A járni jár, de nem jut sokadik esete ebben az országban – most éppen az ingázókon a sor

A járni jár, de nem jut sokadik esete ebben az országban – most éppen az ingázókon a sor

Fel lehet szállni. Csak nem mindegy, ki fizeti: a diák családja, a busztársaság vagy a tanügyminisztérium. Képünk illusztráció

Fotó: Pinti Attila

Hiába jogosultak az ingázó diákok az ingyenes utazáshoz otthonról az iskolába és vissza, januárra nem biztosít minden busztársaság ingyen buszbérletet számukra Hargita megyében. A személyszállító cégek azért nem vállalták, mert nem kapták meg az államtól tavaly október óta a már kiadott bérletek árát.

Barabás Hajnal

2024. január 13., 11:092024. január 13., 11:09

2024. január 29., 15:472024. január 29., 15:47

„Mi eddig egy garast sem kaptunk, azt sem tudjuk, hogy számlázhatunk-e, vagy sem a tanfelügyelőség felé, így én csak fizetés ellenében szállítom a diákokat” – szögezte le az egyik Hargita megyei személyszállítással foglalkozó cég vezetője. Egy korábbi cikkünkben nyilatkozva nehezményezte, hogy mintegy 200 ezer lejjel tartozik neki a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, ugyanis október közepétől novemberre és decemberre sem törlesztették számukra a szolgáltatás ellenértékét.

korábban írtuk

Veszélyben az ingyenes diákbérletek
Veszélyben az ingyenes diákbérletek

Törvényességi hiányosságokra hivatkozva nem fizette ki a tanügyminisztérium a Hargita megyei busztársaságoknak az ingyenes diákbérletek árát több mint két hónapra visszamenően.

Demeter Levente, Hargita megye főtanfelügyelője megkeresésünkre elmondta, a tavaly szeptemberben érvénybe lépett jogszabály alapján, amely ingyen utazásra jogosította az ingázó diákokat, annyi volt a feladatuk, hogy begyűjtsék a fuvarozó cégektől a számlákat, az iskolától az adatokat, hogy az illető diákok jogosult-e, és ezen adatok alapján kellett kérniük a pénzt a tanügyminisztériumtól. Ezt is meg is tették, egész decemberig, azonban

a szaktárca arra hivatkozva, hogy a megyei tanácsnak nincsen meg minden törvényes feltétele a tömegközlekedés kiszervezésére, nem utalt pénzt a fuvarozók számláinak kifizetésére.

A főtanfelügyelő kiemelte, ami a hatáskörükhöz tartozott, megtették, a többi nem rajtuk múlik.

A tavaly december végén megjelent 1337-es számú kormányhatározat szerint február elsejétől, amennyiben a megyei önkormányzatnak nem lesz jogszerűen kiszervezett tömegközlekedése, akkor a régi módszerhez hasonlóan a diák kell majd kérje az iskolától a buszbérletre költött pénz árát, az iskola a tanfelügyelőségtől, a tanfelügyelőség pedig a tanügyminisztériumtól. A fizetendő összeget kilométerenkénti átalánydíj szerint állapítják majd meg. Tőle tudjuk, hogy

Hargita megyében mintegy négyezer diák ingázik, és jogosult arra, hogy ingyen utazzon otthonról az iskolájába és vissza.

Február elsejétől ugyan érvényesülhet az ingázó tanulók ingyen utazásra való joga, ez a januári hónapra azonban csorbult. Mert

  1. a busztársaságok nem adnak ingyen bérletet;

  2. azért nem, mert a korábbi hónapokra sem kapták meg a tanfelügyelőségen keresztül a tanügyminisztériumtól a számláikra a pénzt,

  3. a szaktárca pedig azért nem fizetett, mert a Hargita megyei tanácsnak nem volt minden törvényes feltételnek eleget tevő kiszervezett tömegközlekedése.

A témában csütörtök délután sajtótájékoztatót tartott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki elmondta, jelenleg folyamatban van az európai uniós irányelvek szerinti közbeszerzés lebonyolítása a vidéki buszjáratokra; hamarosan a személyszállító cégek számára is elérhető lesz az országos elektronikai közbeszerzési rendszerben (SEAP). Mint magyarázta,

a folyamat azért késett meg ennyire, mert egyrészt közbeszólt a koronavírus-világjárvány, majd több akadályba ütköztek a versenytárgyalás előkészítése során.

Hargita megye kicsi megye, a tömegközlekedés pedig nem minden útvonalon fenntartható gazdaságilag, erről folytattak több egyeztetést az érintett hatóságokkal, minisztériumokkal, hogy az uniós elvárások közelítsenek a romániai valósághoz.

Ugyanakkor tanulmányt is kellett készíttetniük a buszjáratokról, ennek külön módszertana volt, és legalább öt hónapot vett igénybe. Továbbá szúrópróbaszerűen ellenőrizte a közbeszerzési eljárás minden mozzanatát a közszolgálatásokat szabályozó országos hatóság (ANRSC), amely szintén lassította a folyamatot.

A megyében nyolc tételre (lot) írják a licitet, a kiírás hamarosan megjelenik a SEAP-on. Borboly reméli, készülnek a személyszállító cégek is a közbeszerzésre, ugyanakkor elmondta azt is,

valószínűleg lesznek olyan járatok, amelyek meg fognak szűnni.

Mivel nagy valószínűséggel nem zárul le február elsejéig a versenytárgyalás, ezért a december végi kormányhatározat szerint a diákokat februártól kilométerenkénti átalánydíjjal fogja kifizetni a tanügyminisztérium. A Hargita megyei önkormányzat

az átalánydíjat kilométerenként 40 baniban határozta meg,

amit továbbítottak a kormánynak, amely majd a többi megye adataival összevetve meghatározza azt a díjat, amit kaphatnak a diákok.

Borboly szerint ezzel az a baj, hogy nem ugyanannyi az üzemanyag-költsége egy hegyvidéki buszjáratokat működtető fuvarozónak, mint az ország síkvidékén üzemelő cégeknek. Ugyancsak az átalánydíjjal kívánja a kormány kifizetni a busztársaságokat az elmúlt hónapokra ott, ahol még nem zárult le a közbeszerzés, ami nem biztos, hogy fedezi a kiadott ingyen buszbérletek árát.

Egyébként nemcsak Hargita megyében akadt el a licit a vidéki buszjáratokra, több hasonló helyzetben lévő megye van. A román hírportálok a romániai közúti fuvarozók szakmai szövetségének (FORT) közleményét idézték a napokban, amelyben azt írták, hogy 19 megye tanulói maradnak ingyen buszbérlet nélkül januárban. Többek között Botoșani, Iași, Suceava, Prahova megyékben sem fizették ki a fuvarozókat, holott ők eleget tettek a 810-es számú, tavaly szeptemberben megjelent kormányhatározatnak, és ingyen buszbérletet adtak a diákoknak. Ezek azok a megyék, ahol nem szervezték meg időben a közbeszerzéseket a buszjáratokra. Ugyanakkor azt is nehezményezték, nem világos, hogy a fuvarozókat szeptemberre visszamenőleg is kifizetik-e, vagy csak csak decemberre. A jogszabály szerint február elsejétől ezekben a megyékben nem fizethet a tanügyminisztérium a fuvarozóknak, ami azért probléma, mert a januári számlákat februárban tennék le a cégek. A FORT szerint sok a kérdőjel, és elégedetlenségüket fejezték ki, hogy a kormány nem egyeztetett velük az ügyben. A hatóságok, az érintett állami intézmények pedig csak egymásra mutogattak, végül a diákok és a fuvarozók maradtak a kárral. Vannak megyék az országban, ahol az érintett diákok emiatt japánsztrájkba kezdtek.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 18., csütörtök

Nagy szükség lenne fájdalomterápiás központok létrehozására

A lakosság húsz százalékának volt az elmúlt fél évben nagyobb és tartósabb fájdalma, és sokan szenvednek a krónikus, onkológiai betegségek szövődményeitől. Egy főorvos szerint minden egyetemi központban létre kellene hozni fájdalomterápiás központot.

Nagy szükség lenne fájdalomterápiás központok létrehozására
2024. április 18., csütörtök

Folytatjuk az ivóvíz és csatornahálózat fejlesztését Maros megyében

A mai kornak megfelelő életkörülményeket teremtünk közösségeink számára.

Folytatjuk az ivóvíz és csatornahálózat fejlesztését Maros megyében
2024. április 18., csütörtök

Ha háborút nem is, de egy csatát megnyertek a varjak ellen Kézdivásárhelyen

A fészkek folyamatos eltávolításával és lézerfénnyel próbálják elűzni a varjakat a kézdivásárhelyi Molnár Józsiás parkból. Az önkormányzat erőfeszítései egyelőre sikeresnek tűnnek, tartós eredményről azonban csak a költési időszak végén lehet majd beszélni.

Ha háborút nem is, de egy csatát megnyertek a varjak ellen Kézdivásárhelyen
2024. április 18., csütörtök

Ketten sérültek meg a Korond közelében bekövetkezett balesetben

Ketten könnyebben megsérültek egy közúti balesetben amely a 13A jelzésű országúton, Korond közelében történt csütörtök délután – tájékoztat a Hargita megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Ketten sérültek meg a Korond közelében bekövetkezett balesetben
2024. április 18., csütörtök

Ingyenes fizioterápiás kezelések a fogyatékkal élőknek Kézdivásárhelyen

Korszerű eszközökkel látták el a fogyatékkal élő felnőttek járóbeteg neuromotoros rehabilitációs központját Kézdivásárhelyen.

Ingyenes fizioterápiás kezelések a fogyatékkal élőknek Kézdivásárhelyen
2024. április 18., csütörtök

Teljesen kiégett egy kamion vezetőfülkéje Gyergyóalfalunál

Kigyulladt egy fával megrakott, teherszállító kamion vezetőfülkéje csütörtök délután Gyergyóafalunál – adja hírül a Hargita megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Teljesen kiégett egy kamion vezetőfülkéje Gyergyóalfalunál
2024. április 18., csütörtök

Nagy Zoltán függetlenként térne vissza a gyergyószentmiklósi polgármesteri tisztségbe

Független polgármesterjelöltként méretkezik a június 9-i helyhatósági választáson a gyergyószentmiklósi Nagy Zoltán. Az indulását csütörtökön bejelentő Nagy 2016 és 2020 között a Magyar Polgári Párt színeiben már vezette a várost.

Nagy Zoltán függetlenként térne vissza a gyergyószentmiklósi polgármesteri tisztségbe
2024. április 18., csütörtök

Autók ütköztek Csíkszereda szépvízi kijáratánál

Két autó ütközött össze Csíkszereda Szépvíz felőli kijáratánál, a 12A jelzésű országút és az elkerülő út találkozásánál, csütörtökön. Három személyt kórházba szállítottak.

Autók ütköztek Csíkszereda szépvízi kijáratánál
2024. április 18., csütörtök

Kiderült, hogy kik a legjobbak fizikából és kémiából

Több erdélyi diák mérkőzött meg a Hevesy György Kárpát-medencei Kémiaverseny és az Öveges József – Vermes Miklós Fizikaverseny országos erdélyi döntőjén, a hétvégén.

Kiderült, hogy kik a legjobbak fizikából és kémiából
2024. április 18., csütörtök

Friss hó a Hargitán

Noha lejárt már a téli szezon a Madarasi Hargitán is, attól még ideig-óráig visszatérhet a tél a hegyekbe. Így is lett, lehavazott a Hargitán, fotókon mutatjuk a már magunk mögött remélt tél visszasettenkedését. Reméljük, csak beköszönt, megy is tovább.

Friss hó a Hargitán
Friss hó a Hargitán
2024. április 18., csütörtök

Friss hó a Hargitán

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!