A csíki városvezetés szerint is baj van a közbiztonsággal, ezért többek között vége a nonstop üzletek éjjeli nyitvatartásának

A csíki városvezetés szerint is baj van a közbiztonsággal, ezért többek között vége a nonstop üzletek éjjeli nyitvatartásának

Fotó: Borbély Fanni

Szigorú intézkedéseket vezet be a csíkszeredai önkormányzat a közbiztonság növelése céljából. Többek között korlátozzák a városban működő játéktermek nyitvatartási idejét, változtatnak a folyamatos nyitvatartással működő üzletek programján, valamint szabályozni fogják az éjszakai szórakozóhelyek működését.

Barabás Hajnal

2023. november 13., 13:552023. november 13., 13:55

2023. november 13., 17:482023. november 13., 17:48

Már három éve is kampánytéma volt Csíkszeredában a közbiztonság, ám úgy tűnik, jóttányit sem javult a helyzet, sőt, egyre csak romlik. Nem mehetett el szó nélkül a csíkszeredai városvezetés az utóbbi időben történt utcai bántalmazások mellett.

korábban írtuk

Kifogásolja a közbiztonság alacsony szintjét négy csíkszeredai önkormányzati képviselő
Kifogásolja a közbiztonság alacsony szintjét négy csíkszeredai önkormányzati képviselő

A közbiztonság növelését tűzte ki célul négy csíkszeredai önkormányzati képviselő, mivel elmondásuk szerint a jelenlegi városvezetés eddig nem kezelte prioritásként a kérdést. A saját tapasztalataik, illetve a lakossági panaszok nyomán járták körbe a témát.

A város közbiztonságának növelése céljából tíz pontba foglalt intézkedési tervet fogalmaztak meg, amelynek egy részét be is vezetik – legalábbis azokat, amelyek a városvezetésen múlnak.

Ugyanakkor azoknak a cselekvési pontoknak a megvalósításáért, amelyekhez országos szabályozás szükséges, petíciót fognak benyújtani a kormányhoz.

korábban írtuk

Egymást követik a támadások Csíkszeredában a nyílt utcán
Egymást követik a támadások Csíkszeredában a nyílt utcán

Miután kedden három fiatal bántalmazott egy idős embert Csíkszeredában, közterületen, csütörtökön újabb két támadás történt, ezúttal két huszonéves nő volt az áldozat.

Az intézkedési tervet hétfőn sajtótájékoztatón ismertette Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Bors Béla és Sógor Enikő alpolgármesterek; az eseményen több önkormányzati képviselő is jelen volt.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Nekünk ez így is sok!

Idézet
Tele vagyok dühvel, hogy időnként felerősödik egy-egy semmittevő agresszív magatartása a városban. Tele vagyok dühvel, hogy a csendes és számunkra kedves városunkat egyesek megcsúfolják. Országos szinten az egyik legnyugodtabb és legnormálisabb városban élünk, a nagyvárosokhoz vagy egyes régiókhoz képest sokkal jobban állunk, de ez nem azt jelenti, hogy cselekvés nélkül szemlélhetjük azt, ami az elmúlt napokban történt. Nekünk ez így is sok!

– osztotta meg felháborodását Korodi Attila. Hozzátette, fontos számukra a város közbiztonsága, amelynek növeléséért a jövőben tervezik a közvilágítás 60 százalékának kicserélését, illetve a legfontosabb pontokon háromszor annyi térfigyelő kamera felszerelését, mint ami most van működésben.

Idézet
Jelenleg 64 térfigyelő kamera üzemel, és 193 új kamerára nyertünk finanszírozást

– sorolta.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Szigorításokat vezetnek be

Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a célért további lépésekre lesz szükség, amelyeket tíz pontban foglalt össze. Ezek közül néhány intézkedést nemsokára a novemberi önkormányzati képviselők ülésén már napirendre tűznek. Például

korlátozzák a Csíkszeredában működő játéktermek nyitvatartási idejét: csak este 8 óráig működhetnek.

Újságírói kérdésre válaszolva a városvezető jelezte, nyolc játéktermet érinthet az intézkedés.

korábban írtuk

Azonosították a csütörtöki csíkszeredai bántalmazások két feltételezett elkövetőjét
Azonosították a csütörtöki csíkszeredai bántalmazások két feltételezett elkövetőjét

Azonosította szombaton a Hargita megyei rendőrség a háromból azt a két a tinédzserlányt, akik a gyanú szerint bántalmaztak két nőt Csíkszeredában csütörtökön. A feltételezett elkövetőket – egy 14 és egy 15 éves lányt – 24 órára őrizetbe vették.

„Az elszaporodó játéktermek komoly közrendi problémákat okoznak a késő esti órákban. Számos lakossági kérés érkezett ezek megszüntetésére.

Idézet
Egyébként a játéktermek önmagukban is – a túlságosan megengedő jogszabályok miatt – komoly problémákat okoznak számos családnak

– fogalmazott.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

További intézkedésként megszüntetik az éjjel-nappali üzletek 24 órás nyitvatartását.

Idézet
Minden élelmiszerüzletnek legkésőbb 23:30-kor be kell zárnia. Nagyon sok panasz érkezett a lakók részéről, hogy az éjszakai órákban ezeknek az üzleteknek a környékén állandó probléma az alkoholfogyasztás és a zajongás

– indokolta meg a döntést a polgármester. Ugyanakkor az szabályozni fogják a lakóövezetek szomszédságában működő szórakozóhelyek működését is, ugyanis

sok lakossági panasz érkezett az éjjeli működésük miatt, hiszen ezek szomszédságában számos utcai rendbontás történik az éjszakai órákban.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Aláírásgyűjtésbe kezdenek

„A tíz pont megvalósulása nélkül határozottan állítom, hogy városunkban, de általánosságban a legtöbb településen nem lehet garantálni a közrend és a közbiztonság fenntartását. Ezért kérni fogom az RMDSZ parlamenti csoportjának a partnerségét, hogy közösségi és politikai összefogással változtassuk meg a jogszabályokat. Például

vegyük rá a kormányt, hogy legyen valóban aktív a közbiztonság garantálása területén.

Pénteken petíciót indítunk a cselekvési pontok támogatására. Ha nincs összefogás, akkor Bukarestben nem fogják komolyan venni az általunk megfogalmazott kéréseket. Bízom benne, hogy a petícióhoz minél több csíkszeredai és csíki lakos csatlakozik. Addig is, vigyázzunk egymásra, és jelentsünk az illetékes szerveknek minden rendellenességet” – zárta Korodi a sajtótájékoztatót.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Tíz pontba szedett intézkedésterv, magyarázatokkal

1. Szükség van a járőröző rendőrök jelenlétére az utcákon. Vissza kell állítani a 2000-es évek elején működtetett járőrözések számát. Nem lehet, hogy átlagban mindössze 2-3 csapat legyen az utcákon város szinten.

Sajnos a 2000-es évek elejéhez képest Csíkszereda utcáin 80 százalékkal kevesebb járőr csapat van, mert nincs annyi járőr az állományban, mint régebb volt. A kormány törölje el az alkalmazási stopot. Nem csak Konstanca megyében kell kezelni a problémákat, lépni kell minden régióban és megyében. Ugyancsak az alkalmazások tiltásának eltörlését kérjük a kormánytól a csendőrség esetében is; a csendőrség járőrtevékenységet folytató állományát is fel kell tölteni.

2. A kormány törölje el az önkormányzatokra vonatkozó, a helyi rendőrségek állományába való alkalmazások tiltását mindenkorra.


Csíkszereda helyi rendőrsége nem az országos és municípiumi rendőrséget helyettesíti, hanem számos területen, így a közrendi kérdésekben is kiegészíti azok munkáját. Csíkszereda helyi rendőrsége megalakulását követően egészséges létszámnövelést tervezett be. Indultunk 7 helyi rendőrrel, abból egy személy kiesett, de helyette mást alkalmazni már nem volt jogunk, és további rendőröket sem alkalmazhattunk az elmúlt hosszú hónapokban a kormány alkalmazási tiltása miatt.

3. A önkéntes polgárőrség megszervezéséhez szükséges jogszabály elfogadása kormányzati és parlamenti szinten.


Törvények és módszertanok segítségével támogatni kell az önkéntes polgárőrségek megalakulását, amelyek megelőzés szintjén nagy szereppel bírnak, és az utcai jelenlétet erősítve költséghatékonyan és közösségi összefogással jelentősen növelik közbiztonságot.

4. A 18 év alatti bűnözés büntetésére a valóságban is alkalmazható jogszabályt kell megalkotni!


Ha a bűncselekményt elkövetők olyan családi környezetből származnak, ahol nem biztosítják vagy nem képesek biztosítani a megfelelő nevelésüket, kötelezően ki kell emelni őket az adott környezetből, és állami gondozói vagy nevelőintézeti intézményrendszerbe kell elhelyezni. Ezeket a fiatalokat, ha szétesett családi környezetből jönnek, az egyszerű iskolai rendszer nem tudja megváltoztatni!

5. Ne legyen minimális szociális ellátás munka nélkül.


Össze kell kötni a közmunka feladatot minden egészséges személy esetében a segélyek folyósításával. Ha nincs munka, nincs juttatás. Elfogadhatatlan, hogy a gyerekek azt a példát látják, hogy úgy lehet leélni egy életet, hogy nem dolgozunk. És az sem megengedett, hogy a mélyszegénységben élők közül azokat, akik végre családfőként munkát vállalnak, ne követendő jó példának tekintsék a többiek. Meg kell teremteni a törvényes keretet arra, hogy minden önkormányzat hozhasson létre szociális vállalkozásokat, és ezzel tudjuk elérni a foglalkoztatás kiterjesztését minden szociális segélyt igénylőre.

6. A teljes Csíki-medence szintjén foglalkozni kell ezekkel a problémákkal, mert a mobilitás miatt nem csak egy települést érintenek, a közbiztonsági problémák településről településre gyűrűznek. Kezdeményezzük, hogy az egyéb területeken kitűnő együttműködést terjesszük ki a közbiztonság kérdésére is.


7. Kapjon minden román állampolgár személyi igazolványt a kötelező lakcím feltüntetése nélkül!


Sajnos, nagyon sok személy a tulajdonjogi papírok rendezetlen állapota miatt, csak egy évre kaphat egy papír nyomtatású személyigazolványt. Ezek a személyek, a gyerekeik, nem tudnak teljes jogú állampolgárként élni, munkát vállalni. Magyarországon és a nyugati államokban külön van a lakcímkártya és személyi igazolvány. Ennek alkalmazása nélkül nem lehet teljesen mindenkit visszahozni a munkaerő piacra, tovább erősödik a szociális ellátásra szorulók száma.

8. Korlátozzuk a Csíkszeredában működő játéktermek nyitvatartási idejét, csak este 8 óráig működhetnek.


Az elszaporodó játéktermek komoly közrendi problémákat generálnak a késő esti órákban. Számos lakossági kérés érkezett ezek megszüntetésére. Egyébként a játéktermek önmagukban is, a túlságosan megengedő jogszabályok miatt, komoly problémákat okoznak számos jómódban vagy éppen szegénységben elő családnak.

9. Megszüntetjük a folyamatos nyitvatartással működő üzletek 24 órás nyitvatartását.


Minden élelmiszerüzlet este 11.30-kor be kell, hogy zárjon. Nagyon sok panasz érkezett a lakók részéről, hogy az éjszakai órákban, a folyamatos nyitvatartással működő üzletek mellett állandó probléma van az alkoholfogyasztás, a zajongás és rendetlenség miatt.

10. Szabályozzuk az éjszakai szórakozóhelyek működését.


A lakóövezetek szomszédságában működő szórakozóhelyek működését szabályozni kell. Az éjszakai órákban számos utcai rendbontás történik ezek szomszédságában. Nagyon sok lakossági panasz érkezett az éjjeli működésük miatt.

27 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon

A belügyi szervek 4113 bűncselekményt állapítottak meg a december elsejei hosszú hétvégén és több mint 36 800 bírságot róttak ki, összesen mintegy 15 millió lej értékben – közölte hétfőn a belügyminisztérium szóvivője.

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon
2023. december 05., kedd

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Székelyföld-szerte az elmúlt éjszaka, de országszerte is csak alig néhány helyen nem volt mínusz tartományban a hőmérők higanyszála keddre virradóan.

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre
2023. december 05., kedd

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken

Több mint ötszáz rendőr teljesített szolgálatot a hosszú hétvégén a közrend biztosítása, valamint a közutak biztonságának növelése érdekében Háromszéken – közölte a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken
2023. december 05., kedd

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el

Idén a korábbi évekhez képest szerényebben lesz Gyergyószentmiklós városünnepe. Az önkormányzat a kormány megszorító intézkedéseire hivatkozva egynaposra szűkítette a programot.

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el
2023. december 05., kedd

Csak Hargita megyében több mint hétezer roma él a „no-go” övezetekben és hipergettókban

Hargita megyében negyvenhárom úgynevezett „no-go”, azaz tiltott övezetet, köztük harminckét meglehetősen leromlott állapotú, leszegényedett, megbélyegzett hipergettót azonosítottak a romák társadalmi befogadására vonatkozó stratégia kidolgozása során.

Csak Hargita megyében több mint hétezer roma él a „no-go” övezetekben és hipergettókban
2023. december 04., hétfő

Iskolafelújítás Székelykeresztúron: amit idén megtehetsz, ne halaszd jövőre

Mintegy 15 millió lej értékű épület-helyreállítás van folyamatban a több mint százéves székelykeresztúri Zeyk Domokos Iskolaközpontban, ahol párhuzamosan zajlanak a kinti és benti munkálatok. A cél az, hogy év végéig felhasználják az EU-s támogatást.

Iskolafelújítás Székelykeresztúron: amit idén megtehetsz, ne halaszd jövőre
2023. december 04., hétfő

Egy doboznyi szeretet a rászorulóknak

Egy doboznyi szeretet címmel szervez karácsonyi adománygyűjtést a kézdivásárhelyi Benedek Elek óvoda és az RMDSZ helyi szervezete. A kezdeményezők a rászoruló családok ünnepét szeretnék szebbé varázsolni.

Egy doboznyi szeretet a rászorulóknak
Egy doboznyi szeretet a rászorulóknak
2023. december 04., hétfő

Egy doboznyi szeretet a rászorulóknak

2023. december 04., hétfő

Nagyobb a félsz, mint a mersz – Háromszéken egyetlen gasztropont működik

Az Országos Hegyvidéki Ügynökség és az Agrosic Közösségek Közötti Társulás szervezésében március óta zajlanak a gasztropontok létrehozásában érdekelt személyeket célzó ingyenes képzések Háromszéken, többnyire reménykeltő érdeklődés mellett.

Nagyobb a félsz, mint a mersz – Háromszéken egyetlen gasztropont működik
2023. december 04., hétfő

Raktárhelynél csaptak fel a lángok Hétbükkön

Zöldhulladékot tároltak egy raktározóhelyen Hétbükkön, ahol hétfőn délután csaptak fel a lángok – közölte a Maros megyei tűzoltóság, amelynek szászrégeni egysége jelenleg is a tűz megfékezésén dolgozik.

Raktárhelynél csaptak fel a lángok Hétbükkön
2023. december 04., hétfő

Válni mentek közös megegyezéssel, késelés lett belőle

Büntetőeljárást indított a rendőrség az ellen a férfi ellen, aki több késszúrással súlyosan megsebesítette feleségét hétfőn a Iaşi megyei Belceşti község polgármesteri hivatalának épületében.

Válni mentek közös megegyezéssel, késelés lett belőle
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM