Pál Alpárék diadala a Winter Rallyn

Pál Alpárék diadala a Winter Rallyn

Fotó: Szabó Attila

Tizedik alkalommal rendezték meg Háromszéken, Kovászna és Kommandó közelében a Winter Rally elnevezésű téli autóversenyt. A gyergyószentmiklósi Pál Alpár háromszor nézőként követte az eseményeket, ezúttal viszont versenyzőként is kipróbálta magát.

Gergely Imre

2017. január 18., 12:182017. január 18., 12:18

2017. január 18., 20:362017. január 18., 20:36

Egy autóversenyző számára alapvető kérdés, hogy mennyire ismeri járgányát, technikai adottságait, miként viselkedik nagy sebesség mellett, éles kanyarban. Most ebből a szempontból hátrányban volt Pál Alpár, aki a székelyudvarhelyi Székely Róbert segédpilótával éppen a hétvégén lezajlott versenyen próbálhatta ki új Mitsubishi Lancer EVO 8-asát.

Az első találkozás remekül sikerült, bizonyíték erre, hogy megnyerte a téli rali sprintversenyét. Ez 75 kilométer száguldást jelentett hóban, erdei, fakitermelő utakon kijelölt pályán. A siker mellett az is jó jel – mondja Pál –, hogy az új kocsival nemcsak a helyezés, de a sebesség is javult. Míg egy éve, a korábbi autóval 7–8 másodperc volt a hátránya kilométerenként a profik legjobbjaival szemben, most ez 3 másodpercre csökkent.

Porcișteanu nyerte
a kommandói ralit

A háromszéki Kommandón és környékén megrendezett Winter Rally elnevezésű téli raliversenyt Valentin Porcișteanu nyerte, 2. Szabó Gergő, 3. Várkonyi Szabolcs (mindhárman Mitsubishi Lancer Evo 9). A Rally Sprint kategóriában a Pál Alpár és Székely Róbert (Mitsubishi Lancer) alkotta kettős bizonyult a legjobbnak.

A tavalyi versenyévadban a román másodosztályos ralibajnokságban mind összetettben, mind az összkerékmeghajtású autók 11-es versenykategóriájában második lett. Idén magasabbak a célok, az első osztályban tervez indulni a Pál-Székely páros. Itt szintén a 11-es kategóriában neveznek be, ennek felel meg autójuk technikai felszereltsége. Három-négy országos futamon indulnának. 

Még egy új elképzelésük is van, csapatukat bővítenék. Egy tehetséges fiatalt vonnának be, a nemrégiben megvásárolt és versenyzésre alkalmas Dacia vezetésére. Ezzel a Dacia-kupa versenyeken indulna, ahol azonos kocsik versenyeznek, és így nem a gépek, hanem az emberek képességei döntik el a sorrendet – mondja Pál Alpár.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!