A csíki városvezetés szerint is baj van a közbiztonsággal, ezért többek között vége a nonstop üzletek éjjeli nyitvatartásának

A csíki városvezetés szerint is baj van a közbiztonsággal, ezért többek között vége a nonstop üzletek éjjeli nyitvatartásának

Fotó: Borbély Fanni

Szigorú intézkedéseket vezet be a csíkszeredai önkormányzat a közbiztonság növelése céljából. Többek között korlátozzák a városban működő játéktermek nyitvatartási idejét, változtatnak a folyamatos nyitvatartással működő üzletek programján, valamint szabályozni fogják az éjszakai szórakozóhelyek működését.

Barabás Hajnal

2023. november 13., 13:552023. november 13., 13:55

2023. november 13., 17:482023. november 13., 17:48

Már három éve is kampánytéma volt Csíkszeredában a közbiztonság, ám úgy tűnik, jóttányit sem javult a helyzet, sőt, egyre csak romlik. Nem mehetett el szó nélkül a csíkszeredai városvezetés az utóbbi időben történt utcai bántalmazások mellett.

korábban írtuk

Kifogásolja a közbiztonság alacsony szintjét négy csíkszeredai önkormányzati képviselő
Kifogásolja a közbiztonság alacsony szintjét négy csíkszeredai önkormányzati képviselő

A közbiztonság növelését tűzte ki célul négy csíkszeredai önkormányzati képviselő, mivel elmondásuk szerint a jelenlegi városvezetés eddig nem kezelte prioritásként a kérdést. A saját tapasztalataik, illetve a lakossági panaszok nyomán járták körbe a témát.

A város közbiztonságának növelése céljából tíz pontba foglalt intézkedési tervet fogalmaztak meg, amelynek egy részét be is vezetik – legalábbis azokat, amelyek a városvezetésen múlnak.

Ugyanakkor azoknak a cselekvési pontoknak a megvalósításáért, amelyekhez országos szabályozás szükséges, petíciót fognak benyújtani a kormányhoz.

korábban írtuk

Egymást követik a támadások Csíkszeredában a nyílt utcán
Egymást követik a támadások Csíkszeredában a nyílt utcán

Miután kedden három fiatal bántalmazott egy idős embert Csíkszeredában, közterületen, csütörtökön újabb két támadás történt, ezúttal két huszonéves nő volt az áldozat.

Az intézkedési tervet hétfőn sajtótájékoztatón ismertette Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Bors Béla és Sógor Enikő alpolgármesterek; az eseményen több önkormányzati képviselő is jelen volt.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Nekünk ez így is sok!

Idézet
Tele vagyok dühvel, hogy időnként felerősödik egy-egy semmittevő agresszív magatartása a városban. Tele vagyok dühvel, hogy a csendes és számunkra kedves városunkat egyesek megcsúfolják. Országos szinten az egyik legnyugodtabb és legnormálisabb városban élünk, a nagyvárosokhoz vagy egyes régiókhoz képest sokkal jobban állunk, de ez nem azt jelenti, hogy cselekvés nélkül szemlélhetjük azt, ami az elmúlt napokban történt. Nekünk ez így is sok!

– osztotta meg felháborodását Korodi Attila. Hozzátette, fontos számukra a város közbiztonsága, amelynek növeléséért a jövőben tervezik a közvilágítás 60 százalékának kicserélését, illetve a legfontosabb pontokon háromszor annyi térfigyelő kamera felszerelését, mint ami most van működésben.

Idézet
Jelenleg 64 térfigyelő kamera üzemel, és 193 új kamerára nyertünk finanszírozást

– sorolta.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Szigorításokat vezetnek be

Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a célért további lépésekre lesz szükség, amelyeket tíz pontban foglalt össze. Ezek közül néhány intézkedést nemsokára a novemberi önkormányzati képviselők ülésén már napirendre tűznek. Például

korlátozzák a Csíkszeredában működő játéktermek nyitvatartási idejét: csak este 8 óráig működhetnek.

Újságírói kérdésre válaszolva a városvezető jelezte, nyolc játéktermet érinthet az intézkedés.

korábban írtuk

Azonosították a csütörtöki csíkszeredai bántalmazások két feltételezett elkövetőjét
Azonosították a csütörtöki csíkszeredai bántalmazások két feltételezett elkövetőjét

Azonosította szombaton a Hargita megyei rendőrség a háromból azt a két a tinédzserlányt, akik a gyanú szerint bántalmaztak két nőt Csíkszeredában csütörtökön. A feltételezett elkövetőket – egy 14 és egy 15 éves lányt – 24 órára őrizetbe vették.

„Az elszaporodó játéktermek komoly közrendi problémákat okoznak a késő esti órákban. Számos lakossági kérés érkezett ezek megszüntetésére.

Idézet
Egyébként a játéktermek önmagukban is – a túlságosan megengedő jogszabályok miatt – komoly problémákat okoznak számos családnak

– fogalmazott.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

További intézkedésként megszüntetik az éjjel-nappali üzletek 24 órás nyitvatartását.

Idézet
Minden élelmiszerüzletnek legkésőbb 23:30-kor be kell zárnia. Nagyon sok panasz érkezett a lakók részéről, hogy az éjszakai órákban ezeknek az üzleteknek a környékén állandó probléma az alkoholfogyasztás és a zajongás

– indokolta meg a döntést a polgármester. Ugyanakkor az szabályozni fogják a lakóövezetek szomszédságában működő szórakozóhelyek működését is, ugyanis

sok lakossági panasz érkezett az éjjeli működésük miatt, hiszen ezek szomszédságában számos utcai rendbontás történik az éjszakai órákban.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Aláírásgyűjtésbe kezdenek

„A tíz pont megvalósulása nélkül határozottan állítom, hogy városunkban, de általánosságban a legtöbb településen nem lehet garantálni a közrend és a közbiztonság fenntartását. Ezért kérni fogom az RMDSZ parlamenti csoportjának a partnerségét, hogy közösségi és politikai összefogással változtassuk meg a jogszabályokat. Például

vegyük rá a kormányt, hogy legyen valóban aktív a közbiztonság garantálása területén.

Pénteken petíciót indítunk a cselekvési pontok támogatására. Ha nincs összefogás, akkor Bukarestben nem fogják komolyan venni az általunk megfogalmazott kéréseket. Bízom benne, hogy a petícióhoz minél több csíkszeredai és csíki lakos csatlakozik. Addig is, vigyázzunk egymásra, és jelentsünk az illetékes szerveknek minden rendellenességet” – zárta Korodi a sajtótájékoztatót.

Galéria

Fotó: Borbély Fanni

Tíz pontba szedett intézkedésterv, magyarázatokkal

1. Szükség van a járőröző rendőrök jelenlétére az utcákon. Vissza kell állítani a 2000-es évek elején működtetett járőrözések számát. Nem lehet, hogy átlagban mindössze 2-3 csapat legyen az utcákon város szinten.

Sajnos a 2000-es évek elejéhez képest Csíkszereda utcáin 80 százalékkal kevesebb járőr csapat van, mert nincs annyi járőr az állományban, mint régebb volt. A kormány törölje el az alkalmazási stopot. Nem csak Konstanca megyében kell kezelni a problémákat, lépni kell minden régióban és megyében. Ugyancsak az alkalmazások tiltásának eltörlését kérjük a kormánytól a csendőrség esetében is; a csendőrség járőrtevékenységet folytató állományát is fel kell tölteni.

2. A kormány törölje el az önkormányzatokra vonatkozó, a helyi rendőrségek állományába való alkalmazások tiltását mindenkorra.


Csíkszereda helyi rendőrsége nem az országos és municípiumi rendőrséget helyettesíti, hanem számos területen, így a közrendi kérdésekben is kiegészíti azok munkáját. Csíkszereda helyi rendőrsége megalakulását követően egészséges létszámnövelést tervezett be. Indultunk 7 helyi rendőrrel, abból egy személy kiesett, de helyette mást alkalmazni már nem volt jogunk, és további rendőröket sem alkalmazhattunk az elmúlt hosszú hónapokban a kormány alkalmazási tiltása miatt.

3. A önkéntes polgárőrség megszervezéséhez szükséges jogszabály elfogadása kormányzati és parlamenti szinten.


Törvények és módszertanok segítségével támogatni kell az önkéntes polgárőrségek megalakulását, amelyek megelőzés szintjén nagy szereppel bírnak, és az utcai jelenlétet erősítve költséghatékonyan és közösségi összefogással jelentősen növelik közbiztonságot.

4. A 18 év alatti bűnözés büntetésére a valóságban is alkalmazható jogszabályt kell megalkotni!


Ha a bűncselekményt elkövetők olyan családi környezetből származnak, ahol nem biztosítják vagy nem képesek biztosítani a megfelelő nevelésüket, kötelezően ki kell emelni őket az adott környezetből, és állami gondozói vagy nevelőintézeti intézményrendszerbe kell elhelyezni. Ezeket a fiatalokat, ha szétesett családi környezetből jönnek, az egyszerű iskolai rendszer nem tudja megváltoztatni!

5. Ne legyen minimális szociális ellátás munka nélkül.


Össze kell kötni a közmunka feladatot minden egészséges személy esetében a segélyek folyósításával. Ha nincs munka, nincs juttatás. Elfogadhatatlan, hogy a gyerekek azt a példát látják, hogy úgy lehet leélni egy életet, hogy nem dolgozunk. És az sem megengedett, hogy a mélyszegénységben élők közül azokat, akik végre családfőként munkát vállalnak, ne követendő jó példának tekintsék a többiek. Meg kell teremteni a törvényes keretet arra, hogy minden önkormányzat hozhasson létre szociális vállalkozásokat, és ezzel tudjuk elérni a foglalkoztatás kiterjesztését minden szociális segélyt igénylőre.

6. A teljes Csíki-medence szintjén foglalkozni kell ezekkel a problémákkal, mert a mobilitás miatt nem csak egy települést érintenek, a közbiztonsági problémák településről településre gyűrűznek. Kezdeményezzük, hogy az egyéb területeken kitűnő együttműködést terjesszük ki a közbiztonság kérdésére is.


7. Kapjon minden román állampolgár személyi igazolványt a kötelező lakcím feltüntetése nélkül!


Sajnos, nagyon sok személy a tulajdonjogi papírok rendezetlen állapota miatt, csak egy évre kaphat egy papír nyomtatású személyigazolványt. Ezek a személyek, a gyerekeik, nem tudnak teljes jogú állampolgárként élni, munkát vállalni. Magyarországon és a nyugati államokban külön van a lakcímkártya és személyi igazolvány. Ennek alkalmazása nélkül nem lehet teljesen mindenkit visszahozni a munkaerő piacra, tovább erősödik a szociális ellátásra szorulók száma.

8. Korlátozzuk a Csíkszeredában működő játéktermek nyitvatartási idejét, csak este 8 óráig működhetnek.


Az elszaporodó játéktermek komoly közrendi problémákat generálnak a késő esti órákban. Számos lakossági kérés érkezett ezek megszüntetésére. Egyébként a játéktermek önmagukban is, a túlságosan megengedő jogszabályok miatt, komoly problémákat okoznak számos jómódban vagy éppen szegénységben elő családnak.

9. Megszüntetjük a folyamatos nyitvatartással működő üzletek 24 órás nyitvatartását.


Minden élelmiszerüzlet este 11.30-kor be kell, hogy zárjon. Nagyon sok panasz érkezett a lakók részéről, hogy az éjszakai órákban, a folyamatos nyitvatartással működő üzletek mellett állandó probléma van az alkoholfogyasztás, a zajongás és rendetlenség miatt.

10. Szabályozzuk az éjszakai szórakozóhelyek működését.


A lakóövezetek szomszédságában működő szórakozóhelyek működését szabályozni kell. Az éjszakai órákban számos utcai rendbontás történik ezek szomszédságában. Nagyon sok lakossági panasz érkezett az éjjeli működésük miatt.

27 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

Csak közepes mennyiségű az idei akácméz-termés. A méhészek ugyanakkor attól tartanak, hogy a termés nagybani felvásárlási ára olyan alacsony lesz, hogy nem fogja megérni nekik értékesíteni az akácmézet.

Nem a legjobb az idei akácméztermés
Nem a legjobb az idei akácméztermés
2024. május 25., szombat

Nem a legjobb az idei akácméztermés

2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!