfit, aki kerékpárral közlekedett Székelyudvarhely központjában és elgázolták szerda délután. A helyszínelés idejére részlegesen lezárták az érintett útszakaszt, a hatóságok irányítják a forgalmat.

Egy idős biciklist gázoltak el Székelyudvarhely központjában
2024. május 01., szerda

Őrizetbe vették az autótolvajokat

Őrizetbe vették azt a két fiatalt a rendőrök, akik a gyanúk szerint keddre virradóan elloptak egy gépkocsit Máréfalván, majd Székelyudvarhelyen egy gyalogos ösvényen, megrongálódva hátrahagyták a járművet.

Őrizetbe vették az autótolvajokat
Őrizetbe vették az autótolvajokat
2024. május 01., szerda

Őrizetbe vették az autótolvajokat

2024. május 01., szerda

Iktatta jelöltjeit az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete

Huszonnégy tanácsosjelölt, illetve az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezetének előválasztásán nyertes Szakács-Paál István polgármesterjelölt is leadta kedden a helyhatósági választásokon való induláshoz szükséges dokumentumokat a helyi választási irodában.

Iktatta jelöltjeit az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezete
2024. május 01., szerda

Ember Attila az EMSZ székelyudvarhelyi szervezetének polgármesterjelöltje

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) színeiben indul a székelyudvarhelyi polgármesteri címért Ember Attila vállalkozó – jelentette be Facebook-oldalán a jelölt.

Ember Attila az EMSZ székelyudvarhelyi szervezetének polgármesterjelöltje
2024. május 01., szerda

Maros Megyei Tanács: A kritikus technológiákba való beruházásokra várunk projektötleteket a Maros megyei vállalkozóktól

A Maros Megyei Tanács tájékoztatja a magánszféra szereplőit a 2021-2027 közötti időszakra vonatkozó Méltányos Átállási Program finanszírozási lehetőségéről a Stratégiai Technológiák Európáért Platform (STEP) keretében.

Maros Megyei Tanács: A kritikus technológiákba való beruházásokra várunk projektötleteket a Maros megyei vállalkozóktól
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!