Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kifogásolja a közbiztonság alacsony szintjét négy csíkszeredai önkormányzati képviselő

Iszlai Katalin 2020. február 20., 13:42

A közbiztonság növelését tűzte ki célul négy csíkszeredai önkormányzati képviselő, mivel elmondásuk szerint a jelenlegi városvezetés eddig nem kezelte prioritásként a kérdést. A saját tapasztalataik, illetve a lakossági panaszok nyomán járták körbe a témát csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Kifogásolja a közbiztonság alacsony szintjét négy csíkszeredai önkormányzati képviselő
galéria
Fotó: Gábos Albin

A közbiztonság témájában tartott sajtótájékoztatót csütörtökön András Hunor Jenő, Bardócz László, Bors Béla és Ábrahám Előd-Lajos jelenlegi önkormányzati képviselő, akik a március 7-ei előválasztáson már Korodi Attila csapatának tagjaiként indulnak. A Fürdő utca és a Baromtér utca kereszteződésénél, a vasúti aluljáró mellett tartott találkozón eddigi tapasztalataikat és jövőbeli elképzeléseiket ismertették.

Fotó: Gábos Albin

Fontos lenne az együttműködés

Ábrahám Előd-Lajos elmondása szerint figyelemfelkeltés céljából tartották fontosnak a csütörtöki sajtótájékoztató megszervezését, mivel saját tapasztalataik és a városlakók visszajelzései szerint lépéseket kell tenni Csíkszereda közbiztonságának javítása érdekében.

Leginkább az időseket és a fiatalokat érinti a probléma, akik már nem, vagy még nem tudják megvédeni magukat.

Több veszélynek is ki van téve a lakosság, egyrészt az utcán, másrészt az otthonaikban. Sok időst ezen a helyszínen támadnak meg, amikor mennek át a vasúti síneken, a gyerekeknek problémát jelent az iskolába való biztonságos eljutás, és

az is elfogadhatatlan a 21. században, hogy a lakók panaszai szerint nem mernek elmenni templomba, mert a lopásveszély miatt félnek üresen hagyni a lakásaikat

– sorolta Ábrahám. Hozzátette: sok elképzelést előterjesztettek kollégáival az évek során, de a városvezetés nem kezelte prioritásként a közbiztonság növelését. Arra is kitért, hogy meglátása szerint

a rendvédelmi szervek szerepe nagyon fontos, ezért a város, a rendőrség és a csendőrség össze kellene dolgozzon,

személyes problémáknak pedig nem szabadna befolyásolniuk ezt az együttműködést, mint ahogy ez jelenleg Ráduly Róbert Kálmán polgármester esetében történik.

Fotó: Gábos Albin

Lehet, hogy késő lesz

András Hunor Jenő a megelőzés fontosságáról beszélt a találkozón, de azt is elismerte, hogy ezzel már elkéstek, hiszen a közbiztonságot befolyásoló konfliktusok már kialakultak. Éppen ezért szerinte

Csíkszereda bizonyos övezeteiben fokozottabb védelemre és felügyeletre van szükség, ezért fontos a rendfenntartó szervekkel való szorosabb együttműködés kialakítása.

Bors Béla szintén annak a fontosságát hangsúlyozta, hogy a város mindegyik negyedében biztonságosan közlekedhessen a lakosság nappal és éjszaka egyaránt.

Ha nem kezdjük ezt a problémát komolyan venni, és nem tesszük meg a szükséges lépéseket, lehet, hogy annyira elharapódzik a helyzet, hogy már késő lesz

– hívta fel a figyelmet.

Fotó: Gábos Albin

Bardócz László a téma kapcsán elmondta, kollégáival sok közösségi visszajelzést próbáltak figyelembe venni, és fontosnak tartotta kiemelni, hogy

2018-ban egy hasonló közösségi beszélgetésen jelezte a lakosság, hogy szeretné, ha lebontanák a garázsokat a városban, mert ezek a beszűkült terek miatt közbiztonsági szempontból is kockázatot jelentettek.

„A felmérés során 700-an jelezték, hogy szeretnék, ha a város lebontaná a garázsokat. Ezt követően sikerült is iktatnunk az erre vonatkozó határozattervezetet, és nyolc hónap kemény munka után sikerült is a tanács elé vinni, ami mára 1200 garázs lebontását eredményezte” – emelte ki Bardócz.

Fotó: Gábos Albin

Eltérő szemléletmód

A sajtótájékoztató végén arra voltunk kíváncsiak, hogy a számos probléma láttán mit tettek, milyen határozattervezeteket nyújtottak be az elmúlt évek során a jelenlévő önkormányzati képviselők a közbiztonság növelése érdekében? Mint kérdésünkre Ábrahám Előd-Lajos kifejtette:

tanácsosokként csak javasolni tudnak, és nagy nehezen „átgyúrni egyes dolgokat”, ha azonban a vezetőségben nem prioritás valami, akkor az nem is fog megvalósulni.

Fotó: Gábos Albin

„Ahhoz, hogy a határozattervezethez eljussunk, először a frakción belül meg kell beszélni az elképzeléseket. Itt voltak a gondok, mert noha nagyon sok ötletet felhoztunk, mind elakadtak. A legjobb megoldásnak a helyi rendőrséget tartottuk, amelyet először nem kezeltek prioritásként, majd miután jóváhagyták, minden folyamatot végigjártunk, amit tanácsosként meg tudtunk tenni. Ez az előkészítési folyamat két hét volt, a kiírás viszont hét hónap. Ez a probléma:

ha a város nem kezel prioritásként egy kérdést, akkor nem tudunk haladni és gyorsan eljutni odáig, hogy határozat legyen egy elképzelésből.

Fotó: Gábos Albin

Illetve, ha az is lesz, az utolsó pillanatokban olyan módosítások következhetnek be, hogy abban a formában már nem tudja a kezdeti célt szolgálni” – magyarázta Ábrahám. Hozzátette: ez történik jelen pillanatban a helyi rendőrség esetében is, hiszen

ők azt szerették volna, hogy a helyi rendőrség független intézményként alakuljon meg, mivel akkor tud jól működni, ha nincs a terhén az, ami a városban történik.

Ennek ellőre a vezetőség úgy döntött, hogy mégsem lesz önálló jogi személyiségű intézmény, hanem a polgármesteri hivatal egyik osztályaként működik majd.

Fotó: Gábos Albin

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat